Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple MacBook Air 13"

Kan Apples slankeste fortsatt holde tronen?

Har fått ny prosessor for å holde forspranget til konkurrentene.

Innledning

Tidlig i 2008 kom den aller første generasjonen av MacBook Air på markedet. Den var lett og tynn, men ikke spesielt kjapp, og kostet dessuten langt mer enn de fleste var villige til å bruke på en bærbar datamaskin. Få kontakter og mangelen på optisk drev fikk også mange til å riste på hodet av Apples påfunn.

Men satsingen på dette relativt smale markedssegmentet gjorde at Apple fikk god trening i å bygge bærbare av denne typen. For to år siden kom en helt redesignet modell, og prisene ble justert. Folk ble langt mer interesserte, konkurrentene sperret opp øynene og Intel sparket i gang satsingen på såkalte ultrabooker.

Resultatet av dette har vi sett et par gode eksempler på tidligere i sommer. Med Samsungs 9-serie og Asus' Zenbook har vi sett at en bærbar slett ikke trenger å ha et eple på lokket for å være tynn, lett og lekker.

Men altså, tilbake til MacBook Air – Apples tynneste bærbare. Den kommer i to størrelser, da på 11,6 og 13,3 tommer. Selv om akkurat denne testen er av 13-tommeren, husk at de fleste av punktene også vil gjelde for lillebroren.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i5-3427U (1,8 GHz, 3 MB cache)
Harddisk 128 GB SSD
Skjerm 13,3 tommer 1440 x 900 pikslers oppløsning Reflekterende kontrastbelegg
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth
Batteri 50 Wh, 7 timers oppgitt batteritid
Annet -
Størrelse 1,7 cm tykk
Vekt Datamaskin: 1,35 kg Strømforsyning: 200 gram
Pris 9990 kroner

Apple MacBook Air 13" kan også konfigureres med en 2,0 GHz Core i7-prosessor, 8 GB minne og opp til 512 GB SSD.

Utvendig har det ikke skjedd noe spesielt i forhold til forgjengeren – det er på innsiden at forandringene har funnet sted. Det viktigste her er overgangen til Intels "Ivy Bridge" prosessorgenerasjon og tilhørende integrerte grafikkløsning – noe vi blant annet også finner på de konkurrerende modellene fra Asus og Samsung.

En annen gladnyhet er at USB 3.0 endelig er på plass for Apples bærbare.

Bla om for å vite mer om nye MacBook Air.

Takk til Apple som bidro med testeksemplaret.

I bruk

Som vi allerede har vært inne på, er det ingen store fysiske forandringer fra de nærmeste generasjonene MacBook Air. Den eneste forskjellen vi har klart å finne, er at det magnetiske støminntaket nå er av typen MagSafe 2. Denne kontakten er litt tynnere og litt lenger enn den vanlige MagSafe. Skal du bruke din gamle strømforsyning, trenger du da en overgang til 89 kroner.

Bortsett fra denne detaljen har det altså ikke skjedd noe med MacBook Airs utseende på to år – konstruksjonen er god, med velkjente former i like velkjent grå aluminium. Nå blir jo dette naturlig nok en smakssak, men vi synes jo at forandring fryder – det er en grunn til at bilmodellene får en såkalt ansiktsløftning eller "facelift" omtrent annet hvert år. MacBook Air kunne kanskje også hatt godt av en liten oppfriskning i stilen.

Tastatur og pekeplate

Her er det også som vi er blitt vant til. Den store pekeplaten av glass er følsom og støtter bevegelser med opp til fire fingre samtidig. Det baklyste tastaturet reguleres av en sensor, men kan også stilles manuelt. De kvadratiske tastene lager relativt lite støy, og tastaturet som sådan er ganske godt å skrive på.

Tastaturets layout er som typisk på en Mac, men merk at vårt testeksemplar kom med internasjonalt tastatur. Norsk tastaturoppsett er litt annerledes.

