Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Moto E4

En heftig prisbombe?

Er det én ting Motorola kan, så er det å sy sammen fantastiske kompromiss som ikke koster for mye.

Introduksjon til Moto E4

Motorolas Moto G-modeller har tatt budsjettmarkedet med storm. De har faktisk vært så konsekvent gode på fantastiske mobilkompromiss at man nesten ikke behøver å tenke seg om. De har stort sett variert mellom å være blant de beste, og å være flerfoldige steg foran konkurrentene. Dermed blir man ikke skuffet om man velger Moto G. Men hva med Moto E?

Enda en Moto i denne prisklassen?

Det merkeligste med denne telefonen her er at den i det hele tatt finnes. Motorola er så suverene i prisklassen mellom 1000 og 2800 kroner at de knapt har noen andre å konkurrere med enn seg selv. Og når Motorola alt har telefoner som koster rundt det samme som Moto E4 fortoner modellen seg som litt mystisk.

Kanskje er det designen det handler om?

Fjorårets Moto G4 fantes nemlig i tre modeller, med billige G4 Play som inngangsbilletten til serien. En så billig inngangsbillett finnes ikke til Moto G5-serien. Den starter på rundt 2000 kroner, så Moto E4 blir altså rundt en femhundrelapp billigere. Et ganske stort hopp når vi snakker om såpass rimelige telefoner.

Yter greit, men ikke mer

Fra venstre: Moto G5, Moto E4 og Moto G4 Plus.

Rent ytelsesmessig gjør du et mye bedre valg om du går for fjorårets Moto G4 Plus, som koster akkurat det samme. Men den er bygget i plast, og er vesentlig større enn Moto E4, som mer eller mindre deler design med Moto G5. Forvirret? Vel, det begynner å bli trangt mellom Motoene i denne prisklassen nå, så det er naturlig.

Moto E er relativt kjapp å bruke, men i likhet med Nokia 3, som deler viktige deler av maskinvaren, blir det litt treigt til tider. Den har en tendens til å stoppe opp litt hvis mye skjer på skjermen samtidig, og da kan den bruke litt tid på å våkne til live igjen.

Problemet er ikke fullt så irriterende som i Nokia 3, men irriterende nok til å bli lagt merke til også i Moto E4.

Det sagt er den kapabel nok, og jeg har ikke støtt på apper som har budt på store problemer på Moto E4 i testperioden. Selv relativt enkle spill med 3D-grafikk kjører nokså smertefritt på den. Det må tas et lite forbehold her; dette er ikke en spilltelefon, så ikke kjøp den om det er det du primært skal bruke mobilen til. Men til tross for sine magre spesifikasjoner er altså muligheten der.

Grei nok skjerm for sin prisklasse

Det er ikke den mest lyssterke skjermen dette, men i sin prisklasse er den helt kurant.

Skjermen er god nok til at de færreste vil reagere på kvaliteten her. Vi kunne ønsket oss full-HD-oppløsning og litt mer baklys når det er sol ute, men i denne prisklassen er dette slett ikke så verst likevel.

Motorola har for første gang på en god stund tuklet litt med Android-designen her. Heldigvis har de ikke rørt selve strukturen eller gjort noe storveis, men ikonpakken her er ny. Og ikke spesielt pen, med sine fargevifter bak de kjente logoene. Det hele minner litt om bokhylle-ikonet fra gamle iOS-versjoner, eller temaet Huawei la som standard på P10 tidligere i år. Det føles bittelitt som å gå tilbake i tid.

Nuvel, ikonpakker påvirker heldigvis sjelden ytelsen. Så her seiler nok skuta så kjapt som den kan gå med maskinvaren som er inni.

Fin batteritid ...

Telefonen ser i utgangspunktet ut som den er i ett stykke, men bakdekselet kan tas av, og batteriet byttes enkelt.

