Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Corsair TX750W

Innledning

Det er godt over et år siden minnegiganten Corsair entret strømforsyningsmarkedet. De fire strømforsyningene de har kommet med så langt har blitt meget godt mottatt verden over, også her hos oss.

Nå har Corsair lansert en ny serie strømforsyninger, med navnet TX. Serien består foreløpig av to medlemmer, på henholdsvis 650W og 750W.

Corsair er kjent for å holde høy kvalitet på sine produkter, og TX-serien skuffer vel ikke?

Takk til Corsair som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Les mer om denne strømforsyningen, og andre strømforsyning fra Corsair, på deres produktsider.

Corsair TX750W-
FormfaktorATX12V Rev:2.2
Dim. (BxHxD)150 x 86 x 160 mm
TesterHi-Pot, ATE og Burn-In
GodkjenningerUL, TUV, CE, CB, FCC, C-tick
Overspenningsbeskyttelse+3,3, +5V, +12V1
OverstrømsbeskyttelseKrysse av
KortslutningbeskyttelseAlle utganger
OverlastbeskyttelseKrysse av
Manuelt regulert vifteBytt
Temp. regulert vifteKrysse av
MTBF100.000
AC inn
SpenningMax. strømFrekvensBeskyttelse
100-240 V10 A47-63 HzIntern sikring
DC ut
SpenningMin. strømMax. strømLastreg.Linjereg.Max. ripple
+3,3 V-30,0 A--50 mV
+5 V-28,0 A--50mV
+12 V1-60,0 A--120 mV
-12 V-0,8 A--120 mV
+5 Vsb-3,0 A--50 mV
DC UT+3,3 V+5 V+12 V+12 V2+12 V3+12 V4-12 V+5 Vsb
Strøm30 A28 A60 A---0.8 A3.0 A
Totalt Effekt Ut180 W-720 W---12,5 W15 W
750 W--------

Som vi også fant i VX-serien, har TX-serien også kun en 12 V-linje. Denne er nå på hele 60 A, en strømmengde som du har mulighet til å utnytte 100 %.

Det at Corsair har valgt en stor +12 V-linje, strider med to punkter i ATX-standarden som sier at ingen +12 V-linjer skal være større enn 18 A. Dette er derimot to punkter som er meget omdiskutert blant ingeniører.

ATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
24-pin14(0)0(4)1882

Kontaktsortimentet vi finner på TX70W er ganske normalt for en strømforsyning i denne effektklassen. Den har fire 6+2-pins PCIe-kontakter. Muligheten er altså til stede for å kjøre de heftigste fire-veis skjermkortene. Vi finner også 8 SATA og 8 perferiske 4-pins kontakter.

KabelATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
Første / eneste punkt55 cm55 cm55 cm55 cm55 cm40 cm40 cm-
Andre punkt-----55 cm55 cm-
Tredje punkt-----70 cm70 cm-
Fjerde punkt-----85 cm85 cm-
Femte punkt-------100 cm

Kabellengden til TX750W er helt normal, og i tråd med hva vi vanligvis ser. De første/eneste kontaktene finner vi 55 cm fra strømforsyningen, mens floppy-kontaktene strekker seg en hel meter ut. Du vil med andre ord neppe ha alt for store problemer i forhold til kabelkaos om du kjøper denne strømforsyningen.

En nærmere titt

Strømforsyningen leveres i en meget lik produkteske som de to tidligere seriene. I tillegg er strømforsyningen også pakket i et nett. Selve strømforsyningen har det samme designet vi har sett tidligere på både VX- og HX-serien.

Under lokket på TX750 W finner vi en skikkelig kraftig vifte på 14 cm fra Yate Loon. Den kan flytte så mye som 140 CFM luft, ved en hastighet på 2800 RPM. Navnet på viften er D14BH-12, og den kan potensielt nå et støynivå på nesten 50 dB.

På utblåsnings siden av viften er det montert en plastplate som dekker omtrent 40 % av utblåsningsarealet. Viften er plassert slik at luften blir presset bakover i strømforsyningen før den slipper ut av luftehullene foran i strømforsyningen. Hvor vidt dette er effektivt eller ikke, er mye diskutert.