Skjerm

Apple er en av stadig færre produsenter som tilbyr skjermer i 16:10-format. For 13,3-tommeren er oppløsningen på anstendige 1440 x 900 piksler, mot typiske 1366 x 768 på såpass små skjermer. Men selv om Apple her var tidlig ute med høyere oppløsning enn vanlig, har de nå blitt tatt igjen av konkurrentene. Samsungs 9-serie har et PLS-panel, som en er type IPS-teknologi, med en oppløsning på 1600 x 900 piksler. Eiere av en Asus Zenbook Prime kan skryte av Full HD på sin IPS-skjerm, det vil si hele 1920 x 1080 piksler.

Den blanke skjermen på MacBook Air har god lysstyrke, selv om den langt på nær er best i klassen. Farger og kontrast er jevnt over gode, og innsynsvinkelen er bedre enn på de rimeligste bærbare. Men vi er naturligvis heller ikke upåvirket av å ha testet de nevnte modellene fra Asus og Samsung. Apples egen MacBook Pro med Retina-skjerm har selvfølgelig også gjort inntrykk.

Så jo, skjermen er god, men vi vet også at det finnes bedre alternativer der ute.

Høyttalere

De innebygde høyttalerne leverer et lydbilde med anstendig spredning og stereoeffekt. Stemmer og diskant kommer godt frem. Bass er naturlig nok mangelvare – dette er typisk for tynne bærbare på denne størrelsen. Alt i alt gir maskinen fra seg kurant lyd til litt video eller bakgrunnsmusikk, men det blir ikke nødvendigvis noen skikkelig stemning ut av det.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde Thunderbolt (Mini DisplayPort)
Enhetstilkobling 2 x USB 3.0
Annet Integrert webkamera og mikrofon Minnekortleser for SD

Akkurat som på MacBook Pro med Retina-skjerm, vrimler det ikke akkurat av kontakter på MacBook Air. Og skulle du sårt ha behov for å brenne en DVD eller koble deg til et nettverk med en kabel, må du satse på eksterne Thunderbolt- eller USB-enheter som hjelper deg med dette.

På venstre side finner vi en USB 3.0-kontakt, minijack for lyd og åpningen for den innebygde mikrofonen. Bakerst sitter den nye kontakten for strøminntak: MagSafe 2.

På høyre side er det nok en USB 3.0-kontakt, pluss Thunderbolt-porten og leser for SD-minnekort.

Temperatur og støy

Apples eget OS X er et energieffektivt operativsystem, og det gir seg også utslag på temperaturene. Uvirksom, eller ved lett belastning, er MacBook Air blant de kjøligste bærbare vi har sett. Den er også veldig stillegående – vifta går riktignok kontinuerlig, men kan omtrent ikke høres med mindre du legger øret inntil.

Som du ser holder den også varmen i sjakk ved tyngre belastninger, selv om både Asus' Zenbook Prime og Samsungs 9-serie gjør en litt bedre jobb. Men dette kommer ikke uten en pris, som du da må betale i form av en ganske hissig viftestøy.

Batteri

Vi har nylig endret rutiner for måling av batteritiden, og kjører nå to forskjellige tester. Den ene er "bransjestandarden" MobileMark, nå med 2012-utgaven. Dessverre fungerer MobileMark kun på Windows, mens en MacBook bør batteritestes i OS X.

Vi tester nå også batteritiden ved å spille av et HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC, og ser hvor lenge datamaskinen klarer seg på batteridrift. Siden VLC finnes for alle plattformer, får vi gjort dette på Apples operativsystem også. I denne testen klarte MacBook Air litt over fem timer på strømmen fra batteriet. Her gjør den det altså litt bedre enn Samsungs 9-serie, mens den henger litt etter Asus Zenbook Prime.

Vi lot også maskinen stå uvirksom så lenge den klarte, og da endte vi opp på ni timer fra et fulladet batteri. Apple selv oppgir batteritiden til syv timer for en 13-tommers MacBook Pro.

For våre batteritester setter vi for øvrig lysstyrken så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig. Dette er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk.

Ytelse

MacBook Air kommer naturligvis Apples eget operativsystem, OS X Mountain Lion. Vårt testeksemplar kjørte den eldre versjonen, "bare" Lion. Vi testet også maskinen med Windows 7 Home Premium. Alle Macer kommer med et verktøy kalt Boot Camp, som gjør en slik installasjon til en relativt enkel affære.