Fingerleser er ikke obligatorisk i prisklassen, men følger med her likevel. Den fungerer fint som en kjapp og enkel sikkerhet, men oppleves bittelitt tregere enn i andre modeller. Det som derimot irriterer med den er at den blir overlesset med funksjonalitet om man også ønsker å bruke den som hjemknapp. Den har en tendens til å lese feil handling når den berøres. Den skal tross alt holde styr på fem samtidige snarveier i samme knapp.

Kombinert med treghetene som oppstår ender jeg som regel opp med å rive meg litt i håret, når alt jeg skulle gjøre var å gå tilbake ett hakk i menyen, men i stedet tas helt ut av appen jeg var i. Jeg endte med å skru av navigasjon via fingerleseren, men ulempen med det er at litt av skjermplassen spises opp av Android-snarveier.

Moto E4 tar stort sett fine bilder tatt prisen i betraktning. Den jukser litt for å oppnå skarpheten, og den forsøker så godt den kan å gjemme en del støy. Men det er bare unntaksvis vi finner bedre mobilkamera enn dette i prisklassen.

I denne prisklassen er det fort gjort å ende opp med telefoner som ikke lader så fort som de bør heller. Denne er ganske kvikk å lade opp. Selv om det ikke helt er Quick Charge-tider vi snakker om, rekker batteriprosenten å gjøre et realt byks på en times tid. Akkurat hvor lang tid den bruker fra null til hundre er jeg usikker på, selv om telefonen har vært i bruk en ukes tid. Batteriet er nemlig stort nok til at det varer og varer, og det er som regel en god slant igjen på det når den kobles til.

... og ålreit kamera

Ellers er det viktig å få med at denne, som alle Motorolaer, har et belegg som skal hindre at den tar skade av fuktighet. Det anbefales overhodet ikke å senke disse dingsene i vann, for tette er de ikke. Men blir du overrasket av et regnskyll mens du snakker i telefonen skal det gå helt fint.

Mobilkamera i denne prisklassen er litt opp og ned. Mest ned. Men Motorola har vist seg gode på kompromiss før, og gjør det faktisk igjen. Selv om oppløsningen er på skarve 8 megapiksler tar denne lille tassen helt ålreite bilder. Det er forholdsvis lite sjenerende støy her, selv om du ser støyen hvis du ser litt ekstra godt etter. Dessuten er ikke tregheter og bevegelsesuskarpheter et såpass stort problem som det er i enkelte rimelige Android-telefoner.

Alt i alt hadde jeg nok ikke blitt misfornøyd med Moto E dersom jeg ga 1500 kroner for den, men Motorola er sin egen verste konkurrent her. Fjorårets Moto G4 Plus gir deg ytelse som ikke er langt unna dagens Moto G5 Plus, og mens årets Plus-modell koster 2700 kroner, er G4 Plus i salg for akkurat det samme som Moto E. Jeg vet hvilken jeg hadde valgt.

Les hele testen av Moto E4 på side 2 >>

Motorola Moto G4 Play
... og enda en Moto

Motorola Moto G4 Play

Fjorårets billigste Motorola het Moto G4 Play. I skrivende stund koster den knappe tusenlappen, og det med enda kraftigere bestykning på innsiden enn Moto E4. Men her går man tross alt likevel ned litt i standard, for kameraet er ikke like godt, og den pene aluminiumsdesignen byttes ut med knirkete, svart plast. Men skal du bare ha en billig telefon som gjør nytten, uten å være noen stor fotograf, får du en vel så god brukeropplevelse i Moto G4 som i Moto E4. Så lenge tilbudet varer. Med tanke på dagens utvalg er den ikke særlig prisgunstig lenger om du må betale opp mot det E4 koster.

Motorola Moto G4 Plus
Hvis ytelse per krone teller

Motorola Moto G4 Plus

Moto G4 Plus er større enn Moto E4, og plastdesignen ser kanskje litt billig ut. Men herfra og ut får Moto E4 grisebank av den gamle budsjettkongen. Fjorårets heftigste Moto G er vesentlig raskere, den har bedre kamera, den har bedre skjerm og fullblods hurtiglading er støttet. Dette er det opplagte valget for deg som ikke er så opptatt av størrelse eller design.

