Til hovedinnhold

Wines spillgalleri - Del 3

Dagens testoppsett

Introduksjon

Minibærbare, eller såkalte nett-PC-er som Asus Eee og MSI Wind, er blitt uhyre populært med tiden. Basert på gårsdagens teknologi er disse maskinene uhyre små og praktiske og ta med seg, men til gjengjeld kommer du ikke langt hvis du vil gjøre tyngre oppgaver som å spille spill.

Det er selvfølgelig fullt mulig å spille på slike maskiner, men grunnet svak maskinvare er det ikke mange spill vi har å velge mellom, spesielt hvis spillene skal kjøres gjennom et kompatibilitetslag for å spilles i alternative operativsystem som Linux eller FreeBSD.

Vi har derfor dedikert denne artikkelen til testing av spill fra det forrige tiåret via Wine, for selv om grafikken kanskje ikke imponerer, er det fortsatt mye moro å hente fra gårsdagens spill.

Testoppsett

Dagens testoppsett består av en liten og nett MSI Wind med Ubuntu Linux 8.10 installert. MSI Wind benytter seg av samme prosessor og brikkesett som de fleste andre minibærbare av nyere dato, deriblant Asus Eee og Acer Aspire One. Spillene i denne testen burde derfor fungere tilsvarende likt på samtlige maskiner.

Vi har også testet alle spill med den seneste stabile utgaven av Wine, versjon 1.0.1, som følger med Ubuntu, i tillegg har vi også testet den seneste utviklerutgaven, versjon 1.1.10, for å forsikre at spillene er spillbare samme hvilken utgave av Wine du velger å bruke til vanlig.

Verdt å merke seg er at disse spillene selvfølgelig også vil fungere med andre, kraftigere maskiner.

Installasjon

De fleste spill kommer, naturligvis, på CD. Dette fører til et aldri så lite problem da MSI Wind ikke har CD-ROM. Måten dette er løst på i denne testen er å lage en .iso-fil av spillets installasjons CD på en annen PC og overføre til Wind-en, for så å laste inn .iso-filen som en CD. Dette kan gjøres ved hjelp av Gmount-iso (finnes i pakkebrønn), eller ved hjelp av et program som er det beste alternativet Linux har til Daemon-tools, nemlig Cdemu (hjemmeside her).

Selvfølgelig er den beste metoden å benytte seg av en ekstern CD-ROM med USB-grensesnitt, hvis dette er tilgjengelig.

Starcraft

Starcraft er klar for en oppfølger, men originalen er fortsatt morsom den dag i dag

Starcraft er et strategispill i sanntid satt i fremtiden, hvor 40.000 forbrytere blir sendt ut i verdensrommet for å kolonisere en annen planet. Grunnet navigasjonsfeil i romskipet ender de derimot et helt annet sted en planlagt, og må nødlande. De som overlever turen danner en konføderasjon.

Ikke lenge etter blir de overlevende angrepet av en ukjent rase, kalt Protoss, som trekker seg tilbake av ukjente grunner før menneskene får gjort et motangrep. Grunnen, som menneskene snart får lære, er oppdagelsen av en ny og fryktelig rase, kalt Zerg.

Kampen om å overleve har begynt.

Starcraft ble utgitt i 1998 av den anerkjente utvikleren Blizzard. Spillet fikk også en utvidelsespakke, kalt Brood War, og snart er oppfølgeren klar for lansering. Starcraft er anerkjent som et av de beste strategispillene gjennom tidene og nå, 10 år senere, er det fortsatt et godt spill å sitte med på kveldene.

Starcraft i Wine

Starcraft og Wine passer sammen som hånd i hanske. Spillet, med utvidelsespakken Brood War, oppfører seg nøyaktig som det ville ha gjort i Windows på alle områder, uten noe som helst kompromiss.