GUIDE: Kjør Windows på Mac

Systemytelse

I denne testen har vi satt MacBook Air 13" opp mot to andre svært aktuelle 13,3-tommere: Asus ZenBook Prime UX31A og Samsungs nye 9-serie. Begge disse kjører Intels nye Ivy Bridge-plattform og koster omtrent det samme som dagens testeksemplar, altså rundt ti tusen kroner.

Alle de tre datamaskinene har strømgjerrige ULV-prosessorer. MacBook Air har en Intel Core i5 med 1,8 GHz klokkefrekvens, mens Samsungen har lillebroren på 1,7 GHz. Zenbook Prime UX31A har en i7-prosessor på 1,9 GHz klokkefrekvens, og skal da i teorien være den raskeste maskinen av de tre.

Zenbook og MacBook Air skal på papiret ha den samme grafikkytelsen, men Windows' opplevelsesindeks forteller oss likevel at MacBook Air er hakket raskere.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler. Her er resultatene oppskriftsmessige, med Zenbook Prime foran MacBook Air.

Også i videokonverteringsprogrammet Handbrake får vi samme resultat, der Asus UX31A gjør det litt bedre en Apple-maskinen.

Vi minner forresten om at dersom du trenger en bærbar til tung databehandling, vil en fullblods MacBook Pro eller tilsvarende PC vil gjøre jobben langt raskere. For lettere oppgaver, eller tung jobbing kun over kortere intervaller, vil ikke forskjellen i ytelse være like påtagelig.

Spillytelse

For spilltestene har vi brukt Windows 7 som operativsystem på MacBooken. Unntaket er OpenGL-testen, som ble kjørt i OS X Lion.

Resultatene er om ikke annet entydige – MacBook Air er maskinen som stiller best her.

Men selvfølgelig skal vi ikke glemme at dette er små marginer – både når det gjelder systemytelse og grafikkytelse. Med mindre du tester med spesielt tunge programmer, slik vi gjør her, vil du nok ikke merke noen praktisk forskjell. Om du må vente i 20 eller 21 minutter på at en video skal konverteres, eller om du får 57 eller 65 FPS (frames per sekund) i et spill, vil ikke ha noen nevneverdig betydning for de fleste av oss.

Altså er ingen av disse bærbare spesielt godt egnet til seriøs gaming.

Oppsummering

Den velkjente MacBook Air på 13,3-tommer stiller i sommer i ny drakt – men som i fjor er dette i hovedsak en indre oppgradering. Apples tynneste bærbare har nå fått Intels nye "Ivy Bridge" prosessorgenerasjon, og endelig tatt i bruk USB 3.0.

Den eneste utvendige forandringen vi har klart å finne er det nye strøminntaket, som er litt smalere og litt lenger enn det gamle. Den nye kontakten har fått navnet MagSafe 2, og gjør at du ikke kan bruke din gamle strømforsyning direkte – da må du kjøpe Apples overgang, som koster 89 kroner.

Uten andre eksterne inngrep beholder Apple oppskriften som har gjort MacBook Air så populær: Et solid karosseri i aluminium, stor og følsom pekeplate, relativt behagelig tastatur, lav vekt og en tynn linje. Den blanke skjermen er også jevnt over god, og har med sine 1440 x 900 piksler høyere oppløsning enn hva som er typisk for en skjerm på 13,3 tommer.

Av MacBook Airs beskjedne mengde fysiske tilkoblinger, er som nevnt overgangen til USB 3.0 den eneste nyheten. Ellers har datamaskinen Tunderbolt og minnekortleser. For alt annet er poenget at du enten skal bruke eksterne eller trådløse alternativer.

Derfor er Air utstyrt med Bluetooth, 802.11a/b/g/n (dual band) trådløst nett og Apples egen AirPlay, som lar deg vise skjermbilder, musikk, bilder og video trådløst til TV-en.

Best til hverdagsbruk

Takket være den nye Intel-prosessoren er også datamaskinen kjappere enn sine forgjengere når det gjelder ren prosessorytelse. For spill holder nå grafikken tritt med 2010-modellene av MacBook Air, som var utstyrt med Nvidia GeForce 320M.

