På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Denne spillmusen er helt drøy
Legendariske Razer legger listen skyhøyt for konkurrentene.
Innhold
Razer har en legendestatus av de helt sjeldne innen datamusmarkedet. Riktignok har de med tiden fått både tastaturer, hodesett og mikrofoner inn på markedet, men det var med datamus de virkelig gjorde seg bemerket.
Har du ikke pelt på en Razer-mus, er det sannelig på tide.
Dette er ikke første gang Razer bruker Mamba-navnet, for dette er en gammel Razer-slager. Problemet er at den bare heter Razer Mamba, og det er det flere andre produkter som heter. Men det er altså den utgaven som kommer på markedet i disse dager som vi ser på. Vi kaller den 2015 edition, men har sett at andre omtaler den som Mamba 16 000 DPI. Det offisielle navnet er i alle fall bare Mamba.
På papiret, de glansede brosjyrene og de gjennomførte nettsidene til Razer fremstår Mamba som et gullprodukt. Det er dog én ting vi henger oss opp i, nemlig prisen. 1600 blankslåtte norske kroner skal nettbutikkene ha for den, ifølge Prisguide.no (kommersiell partner). Smak litt på den.
Før vi går videre tar vi en rask titt på spesifikasjonene:
Spesifikasjoner: Razer Mamba – 2015 edition | - |
- | |
Sensor | Laser, 16 000 DPI |
Antall fysiske knapper | Ni programmerbare knapper, hvorav to er til tommelen |
Innstillingsmuligheter | Alle knapper er programmerbare |
Lys | Indikasjonslys i valgfri farge for profilvalg, styres via programvare |
Tilkobling | Trådløs tilkobling, eventuelt en flettet kabel på 2,1 meter |
Vekt | 125 gram |
Ekstra | Profillagring i skyen, de to hovedknappene har justerbart nedtrykk, kan brukes trådløs og med kabel |
Razer fornekter seg ikke, og leverer musen i en eske som kunne vært et diamantsmykke verdig. Dette er kanskje ikke helt i tråd med den grønne linje som mange følger, men man føler seg priviligert, heldig og rimelig utvalgt når man pakker ut musen. Inne i pappomslaget befinner det seg en blikkboks i matt svart, med den sedvanlige Razer-logoen på utsiden.
Inne i boksen ligger de ulike delene på dedikerte plasser. Foruten selve musen følger det med et ladestativ med sende- og mottager-enhet, en lade- og signalkabel og et lite skrujern. Sistnevnte er noe helt spesielt som vi skal komme tilbake til.
På siden av musen er det to tommelknapper. Disse to tommelknappene er som standard satt opp til å gå frem og tilbake, typisk brukt ved nettsurfing. Selve DPI-innstillingen settes ved knappene på toppen av musen, de som er rett bak rullehjulet. I tillegg har vi de vanlige høyre og venstre musetast samt et rullehjul.
Én programvare for å styre alt
Spillutstyr er ikke lengre som i gamle dager, og Razer byr på en programvare som kontrollerer alle Razer-enhetene dine, og holder styr på profiler og annet via nettskyen. Dette er i og for seg vel og bra, men for å få noen glede av utstyret må du aller først laste ned programvaren fra nett. På toppen av det hele må du lage en egen bruker på Razers skytjeneste. Uten dette kan du glemme å justere DPI på musen, eller fargen på sidelysene.
Med en gang programvaren var på plass, og undertegnede hadde funnet ut av passordet sitt startet programvaren opp med en oppdatering av musen. Det var ikke noe spørsmål om det passet, her bare dundret de på.
Programvaren i seg selv er ganske enkel i bruk. Du kan klikke inn på hver av Razer-produktene du måtte ha, og lage ulike profiler for disse. I hver profil kan enhetene settes opp på alle mulige tenkelige måter, enten knapper får ny funksjon eller lyset skifter farge. Profilene kan også settes til å aktiveres hvis bestemte .exe-filer kjøres, slik at du får riktig profil om du starter favorittspillet.
Via programvaren kan du også kalibrere musen mot musematten din slik at sensoren blir best mulig optimalisert for denne.
Glimrende i bruk
Baseenheten må kobles til datamaskinen med den medfølgende kabelen via en ledig USB-port. Denne kabelen har strengt tatt to ulike oppgaver. Til vanlig fungerer den som bindeledd mellom baseenheten og datamaskinen. Dersom du greier å tømme batteriet og fremdeles ikke er lei av å spille kan du trekke kabelen ut av baseenheten og heller koble kablen rett i musen. Dette fungerer greit nok, men det var ikke så lett å få tak i kabelen når den stod i basestasjonen, og vi endte opp med å trekke direkte i kabelen. Ikke helt optimalt, men det fungerer.
I rettferdighetens navn skal det sies at batteriet er oppgitt til å vare i 20 timer sammenhengende spilling. Har du ikke tatt en pause på den tiden er det nesten like greit at det er litt knot å bytte over kabelen.
Med programvaren installert, og det innebygde batteriet stappfullt av strøm er vi klare til dyst. Musen ligger ganske godt i hånden, alt etter hva du liker, hva du er vant til og ikke minst størrelsen på hånden din. Den er for eksempel litt mer «sivilisert» enn Razer DeathAdder, med en litt høyere rygg, svakere sideveis kurving og tasteprofil.