Denne gangen har ikke Corsair valgt Seasonic som produsent, noe de vanligvis gjør. Denne gangen er det CWT som står for jobben, en produsent vi har møtt opptil flere ganger den siste tiden. Vi kan enkelt kjenne dette igjen via bl.a. den grønne plastikken rundt spolene og transformatorene.

Kondensatoren på primærsiden av strømforsyningen er produsert av Matsushita, nærmere bestemt deres PET-serie. På sekundærsiden finner vi KZE-kondensatorer. Dette er merker vi tidligere har hatt meget gode erfaringer med, Corsair har med andre ord gjort to meget gode valg når det gjelder kondensatorene.

Av de seks transistoroppsettene som finnes, er det benyttet den mest vanlige, nemlig "Double forward switching circuitry". Dette er en metode som fungerer bra, og det er meget få strømforsyninger på dagens marked som ikke benytter dette.

Resultater - spenninger

Resultater - spenninger

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Spenninger

Vi begynner testingen av strømforsyningen lavt, med 200 W. Vi ser at spenningene er helt akseptable, og har kun naturlige avvik.

Vi øker belastningen til 300 W, og ser at +5 V-linjen ligger akkurat der den hører hjemme. Utover det ser vi at det største avviket ligger på +12 V-linjen, henholdsvis 1,17 %.

Med en belastning på 400 W er det +3,3 V-linjen som har det største avviket, henholdsvis 1,52 %. Dette har derimot veldig liten praktisk betydning.

Ved 600 Watts belastning er spenningene fortsatt meget stabile, men igjen ser vi at +3,3 V-linjen avviker mest. Den ligger nå 2,73 % fra sin ideelle verdi, mens +5 V-linjen ligger 1,8 % fra sitt ideelle ståsted.

Når vi belaster strømforsyningen med dens maksimale utgangseffekt, ser vi med en gang at +3,3 V-linjen faller over grensen for 3 % avvik. Den ender til slutt opp 3,94 % fra der den hører hjemme. Sett i forhold til de andre strømforsyningene fra Corsair vi har sett på tidligere, og vi skulle helst sett av denne linjen var noe mer stabil.

+12 V-linjen ligger nå 1,21 % fra sin ideelle verdi, mens +5 V-linjen ligger 2,2 % fra der den hører hjemme. Dette er helt naturlige avvik, som vi ikke skal klage på.

 +12 V+5 V+ 3,3 V
200 W-0,37 %0,80 %0,61 %
300 W-1,17 %0,00 %-0,91 %
400 W-1,08 %-1,20 %-1,52 %
600 W-1,17 %-1,80 %-2,73 %
MAKS-1,21 %-2,20 %-3,94 %

Resultater - rippel

Rippel

Rippelen er som vanlig målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. Først ut på podiet er som alltid +12 V-linjene.

Ved laveste målte belastning ligger rippelen lavt, ikke mer enn 38 mV. Den høyeste verdien vi finner under testing er 58 mV, ved maksimal belastning. Med andre ord ligger strømforsyningen mer enn 50 % under det som i ATX-standarden er satt som maksimal grense.

Vi beveger blikket over på +5 V-linjen, og ser at den ved laveste målte belastning har en rippel på 16 mV. Dette er meget lavt, og rippelen blir ikke stort større. Den største verdien vi finner under testing er igjen ved maksimal belastning, og da ligger den på 18 mV.

Sist ut er +3,3 V-linjen, som også har en meget lav rippel, den er faktisk veldig lik +5 V-linjen. Ved 200 W belastning ligger rippelen på 16 mV, mens den ved maksimal belastning ligger på 18 mV. Dette er et ganske sterkt tegn på at +3,3 V-linjen kun er en nedjustering av +5 V-linjen, fremfor at de to har separerte likeretter-trinn i strømforsyningen.

Resultater - effektivitet og verdi

Effektivitet

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Corsair er flinke til å oppgi hva strømforsyningen skal yte, og grafen de bruker for effektivitet stemmer bra med våre testresultater. Ved laveste målte belastning ligger effektivitetsnivået på 83,2 %. Den høyeste verdien vi finner er så mye som 86,2 %, ved 400 W belastning. Dette er meget gode tall, og oppfyller både ATX-standarden og 80-plus-programmet.

