Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestiPad Pro 9.7

Endelig gir Apples iPad Pro mening

Fantastisk ytelse, enestående lyd og supert tastatur. Har iPad Pro 9.7 egentlig konkurrenter?

Innledning

Apples nye iPad pro er langt mindre enn sin navnebror. Originalen ble lansert i fjor høst, og har en skjerm på hele 12,9 tommer. Drøye tre tommer låter kanskje ikke så mye, men det kan blant annet oversettes til rundt vesentlig høyere vekt. Minste utgave veier 440 gram, mens den store varianten veier 713 gram. Det er en del for et nettbrett som helst skal være portabelt.

Det nye nettbrettet plasserer seg omtrent der gamle iPad Air 2 lå, samtidig som det har en mengde av funksjonene vi kjenner fra Apples største nettbrett. Og noen til.

Originalen var stor, tung og meget kostbar. Nå er ikke iPad Pro i 9,7 tommers størrelse spesielt billig den heller, men den bør passe vesentlig enklere inn i et ordinært dingsebudsjett. Den starter på 6999 kroner.

Forbløffende mye lyd

Designmessig er det ikke så lett å skille iPad Air 2 fra Pro-utgaven med 9,7 tommers skjerm. Antennefeltet på baksiden av nettbrettet er annerledes, og det har blitt plass til fire høyttalergriller her. Vi har alt sett iFixit plukke fra hverandre iPad Pro, og de konkluderte med at det var stappfullt under metalldekselet. Dermed er det heller ikke overraskende at høyttalerne ikke er symmetrisk plassert rundt brettet.

Det viktigste er uansett hvordan det låter. For ikke lenge siden ble vi kjempeskuffet av Acers forsøk på et liknende konsept i Predator 8-nettbrettet. Fire høyttalere er ikke ensbetydende med god lyd. Men selv uten å sette Hi-Fi-merkelapper på produktene klarer Apple å få forbløffende mye lyd ut av liten plass. De fleste vil klare seg helt greit med den innebygde lyden i iPad Pro 9,7. Den er vesentlig bedre enn fra mange bærbare PC-er.

Konstruksjonen kjennes som vanlig slitesterk og god ut. Hva den tåler av knall og fall er nok litt mer usikkert, men det gjelder også de fleste slike produkter.

Den nye iPaden kommer i rosa. Hvis du er opptatt av slikt. Men det er andre egenskaper som er langt viktigere.

Fremtidens PC?

Apple mener at iPad Pro-brettene, inkludert den nye og kompakte varianten, skal være fremtidens PC-er. Vi har allerede protestert litt på det i vår test av iPad Pro 12,9. iOS er et flott operativsystem, men sammenliknet med Windows, fullblods Linux og OS X er det til tider svært begrenset i hva det kan gjøre.

I utgangspunktet er dette også noe som gjelder Googles Android-plattform.

Dette er mobile operativsystemer, og dermed egner de seg svært godt til mange ting skrivebords-systemer ikke er så gode på. Men de har altså sine svakheter. I testperioden gjør vi et forsøk på å bruke iPad Pro som hoveddatamaskin. PC-en er med den også. I tilfelle Apple-sjef Tim Cook har skrytt litt i overkant av nettbrettet.

Svært bra tastatur

Apple leverte et tastaturdeksel med testutgaven vår. Det er bestykket med amerikanske taster, men vi klarer oss fint likevel. En fin liten globustast lar oss velge mellom de tre favorittspråkene våre. Engelsk, norsk og emoji. Sistnevnte lar deg ikke gå bananas med emojier fra tastaturet, men henter i stedet opp et skjermtastatur fullt av mer eller mindre sprø smiley-varianter. Kjekt å ha for store og små.

Om enn muligens ikke så nyttig.

Når vi har kommet så langt er det på sin plass å si noen ord om hvordan denne testen er skrevet. Som forrige gang er første side skrevet på tastaturet som Apple leverte med. Men i motsetning til forrige gang er også resten av testen utført på samme verktøy.

Tastaturet kobles til i denne fysiske tilkoblingen. Dermed slipper du Bluetooth, lading og muligheter for ustabil tilkobling.

Det er påfallende hvor ålreit det lille tastaturet er å skrive på. Tastene har overraskende god vandring, og det er grei avstand mellom dem. Det er svært enkelt å skrive på uten å bomme. Det er på mange måter mer standard enn mange laptoptastatur, og dermed kom jeg i gang med skrivingen omtrent uten behov for tilvenning.

Både størrelse og vekt her er helt optimalt for jobbing på farten. Den totale vekten på brett og tastatur er lavere enn for store iPad Pro uten tilbehør.

Tastaturet er stabilt nok i massevis til å fungere fint på fanget, som en hvilken som helst ekstremt kompakt laptop. Vi skulle gjerne hatt lys i tastene, men da er vi kanskje litt storforlangende. Det hadde økt både vekt, pris og strømforbruk.

En iPad Pro er fortsatt en iPad. Menymessig betyr det på mange vis en forvokst iPhone. Og den har sine begrensninger for proffbruk. Blant annet mangler den et fullverdig filsystem, men ved hjelp av riktige apper, for eksempel Dropbox, kan man etter hvert klare seg noenlunde greit uten slike ting bygget inn.

Hvem er nettbrettet laget for?

Det lille proffbrettet har fått kameraet fra Apples nyeste iPhone-modeller. Det tar ganske ålreite bilder.

Kombinasjonen av funksjoner iPad Pro har å by på i denne størrelsen og prisklassen gir dessuten mer mening enn i den store. Den opplevde vi som litt ufokusert. Hvem er den egentlig for? Gigantpris, gigantskjerm og fire kraftige høyttalere. En liten haug tilbehør som nærmest var obligatorisk for å få full nytte av brettet, eller sørge for at ergonomien holdt.

Det var litt som å bruke et spesialisert verktøy som tidvis skrek ut at det også var verdens beste underholder. Vi vil jo ha underholdningen, men vil vi betale ekstra for funksjonalitet som i hovedsak arkitekter og designere setter pris på?

I liten størrelse henger dette mer sammen. iPad Pro 9.7 er først og fremst en knallgod underholder men trenger du det vokser den med deg. Og du behøver ikke å legge den igjen hjemme fordi den er for tung. Den er rett og slett smidig.

iPad Pro 9.7 har dessuten fått det samme 12 megapiksel-kameraet som ellers er å finne i siste generasjon iPhone-modeller. Noen testbilder fra nettbrettet ser du i bildegalleriet under.

Apple iPad Pro 9.7" 32GB
9
Imponerende

Apple iPad Pro 9.7" 32GB

sitat"Det beste titommers nettbrettet du kan kjøpe, men det koster."

Fordeler

 • Krysse av
  Så god lyd at den ikke trenger ekstra høyttalere
 • Krysse av
  Lett og enkel å ta med seg
 • Krysse av
  Perfekt reisekamerat med Smart Keyboard-dekselet
 • Krysse av
  Lynende rask
 • Krysse av
  God til spill og underholdning
 • Krysse av
  Støtter en av markedets aller beste skjermpenner
 • Krysse av
  Har knapt konkurrenter
 • Krysse av
  God kvalitetsfølelse
 • Krysse av
  Ålreit kamera

Ting å tenke på

 • Bytt
  Fortsatt ganske dyr
 • Bytt
  Tilbehøret er også svindyrt
 • Bytt
  iOS kan ikke alt som OS X eller Windows kan
 • Bytt
  Proprietære løsninger - som alltid
annonse
Apple iPad Pro 9.7" 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no