Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Cooler Master V10

Introduksjon

Cooler Master er en skikkelig ringrev på markedet, de har vært her en god stund og har en rekke ganger vist at de er en stabil produsent som trolig har kommet for å bli. Det er kjøleløsninger som er hjertesegmentet deres, og her finner vi både vann-, luft- og nå peltier-kjøling.

I dag skal vi ta en titt på det som i dag er flaggskipet, en kjøler som bærer navnet V10. Dette er uten tvil en av de mer massive kjølerne som er bygget for å benytte 12 cm brede vifter. Enheter benytter faktisk to slike, to vifter som står henholdsvis horisontalt og vertikalt.

Som om ikke det skulle være nok, er det snakk om hele ti varmerør som går fra prosessorblokken og ut til kjølefinnene – og et peltier-element. Sistnevnte er noe man sjeldent finner på kjølere rettet til det kommersielle markedet. Du kan lese mer om hva et peltier-element er og hvordan det fungerer i denne guiden.

Bla om, så skal du se hvor godt denne kjøleren presterer og hvilke andre muligheter den byr på!

Takk til Cooler Master som sendte kjøleren til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 123 x 129 x 161 mm
 • Sokler: LGA1366, LGA1156, LGA775, AM2+, AM2, AM3
 • Materiale: Aluminium/kobber
 • Vifte: 2 x 120 mm
 • Vekt: 1200 g
 • Varmerør: 10 stk
 • Støynivå: 17 dBA
 • Annet: Peltier

Dette er uten tvil en stor kjøler, noe som også innebærer en utrolig bredde. 16 cm er det snakk om, og slik kjøleren er formet betyr dette at den vil dekke store deler av hovedkortet, inkludert minnebrikkene. Et plastdeksel skjuler det meste av kjøleribbene, samtidig som det leder alt av luft den riktige veien. Dette fører også til at luftstrømmen ikke sklir ut langs sidene, noe som i praksis betyr en mer effektiv luftstrøm.

Kjøleren er bygget rundt to vifter. Den ene ligger horisontalt på kjølerens "arm", mens den andre står vertikalt over kjernen. Det er snakk om to like vifter, som også lyser rødt. Cooler Master har ikke lagt ved noen former for hastighetsregulatorer, men viftehastigheten kan reguleres via PWM-styring.

Slik V10 leveres i dag, kommer den med fester for alle moderne sokler. Merk derimot at de eldre AMD-variantene er sløyfet helt, men støtten for alle AMx-sokler er på plass. På Intel-fronten er det verd å nevne at alt frem til den nyeste sokkelen LGA1156 er støttet, sammen med den i7-baserte LGA1366.

I pakken

V10 leveres i en stor og solid pappeske. På innsiden ligger kjøleren mildt sagt godt innpakket, i en seng av skumgummi. Tilbehøret ligger for seg selv, sammen med manualer og termisk pasta.

I pakken finner vi følgende:

 • Kjøleren
 • Manual
 • Termisk pasta
 • Sokkelfester

Kjøleren

Kjøleren er bygget opp av totalt tre sett med kjøletårn, hvor det ene ligger horisontalt. Det hele er koblet mot kjøleblokken via en rekke varmerør. Fire av disse rørene går også ut til peltier-elementet, et element som er spesifisert til 70 W. Det er med andre ord ikke snakk om det sterkeste elementet vi har sett, men det burde gjøre jobben godt. Samtidig vil vi sette et lite spørsmålstegn ved hvor effektivt dette elementet kan være, måten det er plassert på er på ingen måte ideell for et slikt produkt.

Prosessorflaten er en enkel sak, og varmerørene er ikke i direkte kontakt med prosessorens varmespreder. Metallet er mer eller mindre helt ubehandlet, og man kan kjenne og se merker etter produksjonen. Selv om overflaten ikke er helt glatt, tror vi ikke disse systematiske merkene har noen spesiell negativ innflytelse på temperaturene.

Montering

Monteringen er ganske godt beskrevet i manualen, så det er ikke en dum ting å forholde seg til denne. En universell bakplate følger med, om du ikke har en slik montert på hovedkortet ditt fra før. Selve kjøleren må fort demonteres for å få inn festene, noe som gjør det hele litt mer komplisert enn ønskelig.