Krone per Watt

Krone per Watt er en graf som kun forteller oss hva hver enkelt Watt koster, uavhengig av andre kriterier. Dette forteller deg noe om prisen på strømforsyningen, i forhold til en strømforsyning som kanskje har bare halve effekten.

Corsair har hatt en grei pris på de strømforsyningene vi har testet tidligere, og TX750W koster i skrivende stund rett over 1100 kroner. Dette betyr at du betaler 1,46 kroner per Watt. Dette er ikke ille i seg selv, og resultatene vi har sett støtter opp under at dette er et godt kjøp.

I bruk

Strømforsyningen har helt vanlige fysisk mål, men er riktig nok 2 cm lenger enn hva ATX-standarden definerer. Det er derfor alltid lurt å ta et enkelt kontrollmål for å sjekke at strømforsyningen passer, selv om dette sjeldent er et problem. Utover det er monteringen så normal som den kan bli.

Kabelstrømper er noe vi ser på tilnærmet alle strømforsyninger på dagens marked, og flertallet av disse er sorte. På TX750W er de fleste kabelstrømpene festet med både limbånd og krympestrømper, med på enkelte kabler er de også festet med strips. Godt og solid med andre ord.

Under testperioden monterte vi strømforsyningen et i normalt ATX-kabinett, nærmere bestemt et Lian Li PC70. Vi opplevde ikke at strømforsyningen plantet vibrasjoner videre rundt i kabinettet, og det ble ikke unødvendig mye kabelkaos i kabinettet.

Hvis vi tar en titt på det ene hjørnet hvor toppdekselet møter resten av kabinettet til strømforsyningen, ser det ut til at Corsair har gjort en liten glipp med designet. Platene er bøyd litt feil, noe som gjør at de ikke passer 100 %. Dette hindrer derimot overhodet ingenting, og vi ser på dette kun som en liten bagatell.

Støynivå

TX750W er en meget stillegående strømforsyning, og frem til rundt 400 W belastning forholdt den seg svært stillegående. Ved maksimal belastning merket vi tydelig at støynivået økte, og ifølge Corsair skal støynivået være svært mye høyere. I praksis opplevde vi det derimot ikke som så drastisk, men vi har ikke nøyaktige data å referere til.

Konklusjon

TX750W har det velkjente Corsair-utseendet og føyer seg fint inn i rekken av kvalitets-PSU-er fra denne produsenten. Med hele 750 Watt å by på, er dette utvilsomt en strømforsyning rettet mot entusiastene.

Spenningene til Corsair TX750W er totalt sett gode. Det største avviket vi finner er på +3,3 V-linjen, som til slutt ender opp 3,94 % fra sitt ideelle ståsted. +12 V- og +5 V-linjene er begge meget stabile, og plasserer seg til slutt 1,17% og 2,2 % fra der de hører hjemme.

På toppen av spenningene finner vi rippelen, som vi har målt til meget lave verdier. +3,3 V- og +5 V-linjen er mer eller mindre helt like, og ender til slutt opp på 18 mV ved maksimal belastning. Når det gjelder +12 V-linjen har den en rippel på opp til 58 mV, noe som er langt under hva ATX-standarden har satt som øvre grense.

Effektivitetsnivået til strømforsyningen er også meget høyt, og vi måler den helt opp til 86,2 %. TX750W oppfyller med andre ord kravene for både 80-plus-programmet og ATX-standarden. Strømforsyningen er også svært stillegående frem til en belastning på rundt 400 W, hvor støynivået øker noe.

I skrivende stund er prislappen rett over 1100 kroner, en pris som ikke er spesielt ille for en strømforsyning i denne klassen - spesielt ikke med de resultatene vi har sett. Om du ikke har fult så mye penger å bruke, er lillebroren et godt alternativ.

Corsair TX750W

+ Lav rippel
+ God +5 V og +12 V-linje
+ Energieffektiv
+ Lavt støynivå opp til 400 W belastning
+ Grei pris

- Noe ustabil +3,3 V-linje
- Noe støy ved stor belastning.

annonse