Tek.no

Test

Nokia N81 8GB

2 Nov 2007 16:10

Design, skjerm og menyer

Nokia N81 er finnenes nyeste forsøk på å lage en underholdningsbombe av en multimediatelefon. Telefonen er derfor utstyrt med egne musikktaster, og har god støtte for spill.

Denne skyvetelefonen er forholdsvis stor og tung, men det er ikke verre enn at den fint får plass i vanlige bukselommer.

Plast og atter plast

Hele telefonen er laget i blank plast, og det er ingen metalldeler på dekselet. Ved første øyekast ser telefonen likevel pen ut – men etter litt bruk blir telefonen flekkete og udelikat.

Kvalitetesfølelsen er det mye å si på. N81 knirker og knaker som en gammel låvedør. Skyvemekanismen føles langt fra solid, og lider av til dels mye slark. Når skjermen er skjøvet opp føles den nesten løs. Det høres dessuten ut som om det er noe løst inni telefonen.

Greie nummertaster

Tastene som er skjult under skjermen er helt flate. Førsteinntrykket vårt var at dette neppe kunne være noe behagelig å bruke, men etter en tids bruk har vi vent oss bra til løsningen. Tastene har stor overflate, og rekkene er godt markert med en opphøyd rand. Tastene lider imidlertid litt av samme dårlige kvalitet som telefonen ellers, siden de knepper en del under bruk.

På skjermdelen finner du en vanlig piltast med en bekreftelsestast i midten. Rundt dette sitter kontrollene til musikkspilleren, som lar deg starte, stoppe og hoppe i musikken. Utenfor disse tastene sitter resten av menytastene, smidd inn i én enkel tasteflate.

Elendige menytaster

Meny- og snarveistastene kan fint beskrives med ett ord: Søppel. Det er nemlig nesten umulig å bruke piltasten uten å komme borti musikktastene. Om du hater musikken til Moby, kommer du til å hate den enda mer etter å ha brukt N81. Sangen som er forhåndslastet på telefonen går av i utide – og kun utide.

I begynnelsen tenkte vi at det bare var pølsefingrene våre som var for store. Men etter å ha gransket problemet litt, har vi funnet ut at musikktastene trykkes ned selv når du kun trykker på piltasten. Musikktastproblemet er så plagsomt at vi nesten ikke vet hvor vi skal gjøre av oss. Se for eksempel for deg at du sitter på bussen og skal skrive en melding. Da må du nesten være forberedt på å underholde resten av busspasasjerene med Moby.

Når du forsøker å bruke telefonen samtidig som du hører på musikk du faktisk har lyst til å høre på, er det umulig å ikke stoppe, pause eller skippe i musikken.

Knirk og knak

Menytastene er for øvrig knirkende og knakende som telefonen ellers, og bidrar ypperlig til å trekke ned helhetsintrykket ytterligere. Også på disse tastene er det altfor enkelt å treffe en annen tast enn du hadde tenkt til, som for eksempel menytasten når du mente å treffe ringetasten.

Telefonen bråker også ganske mye når den vibrerer, noe som ikke bidrar til å gi et bedre helhetsinntrykk.

Telefonen har for øvrig også to dedikerte spilltaster på toppen av skjermen, og et berøringsfølsomt felt på piltastene, som er formet i en sirkel. Disse to løsningene fungerer henholdsvis kun når du spiller eller bruker multimediafunksjoner. Det berøringsfølsomme området kan sammenlignes med iPod-hjulet, og brukes til å rulle igjennom menyer.

N81 er et strålende eksempel på håpløs produktdesign og manglende testing. Vi undrer oss over om Nokia har sendt ut prototypemodeller ved en feil. For det kan virkelig ikke være meningen at en så elendig løsning skal komme i produksjon.

God skjerm

N81 har en forholdsvis stor skjerm, som både er skarp og lyssterk. Dette gjør at den egner seg bra til multimediafunksjoner som websurfing, bildetitting og video.

Skjermen er også oversiktlig, slik at du kan lese e-post, meldinger, dokumetner og annet uten store problemer. Menysystemet i telefonen lar deg dessuten endre på tekststørrelsen, slik at du kan få plass til mer eller mindre tekst på skjermen.