Etter undertegnedes smak er den litt smal bak, slik at det ikke blir så mye støtte for håndleddet. Samtidig er dette bare bra om du liker å holde musen utelukkende med fingrene, og ikke hele hånden.
Kurvingen over ryggen på musen er også helt super. Både venstre og høyre side har et stort gummiert felt, slik at løftegrep aldri er et problem. Dog skal det legges til at musen føles litt baktung, slik at den har lett for å skli litt bakover om du ikke er hardt i neven når du løfter den.
Razer har sviktet dem som liker å kunne justere vekten på musen sin. Her er det null muligheter, med mindre du skal begynne å lime fast egne blylodd. Nå er nok heller problemet det motsatte, at mange vil synes at musen er hakket for tung. Den tidligere nevnte DeathAdder veier for eksempel 105 gram. Samtidig er det heller ikke noe problem å finne kablede mus som veier mer.
Det medfølgende skrujernet skulle vi komme tilbake til, og det er med andre ord på høy tid. Dette brukes faktisk til å justere nedtrykket på de to hovedknappene på toppen av musen. Du kan velge tastatur etter hvor hardt du liker at nedtrykket skal være, nå har du mulighet til å få en mus der du kan justere nedtrykket selv.
Dette gjøres ved å justere på to skruer under musen, som igjen strammer en fjær på innsiden av musen. Konseptet fremstår som genialt. Nedtrykket som standard er helt fint, men du har bare muligheter til å gjøre det hardere, så vi som gjerne skulle ha testet et enda lettere nedtrykk ble unektelig noe skuffet.
Rullehjulet har en usedvanlig knudrete overflate, og kan nesten minne om feite terrengdekk til sykkel eller motorsykkel. Har du sarte nerdefingre, slik som undertegnede, er det absolutt en fare for at du blir litt sår etter en lengre spilløkt. Slikt er likevel noe som går over, på sikt blir man herdet i fingertuppene. I kampens hete er dette også noe som glemmes raskt, og det er helt andre ting som står krever oppmerksomheten. Det som er veldig bra er at hjulet har en viss motstand, slik at det er veldig lett å velge våpen i for eksempel skytespill.
En runde på slagmarken og enkelte andre steder hører til. Vi tar det kjedeligste først. I normal Windows-bruk fungerer den helt flott, enten det er nettsurfing, bildebehandling eller minesveiper. Det som er litt artig er at du får opp en melding på skjermen når du endrer DPI. Dette gjør det veldig lett å få en visuell kontroll med hvilken DPI du kjører med.
Vi begynner spillingen med Grand Theft Auto V. Det er kanskje ikke den hardeste musebruken i dette spillet, men musen gjorde en solid jobb uansett.
I Counter-Strike: Global Offensive hadde vi full kontroll hele veien, det var i alle fall ikke musen som sviktet om det ikke gikk helt som planlagt. Selv med musfølsomheten satt helt til bunns følte vi at det ble litt i meste laget med DPI-en satt til 16 000. En annen ting vi noterte oss var at meldingen på skjermen om DPI-nivået ikke virket. Man merker det kanskje raskt nok om det er store spenn, men likevel litt irriterende.
Battlefield 4 får lov til å avslutte spillingen vår, og med muligheten til å justere musfølsomheten ned i spillet kan vi dundre på med alle de 16 000 DPI-ene vi har å rutte med. Resultatet er en skikkelig godfølelse. Enten du stormer rundt på Metro, eller lusker rundt med en skarpskytterrifle på Paracel Storm.
En særdeles god spillmus for de med tykke lommebøker
Kort fortalt er dette en skikkelig rå mus, med en rimelig drøy prislapp. Dette er ikke produktet for deg som vil ha mest ytelse for pengene, eller som har et snev av fornuft igjen. Vil du derimot ha det som mest trolig er den råeste trådløse spillmusen på markedet...
Veldig mye er veldig riktig på Mamba 2015. En fantastisk passform, med et like godt grep. Greier du å miste denne i kampens hete har du enten bare et utrolig slapt grept eller noen noen kjipe kompiser som har smurt inn musen din med vaselin. Skjønt, vi er faktisk tilbørlige til å tro at du vil ha et bra grep på denne saken selv om den er klint inn med vaselin.
Rullehjulet er hakket knudrete, i alle fall i starten. Dette krever tilvenning.
Batteritiden synes vi er helt topp. I rettferdighetens navn testet vi aldri musen sammenhengende over en økt på 20 timer, men musen holdt koken gjennom flere økter over flere dager.
På utkikk etter noe rimeligere?
Logitech G303 er et godt alternativ – og en svært presis spillmus »
Fordeler
- +Ligger veldig bra i hånden
- +Responsiv og kvikk i bruk
- +Mulighet for å kjøre den kabelløs og med kabel
- +Programerbare knapper
- +Programerbar belysning
- +Makrofunksjonalitet
Ting å tenke på
- —Kostbar
- —Begrenset spenn på de justerbare tastene