Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gigabyte K8NXP-SLI og 3D1

Innledning

Mange husker nok tilbake til de gode gamle Voodoo-dagene, da 3dfx var kongen på haugen med skjermkort som inneholdt opptil fire grafikkprosessorer. Etter at 3dfx forsvant fra markedet, er det mange som har drømt om å suksessfullt kunne sette flere grafikkprosessorer på et skjermkort igjen.

Med SLI-teknologien til NVIDIA, som for øvrig er et resultat av oppkjøpet av 3dfx for noen år tilbake, har produsentene igjen fått mulighet til å oppfylle manges drømmer.

Gigabyte ser ut til å være den første produsenten som utnytter muligheten til å ta i bruk to NVIDIA-brikker på samme kort. I første omgang har de laget et skjermkort som bruker to kjerner av typen GeForce 6600 GT. I motsetning til de gamle Voodoo2-kortene til 3dfx, er det derimot ikke mulig å sette flere av disse kortene i dual-oppsett.

Som lovet i vår bildeflørt er vi nå tilbake med en nærmere kikk på denne spennende pakken fra Gigabyte. Vi har sjekket ut hvordan SLI yter opp mot bruk av kun én grafikkbrikke, og ikke minst tatt en nærmere titt på Gigabytes K8NXP-SLI-hovedkort.

Takk til Gigabyte som sendte oss pakken til test.

Spesifikasjoner

 • nForce4 SLI-brikkesett
 • HyperTransport @ 1000 MHz
 • 4 DIMM-slotter, DDR266/333/DDR400
 • Støtte for dobbelkanal DDR400
 • 2 PCI-spor
 • 2 PCIe-x1-spor
 • 2 PCIe-x16-spor (SLI @ x8)
 • 2 IDE-porter, ATA33/66/100/133 (støtte for fire enheter)
 • 8 SATA-kontakter (Fire av disse SATA2)
 • 1 Gbit LAN Marvell (på PCIe-buss)
 • 1 Gbit LAN (NVIDIA) m/firewall
 • 4 + 6 USB2-porter
 • 2 FireWire-porter IEEE 1394b (FireWire 800)
 • 7.1 lyd, Realtek ALC850
 • SPIDF-ut
 • Overklokking med 1 MHz steg opp til 400 MHz (!)
 • PCI-/PCIe-lås
 • DPS

Rent spesifikasjonsmessig er kortet identisk med Gigabyte K8NXP-9 som vi tidligere har testet. Den eneste forskjellen er at dette kortet har byttet ut det ene PCI-sporet med et ekstra PCIe x16-spor, i tillegg til å benytte nForce4 SLI-brikkesettet.

Layoutmessig er også kortet praktisk talt identisk med sin "lillebror". Det betyr at det ikke noe spesielt å utsette på dette området.

Bundle


Klikk for større bilde

Vårt kort ble levert i en spesialversjon med en bundle noe utenom det vanlige. Riktignok har Gigabyte fjernet én ting fra pakken som vi fant i K8NXP-9, som f.eks. kalenderen. Ser man på erstatningen, er det ikke noe savn!

Et eget dual GeForce 6600 GT-kort, GV-3D1, følger med. Dette er rett og slett et kort hvor Gigabyte har implementert to grafikkprosessorer, i stedet for dele det over to kort. Dette skal i teorien senke prisen i forhold til å sette inn to like kort i SLI-oppsett.

Kortet er ellers utstyrt med 256 MB GDDR3-minne, og en kjøleribbe som man på en pen måte kan si dominerer kortet. To grafikkprosessorer av denne typen utvikler en god del varme, så det å kalle dette en kjølig og stillegående løsning er vanskelig.

For øvrig er frekvensen på grafikkprosessorene 500 MHz, mens frekvensen på minnet er 1,14 GHz effektivt (570 MHz DDR).

