Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S10e

Dette er S10e-n vi liker best

Sjelden har en telefon vært så ... passelig.

Årets heftigste Galaxy S10-modeller ble et solid steg fremover for Samsung.

Litt urettferdig er det at det har blitt mindre oppmerksomhet på hendige Galaxy S10e. Den har svært mange gode egenskaper, og er på mange måter vår favoritt i S10-serien.

S10e er rimeligst av de tre S10-variantene. Den kommer med en prislapp på rundt 8000 kroner, altså 1500 kroner billigere enn en vanlig Galaxy S10.

Slik ser spesifikasjonene for de tre telefonene i Galaxy S10-serien ut:

Galaxy S10eGalaxy S10Galaxy S10+
Skjerm, størrelse og vekt:
Dynamic AMOLEDDynamic AMOLEDDynamic AMOLED
5,8 tommer6,1 tommer6,4 tommer
2280 x 1080 piksler3040x1440 piksler3040x1440 piksler
14,22 x 6,99 x 0,79 cm14,99 x 7,04 x 0,78 cm15,76 x 7,41 x 0,78 cm
150 gram157 gram175 gram
--
Prosessor, RAM og lagring:
Exynos 9820 OctaExynos 9820 OctaExynos 9820 Octa
8 kjerner8 kjerner8 kjerner
Mali G76 MP12Mali G76 MP12Mali G76 MP12
6 GB RAM8 GB RAM8 - 12 GB RAM
128 GB, MicroSD128/512 GB lagring, MicroSD-kort128/512/1024 GB, MicroSD
--
Kamera
To kamera: 12 MP Dual Pixel, OIS, f/1.5-2.4, 16 MP vidvinkel f/2.2Tre kamera: 12 MP, dual pixel, OIS, f/1.5-2.4, 12 MP Tele f/2.4 OIS, 16 MP vidvinkel f/2.2Tre kamera: 12 MP, dual pixel, OIS, f/1.5-2.4, 12 MP Tele f/2.4 OIS, 16 MP vidvinkel f/2.2
Enkelt frontkamera 10 MP, f/1.9Enkelt frontkamera 10 MP, f/1.9Dobbelt frontkamera, 10 MP f/1.9 + dybdemålende 8 MP f/2.2
--
Batteristørrelse og viktige egenskaper:
3100 mAh3400 mAh4100 mAh
Trådløs vennelading, Wifi 6 (ax)Ultrasonisk fingerleser i skjerm, trådløs vennelading, WiFi 6 (ax)Ultrasonisk fingerleser i skjerm, trådløs vennelading, WiFi 6 (ax)
--
7800 kroner (sjekk billigste pris hos LINK) AnnonselenkeFra 9500 kroner (sjekk billigste pris hos LINK) AnnonselenkeFra 10 500 kroner (sjekk billigste pris hos LINK) Annonselenke

Galaxy S10e har mindre skjerm, mindre batteri, færre kamera og tradisjonell fingerleser. Kan det være noe tess, da?

Visst kan det det.

Liten telefon betyr relativt lite batteri. Men telefonen klarer seg som regel fra morgen til kveld, selv om du bruker den mye.

Den hendigste S10-en

Galaxy S10e er forholdsvis liten. Den er såvidt smalere enn den vanlige S10-modellen, men den er merkbart lavere og lettere. Dermed er det mye lettere å rekke toppen av skjermen med tommelen.

Jeg bommet ofte på fingerleseren i S10. Telefonen lyser ikke alltid opp posisjonen til leseren så jeg vet akkurat hvor jeg skal trykke. Med S10e er det lett å treffe fingerleseren. Den sitter på siden av telefonen - her har Samsung «stjålet» en av Sonys beste idéer.

Men ikke bare det - de har videreutviklet den litt.

Sveiper du tommelen ned på den vertikale fingersensoren deiser varslingsmenyen ned fra toppen av skjermen. Samsungs OneUI-menyer er i laget for å være mest mulig brukervennlige med én hånd. Små detaljer som denne gjør at telefonen føles mer komplett.

Sukkertøy: Galaxy S10e er et sukkertøy av en telefon. Dette er den ... sjøgrønne (?) varianten. Den tøffeste er en knallgul variant som foreløpig ikke har funnet veien til Norge.

For deg som misliker buede skjermer

Hvis du misliker de buede skjermene på S10 og S10+ er det kjekt å vite at S10e er flat. Glasset er riktig nok såkalt 2,5D-glass. Glasset bøyes svakt helt ytterst i kantene, men her er det ingen stor bue i hele skjermpanelet.

Glasset altså er annerledes på disse områdene, men hullet øverst til høyre i skjermen er det samme som du finner i S10 og S10+. Her skjuler frontkameraet seg.

Det er mindre lagringsplass og RAM på S10e enn på de andre modellene,. Men ytelsen er ikke merkbart forskjellig på S10e og de andre to. Du skal dessuten filme masse i 4K eller «offline» forholdsvis store deler av Spotify og Netflix for at ikke 128 gigabyte skal være tilstrekkelig. Blir det et problem kan du doble lagringskapasiteten med et minnekort til en knapp trehundrelapp.

Skjermen er mindre, men ikke så mye mindre enn i de andre. Oppløsningen er lavere enn i S10 og S10+, men disse telefonene kjører stort sett med lavere oppløsning til hverdagsbruk uansett. Stereohøyttalerne rundt skjermen beholdes, og også muligheten til å lage «jukse-HDR» av eldre serier og filmer er med. Hodetelefonkontakten finner du fortsatt nederst til venstre.

