Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Dell Latitude E6400

Introduksjon

Dell Latitude E6400 er en bedrifts-PC med et vell av valgmuligheter for den arbeidende mann eller kvinne på farten. Med en vekt på omlag 2 kg og en skjerm på 14 tommer har maskinen en passe størrelse til å bli med på tur samtidig som det er god plass til å putte inn alskens maskinvare.

I vårt testeksemplar inkluderer nevnte maskinvare en Intel Core 2 Duo-prosessor på 2,4 GHz (P8600), 4 GB DDR2-minne, 160 GB harddisk (5400 RPM), skjermkort fra Nvidia i form av Quadro NVS 160M, og en skjerm med LED-baklys.

Med ytterligere muligheter som SSD og "uendelig" lang batterilevetid, samt et magnesiumkabinett, indikerer spesifikasjonene at Dells maskin vil være et godt valg for enhver bedriftsbruker på utkikk etter kraftig ytelse i et solid skall.

Les vår test og finn ut om konklusjonen stemmer overens med førsteinntrykket.

Takk til Dell for utlån av PC-en.

I bruk

Dell lanserte Latitude E6400 som en robust bedriftsmodell, derav de mer kraftige hengslene for skjermen som absolutt gir inntrykk av solide holdepunkt. Magnesiumkroppen generelt oppleves som en godt sammensatt enhet.

Det solide uttrykket toppes av et skjermlokk som ser ut som børstet metall, men som egentlig kun er malt til å se slik ut. Man kan få maskinen i flere farger på topplokket. Rødt og blått er tilgjengelig i tillegg til "børstet metall sort".

E6400 er utstyrt med både musflate og muspinne. Musknappene for sistnevnte var vel lydhøre for vår smak og noe ubehagelige i bruk. De letter dog bruken i forhold til å strekke seg til musflatens knapper. Musflaten er helt gjennomsnittlig i bruk, med en behagelig og passe stor overflate og velfungerende scrolleflater. De to musknappene var langt mykere enn de over og dermed også knapt nok lydhøre.

Tastaturet er behagelig i bruk, med passe motstand i knappene. Tastene er flatere enn normalt og kan derfor kreve noe tilvenning. Lydnivået er det lite å si på – ikke det laveste vi har hørt, men helt kurant. E6400 kan skilte med LED-baklys på tastaturet, som sikkert kommer godt med i disse mørke vintertider. Styrken på baklyset kan man la maskinen justere automatisk ut fra hvor lyst miljøet man sitter i er.

E6400 er en velutstyrt PC når det gjelder tilkoblingsmuligheter, som den sedvanlige rundturen vil vise. Brorparten av inn- og utgangene er å finne på maskinens høyre side, som man ser over. Starter vi nærmest fronten ser man Type I/II PCMCIA-slotten (Expresscard/54-slott er en valgmulighet) med en Firewire-kontakt under. Videre ligger det optiske drevet, som i vårt tilfelle er en DVD+-RW.

Lengst bak på høyresiden er det plassert kontakter for lyd inn/ut, samt to vanlige USB-porter. I tillegg er det en bryter for å slå av/på antennene for det trådløse nettverket. Ved siden av bryteren er det en såkalt Wi-Fi Catcher som man kan trykke på for å finne ut om det er noen trådløse nettverk tilgjengelige, enten PC-en er på eller av. Gigabit-nettverksporten (LAN) er rett rundt hjørnet på baksiden.

Selv om det er mange porter på høyresiden, hvor de fleste som bruker ekstern mus vil ha musen, vil dette sjeldent være plagsomt med mindre man konstant bruker Firewire-porten. Resten av kontaktene er såpass langt bak at de neppe vil være sjenerende for musbruken.

Baksiden er som så ofte ellers dominert av batteriet, som forøvrig foreligger i 4-, 6- og 9-cellers versjoner. Som nevnt er nettverksporten ytterst til venstre. Ved siden av er det mulighet for å ha tilkobling til internt 56K modem. I motsatt ende finner vi en Displayport og strømkontakten.

