Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Mobilt bredbånd

Du kan faktisk få internett med deg hvor enn du går. Alt du trenger er et datakort i den bærbare datamaskinen din. Da har du internett så lenge du har mobildekning. Og takket være den nye 3G-teknologien oppnår du også rimelig høye hastigheter.

Den siste måneden har Amobil i samarbeid med HWB.no testet løsningene til de tre store mobiloperatørene: Telenor, Netcom og ICE. Vi har vært ute og kjørt til hytter, pendlet til flyplasser og vandret rundt i storbyene. Etter fullendt testperiode kan vi konkludere med at forskjellene mellom operatørene er store.

Datakortene
Netcoms datakort støtter alle de vanlige standardene for mobiloverføring; GSM, GPRS, EDGE og UMTS (3G). I tillegg støttes den fremtidige HSDPA-standarden i hastigheter på opp til 1,8 Mbps. Kortet er av en forholdsvis standard utforming, men stikker rundt 3 cm ut fra PC-en. Det er mulig å koble til en ekstern antenne, men det følger ikke med i pakken.

Også Telenors datakort støtter alle de vanlige datastandardene; GSM, GPRS, EDGE og UMTS (3G). Kortet støtter også HSDPA i fire ganger så høye hastigheter som Netcoms kort - helt opp til 7,2 Mbps.

Telenors kort er mye mer praktisk utformet enn Netcoms. Antennnen stikker bare noen få millimeter ut av maskinen, og kan dyttes inn i kortet. Det betyr at du ikke trenger å ta datakortet inn og ut hver gang du skal legge bort datamaskinen. I tillegg følger det med en antenne som i følge Telenor skal gi åtte ganger bedre rekekvidde.

Nykommeren Ice bruker en helt annen teknologi enn Telenor og Netcom. De har bygget sitt eget nett basert på den amerikanske CDMA-standarden. Denne teknologien er flere hakk raskere enn Netcom og Telenor klarer med sine 3G-systemer. Ice tilbyr ikke datakort. I stedet kobler du til et USB-adapter med ledning til datamaskine din. Dette er mer knotete, og betyr en ekstra ding å drasse på. Til gjengjeld kan du plassere boksen for de beste mottaksforholdene.

Dekning
Våre tester viser at Telenor har den beste 3G-dekningen. Operatøren manglet kun 3G-dekning på 5 av 20 steder vi testet, mens Netcom manglet 3G-dekning 10 steder. Ice kom dårligst ut, og manglet dekning totalt 11 steder.

Fordelen som Telenor og Netcom kan slå i bordet med, er at alle de delene av landet som ikke har 3G-dekning er dekket med EDGE. Så selv om du er utenfor allfarvei, kan du koble til internett i en grei hastighet.

Ice har ingen slik reserveløsning. Er du ikke dekket av 3G-nettet deres, har du ikke tilgang til internett.

Ice har foreløpig konsentrert seg om å dekke de største stedene og der det har vært stor etterspørsel. Det betyr at det først og fremst er i byene du kan regne med skikkelig dekning. Før du anskaffer Ice bør du altså ta en titt på dekningskartet deres; ikke regn med å få et signal på de stedene Ice klassifiserer som sporadisk dekning. Vi hadde også problemer med å få overført data der dekningen var middels svak.

Hastighet
Dagens 3G-hastigheter er ingenting å skryte av, og tilsvarer de første ADSL-linjene som kom på markedet for 6 år siden. Og selv om båndbredden er tilsvarende, er ikke opplevelsen den samme på grunn av en langt høyere forsinkelse på datapakkene. Denne forsinkelsen vil være det største ankepunktet for de fleste som benytter seg av en mobil internett-oppkobling i forhold til en fast tilkobling.

Testene våre viser at Ice har den raskeste nedlastningen av alle operatørene. Til gjengjeld er de svakest på opplastning. Telenor slår Netcom på gjennomsnittlig nedlastingshastighet, da de har mye bedre 3G-dekning.

