Tek.no

Test HP Sprout Pro

Kan vi skanne og 3D-skrive en propell?

HP Sprout Pro er en alt-i-ett-pc med 3D-skanner, berøringsskjerm og 20-punkts berøringsmatte.

Aksel I. Edgar-Lund/Tek.no
Aksel Edgar-Lund
4 Des 2016 12:00

Det siste halvåret har vi i Tek økt innsatsen med testing av 3D-skrivere og saker om 3D-skriving generelt. Våre tester har så langt blitt tatt godt imot og leses av mange tusen brukere på Tek.no. Interessen for 3D-skriving er definitivt til stede, men et spørsmål melder seg støtt - hva skal du egentlig bruke 3D-skriveren til?

Thingiverse finnes det masse ting som dyktige folk har laget 3D-filer av, som du kan laste ned gratis og skrive ut. Det er supert. Men hva hvis du vil lage noe selv?

Hvis du i likhet med undertegnede ikke har noen erfaring med 3D-modelleringsprogrammer og CAD (Computer-Aided Design) fra før, hvordan skal du få til å lage akkurat det du trenger? Hvis du kan skanne en gjenstand og skrive den ut uten å måtte bruke masse tid på å lære deg ulike 3D-modelleringsprogrammer, vil det være smått fantastisk.

Det er i den forbindelse vi fatter interesse for HP Sprout Pro. HP Sprout Pro ble lansert på vårparten 2015, og skal vi tro markedsføringen er dette en maskin som simpelthen skanner en gjenstand, som du så kan skrive ut på en 3D-skriver.

HP Sprout Pro med berøringsmatte, tastatur og mus.
Aksel I. Edgar-Lund/Tek.no

HP Sprout markedsføres sågar sammen med 3D-skriveren Dremel 3D40, som vi har testet tidligere. HP sikter seg først og fremst inn på barn og unge med HP Sprout, og forespeiler den som et interaktivt verktøy i klasserommet der den skal gjøre læringsprosessen på digitale flater til en lek:

«To berøringsoverflater gjør skrivebordets overflate om til en digital-fysisk arbeidsplass, slik at du får en mer naturlig og intuitiv måte å arbeide på.»

Les vår test av Dremel 3D40 Idea Builder

Men det er altså 3D-skanningsegenskapene vi primært er interessert i, noe vi også var helt på det rene med HP om da vi hentet og fikk en introduksjon til maskinen i HPs kontorer på Fornebu.

HP sparer ikke på kruttet:

«3D-skanning gjøres i en fei med Sprout Pro fra HP. Sprout Pros 3D Capture-app trenger bare noen få trykk for å lage en digital fullfargemodell i høy oppløsning som du kan manipulere på alle tenkelige måter. 3D Capture Stage er ekstrautstyr som automatiserer det meste av prosessen og leverer bedre, raskere og jevnere 3D-skanninger,» heter det på HPs nettsider.

Wow, det er ikke snaut! Kan det virkelig være så enkelt?

HP Sprout Pro med Capture Stage. Bra veiledning trinn for trinn hele veien.
Aksel I. Edgar-Lund/Tek.no

Kraftige spesifikasjoner for en alt-i-ett-maskin

HP Sprout er en alt-i-ett-pc som kjører Windows 10 Pro på en 6. generasjons Intel Core i7-6700-prosessor. Den har en 23-tommer (58,4 cm) integrert 10-punkts berøringsskjerm med full HD (1920x1080), som drives av en GeForce 945A (1 GB GDDR5) grafikkprosessor fra Nvidia.

Maskinen har 8 GB arbeidsminne og solid lagringskapasitet på 1 TB, på en hybridstasjon med SSD-del på 8 GB.

HP Sprout er i tillegg utstyrt med en 20-tommer (50,8 cm) stor berøringsmatte hvor du kan bruke 20 fingre samtidig, pluss et kamera og en projektor som projiserer et bilde på berøringsmatten.

HP Sprout Pro med Capture Stage. Vi forsøkte med både hvit og sort propell, hvit ga best resultat.
Aksel I. Edgar-Lund/Tek.no

Skanning, film og bilder opptas og projiseres ved hjelp av et Intel Real Sense 3D-kamera, akkompagnert av HP Illuminator, som er en HP DLP-projektor kombinert med et kamera med 14,6 megapiksler oppløsning.

Bilder, film og skannede dokumenter og gjenstander kan siden behandles i forskjellige programmer som er tilpasset for bruk nettopp med HP Sprout. Det vil si at du kan bruke den 20 punkts kapasitive berøringsmatten som en ekstra skjerm, hvor du kan manipulere og redigere gjenstander du har skannet.

