Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Aplus Twin Engine Color

Introduksjon

I dag vil jeg presentere dere for Aplus Twin Engine Color. Dette er ett av de nyeste produktene som har kommet ut fra en av Maxpoints produksjonslinjer, og denne gangen har de tydeligvis dratt ting helt ut. I samtlige vifter er det plassert lysdioder med muligheten til å lyse i 256 forskjellige farger. Det er spillerne som skal få oppmerksomhet.

Første gang undertegnende så kabinettet, fikk det meg til å tenke at dette på enkelte punkter måtte være kabinettindustriens svar på flyindustriens "Beluga". Dette er noe som virkelig vil skille seg ut fra den normale mengden, både på positivt og negativt. Jeg ville trekke frem dette for å klargjøre en liten ting. Designet dette kabinettet bærer vil alene begrense både målgruppe og interessante kjøpere ganske radikalt. Enten liker du det visuelle du vil se på de neste sidene, eller så gjør du det ikke. Så enkelt er det, og dette har vi full respekt for.

For å få denne testen så objektiv som mulig vil vi ikke vektlegge designet, men vi vil skildre det vi ser.

Det var dagens lille skoletime, beveg deg videre til neste side så ser vi nærmere på hva Twin Engine Color kan by på!

Takk til Maxpoint som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 570 x 205 x 552 mm
 • Materiale: Stål og plast
 • Farge: Sort
 • Modellnummer: CS-TwinEngine Color
 • Utvidelsesplasser 5,25": 5
 • Utvidelsesplasser 3,5": 7
 • Vifter, inkludert: 2 x 250 mm, 1 x 120 mm.
 • Vifter, ikke inkludert: 0
 • Ekspansjonsporter: 7
 • Hovedkortstøtte: mATX, ATX, eATX
 • Ekstra funksjonalitet: 2 x USB 2.0, 1 x hodesett, 1 x mic, 1x eSATA
 • Strømforsyningsplass: 1
 • Vekt: 11,76 kilogram

Et fysisk stort funksjonspanel har kommet på plass. Her finner vi en rekke tilkoblinger, som eSATA og USB. Hastigheten på de tre medfølgende viftene kan reguleres, alternativt kan du slå de helt av. Når det kommer til belysningen, vil denne som standard rotere rolig i mellom de 256 fargene. Du kan derimot låse deg fast til en enkelt farge ved å trykke ned en liten knapp på toppen.

Når det gjelder den generelle byggekvaliteten som funksjonspanelet byr på, er vi ikke helt fornøyd. eSATA-konakten har et alt for stort hull, noe som gjør at festemekanismen i selve kontakten blir synlig. Alle knappene er meget små, må trykkes langt inn. Det er dermed vrient å benytte disse om man ikke har veldig lange negler eller meget små fingre.

Kabinettet kommer utrustet med to vifter på hele 25 cm, og en enhet på 12 cm. De er godt plassert, og vil nok sette mye luft i sving. Støvfiltre er ikke på plass, noe som vil samle seg i kabinettet over tid. Dette er noe man derimot kan etterbestille gratis om ønskelig. Vi merker oss også at et meget stort areal av viften i front blir dekket til på innsiden av stålplater. Dette betyr i sin tur at den ikke får jobbet så effektivt som den er ment, og mye luft vil aldri nå inn i kabinettet.

Utvendig design

Det generelle designet Aplus viserer frem er uten tvil unikt. Hver enkelt kjøper har sin egen smak, så vi vil ikke gå så fryktelig mye inn på denne design-biten. På en annen side føler vi ikke akkurat at ting er helt gjennomført, skarpe stripete linjer går om hverandre med runde profiler. Vi lar dette ligge, smak er en subjektiv sak.

Foruten den meget dominerende viften i front, med tilhørende viftegrill, kan vi nevne at Aplus sin logo på døren vil rotere i det samme antallet farger som viftene. Ekstra lysdioder ligger også vedlagt. Bak en relativt solid dør ligger brønnene, i form av plastdeksler som frigjøres fra utsiden. Døren i seg selv er en solid sak, men plasthengslene er som normalt litt slarkete.

Kabinettets bakside består av et helt stykke med behandlet stål. Strømforsyningen festes mot en ramme som igjen festes i kabinettet. Syv ekspansjonsporter er tilgjengelig, samt et viftehull der 120 mm, 92 mm eller 80 mm vifte kan monteres. Som bildet viser, er det ingen gjennomføringshull for vannkjøling på plass. Sistnevnte er noe vi savner, spesielt når kabinettet markedsføres som et fulltower.

Foruten funksjonspanelet vi allerede har omtalt, byr topplokket bare på en rekke viftehull. Disse er lokalisert rett over der strømforsyningen er plassert, noe som gjør at luften fra andre steder i kabinettet ikke vil slippe ut denne veien. Det er kun den rene strålevarmen fra strømforsyningen som vil få utnyttet disse hullene på en effektiv måte.

