På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Samsung I5700 Galaxy Spica
Innhold
- Design og brukervennlighet
- På andre plass
- En ekte lillebror
- Knapp på knapp
- Enklere skjerm
- Android
- Sus i røret
- Teknologi og funksjoner
- Mangler ved oppstart
- Ggggreat?
- Super-3G
- Multimedia
- Ekstra spill
- Enkelt kamera
- Konklusjon
- Ekspanderende utbytte
- Nummer to rekken
- Enkel utrustning
- Musikk og minijack
- Godt, men ikke godt nok
Design og brukervennlighet
Lanseringen av mobil-operativsystemet Android viste at Google er nytenkende på flere områder. Ettersom de første Android-telefonene kom hit til lands for et års tid siden, kan det knapt sies å være rykende ferskt lenger, men Android er likevel som en frisk nykommer å regne i forhold til gamle kjenninger som Symbian og Windows Mobile.
På andre plass
Få produsenter har større bredde i utvalget av menysystemer enn Samsung. Det var derfor knapt overraskende da deres første Android-telefon, I7500 Galaxy, ble sluppet i fjor høst.
Mindre søsken dukker gjerne opp etter at førstemann har sett dagens lys, og med lanseringen av lillebroren I5700 Galaxy Spica kan Samsung skilte med to Android-telefoner i det norske markedet.
En ekte lillebror
I motsetning til for eksempel Nokia N97 Mini, som i praksis er mer voksen enn sin originale storebror, er I5700 lillebroren til I7500 på de fleste områder.
Unntaket er størrelsen. I5700 er nemlig noen milimeter større. Selv om I7500 heller ikke er noen sylfide, oppleves den i det minste som en tynn telefon. Sammenlignet med andre profftelefoner har I5700 allikevel ikke noe å skjemmes over, og du trenger ikke ta på ryggesekken om I5700 skal være med på tur.
Som de andre Android-telefonene vi har testet, er også Spica en ren trykkskjermtelefon. Skjermen dekker mesteparten av forsiden, men Samsung har også funnet plass til et lite knippe taster nederst på telefonen.
Knapp på knapp
Uten at det er unikt for denne Android-telefonen, synes vi faktisk noen av tastene har til dels overlappende funksjoner. For eksempel er det til tider smør på flest på separate knapper for tilbake, legg på og hjem. Du har også en egen søketast, men du skifter da bare fokus til Google søkeboksen som allerede ligger inne som standard på startskjermen.
På siden av telefonen finner du egne knapper for kamera, tastelås og volum. Tilkoblinger er lagt til toppen av telefonen. Her finner du inngang for minijack samt en Micro-USB-tilkobling. Sistenevnte skjuler seg bak et beskyttendee deksel.
Kameralinsen må på sin side finne seg i en ubeskyttet tilværelse øverst på baksiden av telefonen.
Enklere skjerm
Skjermen er et av de punktene hvor I5700 kommer til kort sammenlignet med I7500. Selv om skjermen både er forholdsvis stor og skarp, kommer den til kort i forhold til den suverene skjermen på I7500.
Responsen i skjermen er på sin side like god. Skjermen er såkalt berøringsfølsom, slik at du bare trenger å berøre skjermen såvidt for å bla i menyene. Penn eller hanskekledte fingre fungerer derimot ikke på en slik kapasitiv skjerm.
Android
Menyene er selvsagt også en viktig del av hvordan telefonen oppleves å bruke. Det er ikke uten grunn at Android på kort tid har blitt et ettertraktet operativsystem for mobiltelefoner. Menyene er delikate både å se på å bruke. Noe forenklet kan vi si at Android gir litt av samme følelsen som en Iphone, selv om det nok fortsatt er Apple som leverer den aller beste kombinasjonen av berøringsfølsom skjerm og menyer.
Samsung har gjort noen tilpasninger på Android-grensesnittet. Vi har tidligere skrevet at Samsungs variant nok ikke er like funksjonell som Sense, som er HTC sitt skall for blant annet Android. Fortsatt mangler norsk tastatur, men som før er det enkelt å laste ned både norsk tastatur. Norsk ordbok er også tilgjengelig for nedlasting, og denne fungerer meget bra.
Her finner du fyldig omtale av menyene på Galaxy Spica
Galaxy Spica kjører versjon 1.5 av Android. Forskjellene mellom 1.5 og den nyeste versjonen 2.1 er ganske store, og vi håper at det vil være mulig å oppgradere etterhvert.