Når vi kun ser på resultatene for de stedene operatørene har 3G-dekning, øker naturligvis ytelsen. Ice oppnår en gjennomsnittlig nedlastingshastighet på noe over det dobbelte av det Telenor og Netcom klarer. Telenor er såvidt raskere enn Netcom på nedlastingshastigheten. Fortsatt har Ice den tregeste opplastingshastigheten, mens Netcom igjen tjener på de raskere senderne på Østlandet. En annen trend som er viktig å få med seg er at Telenor har langt lavere responstider enn Netcom, noe som tyder på at Netcom har optimalisert 3G-nettet sitt for de høyeste hastighetene i stedet for lave responstider.

Som Amobil har skrevet om tidligere, har Telenor dårligere sendere i Sør-Norge. Våre tester viser at skillet går cirka med Dovre. Sør for Dovre blir opplastingshastigheten halvert. Nord for Dovre er ytelsen vel så god som Netcom, og responstiden er omtrent halvparten av Netcoms, noe som har mye å si på hvor raskt ting går. (Se forskjellene på HWB.no)

Varierende priser
Telenor har et eget abonnement spesielt beregnet for ren databruk, som heter "Bare Data" og koster 40 kroner per måned eks moms. I tillegg må du aktivere fastpris på overføring, kalt "Fastpris Data", som koster 469 kroner per måned. Totalprisen blir da 509 kroner per måned. Det er en etableringskostnad på 399 kr om du binder deg for 18 måneder. Om du ikke ønsker å binde abonnementet ditt er etableringskostnaden 2290 kr. For de som ikke overfører så mye data kan du betale ut i fra bruk, som er 10 kr pr MB opp til 50 MB og 1 kr pr MB etter det med en maks pris på 1100 kr i måneden.

Netcoms dataabonnement koster 399 kr eks moms for fri bruk. Det er også mulig å få et billigere abonnement om du ikke bruker tilkoblingen så ofte. Da betaler du 99 kr per måned, og har 20 MB data inkludert i prisen Deretter koster det 4 kr pr MB, med en makspris på 699 kr pr måned. Etableringskostnaden på 990 kr er den samme uansett hvilket abonnement du velger, og forutsetter at du binder deg i 12 måneder.

Ice har en fastpris på 399 kr per måned eks moms, men datamengden er begrenset til 1 GB per måned. Ice er svært vage på deres hjemmesider om hvor mye overforbruk koster. Ice skriver selv "Dersom ekstrembrukere ikke endrer sitt bruksmønster etter varsling, kan de få egne fakturaer for volumer over nevnte grenser. Alternativt kan kundeforholdet bli avsluttet".

Før nyttår har Ice en redusert etableringspris på USB-adapteret. Det koster da 995 kr i etablering, noe som er omtrent det samme som Netcom. I tillegg er det heller ingen månedskostnader før nyttår.

Konklusjon
Dataløsningene til de forskjellige mobiloperatørene har alle sine fordeler og ulemper.

Ice tilbyr den raskeste løsningen av alle, men fungerer hovedsakelig kun i storbyene. USB-løsningen er også den mest kronglete, da du må drasse med deg et et eksternt adapter med ledning og batteripakke. Opplastingshastigheten til Ice er også svak, noe som gjør at nettet ikke virker så mye raskere i praktisk bruk. Du har også en databegrensning på 1 GB / mnd.

Netcom er den operatøren i testen som gir mest for pengene. De har forholdsvis god 3G-dekning, om enn ikke like bra som Telenor. Operatøren gir også full ytelse på opplastingshastigheten uansett hvor du er i landet, og har en lavere månedspris enn Telenor.

Telenors Mobilt Kontor-pakke kommer best ut av testen. Riktignok sliter operatøren med lav opplastningshastighet på Østlandet og Vestlandet, men til gjengjeld har Telenor den desidert beste 3G-dekningen i testen. Du får nyte godt av 400 trådløse soner på kjøpet, og får et praktisk datakort som du kan ha liggende i PC-en din mens du er ute og reiser. Da er det verdt å betale 509 kroner måneden.

Les hele testen på HWB.no
På søstersiden vår, Hardware Bedrift, kan du lese den fulle testen av datakort. Her kan du blant annet lese mer om programvaren, datakortene og utenlandsbruk.

Sammenlign og finn billig mobilt bredbånd for din bruk med vår tjeneste »

annonse