Motorola Moto G5
Hva med en Moto G5?

Motorola Moto G5

Moto G5 hopper litt opp og ned i pris, og koster fra 300 til 500 kroner mer enn Moto E4 i skrivende stund. Men det er en prisforskjell den gjør seg fortjent til, med langt bedre brukeropplevelse over hele fjøla. Den har omtrent lik design som E4, så dersom du ellers likte utseendet til telefonen i denne testen, får du nesten samme sak med kvikkere innmat i G5. Alle Motorolaer er sikret mot fukt med belegg som beskytter innmaten. Dermed trenger du ikke være redd for et regnskyll her heller.

Slik er Moto E4 i bruk

Det er få selskaper som har imponert meg fullt så mye som Motorola har gjort de siste årene. Selskapet har gått fra å være et nesten glemt merkenavn på våre breddegrader til å sette standarden for telefoner til mellom 1000 og 3000 kroner. Hadde dette vært snakk om biler, der pris- og størrelsesklasser gjerne døpes etter den viktigste modellen i klassen, kunne vi snart snakket om dette prisområdet som Moto G-klassen.

Men kan Moto E4 forsvare dette inntrykket?

Telefonen koster 1500 kroner og er svært enkelt utstyrt. En fem tommer stor skjerm utgjør blikkfanget på forsiden, mens designen er omtrent helt slik vi kjenner den i Moto G5-serien. Du har et skarpt blikk om du klarer å skille Moto E4 fra Moto G5 ved et raskt øyekast.

Nokia 3 er litt lekrere i designveien enn Moto E4, men den har litt oftere rusk i forgasseren enn Moto E4 har. I tillegg er det faktisk en del ofte glemte, men viktige funksjoner som Motorolas rimelige tass er sterkere på. De to koster omtrent det samme, altså 1500 kroner.

Skjermen har bare 1280 x 720 piksler, men til de fleste praktiske formål er det helt tilstrekkelig. Det gir en punkttetthet på knapt 300 piksler per tomme. De færreste av dagens telefoner skyter forbi 500 piksler per tomme, mens flertallet ligger et sted mellom 300 og 450. Men at E4 klarer seg med 720p-skjerm handler i stor grad om skjermstørrelse. I en større skjerm hadde dette fort blitt litt knapp oppløsning for eksempel for deg som liker å lese med liten skrift uten at det blir pikselert.

Uansett er det svært lite rå kraft å finne på innsiden her. Og flere piksler krever større krefter når telefonen skal flytte innhold rundt på dem.

Nesten lik Nokia 3 i spesifikasjoner

Moto E4 har omtrent identisk «motor» som Nokia 3. Det er snakk om en mobilprosessor fra kinesiske MediaTek som gir deg fire relativt avslappede prosessorkjerner på 1,3 GHz hver. Disse ikke spesielt fyrrige hestene hjelpes av to gigabyte RAM som tar vare på appene som til enhver tid er aktive, og selve operativsystemet.

Selv om Moto E4 likner veldig på nevnte Nokia, er den ikke helt lik. Her er de viktigste forskjellene mellom dem - og ta med i beregningen at begge de to telefonene ligger på omtrent 1500 kroner i pris.

Moto E4Nokia 3
LadingInntil 10W, ikke QC/PE/DashTreg, støtter ikke QC/PE/Dash
FingerleserKrysse avBytt
FuktsikkerJa, beskyttende beleggBytt
Kamera8 MP, f/2.28 MP, f/2.0
Batteri2800 mAh2630
... kan det byttes?Krysse avNei, bygget inn
Støyfjerning v. samtaleKrysse avBytt

Forskjellene i hver modells favør er markert med grønt. Men det er viktig å ta med at dette er en tabell som lyver om du ser bare på den. På samme måte som stolpediagrammer som kutter av nederste delen kan få forskjeller til å se svært store ut. Så for ordens skyld; vi kunne utvidet tabellen med et tjuetalls linjer, og da ville de to telefonene sett så å si like ut.