Sus i røret
Vi har en høne eller to å plukke med lydkvaliteten under samtale. Ved bruk av den medfølgende håndfrien legger du godt merke til en påtrengende susing i bakgrunnen. Når du snakker i telefonen på vanlig måte, legger du ikke like godt merke til dette, men lydkvaliteten er fortsatt ikke på topp.
Salgpakken byr ikke på noen overraskelser, men du får alt du trenger med i esken.
Det som følger med i pakken er:
- Telefon
- Batteri
- Brukerveiledning
- CD med programvare
- Lader
- Datakabel
- Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg
- Micro SD innekort på 1GB med adapter til Mini SD
Som normalt for Micro USB så lader telefonen også når datakabelen er koblet til.
Teknologi og funksjoner
Det er flust med telefoner som tillater deg å installere ekstra programmer. Operativsystemer basert på åpen kildekode er ikke like dagligdags.
Når det i tillegg er svært raskt og enkelt å laste ned og installere ekstra programmer har Android-telefoner et fortrinn.
Hvis det er noe du savner på din nye Android-telefon, er sannsynligheten stor for at du finner et program med funksjonaliteten du ønsker. Mye av programmene og spillene er også gratis.
Mangler ved oppstart
Hvor proff I5700 er, kan nok diskuteres. Vi er allikevel av den oppfatning at en telefon av denne typen, og ikke minst til denne prisen, burde ha støtte for synkronisering med Exchange ferdig installert.
Dette er et absolutt krav for mange. Muligheten for å se kalender og e-post fra jobben på mobilen er det mange som har blitt avhengige av.
Heldigvis finnes det flere programmer som løser biffen for deg. Vi lastet ned Roadsyncs variant. Programvaren fra denne produsenten finnes på flere andre Samsung-telefoner, om enn ikke på noen med Android-menyer.
Denne gangen må du imidlertid betale dersom du ønsker å synkronisere i mer enn en kort prøveperiode. En annen ulempe er at kalenderoppføringene havner i en egen kalender og ikke i den innebygde kalenderen.
Kalenderen har de fleste muligheter, men vi synes ikke den er like oversiktlig og praktisk som de beste i klassen.
Generelt er det begrenset utvalg av nytteprogrammer som følger med I5700. Det virker som Samsung i stor grad støtter seg på Android Market, som er måten du laster ned nye programmer på.
Det aller mest elementære som vekkerklokke og kalkulator er dog på plass.
Ggggreat?
At Google har stått for operativsystemet, er det liten tvil om når du blar i menyene. Her har du Gmail, Google Talk, Google Sync og Google Maps. Sistnevnte drar nytte av den innebygde GPS-en, og gir deg enkel navigering.
Det kan virke som ikke alle disse Google-programmene spilte så bra sammen med Samsungs Android-variant. Vi fikk ikke Galaxy Spica til å synkronisere med vår Gmail-konto, og opplevde at telefonen ble generelt ustabil når vi prøvde å sette den opp.
Skulle det ikke bli nok Google-produkter for deg, kan vi trøste med at du kan laste ned for eksempel Google Sky Map. Dette gjør det enkelt å se navn på forskjellige stjernebilder på en oversiktlig måte.
Super-3G
De fleste av disse programmene krever at telefonen er på nett, eller har en eller annen form for datatilkobling.
I5700 må nøye seg med hakket lavere teoretisk hastighet i 3G-nettet enn storebroren I7500. 3,6 Mbit nedlastingshastighet er allikevel kjapt nok for de fleste, og enn så lenge er det denne hastigheten som gjelder i norske nett. Er du i nærheten av et trådløst nett kan du alltids bruke dette for å overføre data.
Vi må si oss godt fornøyd med batteriet på I5700. Tre døgn mellom hver lading for en telefon som brukes flittig, og som i tillegg har stor skjerm, må sies å være bra. Vår erfaring gjenspeiler seg også i taletidstesten vår, hvor Galaxy Spica kommer svært godt ut.
Multimedia
Som med nyttefunksjoner er det dårlig med spill på I5700. Underholdningen begrenser seg stort sett til musikkspilleren.
Ikke bare har den et tiltalende utseende, men den fungerer også bra. Den mangler kanskje de mest avanserte funksjonene, men er i stand til å pumpe ut lyd til de medfølgende hodetelefonen i god kvalitet.
Skal du ha maksimalt utbytte av musikken bør du bytte ut de medfølgende hodetelefonene med et par av bedre kvalitet. I tråd med den åpne standarden som I5700 er bygget på, er også tilkoblingen for hodetelefoner standard minijack.
I motsetning til I7500 støtter I5700 avspilling av de vanligste videoformatene. Du kan derfor fint bruke I5700 til å spille film mens du er på farten.
