Tek.no

Test

The Lookout

11 Okt 2007 13:00

Med rundt et dusin spillefilmmanus er Scott Frank først og fremst en pennens man. Med ”The Lookout” regisserer han sin første spillefilm, og ironisk nok er det nettopp historien og ikke regien som er filmens svakeste ledd. ”The Lookout” er en anonym og likegyldig dramathriller som mislykkes i å gripe tak i hjerterota di.

Falling star

Chris (Joseph Gordon-Levitt) er tidligere hockeyspiller. Med utseendet på sin side og et unikt talent hadde han alt: damer, en lønnsom proffkarriere ventende på ham, og ikke minst en mening med livet. Men så en dag slår han hodet i isen og mister alt. Ikke kan han spille hockey lenger og på grunn av hjerneskaden som gir trøbbel med hukommelsen og bevegeligheten sliter han både med damene og med å få seg jobb.

Det står faktisk så dårlig til at Chris er nødt til jobbe som vaskedame i en bank. Hans sosiale liv begrenser seg til cafèbesøk sammen med sin blinde kamerat Lewis (Jeff Daniels), som han i tillegg deler leilighet med. Chris sin rike far sørger for at han alltid klarer seg, men spør han om å låne penger får han avslag. En dag møter Chris en fyr ved navn Gary Spargo (Matthew Goode) som planlegger å rane banken der Chris jobber. Han foreslår å dele pengene med Chris hvis han samarbeider.

Spinkelt, men vellaget

”The Lookout” setter ingen dype spor. Det er synd fordi filmen er godt laget, og med det mener jeg ikke at dette er noen ren estetikkøvelse – langt ifra. Dramascenene er rørende og actionscenene er spennende. Allikevel sitter vi uberørt igjen i salen uten interesse for å diskutere filmen med andre eller tenke noe videre over den på T-banen hjem.

Selve underholdningsfaktoren er så vidt høy nok til bære filmen – men med skjelvende ben. Filmen skifter sjanger midtveis, noe som er symptomatisk for en film som verken er fugl eller fisk. Tidvis morsom, dramatisk og spennende, men aller mest knakende likegyldig.

Mye forskjellig i The Lookout

Blind Daniels

I motsetning til sin arbeidsmakker Jim Carrey er Jeff Daniels en skuespiller som gjør seg like godt i komedier som i dramafilmer. Her spiller han en blind mann som ironisk nok er spesielt flink til å ”se” hvem mennesker egentlig er. Daniels spiller en skjeggete blind mann og det blir aldri teit. Er dette virkelig den samme mannen som sleit med å skylle ned dritten sin i ”Dum og Dummere”?

Skuespillerne og rollene de spiller har helt klart sin sjarm. Også hovedrolleinnehaver Joseph Gordon-Levitt imponerer selv om han selvfølgelig er altfor kjekk til å spille mislykket ung mann - en typisk Hollywoodfaktor til hinder for troverdigheten. Til tross for gode skuespillere og ålreite karakterer, gir vi litt faen i hvordan det går med disse menneskene - Og da han har man et problem som filmskaper.

Konklusjon

”The Lookout” er som et skall av en film. Det meste er på plass – skuespillerne, spenningen, dramatikken. Men filmen mangler noe essensielt – kall det sjel, hovedrett eller hva du vil. Verken historien, ideen eller personene er interessante nok til at vi bryr oss nevneverdig. Jeg ser ingen grunn til å se ”The Lookout”, men skulle du tilfeldigvis få se den kommer du ikke til å lide.

annonse