HP Sprout har en egen pekepenn du kan bruke til å tegne og skrive med på berøringsmatten. I tillegg får du et trådløst tastatur og mus.

Lang liste med begrensninger

Gjenstander som egner seg for skanning er ifølge veiledningen i skanneprogrammet matte, solide, ikke gjenomsiktige og ikke for tynne.

Ting som ikke egner seg for skanning er blanke, flate, gjennomsiktige, mørke, ikke-stive objekter (kjeder, kjetting), symmetriske (ball) og pels/hår.

Ifølge veiledningen skal du kunne skanne alle sider av en gjenstand. Det fungerte tålelig greit med boksen vår, men med dronepropellen ble det ikke særlig vellykket.
Aksel I. Edgar-Lund/Tek.no

Videre kan du ikke skanne ting som er mindre enn 1,3 cm eller større enn 20 cm.

Det er to måter å utføre en 3D-skanning med HP Sprout. Programmet heter 3D Capture og kan brukes manuelt, eller med ekstrautstyret 3D Capture Stage (selges separat, og koster den nette sum av 2709 kroner fra HP). Med manuell skann må vi snu på gjenstanden sjøl, for hvert av stegene i skanneprosessen. Men HP har lånt oss en 3D Capture Stage, og siden HP hevder at ved å bruke den vil vi få en bedre, mer konsistent og jevn skanning, har vi valgt å bruke den fremfor manuell skann. Capture Stage kobles til via USB og er en rund plattform som roterer trinnvis mens kameraet skanner gjenstanden du legger på plattformen.

HP Sprout i ferd med å skanne propellen på capture stage, som roterer trinnvis slik at alle sider skal bli inkludert.
Aksel I. Edgar-Lund/Tek.no

Ifølge veiledningen kan du skanne en gjenstand flere ganger, og flytte på den mellom hver skannerunde slik at du får med over- og undersiden av gjenstanden. Programmet skal selv klare å sette sammen skannerundene til én komplett modell.

For å sjekke hvor bra skanneren fungerer og om den svarer til forventningene, har vi konstruert følgende dramatiske scenario:

Den nye dronen vår ble slått i bakken av et vindkast, og en av propellene knakk i sammenstøtet. Vi skal på treff i droneklubben allerede til helgen, og det tar for lang tid å bestille reservedeler. Kan vi skanne en av de andre propellene, og så skrive ut en ny propell?

Vi skanner en dronepropell

Vi fester propellen på 3D Capture Stage med en bit festegummi, som følger med i pakka.

Skanneresultatene ble mildt sagt varierende.
Aksel I. Edgar-Lund/Tek.no

Når skanningen pågår ser det lovende ut, men når skanningen er ferdig får vi et bilde av en modell med svært ujevne kanter, og slett ingen dybde. Ved nærmere inspeksjon viser det seg at det bare er overflaten som er skannet. Når vi snur litt på modellen i håp om å få med dybde ender vi i stedet opp med en øyenstikker med ruglete vinger.

Slik ble propellen vår når vi dro på med flere skanninger. Den har ingen dybde, men det er vel altså fordi den er for tynn.
Aksel I. Edgar-Lund/Tek.no

Vi har vært så nøyaktige vi klarer med plasseringen av propellen, men programmet lager stort sett øyenstikkere når vi skanner mer enn tre ganger. Selv om vi flipper propellen med baksiden opp, får vi likevel ingen dybde, bare et flatt, syltynt skall. OK, propellen vår er jo ganske tynn i bladene, men likevel. Programmet greier ikke å sveise sammen skanningene våre på en skikkelig måte. Hvis vi legger til enda flere skanninger, blir det bare verre og verre.

Propell til venstre etter et par skanninger, vårt beste resultat. Til høyre i Autodesk Print Studio. Støttestrukturer fungerer, men av en eller annen grunn går det ikke an å klikke på knappen for å tilføye støtteunderlag i programversjonen som følger med HP Sprout.
Aksel I. Edgar-Lund/Tek.no
Fordi propellen vi skannet ikke fikk noen dybde, ble det også svært vanskelig å skrive den ut. Totalt mislykket er å si det pent!
Aksel I. Edgar-Lund/Tek.no

HP Sprout leveres med modelleringsprogrammet Meshmixer fra Autodesk. Vi har gjort noen spede forsøk på å bearbeide propellen i Meshmixer slik at den kunne latt seg skrive ut, men uten særlig suksess. Som allerede nevnt innrømmer vi glatt at slik modellering ikke er vår sterke side, og litt av poenget var jo at skanningen skulle eliminere behovet for modelleringskunnskap.