Utover dette er det lite moro klart til bruk på I5700. Faktisk har den ingen spill i det hele tatt ferdig installert.
Ekstra spill
Heldigvis finnes det en drøss med spill tilgjengelig for nedlasting, og mange av disse går vanlige mobilspill en høy gang.
For eksempel er Robo Defense et populært spill, og det er ikke første gang et av redaksjonens medlemmer har brukt mang en ledig stund på dette spillet.
Enkelt kamera
Det er sjelden vi ser mobilkameraer med så lite valgmuligheter som det Galaxy Spica stiller med. For deg som bare knipser bilder på standardinstillinger har dette ingen betydning, men hvis du liker å leke deg med forskjellige effekter og instillingsmuligeter må du se langt etter dette her.
Du legger fort merke til at kameraet ikke er blant de kjappeste. Spesielt går det tregt å starte kameraet, og det tar flere sekunder fra du har trykket ned kameraknappen til det vises noe på skjermen.
Bortsett fra dette er vi godt fornøyd med kameraet. Så lenge det er nok lys, tar du gode bilder oppløsningen tatt i betraktning.
Videoopptak tas med en oppløsning på 352 x 288 piksler, noe som kun holder for enkle videosnutter.
Konklusjon
Samsung I5700 er nummer to i det som antagelig blir en lang rekke mobiltelefoner basert på Android fra Samsung. Dette operativsystemet for mobiltelefoner har blant annet også funnet veien inn i flere HTC-telefoner.
Android er basert på åpen kildekode og utviklet av Google. Som vi tidligere har skrevet, har Google også i mobilbransjen gjort en markant inntreden.
Ekspanderende utbytte
Menyene er både funksjonelle og delikate, og selv om det kan være en og annen irriterende småting å sette fingeren på, er det lett å forstå at Android på kort tid har blitt svært populært.
En annen fordel er den gode tilgjengeligheten av ekstra programmer og spill. Ikke minst er det svært enkelt å installere ekstra funksjoner på I5700 slik som på de fleste andre Android-telefoner.
Nummer to rekken
Som nevnt er dette den andre Android-telefonen fra Samsung som har dukket opp i norske butikkhyller. I5700 er lillebroren til originalen I7500. Det merkes på flere områder.Blant annet er skjermen noe enklere, men den er i rettferdighetens navn like stor og fungerer bra.
Tykkelsen har økt noe, slik at I5700 faktisk er hakket større enn storebroren.
Skjermen er av den samme kapasitive typen som I7500. I kombinasjon med delikate menyer gjør det at I5700 er god å betjene. Laster du ned norsk tastatur og ordbok er det også nokså enkelt å skrive meldinger på telefonen.
Enkel utrustning
At I5700 leveres med såpass lite ferdig installert må sies å være en svakhet. Spesielt vil mange savne støtte for synkronisering mot Exchange, noe du riktignok kan laste ned programvare for selv. Til I5700 sitt forsvar skal det sies at det er et stort utvalg av gratisprogrammer, og nedlasting og installasjon av programmer går som en drøm.
Tanken til Samsung er nok at mange vil bestemme selv hva de vil ha på telefonen sin, og vi tipper at en gjennomsnittlig Android-bruker laster ned vesentlig mer programvare enn brukere av andre operativsystemer.
Kameraet på I5700 har 3,2 megapikslers oppløsning og ellers ganske enkle spesifikasjoner, men så lenge du har nok lys tilgjengelig har bildene OK kvalitet.
Musikk og minijack
I5700 spiller selvsagt mp3, og den har også en standard minijack-kontakt for tilkobling av hodetelefoner. Det du trenger både for å laste over og høre på musikk følger med, selv om du kanskje vil bytte ut det medfølgende 1 GB minnekortet med et større dersom du skal høre mye på musikk.
For en telefon av denne typen ble vi overbevist av batterikapasiteten til I5700. Ikke bare har den svært god taletid, men tre døgn mellom hver oppladning må også sies å være godkjent.
Samtalekvaliteten var ikke like overbevisende. Spesielt synes vi det var i overkant mye bakgrunnsstøy under samtale.
Godt, men ikke godt nok
Utvalget av Android-telefoner er foreløpig noe begrenset. Allikevel har I5700 hard konkurranse, spesielt fra storebroren I7500. Denne har nå falt såpass i pris at prisforskjellen er minimal, og da er det liten tvil om at vi ville valgt den større modellen (som praktisk nok har mindre fysisk størrelse). Alternativt er HTC Hero også en god Android-telefon. Den koster riktignok noe mer, men er den mest populære Android-telefonen så langt..