Det er også greit å ta med at det er spesifikasjoner som er markert. Betyr mer lysfølsomt glass i Nokia 3 at den tar bedre bilder? Det er heller ikke sagt at de andre funksjonene som hurtiglading og støyfjerning under samtale fungerer perfekt. Vi kommer tilbake til disse punktene.

Opplevd ytelse

I denne prisklassen er vi ikke så fryktelig opptatt av den målte ytelsen. Det er uansett ikke enorme krefter i mobilprosessorene som sitter i disse småtassene. Men det er dyrt å kjøpe noe som er så svakt at man ganske umiddelbart må ut for å handle nytt igjen, så ytelsen i bruk bør likevel være på stell.

Til tross for at Motorola pleier å være gode, på grensen til uslåelige, på dette punktet, er ikke Moto E4 helt der jeg skulle ønske den var. Det oppstår titt og ofte små tregheter i navigasjonen rundt i menyene.

Den virker likevel noen hakk kvassere enn finsk-kinesiske Nokia 3. Forsinkelsene som oppstår er små og sporadiske, men de er her, og så fort en telefon begynner å skape seg litt på denne måten blir den betydelig vanskeligere å bruke enn den burde være.

Har jeg trykket på knappen nå? Hvorfor skjer det ingenting? Bør jeg trykke igjen?

Det må uansett sies at årsaken til at disse treghetene lyser så veldig tydelig fra skjermen er at jeg rett og slett ikke forventer å se slike på et Motorola-produkt i dag. Det er årevis siden sist jeg opplevde virkelig irriterende tregheter på et slikt. Det finnes svært mye tregere telefoner enn denne i salg rundtomkring.

Totalt sett både måles og oppleves den som raskere enn Nokia 3, som heller ikke er treg hele tiden, men som gjerne slår litt ekstra krøll på seg når treghetene først dukker opp.

Overlesset fingerleser

Motorolas rimelige telefoner har stort sett hatt fingerlesere en stund. Men årets modeller, altså de to lengst til høyre, har fått ekstremt mange funksjoner bakt inn i den. På sitt beste fungerer det greit, men i kombinasjon med sporadiske tregheter blir løsningen frustrerende.

En flott fordel med Moto E4 over Nokias tilsvarende alternativ er at den har fingerleser. Men som vanlig for Motorola-telefoner er det pakket inn svært mye funksjonalitet i den. Foruten selve opplåsingen kan du gjøre følgende med fingerleseren når telefonen er i bruk:

  • Et kjapt trykk tar deg til hjemmeskjermen
  • Sveip mot venstre tar deg ett hakk tilbake
  • Sveip mot høyre åpner appveksleren
  • Langt trykk låser telefonen
  • Enda lengre trykk åpner Google Nå

Dette er litt i overkant mye funksjonalitet lesset inn på samme knapp uansett hvilken ny Moto du velger. Det er krevende å bli vant til også for Moto G5-modellene. Men fingerleseren i Moto E4 virker ikke like presis som den i G-serien. For G5-modellene holder det å være litt tydelig i bevegelsene for å få leseren til å samarbeide. Det samarbeidet er spesielt viktig når man kun skal ett hakk bak i menyene fremfor å gå ut av hele appen. Det er tross alt en av de hyppigste handlingene man gjør i et operativsystem.

Kombiner fingerleseren som til stadighet leser bevegelser feil med at telefonen tidvis sliter med å henge med, og du får en telefon som kan være svært forvirrende å bruke.

På Moto G5 valgte jeg å beholde fingerleseren som navigasjonsløsning, mens på Moto E4 ble det aktivert - og deaktivert igjen ganske raskt. I utgangspunktet er dette en funksjon man må skru på selv, men det er ønskelig å ha den på siden det betyr mer skjermplass. Når funksjonen er av viser telefonen Android-snarveier nederst på skjermen.