Helt bakerst på venstresiden har Dell plassert en stålforsterket Kensington-lås, en god plassering for denne. Litt nærmere fronten er det en VGA-port og ved siden av denne ser man to USB-porter. Den nederste er egentlig en kombinert eSATA- og USB-kontakt. Kobler du til en ekstern harddisk med eSATA vil du merke en langt raskere overføringshastighet enn med USB. Ved siden av den øvre USB-porten kan man se et lite lyn som indikerer at porten også kan brukes til å lade opp USB-enheter, også mens PC-en er slått av.

I midten har Dell plassert rillene for viften, noe som kan omfavne hånden til en venstrehendt bruker av ekstern mus med rimelig varm luft. Nærmest fronten er det plassert leser for smartkort.

Den mindre spennende fronten av maskinen avslutter rundturen med en 5-i-1 minnekortleser. I tillegg til smartkortleseren på venstre side er det en kontaktløs smartkortleser oppå kabinettet, til høyre for musflaten.

I tillegg til alle de fysiske kontaktpunktene nevnt over er det selvsagt diverse trådløse metoder å kommunisere med PC-en på. Disse inkluderer 802.11a/g/n, mobilt bredbånd, og Bluetooth 2.1. Antenner er plassert øverst i skjermhuset.

Tar vi en titt oppå kabinettet ser vi en fingeravtrykksleser på midten til høyre, ved siden av piltastene. Vi setter stor pris på at Dell endelig har flyttet fingeravtrykkleseren vekk fra musknappene, og attpåtil utenfor håndleddstøttene.

Ovenfor tastaturet er det plassert knapper for lyd opp/ned og av/på (mute). Disse knappene er vanlige fysiske knapper i motsetning til touch-knapper som har vært populært en stund nå. Hva man foretrekker av det er selvsagt smak og behag. Av-/på-knappen for selve maskinen er plassert øverst til høyre, mens øverst i midten og til venstre er lysindikatorer for caps lock, trådløst, batteri osv.

Skjermen er et LG Philips-panel på 14,1 tommer og er tilgjengelig med to oppløsninger: 1280x800 eller 1440x900. Sistnevnte, som testmaskinen var utstyrt med, er en LED-skjerm med meget god lysstyrke. Skjermen virker likevel ikke så voldsomt skarp eller fargerik, noe som kan skyldes at den er uten det blanke kontrastbelegget som så mange maskiner har i dag. Fordelen er derimot at man unngår gjenskinn på skjermen.

E6400 opplevdes som en maskin med god evne til å bli kvitt varme. Som grafene under viser finnes det PC-er i samme klasse som holder temperaturen enda lenger ned, spesielt under mye arbeid, men vårt testeksemplar var behagelig å bruke temperaturmessig. Samtidig holdt viften seg på et beskjedent nivå under normal bruk, mens den naturlig nok ga noe mer lyd fra seg ved krevende bruk.

Programvare og ytelse

E6400 er tilgjengelig både med enten Windows XP eller Windows Vista. Den fåes med tre år på-stedet garanti som standard. I tillegg kommer PC-en med Latitude On, et Linux-basert system som kjører på eget flashminne og en lavstrøms ARM-prosessor. Programvare inkluderer Controlpoint Security Manager og Dell Controlvault på sikkerhetssiden.

Docking er selvsagt tilgjengelig for maskinen, med en lang rekke valgmuligheter, blant annet E-Port, E-Port Plus, E-Legacy Extender, og E-Media Bay. Med E-Port Plus kan Dell friste med en dockingstasjon med 2x DVI og 2x DisplayPort. Den har også VGA, seriell, parallell, 2x PS/2, 5x USB, og en kombinert eSATA/USB port.

Dell har vært rause med innmaten som er tilgjengelig for E6400, som testmaskinen vår nyter godt av. Den er utstyrt med blant annet en Intel Core 2 Duo P8600 2,4 GHz prosessor og 4 GB DDR2-minne. Grafikkortet er Nvidia Quadro NVS 160M, en bedriftsvariant av Nvidia Geforce 9300M, med 256 MB DDR2-minne.