Som vi ser okkuperer kjøleren mye plass i kabinettet, på bildet over er den montert i et mellomstort kabinett. Så fort du faktisk har fått denne på plass, vil den ikke bare kjøle ned prosessoren. Minnemoduler, og generelt sett alle komponenter i dette området, vil få ekstra kjøling. Du bør være klar over at det ikke er plass til større kjøleløsninger på minnemodulene sammen med denne prosessorkjøleren.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°C. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,4 dBA.

Temperatur

Først av alt må vi si at dette er en kjøler som er beregnet til å takle store belastninger, gjerne på mer enn 200 W. Den virkelige ytelsen kommer i gang ved større belastning. Sammenligner vi med Noctua NH-D14, som også er en stor kjøler, ser vi tegn til akkurat dette med ytelsen. Ved 90 watt belastning ligger Cooler Master et par grader bak Noctua, men når vi kjører på med 120 watt, er Cooler Master ledende. Det hadde vært spennende å se ytelsen ved større belastninger, men vi har dessverre ikke standardisert utstyr til å sammenligne slikt.

Da kjøleren ble testet slik den kommer rett ut av boksen, spant viftene på omtrent 2300 omdreininger. En redusering til henholdsvis 600 og 1000 RPM blir derfor ganske så drastisk. Det var faktisk så vidt at viften klarte 600 RPM, før de slo seg helt av. Selv med det avklart, er det tydelig at V10 fortsatt holder koken. Temperaturene vi ser er meget gode over hele linjen!

Støynivå

Slike gode kjøleevner kommer ikke uten en betydelig nedtur, to vifter som spinner på 2300 RPM vil gi fra seg lyd. Det er ikke tvil om at dette er tilfellet, under testing opplevde vi kjøleren som noe av det mer støyende vi har vært borti, og grafen over gjenspeiler dette. 45 dBA er noe du vil legge merke til. PWM-styringen vil riktig nok sørge for at dette ikke er realiteten hele tiden.

Selv når hastigheten på viftene jekkes betraktelig ned, er kjøleren en av de mer lytte enhetene vi har testet. Med redusert hastighet er det derimot snakk om et mer overkommelig lydnivå, men vær klar over at det fortsatt er snakk om en god del lyd.

Konklusjon

Etter å ha jobbet med Cooler Master V10 denne uken, må vi si at dette uten tvil er en av de absolutt beste luftkjølerne på markedet når det kommer til termiske egenskaper. Det er riktig nok enkelte punkter vi kan trekke kjøleren på, men de positive sidene veier så mye oppover at vi bare må anbefale dette produktet.

Kjøleren benytter både varmerør spredt utover tre kjøletårn, to vifter og i tillegg et peltier-element. Sistnevnte har derimot ikke en helt optimal plassering, den er bare festet rett på et par varmerør og ligger ikke ved kjernen. Uansett, kjølerens termiske egenskaper er meget gode, i tillegg til at den skal holde ut ved meget store belastninger.

Kjølerens to vifter gir fra deg mer enn nok lyd, den er faktisk en av de mest støyende kjølerne vi har møtt. Du har riktig nok muligheten til å jekke dette ned litt, men sammenlignet med andre kjølere er og forblir det mye lyd denne enheten gir fra seg.

Montering i maskinen kan fort kreve at du må demontere hele kjøleren. Akkurat dette er ikke alt for komplisert i seg selv, men selve monteringsprosessen blir mer vrien. På en annen side så sitter den 1,2 kilogram tunge kjøleren godt når den først er montert.

Prismessig starter V10 på rundt 900 kroner. Dette er mye for en kjøler, men i sin ytelsesklasse er dette akseptabelt. Enheten har allerede vært på markedet en stund, og tilgjengeligheten er god. Om du er ute etter noe virkelig rått til overklokking eller lignende, er dette uten tvil et produkt du må vurdere.

+ Meget gode termiske egenskaper
+ Takler mye varme
+ Bruk av peltier
+ Solid monteringsteknikk
+ Kjøler også andre komponenter i samme slengen

- Støyer som få
- Litt komplisert monteringsprosess
- Peltier-plasseringen er ikke helt optimal

annonse