Vi prøver isteden med noe aldeles enkelt, en firkantet boks. Den har matt overflate, er kompakt, og burde være et ideelt skanneobjekt. Etter fem skanninger hvor vi har rotert boksen for hver gang, er det stadig en av boksens sider som blir ufullstendig. Men her gjør i hvert fall programmet en bedre jobb enn tilfellet var med propellen når det gjelder å sveise sammen alle skanningene.

Tilsynelatende... Når alle operasjoner er gjennomført, sitter vi igjen med en ujevn boks med litt avrundede kanter og en merkelig utvekst på den ene siden.

Til venstre er boksen skannet tre ganger fra ulike vinkler, men det mangler stadig én side. Til høyre er fem skanninger spleiset sammen, med en merkelig utvekst...
Aksel I. Edgar-Lund/Tek.no

HPs påstand om «høy oppløsning» er en sannhet med kraftige modifikasjoner.

Til høyre er vår originale boks med avtagbart lokk, som vi har funnet på Thingiverse og skrevet ut med Wanhao Duplicator I3 V2.1. Den hvite klossen til venstre er den skannede versjonen av den brune boksen, skrevet ut på Dremel 3D40. Vi måtte trimme den litt i Meshmixer for å få den til å ligne mest mulig på originalen, og dette er vårt beste resultat.
Aksel I. Edgar-Lund/Tek.no

Etter en drøss forsøk og ørten skanninger senere, pluss litt pussing i Meshmixer, greide vi å lage en utskrivbar fil til slutt. Dette tyder på at HP Sprout for det meste egner seg til skanning bare av ganske enkle gjenstander, uten særlig mange detaljer. Vi tenkte jo innledningsvis at en propell var en rimelig enkel gjenstand med tydelige og jevne kanter, men den viste seg å være alt for tynn i bladene til at skanneren greide å gi den noen dybde vi kunne jobbe med.

HP Sprout greide ikke å berge vår skadeskutte drone, så vi drar på helgens treff i droneklubben som tilskuer.

Kjempefint læringsverktøy, og super ressurs for designere

Hos den rimeligste tilbyderen på Prisguide.no (kommersiell partner) får du kjøpt en HP Sprout Pro til en pris på like over 35 000 kroner. Dremel 3D40 Idea Builder 3D-skriver koster 13 000 kroner.

Mellom hendene på en designer som er dreven på å bruke modelleringsprogramvare kan HP Sprout sikkert være en kjempefin ressurs. Meshmixer er et avansert og kraftig designprogram, og en kyndig person vil sikkert ha stor nytte av å kunne skanne gjenstander og bearbeide dem fremfor å måtte designe noe helt fra bunnen av.

En av eksempelmodellene som leveres ferdig skannet med HP Sprout. Fordi det ikke lot seg gjøre å tilføye støtteunderlag i Autodesk Print Studio, endte dinosauren opp med et ben som knakk like under kneet. Vi har skrevet den ut på Dremel 3D40 som vi har lånt fra Clas Ohlson.
Aksel I. Edgar-Lund/Tek.no

Problemet for oss er at vi har minimalt med slik erfaring. Når de skannede gjenstandene blir av såpass ufullstendig karakter at de krever omfattende behandling i et designprogram for å kunne tilsvare noe brukbart vi kan skrive ut, må vi bare konkludere med at dette ikke holder mål.

Kanskje hadde vi for høye forventninger til hva HP Sprout kunne levere, men det får HP ta en del av skylden for med tanke på hvordan de beskriver maskinen i sin markedsføring.

Men som et læringsverktøy for barn og unge, gir HP Sprout en flott introduksjon til en verden av digitale muligheter.

HP Sprout leveres med noen ferdigskannede gjenstander som du kan skrive ut, som skjell, elefanter og dinosaurer. Og det sier vel kanskje sitt, mest moro for ungene, altså.

Les om den beste 3D-skriveren vi har testet så langt her hos Tek.no, FlashForge Finder fra Clas Ohlson.

Les også
Vinn en Epson Ecotank 2550
Les også
Dremel 3D40 Idea Builder: Dremel + Clas Ohlson + Autodesk = kvalitet i alle ledd?
Les også
Wanhao Duplicator i3 V2.1: Vi har testet en allsidig 3D-skriver til bare 4000 kroner
Les også
Aman vil selge 3D-utskrifter i fysiske butikker
annonse

Les også