Vikinger + drager = sant

Anmeldelse

En landsby med vikinger blir terrorisert av drager som stjeler sauene deres og forårsaker ild og ødeleggelse. Vikingene er tøffe som stål og store som bjørner – med unntak av Hiccup, som er liten, tynn, pjuskete, og atpåtil sønnen til selveste høvdingen! Hiccup vil vise at også han kan fange en drage, og kommer i kontakt med en helt spesiell drage som vil forandre både hans og landsbyboernes liv for alltid.

Lilo & Stitch-regissørene Dean DeBlois og Chris Sanders står bak denne fantastiske dataanimerte perlen av en film som hadde et budsjett på 165 millioner dollar. På verdensbasis spilte Dragetreneren (How to Train Your Dragon på engelsk) inn 493 millioner og nå har den altså blitt sluppet å DVD og Blu-ray. I rollene finner vi Jay Baruchel (Hiccup), Gerard Butler (Stoick), Craig Ferguson (Gobber), America Ferrera (Astrid), Jonah Hill (Snotlout), Christopher Mintz-Plasse (Fishlegs), T.J. Miller (Tuffnut) og Kristen Wiig (Ruffnut).

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Stående ovasjoner

Det første som må bli nevnt i en anmeldelse av Dragetreneren er den vanvittige kvaliteten på dataanimasjonen. Ansikter, natur, klær, treverk, drager og folkemengder er sinnsykt detaljert og troverdig, og kan ved flere anledninger nesten bli tatt for å være ekte. Vikingene og dragene vi blir kjent med er riktignok karikerte i tradisjonell animasjonsstil, men fotorealismen er fremdeles skyhøy. Filmskaperne og Dreamworks fortjener ros og stående ovasjoner for denne tekniske bragden, som selvfølgelig må nytes på Blu-ray.

Selv om bilde og lyd i Dragetreneren forsøker å oppnå en viss realisme, skader ikke dette filmens lekenhet og fantasirikdom. Med troverdigheten godt bygd opp som et rammeverk, har filmskaperne fått frie tøyler til å la fantasien løpe løpsk, heldigvis i tråd med ånden til Cressida Cowells barnebøker. Opplevelsen av Dragetreneren er nettopp lek og moro, for dette er et hyggelig og tradisjonelt eventyr i moderne innpakning med sympatiske karakterer og finurlige scener.

Nasale Baruchel

Historien i Dragetreneren er en typisk coming-of-age-fortelling hvor en puslete helt må bevise sin styrke og kløkt for et reaksjonært lokalsamfunn. På veien finner han en venn i erkefienden, og må dermed finne en løsning på den selvfølgelig eskalerende konflikten mellom tilsynelatende godt og ondt. Fremstillingen av historien i Dragetreneren er heldigvis så sømløs og alltid full av småartige vitser og animasjoner at man lett kan godta at filmen ikke finner opp kruttet på nytt. Dette er strålende underholdning fra start til slutt, uten et eneste dødpunkt.

Mitt eneste problem med filmen er bruken av forholdsvis kjente skuespillere bak stemmene til de animerte rollefigurene. Hovedrolleinnehaver Jay Baruchel har for eksempel en særegen, litt nasal og keitete stemme, og for de av oss som nettopp har sett ham i andre filmer, er det vanskelig å legge fra seg at det er han og ikke Hiccup vi hører. Dette er likevel et minimalt problem som lett blir overskygget av filmens skjønnhet og lekenhet.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Dragetreneren er en teknisk bragd som også nyter godt av en eventyrlig historie i trivelig innpakning. Vikingene er rett og slett en glede å tilbringe tid sammen med, og når det blir gjort på en såpass solid og kvalitetsbevisst måte som i denne filmen, da kan man bare lene seg tilbake og si ett ord: fantastisk!

Ikke glem å lese om det tekniske eller å se på skjermbildene!