Ser man på øvre høyre hjørne på kortet, finner man spesialtilkobling for ekstra strøm. Gigabyte sier at kortet ikke starter uten å benytte denne. Våre erfaringer under testingen var at dette ikke var nødvendig i det hele tatt, og at PCIe-tilkoblingen gav kortet tilstrekkelig med strøm.

Sammenligner man kortet med et ATI Radeon X700 Pro-kort fra ABIT, så ser man fort at store skjermkort ikke er noe som tilhører fortiden. Et aldri så lite flashback til tiden med 3dfx Voodoo5 er definitivt til stede.

Ellers kan det være verdt å nevne at det ikke er mulig å bruke to av denne typen kort i SLI-oppsett, slik at man totalt får fire grafikkprosessorer. Kortet er også avhengig av å ha et hovedkort med SLI-brikkesett for å utnytte begge prosessorene. Vi testet også kortet på K8NXP-9, og der ble kun den ene prosessoren funnet.

Sammen med skjermkortet følger det også to spill: Thief: Deadly Shadows og Joint Operations: Typhoon Rising. Sistnevnte er en slager på de fleste LAN-parties.

BIOS

Klikk for større bilder

Med unntak av noen små detaljer er det ingen forskjell på BIOS-en på dette kortet og K8NXP-9. Det å sette opp skjermkort i SLI er ikke noe man trenger å tenke på i BIOS, men noe som fullstendig styres gjennom drivere.

Ellers er overklokkingsegenskapene gode i teorien. Man kan stille HTT-frekvensen opp til 400 MHz, og multiplikatoren på prosessoren kan stilles fra 4x til 20x.

Testoppsett

Som vi har vært inne på en rekke ganger tidligere, har hovedkortet svært lite å si for den generelle ytelsen på et system med Athlon 64-prosessorer. Vi har tidligere sett at et nForce4-system yter identisk med nForce3 Ultra-systemer. Den eneste virkelig store forskjellen er støtten for PCIe på nForce4.

I denne testen skal vi først og fremst se på hvordan ytelsen er på SLI vs non-SLI på skjermkortet som følger med. I tillegg sammenligner vi ytelsen med et Radeon X700 Pro-kort, som er løsningen fra ATI som konkurrerer i samme klasse som ett enkelt GeForce 6600 GT.

Om ikke lenge kommer vi også tilbake til en test hvor vi sjekker ut hvordan et "ekte" SLI-oppsett yter i forhold til dette dual-kortet.

I driverinnstillingene for skjermkortet kan man enkelt aktivere eller deaktivere SLI-egenskapene til kortet. Legg særlig merke til muligheten som heter "Vis GPU-belastningsfordeling". Hvis man skrur på denne, får man opp en graf på skjermen i alle DirectX- og OpenGL-programmer som viser hvor mye belastet hver av prosessorene på skjermkortet er. Litt irriterende er det at man også får en horisontal grønn strek i skjermbildet som ikke har noen nytte.

Ellers kan det nevnes at hovedkortet i likhet med de fleste andre hovedkort overklokker prosessoren noe som standard. Ytelsesmessig er det ingen forskjell på dette kortet og K8NXP-9.

Ytelse

3DMark 2001SE er et program som i utgangspunktet ikke står på listen over støttede programmer for SLI. Det viste seg å ikke stemme. I standard oppløsning drar man ikke mye utbytte av SLI fordi skjermkortet her ikke blir en vesentlig begrensende faktor. Skrur man opp oppløsningen til det maksimale vi fikk lov til med vår skjerm og satt på 4xAA, så ser man derimot at skjermkortet begynner å få stor påvirkning på resultatet og SLI-egenskapen gir svært god ytelsesforbedring.

Da dette kortet ble lansert uttalte Gigabyte at man kunne oppnå 14293 poeng med det i 3DMark 2003, uten at de oppgav resten av testoppsettet. Vi la på noen hundre ekstra poeng, og kan dermed konkludere at Gigabyte ikke tok feil.

I 3DMark 2005 ser vi en økning på hele 80 % med SLI.