Finn frem din indre eiendomsmegler med vidvinkelkameraet.

Kamera uten zoom

Samsung har valgt å ta vekk zoom-kameraet fra S10-serien i S10e. Men vidvinkelkameraet består. Dermed kan du fortsatt samle hele storfamilien på ett bilde, eller late som om du er boligmegler når du skal leie ut hybelen.

Vidvinkelkameraet kan være mer nyttig enn et zoom-kamera, både til stillbilder og til den kraftige videostabiliseringen som er inkludert i alle tre S10-modeller.

Frontkameraet er det samme som du finner i den vanlige S10-modellen. Dermed må du klare deg uten dedikert kamera til bokeh-effekter her. Men telefonen gjør uansett jobben greit uten å ha ekstra kamera til det. Dette er i utgangspunktet et vidvinkelkamera som du kan «stramme inn» bredden på når du ikke tar gruppeselfier.

Så har den noen ulemper?

Noen små ting irriterer. Jeg kunne ønsket meg hakket kvassere batteritid. S10e holder ikke til fullt to dagers bruk på en lading, slik S10+ vil gjøre for de fleste. Men på den annen side gjør heller ikke den vanlige S10-en det.

Den hersens taleassistenten Bixby er irriterende på S10e også. Det har blitt litt enklere å få Bixby-knappen på venstre side av telefonen til å gjøre noe fornuftig. Du kan velge at enkelttrykk på knappen skal lede til en selvvalgt app eller funksjon på telefonen, men du kan ikke velge bort Bixby helt.

Jeg brukte dessuten noe tid på å lære meg å holde S10e uten å aktivere funksjoner på telefonen med fingerleseren konstant på. Men det tok ikke lange tiden å lære seg å holde telefonen utenom fingerleseren når den ikke er i bruk.

Vi har allerede sett at det skal svært lite til for å lure ansiktslåsen på S10-modellene, så en skikkelig ansiktslås i nabolaget til Apples FaceID og Huawei Mate 20 Pro hadde vært ønskelig.

Samsungs Bixby-assistent snakker fortsatt ikke norsk og er fortsatt ikke så veldig nyttig. Men knapp skal den ha. Det er mulig å starte apper og funksjoner med knappen, men helt unna Bixby slipper du ikke.

Den tydeligste S10-en

Hvis du vil ha en akkurat passelig bukett av den feteste teknologien Samsung tilbyr i 2019 er Galaxy S10e et meget godt valg. Her får du all ytelsen fra de dyrere telefonene paret med hendig størrelse, smart kameraløsning og i noen fall velprøvd teknologi fremfor gimmicks som kanskje er stiligere enn de er nødvendige.

S10e er ikke perfekt. Du får Huaweis Mate 20 Pro til samme pris, og den er en bedre totalpakke med bedre kamerateknologi, fingeravtrykksleser i skjermen og tøff design. Men den er også en veldig annerledes og litt større totalpakke som kanskje ikke er telefonen alle skal ha.

Hver gang jeg bruker Galaxy S10e er det én setning som melder seg; dette er akkurat passelig. Akkurat passelig stort. Akkurat passelig teknologitungt.

Bittelitt for dyrt. Men det er jo nesten alle telefoner for tiden.

Apple iPhone XS 64 GB
Hva med en iPhone?

Apple iPhone XS 64 GB

fra 6560:-

Når vi likevel er her oppe på øverste hylle er det vanskelig å unngå Apple. Mange har for lengst valgt leir før de begynner å vurdere ulike telefoner - men har du et åpent sinn kan Apples verden være omtrent like trivelig som Samsungs. Du får en ansiktslås som både er sikker og som virker og du får en brukeropplevelse som fortsatt er helt i toppklasse. Fortsatt er det enkelte apper som bare kommer til iOS. Byggekvaliteten iPhone Xs byr på er også uovertruffen.

Huawei Mate 20 Pro
Kamerakongen

Huawei Mate 20 Pro

fra 18946:-

Huawei Mate 20 Pro har et nær uslåelig nattkamera. Den innførte trenden med trådløs reverslading til andre produkter. Den er vanntett, har flott skjerm og masse lagringsplass. Vi skal heller ikke kimse av en trygg 3D-basert ansiktslås, i motsetning til den lettlurte ansiktslåsen i S10-modellene. Dette var telefonen Samsungs S10-modeller måtte ta igjen. Og de har for en stor del gjort nettopp det - men nattfunksjonen når de fortsatt ikke helt opp til, og prismessig er Mate 20 Pro et gunstig valg.

Samsung Galaxy S10 Plus
Gå full S10!

Samsung Galaxy S10 Plus

fra 4990:-

Vi tillater oss å hoppe bukk over den vanlige S10-modellen og heller foreslå at du går til S10+ hvis S10e ikke er heftig nok. Her får du full pakke med to kamera i front, tre på baksiden, masse batteri og masse RAM. Du får større og mer høyoppløst skjerm enn i S10e, og fingerleseren ligger i skjermen - selv om det noen ganger kan by på utfordringer hvis programvaren ikke samarbeider. En lekker telefon som er knallgod å bruke.

annonse
Samsung Galaxy S10e SM-G970F/DS Dual SIM 6GB RAM 128GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Samsung Galaxy S10-eiere får bedre nattkamera i ny oppdatering
annonse