Tek.no

Test

Nokia 6260

19 Jan 2005 13:19Først publisert 31 Des 2004 20:24
annonse

Design og kvalitet

Nokias nye kamskjellsmodell er et skolebok-eksempel på hvordan man IKKE skal designe en mobiltelefon. Sjelden har vi sett en mer klumpete, uhåndterlig og lite tiltrekkende sak enn dette.

De uvettige målene til telefonen er grunn nok for enhver moteløve til å sky unna. Den er tykk nok til å kvalifisere for et opphold på Tjukkholmen, og den er like bred over hoftene som P900 og diverse andre godklumper. Bredden og høyden bærer preg av like dyster statistikk.

Formen er også et sorgens kapittel. Hadde man i detr hele tatt ofret designet omtanke, hadde man kanskje rundet av kantene for å gi en viss fasong. Det har man glatt unngått - 6260 er like firkantet som en tyvepakning sigaretter.

Spesielt tung er telefonen ikke. Men på grunn av den billige plasten man har brukt til å lage den, blir den lave vekten bare siste spiker i kisten for telefonens kvalitetsfølelse. På toppen av det hele knirker saken, og når man skriver bråker knappene som et uvær.

annonse

Den eneste lille håpet om plussfaktorer ved designet til 6260 er at den er så stor, stygg og gammeldags at den kunne gått for å være en retro-sak. Men vi tror de fleste heller vil holde en knapp på at den er handlet på julesalget hos Toys-R-Us.

Vridbar skjerm
Med 6260 har Nokia for første gang lansert en telefon med vridbar skjerm. Det er ikke til å gjemme bak en stol at vi liker akkurat denne funksjonen, som tidligere har dukket opp i telefoner fra Samsung og LG.

Nå kan man vri skjermen rundt når man skal vise frem noe, man kan se på kamerasøkeren mens man vrir telefonne for å følge motivet, man kan speile seg og ta bilder av seg selv, og så videre. Det er også greit å kunne vri skjermen helt rundt, slik at man ser skjermen når telefonen er lukket - spesielt med tanke på at 6260 ikke har noen ytre skjerm.

Skjermen til 6260 kan kun vris 90 grader til venstre, og 180 grader til høyre. Man kan altså ikke vri skjermen helt rundt og tilbake til original posisjon. På veien oppover kan skjermen settes både i loddrett og bakoverlent posisjon.

Ubrukelig knappe-plassering
Man biter seg raskt merke i at kontrollknappene til 6260 ikke er plassert slik man er vant til. De ligger på det øverste dekselet, sammen med skjermen. Dette er en annen løsning enn vi har sett på de andre slike telefoner, der alt ligger på det nederste dekselet til telefonen.

annonse

Tanken med denne plasseringen er at man skal kunne bruke telefonen når skjermen er vridd rundt. Det er absolutt en fin idé, men det er synd når det ødelegger for all annen bruk av telefonen.

Det er nemlig utrolig frustrerende å skrive meldinger med en telefon der hendene må gå i skytteltrafikk mellom knapper både oppe og nede på telefonen. Er du rask på SMS blir dette et heftig irritasjonsmoment.

Vi var heller ikke særlig fornøyde med de sidemonterte knappene på telefonen. På høyre side finner man to volumknapper og en kameraknapp. Disse er alt for glatte, slik at man ikke klarer å kjenne seg frem til hvilken knapp man trykker på. I tillegg gir de alt for liten respons.

Prikken over i-en
På ett tidspunkt trodde vi at vi hadde klart å komplettere den uendelige klagelisten på designet til 6260. Men når vi ikke trodde at dette kunne bli verre, fant vi ut at magnetene i telefonen hadde klart å slette magnetstripen på VISA-kortet. Det oppdaget vi i køen foran kassen på Snarkjøp. Herlig.

Vi har en sterk mistanke om at 6260 ble designet med tegneblokk og fargestifter - og har få gode grunner for å tro det motsatte. Er du overhodet opptatt av design, dimensjoner eller stil kan du like så greit begynne å kikke på andre telefoner. Dette er et soleklart ener-kast på vår terning.

(For ordens skyld skal det sies at Nokia ikke har designet dette monsteret. 6260 er levert av taiwanske BenQ og stemplet med Nokia-logo, i likhet med de fleste andre kamskjellstelefoner Nokia har på markedet i dag)

Les også