Det kan være en idé å skru av Compiz før du starter spillet, da spillet vil hakke i hovedmenyen og når du beveger på kameraet under spilling. Verdt å merke seg er at det her er snakk om minimal hakking, det er nesten så du må se etter det for at det skal legges merke til, og det ødelegger ikke spillflyten på noe måte. Skulle det plage deg er det, som sagt, bare å deaktivere Compiz da dette eliminerer problemet fullstendig.

Commandos: Behind Enemy Lines

Strategisk drap av nazister i Commandos: Behind Enemy Lines

Commandos er navnet på et spill der du styrer britiske elitesoldater, bestående av seks menn med vidt forskjellige egenskaper. Bak fiendens linjer hvor du er kraftig utmannet, er det din oppgave å fullføre umulige oppdrag i den absolutte stillhet.

Commandos: Behind Enemy Lines er et strategispill i sanntid satt i andre verdenskrig. Spillet er utgitt av Edios Interactive sommeren 1998. Spillet, og serien for den saks skyld, er nå mulig å kjøpe fra Steam.

Commandos i Wine

Som Starcraft så fungerer også Commandos feilfritt i Wine. Som nevnt tidligere kan det være en idé å deaktivere Compiz da det kan føre til mindre hakking når du endrer kameravinkel, men ellers fungerer spillet som det skal.

Rollercoaster Tycoon

Å bygge berg-og-dal-baner er fantastisk moro

Chris Sawyers Rollercoaster Tycoon trenger neppe nærmere introduksjon. Spillet, som går ut på å bygge og drive en fornøyelsespark, har siden utgivelsen i 1999 fått en rekke utvidelsespakker og to oppfølgere, og da undertegnede spilte dette på kasernen strømmet det til med soldater som alle hadde nyttige tips for å forbedre parken og tjene raske penger.

Rollercoaster Tycoon i Wine

Nok en gang, et spill som fungerer feilfritt i Wine. Her merket vi heller ingen forskjell på om Compiz var aktivert eller ikke, men merkelig nok ville lyden forsvinne etter en time eller to med spilling. Dette har noe med lydserveren, Pulseaudio, Ubuntu bruker og ikke Wine.

Scummvm og Dosbox

Scummvm og Dosbox lar deg kjøre klassikere som Monkey Island 2 og Syndicate
Klikk for større bilde

Om du er villig til å spille spill som er eldre enn de tre vi har testet til nå, så er Scummvm og Dosbox to meget gode alternativer.

Scummvm

Scummvm tillater deg å kjøre spill som bygger på Lucas Arts SCUMM-spillmotor (Scripting Creation Utility for Maniac Mansion) på en rekke forskjellige plattformer som f.eks. Windows, Linux, Mac, Nintendo DS eller Symbian-telefoner.

Som sagt er det hovedsaklig SCUMM-baserte spill som Monkey Island 1-3, Full Throttle, Sam & Max og Maniac Mansion som er støttet, men også andre spill er støttet og støtte for flere spill, som klassikeren The 7th Guest, er underveis.

Scummvm er lett tilgjengelig, da den ligger i pakkebrønnen til de fleste Linux-distribusjoner. For andre plattformer kan Scummvm lastes ned her.

Dosbox

Dosbox er en DOS-emulator for flere plattformer, deriblant Linux og Windows. Med Dosbox er det mulig å spille gode gamle DOS-klassikere som Syndicate, Prince of Persia og Fallout.

Som Scummvm skal Dosbox være tilgjengelig i pakkebrønnen til de fleste Linux-distribusjoner, men du finner det også her.

Oppsummering

Tux koser seg med klassikerne

Du mister en god del ytelse av å spille spill i Wine, noe som gjør situasjonen vanskelig når du skal spille på svak maskinvare. Gode spill er likevel mulig å spille på en minibærbar med Linux, selv om du er nødt til å gå tilbake ti år i tid.

Vi har tatt en titt på tre gamle, men gode, spill som har fungert feilfritt fra første stund i Wine. Vi har også vist to alternativer for å spille spill som igjen er enda eldre, som Monkey Island-serien og Syndicate.

Vet du om flere spill som fungerer på en minibærbar i Wine? Del dine erfaringer i diskusjonstråden under.

annonse