Plastoverflaten som beskytter skjermen går i ett med resten av fremsiden på telefonen, noe som fører til at den er enda mer utsatt for fettflekker enn vanlige løsninger. Til gjengjeld er den enklere å tørke av.

Smartere og smartere

N81 er utstyrt med Nokias S60-grensesnitt. Dette betyr at du har med en fullblods smarttelefoner å gjøre. S60 lar deg for eksempel kjøre mange programmer samtidig, som for eksempel mp3-spiller, MSN-klient, nettleser og epostleser. I tillegg lar systemet deg installere en drøss med programmer som er mye tettere integrert med telefonen enn de fleste vanlige Java-programmer er. For eksempel vil Microsofts Live Messenger-klient for S60 gi deg tilgang til Hotmail-kontoen din fra telefonens meldingsmeny, og spille av varsellyd og vise et ikon når noen snakker til deg på MSN.

Telefonen har også aktiv hvilemodus. Dette gjør at du får tilgang til seks egendefinerte snarveier i hvilemodus, og kan se om du har noen kommende avtaler eller andre kalenderoppføringer som for eksempel bursdager, uten at du trenger å åpne kalenderen. I tillegg kan du søke på internett eller i innholdet i telefonen rett fra hvilemodus, koble deg til internett, se hvilken sang som spilles på mp3-spilleren, og sjekke hvilken radiostasjon du hører på. Aktiv hvilemodus gir deg enkelt og greit god oversikt.

Hovedmenyen er forsåvidt oversiktlig, men er en del mer avansert enn på telefoner som ikke er smarttelefoner. Det aller meste er basert på ikoner i et rutenett, og du kan ha flere undermapper med nye menyvalg. I begynnelsen kan dette føles litt kaotisk, men etter litt bruk venner du deg greit til dette.

Å veksle mellom forskjellige åpne programmer er enkelt, takket være menytasten. Holder du denne nede, får du opp en liste over hvilke programmer som er aktive. Du kan også avslutte programmer rett fra denne listen.

Ny multimediameny

Telefonen har en egen snarveistast som tar deg til en egen multimediameny. Under denne menyen finner du snarveier og funksjoner til musikkspilleren, spill (N-Gage), bildegalleriet, en hurtigliste med kontakter du sender ofte meldinger til, kart og internett.

Denne multimediamenyen er forsåvidt praktisk dersom du bruker funksjonene i den ofte. Dessverre går det nesten to sekunder fra du trykker på snarveistasten til menyen er klar, så vi ser ikke for oss at dette øker produktiviteten voldsomt.

God på SMS

N81 er ellers en god meldingstelefon. Å skrive SMS, MMS eller e-post er generelt enkelt og oversiktlig. Som på andre S60-baserte smarttelefoner må du legge inn mottaker før du skriver meldingen. Dette kan føles litt uvant om du ikke er vant med å gjøre det i denne rekkefølgen. Det er imidlertid bare en vanesak, siden de fleste stort sett vet hvem de skal sende melding til før de begynner å skrive.

Tilpasningsdyktig

Om du liker å flikke på menyer og utseende, har N81 et vell av muligheter. Du kan for eksempel endre tema, hva som skal vises når telefonen er inaktiv, hvor lang tid det skal ta før skjermen skrur seg av, hva telefonen skal gjøre når du skyver ned skjermen, og en rekke andre ting.

Alt i alt har telefonen såpass mange muligheter at vi umulig kan ramse alle opp her. Likevel er det egentlig ingen grunn til å la seg imponere. Stort sett alle andre telefoner med S60-menyer har nemlig omtrent de samme mulighetene.

Menyene i N81 er ellers raske og responsive. I likhet med andre tilsvarende telefoner er det litt ventetid når du åpner programmer, men dette er helt vanlig på de aller fleste smarttelefoner.

Alt i alt er N81 en fullpakket smarttelefon med en rekke funksjoner og muligheter. Dessverre for telefonens del ødelegger de knotete menytastene mye av opplevelsen. Når du for eksempel blar i menyene og ved et uunngåelig uhell starter musikkspilleren, kan du etterhvert ikke unngå å irritere deg over hele telefonen – uansett hvor bra menysystemet er.