Ettersom E6400 er en bedrifts-PC kan man ikke forvente høy ytelse på spillfronten, spesielt med tanke på at grafikkortet har drivere optimalisert for bedriftsapplikasjoner. Like fullt gjør maskinen det absolutt brukbart i noe eldre spill på lave oppløsninger og er en sterk kandidat i forhold til andre maskiner i sin klasse, med blant annet det beste resultatet i 3Dmark06.

Dells maskin gjør det jevnt over veldig godt på alle kanter i forhold til PC-ene vi sammenligner med. Spesielt Lenovos PC henger etter, mens maskinene fra Asus og Multicom stort sett er jevngode eller nesten jevngode med E6400.

Med PCmark Vantage får vi et bilde av totalytelsen og vi ser da at til tross for relativt jevne resultater i de andre testene kommer Dells lille kraftplugg ut på topp.

Batteri

Med 6-cellers batteri må drøye tre timer sies å være en helt kurant levetid som tillater deg å få gjort unna en god del arbeid, selv om resultatet absolutt ikke er best i klassen. På minimum lysstyrke klarer maskinen ytterligere én time, nærmere bestemt 258 minutter.

E6400 kan, i tillegg til batterier på 4, 6 og 9 celler, fås med en såkalt batteri-slice på 12 celler. Dette batteriet har en overflate like stor som selve maskinen (sett ovenfra) og plasseres under maskinen (kobles til på samme måte som en dockingstasjon). Vi hadde dessverre ikke mulighet til å få testet slicen, men Dell bedyrer en batterilevetid på opptil hele 16 timer hvis slicen og batteriet på 9 celler brukes samtidig.

Konklusjon

Dell Latitude E6400 er en maskin som yter etter utseendet, og godt er det. Den både ser kraftig og solid ut og er en liten kraftplugg avhengig av hvordan man konfigurerer maskinen.

Ved siden av ren ytelse og god innpakning er en annen styrke ved maskinen de flerfoldige tilkoblingspunktene – både direkte på maskinen og via docking. Displayport og Esata er noe som fortsatt ikke er helt vanlig og trekker i positiv retning, selv om det foreløpig er begrenset med skjermer som støtter Displayport. Opplading av USB-enheter uten at PC-en er på og kontaktløs smartkortleser er andre ting ved E6400 som er verdt å poengtere.

I bruk viste PC-en seg fra en god side, da spesielt med tanke på lavt lydnivå, behagelig tastatur og ikke minst bakopplyst tastatur. Batterilevetiden var ikke eksepsjonell, men helt kurant. Selv om vi ikke fikk fullgodt testet batterislicen er det ingen tvil om at den trekker levetiden langt opp (dog beveger også vekten seg merkbart i samme retning).

Vi har ikke mye å utsette på denne maskinen, men noe er det gjerne, som for eksempel at det ikke er mulig med et ekstra batteri der det optiske drevet er (derimot er det mulig med en harddisk nummer to der). En mulighet for Blu-ray hadde vi heller ikke sagt nei takk til.

Prismessig ligger Dells maskin enten på samme nivå som sine konkurrenter eller noe under. Ulempene i Dells tilfelle er at det kan være vanskelig å finne de beste tilbudene på nettsidene deres og at ikke alle alternativer er tilgjengelige på alle modeller.

De nye dockingmulighetene til Latitude E er også imponerende. Den kraftigste utgaven gir deg to DVI og to Displayport-utganger slik at man kan koble til to eksterne skjermer med høy oppløsning uten å være nødt til å bruke VGA-utgangen.

Alt i alt kan vi ikke annet enn å si at Latitude E6400 er en meget god PC med mange muligheter, et prismessig akseptabelt nivå og få mangler. Dermed lever maskinen opp til de forventningene førsteinntrykket ga.

+ God ytelse i et solid ytre
+ Mange tilkoblingsmuligheter
+ Opplyst og behagelig tastatur
+ Godt utstyrt dockingstasjon

- Ikke batteri i Media Bay
- Ingen Blu-ray-mulighet

annonse