Test

Eventyr i dypet

Anmeldelse

Når en apokalyptisk krig truer, beslutter en gruppe med mektige mennesker kalt "Byggerne" å skape en underjordisk by hvor mennesker kan bo til det er trygt å komme opp på overflaten igjen. De gir ordføreren en boks med instruksjoner om hvordan de skal komme seg til overflaten igjen som skal gis videre til fremtidige generasjoner, og når 200 år er gått skal den åpnes. Boksen blir dessverre borte fra syne og minne, og 200 år senere står den underjordiske byen Ember foran sin egen undergang. Det blir opp til et par ungdommer å redde byen fra forfall og finne en vei ut.

City of Ember er basert på en roman med samme navn av den amerikanske forfatteren Jeanne DuPrau fra 2003. Filmen er regissert av Gil Kenan – som står bak animasjonsfilmen Monster House fra 2006 som også kommer ut på Blu-ray i disse dager. City of Ember, med sitt budsjett på i underkant av 40 millioner dollar, var ingen suksess på kino, med rundt 12 millioner i inntjening. På rollelisten finner vi kjente og kjære navn som Bill Murray og Tim Robbins, samt Harry Treadaway og søte Saoirse Ronan fra The Lovely Bones.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Skittent og sjarmerende

Begynnelsen på City of Ember signaliserer at dette er en elegant og fargerik fortelling med intensjon om først og fremst å underholde. Prologen glir på morsomt vis inn i "nåtiden", og vi blir dermed presentert for våre hovedroller og andre viktige biroller. Ember er en glødende by full av liv, til tross for sin tilstedeværelse langt under jorda, i omgivelser som ellers er mørke og nifse. Innbyggerne går rundt med hjemmestrikkede gensere i alskens farger og lever sine liv etter loddtrekning, som er et komisk, lite stikk til samlebåndsamfunnet.

Til å være en post-apokalyptisk film er City of Ember temmelig jovial og fargesprakende. De ulike miljøene i Ember – gatelivet, den garnete leiligheten til vår heltinne Lina Mayfleet, drivhuset og røranlegget – har en godt balansert blanding mellom å være sjarmerende og skittent, eller så rent som det får blitt etter over 200 år nede i dypet uten kontakt med noen andre. Kulisser, scenografi, kostymer og resten av de visuelle elementene er både realistisk og kunstnerisk, og det har blitt gjort en enorm jobb med å få dette til å bli såpass troverdig og samtidig lekent som det er.

Ikke for de aller minste

Bill Murray og Tim Robbins dukker opp i viktige biroller, men det er ikke til å unngå å tenke at de fikk rollene for å virke som trekkplastere. Det er ingenting galt med det, men når det blir såpass åpenbart som med Val Kilmer i Arctic Outbreak, blir det på grensen til direkte latterlig. Derfor er det fint å se at i hvert fall Bill Murray får litt mer kjøtt på beinet som skurk i City of Ember. Hovedrollene i form av Saoirse Ronan og Harry Treadaway bærer dermed fortellingen og får frem gode og troverdige prestasjoner av sine protagonistroller.

På omslaget står det at City of Ember er et "eventyr for hele familien", men dette stemmer ikke helt. Filmen har mange mørke og skumle scener, samt skildringer av en gigantisk muldvarp som er alt annet enn trivelig. City of Ember passer med andre ord ikke for de minste i familien, men fra litt eldre barn og opp er dette god underholdning på sine egne, klassiske premisser. Det kommer ganske raskt frem at dette er en historie om å bryte seg ut av det lukkede samfunnet, men til tross for sin forutsigbarhet forblir filmen et gledelig avbrekk fra ellers nihilistiske post-apokalypse-filmer.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

City of Ember er en god eventyrfilm for mesteparten av familien, med et klassisk eventyr om å bryte ut av fastlagte rammer som fundament. Visjonen om et post-apokalyptisk samfunn under jorda er glimrende fremstilt ved hjelp av herlige kulisser og liknende, noe som bidrar til å gi filmen en frisk stemning som løfter opp totalopplevelsen. Denne filmen må selvfølgelig nytes i HD.

Sjekk også ut det tekniske og skjermbildene!