Til hovedinnhold

Fring

Har du en moderne mobiltelefon kan du i dag lett slippe unna operatørenes dyre tjenester. I stedet for å sende SMS kan du tekste på MSN for en slikk og ingenting. Og i stedet for å ringe en vanlig samtale, kan du bruke IP-telefoni, noe som er spesielt gunstig om du ringer til utlandet.

Problemet har vært at du må forholde deg til en jungel av programmer og tjenester. Dette har altså vært noe for de mest kyndige. Fring er et program som lover å gjøre alt enklere.

Denne superklienten gjør alt på én gang. Du kan både tekste og ringe med IP-telefoni. Den støtter dessuten alle de mest populære tjenestene: Skype, Live Messenger, ICQ, SIP, Google Talk, Twitter, Yahoo og Aim. På toppen av alt er det helt gratis.

For at det skal være helt gratis må du være i en trådløs sone (Wi-Fi). Om du ikke er i nærheten av et slikt nettverk, eller telefonen din ikke støtter det, kan du bruke mobilnettet for å koble deg til internett. Dette kan imidlertid bli dyrt dersom du ikke har fastpris på datatrafikk.

Fring støtter så godt som alle smarttelefoner på markedet - inkludert de som kjører Windows Mobile, UIQ og S60.

Dette er alt du trenger å fylle inn for å få Fring på mobilen.

Superenkel installasjon

Det er også rekordenkelt å installere. Det eneste du trenger å gjøre er å gå til Frings nettsider og fylle inn telefonnummeret ditt, e-postadressen din og velge hvilken mobil du har. En lenke for nedlasting sendes automatisk som SMS, og du trenger altså ikke koble mobilen til PC-en.

Fring kan brukes med en rekke IP-tjenester. (Alle foto: Einar Eriksen)

Fring støtter som sagt et vell av forskjellige tjenester. Det beste av alt er at du kan være logget på flere av disse tjenestene samtidig, bare ved hjelp av Fring. Når du har startet programmet, markerer du bare hvilke tjenester du vil være pålogget.

Alle kontaktene dine dukker opp på en lang liste, og når du markerer en kontakt får du vite om han/hun tilhører MSN- eller Skype-listen din.

Fring kan installeres på telefoner med Windows (bilde) eller S60.

Ring gratis

Du kan som sagt bruke Fring til å ringe over IP-telefoni. Da betaler du kun for datatrafikken. Dette er som regel helt gratis om du er i en WiFi-sone.

Det krever imidlertid at vennene dine bruker den samme tjenesten, enten fra PC-en eller fra mobilen sin.

Fring støtter også Skype Out. Med denne tjenesten kan du ringe vanlige telefonnumre ved hjelp av Skype for en billig penge, nærmere bestemt 16 øre i minuttet til fasttelefoner i Norge eller 1,6 kroner i minuttet til mobiltelefoner etter dagens valutakurs.

Se alle priser for SkypeOut »
Les mer om IP-telefoni på mobilen »

For å ringe til noen kan du dobbelklikke på et av navnene.

God på samtaler

For å føre samtaler med Fring, er det bare å dobbeltklikke på den du vil snakke med. Lydkvaliteten er helt grei i begge ender, og det er ikke noe problem å føre en lengre samtale. Vi synes lyden både var behagelig og tydelig.

Det skal nevnes at lydkvaliteten varierer etter hva slags utstyr du og motparten har. Hvis motparten har en dårlig mikrofon eller høyttalere på PC-en sin blir det verre å føre en samtale. Hvis motparten har mikrofonen for nærme høyttalerne hører du også et ekko av deg selv når du snakker. Dersom en av dere sitter på en treg internettlinje begynner lyden å hakke og blir i større grad forsinket.

Det skal også nevnes at du kan oppleve litt forsinkelse i lyden når du bruker mobilen som IP-telefon, men dette merker du bare når du og motparten prøver å snakke i munnen på hverandre. Andre barnesykdommer som tilhører IP-telefoni, som ekko i samtalene, merket vi ikke noe til.

Vi prøvde å føre samtaler med Skype med forskjellige tilkoblinger. Både gjennom en vanlig internettlinje, super-3G og Edge gikk det helt fint å føre samtaler. Forsinkelsene i lyden ble litt større når vi gikk over fra internettlinjen til mobilnettet, men det var ingen merkbar forskjell mellom super-3G og Edge.

Bruker du en mobil med Windows nekter Fring av en eller annen grunn å bruke mobilens vanlige høyttaler, men benytter seg av den høyttaleren som brukes til håndfri. Dermed kan du legge mobilen på bordet når du snakker, men det ville vært enklere å høre motparten om programmet brukte den vanlige høyttaleren. Fring ville heller ikke bruke et blåtannhåndfri til å føre samtaler i.

Dersom du bruker en mobil med S60, slipper du imidlertid dette problemet. Da snakker du på helt vanlig måte.

Som MSN-klient er ikke Fring den mest avanserte.

Kan tekste på MSN

Du kan som sagt også bruke Fring til lynmeldinger. Men programmet gjør ikke en like god jobb som fullblods klienter, som for eksempel Windows Live Messenger..

Listen over kontaktene dine er for eksempel ikke like ryddig som i Live Messenger, der du kan sortere å samme måte som på PC-en. I Fring kan du ikke sortere kontaktene på noen egen måte. Fring har heller ikke støtte for å endre status, og kan kun vise tre forskjellige symboler på andres status – gul betyr online, rød betyr opptatt eller borte og grå betyr avlogget. Fring viser heller ikke smilefjes.

Dette er altså en svært enkel MSN-klient, og den egner seg derfor mye bedre til IP-samtaler enn å utveksle lynmeldinger. Som ren MSN-klient for lynmeldinger anbefaler vi Windows Live Messenger.

Les mer om Windows Live Messenger for S60 »

Har du en telefon med Windows Mobile 6, er Windows Live Messenger forhåndsinstallert.

Konklusjon

Det har aldri vært noe problem å få Skype på mobilen, eller å sende lynmeldinger. Men Fring gir deg muligheten til å gjøre alt dette samtidig, og du slipper å forholde deg til mer enn ett program.

Fring gir god kvalitet i IP-telefonisamtaler, og det er i tillegg enkelt å installere. Du får en liste med kontaktene dine fra både MSN Messenger, Skype og alle andre tjenester, så vel som din egen telefonliste. Fra denne lista kan du velge om du vil ringe på vanlig måte eller med IP-telefoni.

Dersom du vil bruke mobilen din til både lynmeldinger og IP-telefoni, har vi ingen problemer med å anbefale Fring. Om du bare er interessert i å sende lynmeldinger, finnes det bedre alternativer. Som MSN-klient anbefaler vi Windows Live Messenger.

Fring er et meget smart program som vi kan anbefale dersom du trenger en alt-i-ett-løsning for billig teksting og ringing.

annonse