MacBook Air er altså en bærbar med fin ytelse, helt på linje med andre sistegenerasjons ultrabooker vi har testet i sommer. Dette er en datamaskin du kan bruke til det meste, selv om den trives aller best med lett til medium belasting.

For vedvarende tung databehandling, vil nemlig en fullblods MacBook Pro eller tilsvarende PC gjøre jobben langt raskere. For lettere oppgaver vil ikke forskjellen i ytelse være spesielt merkbar, og du vil klare deg fint med en bærbar av denne typen.

Under høy arbeidsbelastning må også MacBook Air virkelig jobbe for å holde varmen nede, og da høres viftestøyen godt. Ellers er dette en stillegående bærbar.

Små, tynne og lette bærbare er ment å kunne tas med overalt, noe som betyr at også batteritid er viktig. Apple selv oppgir syv timer for 13-tommersutgaven av MacBook Air, og dette stemmer nok også dersom du ikke belaster maskinen i spesielt stor grad. I våre batteritester klarte den seg i ni timer når den stod uvirksom, mens kontinuerlig avspilling av HD-video i 720p ga oss drøye fem timer på ren batteridrift – slett ikke noe dårlig resultat.

Konklusjon

Med den nye MacBook Air har Apple gjort det de gjør best: Tatt et godt produkt og gjort det enda bedre. Spørsmålet er bare om det er nok denne gangen.

Tidligere har nemlig MacBook Air vært i en klasse for seg selv. Ingen av konkurrentene har tidligere klart å sette sammen en pakke til samme pris som er like lett og liten, med samme kvalitet på karosseri og komponenter. Det har nå forandret seg.

Og mens Apple holder fast ved den "samme gamle" designen på sin Air-modell, eksperimenterer konkurrentene videre med nye ideer. Blant annet har Asus funnet formen med sin Zenbook Prime, som nå byr på IPS-skjerm med Full HD-oppløsning. Samsung, som virkelig er i steget, har gitt oss sin nye 9-serie med friske og spenstige linjer – for ikke å glemme at den er mindre, tynnere og lettere enn Air.

Alt i alt er Apple MacBook Air en meget god liten bærbar, som vi uansett vil anbefale. Men den er altså ikke lenger den eneste hanen i hurven, og således heller ikke like spennende og suveren som den har vært.

+  Fin kvalitet, lett og tynn
+  Stillegående ved lave belastninger
+  God ytelse
+  Relativt god skjerm


-  Ingen mulighet for matt skjerm

Alternativer

Tidligere i sommer har vi testet to andre ultrabooker på omtrent samme pris- og ytelsesnivå som grunnmodellen av MacBook Air: Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs nye 13,3-tommer i 9-serien (NP900X3C).

Om vi starter med sistnevnte, så er dette en bærbar som er lettere, mindre og har en maksimal tykkelse på 1,3 cm – for MacBook Air er dette 1,7 cm. NP900X3C støyer også mindre under belastning. I tillegg har den en helt matt og meget god skjerm med oppløsning på 1600 x 900 piksler.

MacBook Air har på sin side litt bedre batteritid enn Samsungen. Ytelsen er også et lite hakk bedre, men for hverdagslig jobbing er det ingen stor praktisk forskjell.

For Asus Zenbook Prime UX31A er ytelse og batteritid på samme nivå som MacBook Air 13". Men også den kan skryte av en bedre og mer høyoppløst skjerm med 1920 x 1080 piksler. Air er på sin side noen få gram lettere og en millimeter tynnere.

Både Samsung NP900X3C og Asus UX31A er i våre øyne gode alternativer til MacBook Air. Men selvfølgelig, ønsker du å bruke Apples operativsystem OS X, har du i praksis kun ett valg.

Les også
Nye MacBook Air har fått råtass-SSD
Les også
Dette tror vi Apple lanserer i kveld
Les også
Apple MacBook Pro 15" med Retina-skjerm: Farlig fristende skjermkonge
Les også
Asus Zenbook Prime UX31A: Snasen bærbar med heftig skjerm
Les også
Samsung NP900X3C: En herlig liten bærbar
Les også
10 grunner til å velge stasjonær PC
annonse