Som en vanlig, kjapp sikkerhetsløsning er imidlertid fingerleseren helt prima, og har ingen problemer med å gjøre jobben.

Ytelsestester

Hodetelefontilkoblingen er her fortsatt. Den runde kameratuten på baksiden er en designvri Motorola kjører på mange av sine telefoner nå.

Vi har allerede fastslått at Moto E4 ikke alltid er rask i bruk. Men hvordan står det til når vi måler?

Målingene reflekterer i stor grad opplevelsen. E4 kommer ut som bittelitt kjappere enn Nokia 3 i de fleste målingene, mens forskjellen av en eller annen grunn er vesentlig større i AnTuTu - her skiller det rundt 15 prosent mellom de to. Og det er i grunnen et tall som sammenfaller pent med hvordan forskjellene på de to telefonene føles når man bruker dem.

At forskjellene er større i AnTuTu er nok heller ikke så rart. Der Geekbench måler generell ytelse på vanlige operasjoner for prosessor, RAM og lagring, måler 3D Mark i hovedsak spillytelse og hva grafikkprosessoren får til. AnTuTu er den av testene våre som i størst grad også ser på ytelsen til selve menysystemet når den kjører.

Det kan også underbygge antakelsen om at denne MediaTek-brikken med sine fire Cortex A53-kjerner ved 1,3 GHz rett og slett er i veikeste laget til å sørge for en helt upåklagelig brukeropplevelse.

untitled link

Grafer: Lilla - telefoner under 2800 kroner, grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett.

Hva har Motorola gjort med ikonene?

Det er stadig så godt som ren Android, men en ny ikonpakke ser ut til å ha kommet til. Jeg synes ikke den er spesielt fin, men her finnes det antakeligvis mange meninger.

Motorola har pleid å kjøre nesten ren Android i telefonene sine, og det er antakeligvis en av årsakene til at nesten alle av dem har helt fantastisk ytelse. Derfor ble jeg i utgangspunktet litt skeptisk da jeg så at Moto E4 faktisk har fått et litt alternativt tema på menyene.

Strukturen er den samme gamle, og fortsatt så godt som lik den du får rett fra Google, men farger og grafikk på ikonene er endret litt på. Hva man synes er god design er en smakssak, men i mine øyne ser ikke ikonpakken særlig bra ut.

Her har man beveget seg bort fra de flate og nærmest ensfargede vanlige Android-ikonene, og i stedet laget en slags fargevifte bak logoene til noen av appene. Det kan se ut som om designerne har prøvd å lage noe som ser litt ut som diamanter. Stilmessig bærer det litt i retning av det opprinnelige temaet som lå på Huawei P10 da vi testet den, men der var temaet mer gjennomført - og enda styggere. Heldigvis kunne det endres på Huaweis telefon, mens på Moto E4 er det i utgangspunktet kun bakgrunnen som kan endres.

Du velger selvsagt designen du vil dersom du installerer et nytt menysystem fra Google Play, og der finnes det mange å velge mellom. Men i seg selv er dette en designretning som bærer mer bakover, mot ikoner som hermer etter bokhyller, enn fremover.

Nesten bare Google-funksjoner

Google-appene er omtrent helt alene på denne telefonen her.

Men ser man bort fra den litt merkelige designretningen Moto E4 trekker i, er altså menyene i stor grad ved det vante her.

Det betyr at du ikke får et traktorlass tredjepartsapper installert fra start. Her er det omtrent bare Googles egne apper, og Moto-appen som lar deg skru av og på de Motorola-spesifikke funksjonene, så som de nevnte snarveiene i fingerleseren.

Moto-appen inneholder dessuten en del andre funksjoner, så som muligheten til å aktivere tidsstyrt nattmodus, der mobilen skrur på et blåttlysfilter innenfor klokkeslett du bestemmer. Det er mulig å skru på at skjermen skal våkne og forhåndsvise meldinger og varsler uten at du trenger å aktivere mobilen, og den siste av funksjonene her er mulighet til å aktivere énhåndsløsningen der skjerminnholdet krympes så telefonen skal bli enklere å bruke om hånd nummer to er opptatt med noe.

