Tek.no

Test Samsung Galaxy S10e

Dette er S10e-n vi liker best

Sjelden har en telefon vært så ... passelig.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
24 Mar 2019 15:02

Årets heftigste Galaxy S10-modeller ble et solid steg fremover for Samsung.

Litt urettferdig er det at det har blitt mindre oppmerksomhet på hendige Galaxy S10e. Den har svært mange gode egenskaper, og er på mange måter vår favoritt i S10-serien.

S10e er rimeligst av de tre S10-variantene. Den kommer med en prislapp på rundt 8000 kroner, altså 1500 kroner billigere enn en vanlig Galaxy S10.

Slik ser spesifikasjonene for de tre telefonene i Galaxy S10-serien ut:

Galaxy S10e har mindre skjerm, mindre batteri, færre kamera og tradisjonell fingerleser. Kan det være noe tess, da?

Visst kan det det.

Liten telefon betyr relativt lite batteri. Men telefonen klarer seg som regel fra morgen til kveld, selv om du bruker den mye.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den hendigste S10-en

Galaxy S10e er forholdsvis liten. Den er såvidt smalere enn den vanlige S10-modellen, men den er merkbart lavere og lettere. Dermed er det mye lettere å rekke toppen av skjermen med tommelen.

Jeg bommet ofte på fingerleseren i S10. Telefonen lyser ikke alltid opp posisjonen til leseren så jeg vet akkurat hvor jeg skal trykke. Med S10e er det lett å treffe fingerleseren. Den sitter på siden av telefonen - her har Samsung «stjålet» en av Sonys beste idéer.

Men ikke bare det - de har videreutviklet den litt.

Sveiper du tommelen ned på den vertikale fingersensoren deiser varslingsmenyen ned fra toppen av skjermen. Samsungs OneUI-menyer er i laget for å være mest mulig brukervennlige med én hånd. Små detaljer som denne gjør at telefonen føles mer komplett.

Sukkertøy: Galaxy S10e er et sukkertøy av en telefon. Dette er den ... sjøgrønne (?) varianten. Den tøffeste er en knallgul variant som foreløpig ikke har funnet veien til Norge.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For deg som misliker buede skjermer

Hvis du misliker de buede skjermene på S10 og S10+ er det kjekt å vite at S10e er flat. Glasset er riktig nok såkalt 2,5D-glass. Glasset bøyes svakt helt ytterst i kantene, men her er det ingen stor bue i hele skjermpanelet.

Glasset altså er annerledes på disse områdene, men hullet øverst til høyre i skjermen er det samme som du finner i S10 og S10+. Her skjuler frontkameraet seg.

Det er mindre lagringsplass og RAM på S10e enn på de andre modellene,. Men ytelsen er ikke merkbart forskjellig på S10e og de andre to. Du skal dessuten filme masse i 4K eller «offline» forholdsvis store deler av Spotify og Netflix for at ikke 128 gigabyte skal være tilstrekkelig. Blir det et problem kan du doble lagringskapasiteten med et minnekort til en knapp trehundrelapp.

Skjermen er mindre, men ikke så mye mindre enn i de andre. Oppløsningen er lavere enn i S10 og S10+, men disse telefonene kjører stort sett med lavere oppløsning til hverdagsbruk uansett. Stereohøyttalerne rundt skjermen beholdes, og også muligheten til å lage «jukse-HDR» av eldre serier og filmer er med. Hodetelefonkontakten finner du fortsatt nederst til venstre.

Finn frem din indre eiendomsmegler med vidvinkelkameraet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kamera uten zoom

Samsung har valgt å ta vekk zoom-kameraet fra S10-serien i S10e. Men vidvinkelkameraet består. Dermed kan du fortsatt samle hele storfamilien på ett bilde, eller late som om du er boligmegler når du skal leie ut hybelen.

Vidvinkelkameraet kan være mer nyttig enn et zoom-kamera, både til stillbilder og til den kraftige videostabiliseringen som er inkludert i alle tre S10-modeller.

Frontkameraet er det samme som du finner i den vanlige S10-modellen. Dermed må du klare deg uten dedikert kamera til bokeh-effekter her. Men telefonen gjør uansett jobben greit uten å ha ekstra kamera til det. Dette er i utgangspunktet et vidvinkelkamera som du kan «stramme inn» bredden på når du ikke tar gruppeselfier.

Så har den noen ulemper?

Noen små ting irriterer. Jeg kunne ønsket meg hakket kvassere batteritid. S10e holder ikke til fullt to dagers bruk på en lading, slik S10+ vil gjøre for de fleste. Men på den annen side gjør heller ikke den vanlige S10-en det.

Den hersens taleassistenten Bixby er irriterende på S10e også. Det har blitt litt enklere å få Bixby-knappen på venstre side av telefonen til å gjøre noe fornuftig. Du kan velge at enkelttrykk på knappen skal lede til en selvvalgt app eller funksjon på telefonen, men du kan ikke velge bort Bixby helt.

Jeg brukte dessuten noe tid på å lære meg å holde S10e uten å aktivere funksjoner på telefonen med fingerleseren konstant på. Men det tok ikke lange tiden å lære seg å holde telefonen utenom fingerleseren når den ikke er i bruk.

Vi har allerede sett at det skal svært lite til for å lure ansiktslåsen på S10-modellene, så en skikkelig ansiktslås i nabolaget til Apples FaceID og Huawei Mate 20 Pro hadde vært ønskelig.

Samsungs Bixby-assistent snakker fortsatt ikke norsk og er fortsatt ikke så veldig nyttig. Men knapp skal den ha. Det er mulig å starte apper og funksjoner med knappen, men helt unna Bixby slipper du ikke.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den tydeligste S10-en

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis du vil ha en akkurat passelig bukett av den feteste teknologien Samsung tilbyr i 2019 er Galaxy S10e et meget godt valg. Her får du all ytelsen fra de dyrere telefonene paret med hendig størrelse, smart kameraløsning og i noen fall velprøvd teknologi fremfor gimmicks som kanskje er stiligere enn de er nødvendige.

S10e er ikke perfekt. Du får Huaweis Mate 20 Pro til samme pris, og den er en bedre totalpakke med bedre kamerateknologi, fingeravtrykksleser i skjermen og tøff design. Men den er også en veldig annerledes og litt større totalpakke som kanskje ikke er telefonen alle skal ha.

Hver gang jeg bruker Galaxy S10e er det én setning som melder seg; dette er akkurat passelig. Akkurat passelig stort. Akkurat passelig teknologitungt.

Bittelitt for dyrt. Men det er jo nesten alle telefoner for tiden.

Samsung Galaxy S10e
9.5
Imponerende

Samsung Galaxy S10e

sitat"Galaxy S10e er antakeligvis årets mest ålreite mobiltelefon."
 • Krysse av
  Relativt kompakt størrelse
 • Krysse av
  Supert kamera
 • Krysse av
  Flott byggekvalitet
 • Krysse av
  Godt plassert fingerleser
 • Krysse av
  OneUI er Samsungs beste menysystem
 • Krysse av
  Hodetelefonkontakt
 • Krysse av
  Masse lagringsplass og minnekortplass
 • Krysse av
  Stereolyd
 • Krysse av
  Særdeles god skjerm
 • Bytt
  Bixby-knappen (sukk!)
 • Bytt
  Bare middels god batteritid
 • Bytt
  Ikke fullt så god i mørket som Huaweis toppmodeller
Les også
Samsung Galaxy S10-eiere får bedre nattkamera i ny oppdatering
annonse

Les også