Selv i den relativt tunge AquaMark-testen så ser vi at SLI på langt nær gir dobbel ytelse, men en ytelsesforbedring på 50 % er også bra med tanke på den lave oppløsningen.


Som vi ser fra resultatene fra Unreal Tournament er det ikke slik at SLI har noe for seg i alle sammenhenger. Unreal Tournament er et svært CPU-intensivt spill, og har samtidig ikke fått implementert støtte for SLI-drivere. Her yter faktisk systemet med SLI aktivert marginalt dårligere.

Konklusjonen man kan trekke ut fra resultatene over, er at SLI kan gi en betydelig ytelsesforbedring hvis man ønsker å spille i høye oppløsninger, fortinnsvis med kantutjevning.

At man har applikasjoner som drar nytte av den ekstra kapasiteten er også viktig. Spiller man gode gamle Counter Strike 1.6 så er SLI bortkastede penger. Driverstøtten for SLI er for øvrig ventet å bli langt bedre etter hvert.

Overklokking

Gigabyte K8NXP-9 overbeviste ikke i stor grad når det gjaldt overklokking, og vi hadde derfor begrenset med optimisme på dette området også for K8NXP-SLI.

Vi fikk oss en positiv overraskelse når vi så at vi kunne presse systemet opp til en HTT-frekvens på 288 MHz. Dette er fortsatt noe under 300 MHz, som vi har som et litt uformelt mål, men det er en fin forbedring i forhold til hva vi fikk til med "lillebroren".

Skjermkort
Når det kommer til skjermkortet, var det høyeste vi klarte å presse kortet, en kjernefrekvens på 532 MHz (500 MHz standard), og en minnefrekvens på effektive 1,17 GHz (1,14 GHz standard). Driverne nektet oss rett og slett å sette høyere frekvens.

Med tanke på at vi opplevde identiske ytelsesresultater i overklokket tilstand som med standard frekvens, har vi vår tvil om kortet er helt modent for overklokking.

Konklusjon

Gigabyte K8NXP-SLI er et kort som i likhet med sin "lillebror" K8NXP-9 i seg selv er et usedvanlig godt kort med veldig mange tilkoblingsmuligheter.

I tillegg har dette kortet en bundle som er i en særstilling, og det ser også ut til at overklokkingsegenskapene begynner å komme seg.

Kortet er trolig noe av det aller beste man kan oppdrive for AMD-platformen for øyeblikket. Det betyr også at det absolutt ikke er billig. Nesten 2000 kroner må man legge på bordet for å bli den lykkelige eieren av storheten.

I skrivende stund er det ingen nettbutikker i Norge som selger pakken med dette hovedkortet og skjermkortet - det er faktisk ingen som en gang selger skjermkortet. Det betyr at vi ikke har helt oversikt over hvordan Gigabyte GV-3D1 vil bli priset i Norge opp mot GeForce 6800 GT-baserte kort som det er mest naturlig å sammenligne med.


Gigabyte K8NXP-SLI:


+ Svært god bundle
+ Topp ytelse
+ SLI-støtte
+ God layout på kortet
+ PCIe-støtte
+ Både PCIe- og PCI-slotter
+ DPS
+ RAID 5-støtte
+ SATA2-støtte
+ FireWire 800
+ Dual Gigabit
+ 8 SATA-kontakter

-  Dyrt
-  SLI er ikke alltid effektivt


Gigabyte GV-3D1:


+ Genialt konsept
+ God ytelse
+ I utgangspunktet billigere enn to separate kort

-  Størrelsen
-  Bråker en god del
-  Dårlig overklokker

Les også
Bildeflørt: Gigabyte GV-3D1
Les også
SLI - ikke helt som forventet?
Les også
Blyanttriks omgjør nForce4 Ultra til SLI
Les også
Dual PCIe-grafikk for Intel-plattformen
Les også
AMR – ATIs SLI-løsning
Les også
VIA DualGFX støtter ATI-kort
Les også
Gigabyte lanserer GA-K8NXP-SLI
annonse