Moto-appen lar deg stille på de telefonspesifikke innstillingene for denne modellen.

Noe uvant er det at Motorolas vante hurtigfunksjoner er vekk herfra. Vanligvis kan Moto-appen aktivere muligheten til å bevege telefonen i ulike mønstre for å vekke forskjellige funksjoner. Det kan tenkes maskinvaren her rett og slett ikke er kraftig nok, eller har muligheter til å følge med i bakgrunnen slik de litt kraftigere telefonene fra selskapet er.

Ellers er det Gmail-appen som brukes til e-post, og Google Foto som tar seg av skylagring og visning av bildene du tar mens Google Play Music er musikkspilleren. Alt dette fungerer like prima på Moto E4 som på en hvilken som helst annen telefon.

Det er ingen forhåndsinstallert kontorpakke her, så hvis du trenger det må du laste ned fra Google Play selv. Her finnes det heldigvis mange gratis og gode alternativer både fra Google, Microsoft og flere andre.

Spill og underholdning

Apper kjører rimelig problemfritt på denne, selv om ytelsen ikke er allverden når vi måler den.

Det er altså ikke allverdens med krefter i denne telefonen, men den klarer seg likevel greit til vanlige aktiviteter som musikkspilling i bakgrunnen uten at det som ellers foregår blir nevneverdig tregere. Videostrømming fra Netflix og liknende tjenester også knirkefritt.

Lyden fra både Bluetooth og den vanlige hodetelefonkontakten i toppen av telefonen er helt prima. Synkronisert trådløs lyd til video fungerer som den skal, og lyden blir både god og høy fra den vanlige kontakten om du bruker kabel. Det forutsetter imidlertid at du bruker et typisk lettdrevet sett hodetelefoner, og ikke større, mer stuerettede beist. Disse pleier å være langt tyngre å få volum ut av.

Der det finnes spill som krever langt mer enn denne telefonen har av krefter er det likevel ikke noe stort problem. De fleste spillene i Google Play holder seg godt innenfor hva Moto E4 klarer å drive.

Det er fullt mulig å spille på Moto E4, selv om den ikke er spesielt påkostet eller rask.

Selv spill som kan synes bittelitt tyngre enn Android-spill flest kjører greit her. Eksempelvis fungerer Hovercraft: Takedown helt utmerket, og endte med å ta opp i overkant mye av testetiden her.

Moto E4 er overhodet ikke produktet for deg som skal ha en spilltelefon - til det blir ytelsen for begrenset. Men litt spilling ved siden av den vanlige mobilsurfingen tåler den altså helt fint

Som telefon

Moto E4 lader vesentlig fortere enn Nokia 3 gjør, selv om ingen av dem har Quick Charge eller liknende teknologier bygget inn.

Batteritiden på Moto E4 oppleves som noenlunde stabil, og faktisk ganske så god. For eksempel har den i skrivende stund vært frakoblet lader i fem timer, og har blitt brukt relativt tungt i den perioden, med musikkspilling, surfing, Facebook og andre sosiale medier og noen titalls bildeknipsinger fra kameraet. Like fullt viser telefonen 82 prosent gjenværende batteri.

Med forsiktig bruk skal det ikke være noe kjempeproblem å strekke strømmen her til et par dager mellom hver lading.

Lyden i samtale er høy og klar, og støykanselleringen for lyder som ikke er brukerens stemme ser ut til å virke akkurat slik den skal. Bittelitt lenger opp i pris er dette å betrakte som en standardfunksjon, men ikke alle telefoner fra 2000 kroner og ned har den bygget inn. Det er praktisk ettersom mottakeren av samtalen hører bare deg, og ikke alt bråket rundt deg, når du ringer.

