Tek.no

Test

Carmen i Khayelitsha

Carmen lager drama. Foto: AS Fidalgo

17 Feb 2006 13:05Først publisert 2 Des 2005 12:47
annonse

Vi møter Carmen, eller Carmensitha som venner kaller henne. Handlingen finner sted i Khayelitsha, en "township" i Sør-Afrika. På dagene jobber Carmen og venninnene hennes på den lokale sigarettfabrikken. Her benytter de anledningen til å synge og flørte med guttene i lunsjpausen.

Historien spinnes samtidig rundt en politikonstabel, hans fortid, hans syke mor og etter hvert hans ekstreme begjær etter Carmen. Han føler seg heldig som har Carmens gunst, men det viser seg etter hvert at den er vanskelig å holde på. Hun er en kravstor dame, og han må både ofre jobben sin som politikonstabel og bli med på smugling for å bli bra nok for henne. Samtidig sliter stakkaren med sjalusi når Carmen lettsindig slenger armen rundt ymse mannfolk. Det går som det må gå, Carmen blir lei og vil ikke ha noe mer med den kjærlighetssyke eks-politikonstabelen å gjøre. Avslaget er imidlertid vondt å svelge, og mannen blir gal av at hans følelser ikke blir gjengjeldt.

Dristig prosjekt

Selvsikre Carmen er fullstendig klar over sin makt over menn, og er ikke redd for å spille på det for å få det som hun vil. Hun er imidlertid en lite sjarmerende skapning, og det er vanskelig å skjønne hvorfor menn faller som fluer.

Å sette sammen en opera i nåtidens Sør-Afrika er et dristig prosjekt, og regissør Mark Dornford-May skal ha all ære for å ha prøvd. Det må også nevnes at kontrasten mellom pompøs opera og fattigslig afrikansk hverdagsliv legger til rette for spennende underholdning, men den gang ei! Carmen og hennes utvalgte politikonstabel skriker om kapp om sin evige kjærlighet. Tanken er nok at det hele skal være intenst og dramatisk, men det blir egentlig bare slitsomt i lengden.

Skjer lite

Filmen varer litt over to timer, og det er lang tid når filmen har såpass liten fremdrift som den har. Det er drøssevis med soloer som gjentas om og om igjen, og når historien verken er særlig spennende eller troverdig er det lett å kikke på klokka en del ganger underveis. Opera gjør seg muligens best nettopp på operaen, og ikke på kinolerretet.

annonse

Det positive med filmen er at den er spesiell, og det er interessant å se gjennomførelsen av et slikt konsept. Dialogene er i tillegg på X-hosa, et klikkende afrikansk språk og det gjør det hele mer eksotisk.

Konklusjon

Å lage moderne film av gamle klassikere har vært gjort mange ganger tidligere. Å reprodusere Carmen for kinolerretet, og samtidig bringe historien til nåtidens Sør-Afrika blir rett og slett ingen suksess. Denne filmen kan umulig bli en stor publikumsmagnet, til det blir den rett og slett for sær. Den tragiske slutten som skal være filmens høydepunkt blir bare irriterende lite følelsesladd.

Så hvem kan denne filmen være myntet på? Det må nok være folk som har sett Carmen, og som har en sterk forkjærlighet for opera, rett og slett.

Karakter: 3/10

annonse

Les også