Skjermtastaturet er Googles utmerkede Gboard, og det fungerer veldig bra. Her er det lite unyttig nips. Du kan sette tema eller fargeskjema for tastaturet, men det er vel omtrent så langt Gboard går i å nærme seg enorme løsninger som TouchPal og til dels Swiftkey. I stedet får du et godt tastatur, der tastene stort sett holder seg på samme sted når du veksler mellom ulike tegnsett. I mange andre tastaturløsninger skifter hele tastaturet layout når du for eksempel skal taste tall eller spesialtegn. Dermed blir det vanskeligere å venne seg til hvor tastene faktisk er.

Lading av batteriet går relativt kjapt sammenliknet med de tregeste telefonene jeg har vært borti. Det er ikke strengt tatt noen utbredt hurtigladeteknologi på plass her. Men det er stor forskjell på både ladere og telefoner i så henseende, og de kraftigste, helt vanlige laderne kan få jobben unnagjort ganske kvikt. Og de virker fint med Moto E4.

Telefonen selges i noen markeder med lader som kan levere 10W, mot den vanlige 5W-laderen som pleier å følge med. Min erfaring er at ved tilkobling til en rimelig sterk, men ordinær lader vil ladingen gå vesentlig raskere enn med Nokia 3, som krevde opp mot tre timer på å fylle et mindre batteri.

Kamera

Kameraet her er faktisk helt ålreit. Det vil neppe konkurrere med toppmodellene, eller engang midten av prisstigen. Men i en telefon til 1500 kroner skal du slite med å overgå dette. Blant de få som overgår denne i samme prisklasse er fjorårets Moto G4.

Kameraet tar bilder i inntil åtte megapikslers oppløsning. Pussig nok er det som standard stilt til seks megapiksler, ettersom bredformatet er forvalgt. Men når det spiser av en fjerdedel av oppløsningen til bildebrikken virker det dumt å la bryteren bli stående der.

I utgangspunktet kunne man mistenke at den med bittelitt svakere spesifikasjoner enn Nokia 3 tok dårligere bilder. Men det gjør den ikke. Moto E4 er faktisk langt mindre plaget av bevegelsesuskarpheter enn inngangs-Nokiaen.

Faktisk er hele telefonen bittelitt omvendt. For der bildene ofte så supre ut på Nokia-skjermen, men ikke alltid ble like gode på storskjerm, har jeg flere ganger opplevd at bilder har sett mørke og dårlige ut på mobilskjermen - før de har vist seg absolutt akseptable i full størrelse.

Det er en litt uvanlig tendens - som regel er slik som i Nokias tilfelle, der den lille mobilskjermen lyver på seg bildekvalitet som ikke er der. Og man kan argumentere for at det jo er på mobilskjermen bildene sannsynligvis blir sett. Samtidig er det lite som er så kjipt som å oppdage at det perfekte øyeblikket glapp på grunn av bevegelsesuskarpheter eller strølys i etterkant.

Faktisk får Moto E4 svært mye ut av sine begrensede kameraressurser. Og kikker man litt nærmere på bildene er det synlig hvorfor. Mobilen bedriver oppskarping i bøtter og spann, og de vanligvis ørsmå linjene som brukes for å markere omriss av slike løsninger er tidvis ganske godt synlige.

Men telefonen begrenser støy til et imponerende minimum, og ser du ikke fryktelig hardt på bildene i full størrelse, ser du heller ikke de små linjene som forbedringsprogramvaren legger igjen etter seg.

Les også
Endelig en ny «uknuselig» toppmodell fra Motorola
Les også
Nokia 5: Den er stilren og pen, men Nokia-nostalgien er dens største styrke
Les også
Nokia 3: Første Nokia ut med kliss rein Android
Les også
Xiaomi Mi5C: Billigtelefonen kan skjule en stor endring i mobilmarkedet
Les også
Motorola Moto G5 Plus: Godt under 3000 kroner for superkamera og fantastisk brukeropplevelse
Les også
Motorola Moto G5: Det er ganske utrolig hvor mye mobil du får for bare 2000 kroner
annonse