Venstre sidedør har et vindu som dekker det meste av overflaten. Her er en av de 25 cm brede viftene lokalisert, og vil nok skyve inn betydelige mengder med fersk luft inn i kabinettet. Høyre sidedør er slett, med en rekke luftehull over hovedkortets lokasjon på innsiden. For å få plass til den massive viften i front, strekker det seg en liten plastkonstruksjon mot kabinettets bakkant.

Montering

For at du skal få montert optiske enheter og lignende produkter, må brønndekslene vekk. Gjør dette med en gang, ved å dra de ut fra fremsiden og fjerne den lille stålbite på innsiden. Skru så løs de to sidedørene, og monteringsprosessen kan begynne.

Hovedkortet glir rett inn. Det er ingen hull i hovedkortbrettet, så husk å montere både prosessor og tilhørende kjøler på kortet før dette plasseres i kabinettet. Samtidig må du også passe på kjølerens høyde. Vår Scythe Ninja var et par millimeter for høy, slik at den kom i konflikt med sidedøren. Akkurat dette ble ikke et spesielt problem i praksis, men har du en litt høyere kjøler kan det oppstå konflikter med viften i sidedøren.

Strømforsyningen sklis inn på normal måte. Denne festes riktig nok i en egen liten plate, men akkurat denne sitter allerede montert i kabinettet. Selv om denne plate i seg selv byr på meget lite støtte, bør du ikke være redd for å benytte store strømforsyninger. Enheten hviler nemlig på to solide skinner.

Skjermkort går inn på normal måte, men det er ikke snakk om en skrueløs monteringsmetode.

Som dere ser byr sluttresultatet på en god del kabelrot, kabinettet har meget få steder man kan lure vekk kabler. Du kan riktig nok skjule hovedmengden i de tomme brønnene, men uten gjennomføringshull i hovedkortbrettet må de fleste kabler strekkes rundt midt i synsfeltet.

Harddisker

Festing av lagringsmedier er en av de få tingene som skjer skrueløst i kabinettet. Velg en av plastrammene, og vreng denne ganske enkelt rundt en 3,5" bred lagringsenhet. Det er ikke lagt opp for montering av 2,5"-enheter, slik som de fleste SSD-er på markedet.

Optiske enheter

Montering av optiske enheter er den andre tingen du kan gjøre skrueløst i kabinettet. Legg ganske enkelt de to plastplatene som vist på bildet mot enheten, og skyv den på plass fra utsiden. Enkelt og godt.

Termiske egenskaper

Kabinettet kommer lastet med to massive vifter, så luften på innsiden vil definitivt bli satt i sving. På en annen side kan det virke som en god porsjon luft vil bli fanget øverst i kabinettet, slik vi ser det. Samtidig bemerker vi oss at store deler av luften som kan presses inn i front av kabinettet, vil blokkeres av metallet på innsiden.Vi lar derimot resultatene tale for hvordan dettet påvirker de termiske egenskapene.

Jevnt over ser man at de termiske egenskapene ikke er helt på topp. Verken prosessor- eller brikkesettemperaturene er faretruende, men du kunne gjerne ha holdt seg litt lavere. Harddisktemperaturen kunne også ha ligget lavere, selv om en optimal temperatur akkurat her ikke er lagt unna. Vi har ikke noe i mot disse målingene, de er ikke dårlige, men de er heller ikke unikt gode.

Når det gjelder skjermkortet, holder ting seg relativt kjølig når det jobber uten belastning. Når det settes trykk på det hele, stikker temperaturen kraftig. 69°C er godt over hva som kan omtales som bra.

Temperaturene var ikke det beste, men det første kabinettet vi teset avga en fryktelig luk. Undertegnende ble faktisk beskyldt for å ha sluppet en skikkelig brøler på testrommet vårt, men synderen var testkabinettet. Maxpoint sendte oss et nytt kabinett for å dobbeltsjekke dette problemet, og med det kabinettet opplevde vi overhode ingen problemer. Produsenten hevder videre at de selv ok i stikkprøver fra forskjellige partier, og opplevde ikke dette lukt-problemet.

Støy

Ved å regulere ned hastigheten på de medfølgende viftene til laveste hastighet, snakker vi om et meget lavt og behagelig støynivå på hele maskinen. Selv om kabinettet ikke er støydempet, merker vi ikke noe spesielt til maskinvarens kjøleløsninger. Når man skrur viftene opp til maksimal hastighet derimot, noe vi gjorde under testperioden, gir maskinen fra seg en betydelig mengde lyd.

Konklusjon

Aplus Twin Engine Color er definitivt et spenstig kabinett. Det er tross alt ikke mange modeller der ute som bærer det samme designet, med to massive 25 cm brede vifter som lyser i 256 forskjellige farger. Liker du designet, kan dette være et fint valg. Men, kabinettet svikter på en rekke små punkter som sammen gjør at vi ikke føler at dette er verd pengene.

Når det gjelder termiske egenskaper går ikke ting helt i Aplus' favør. Det går hardest utover skjermkortet. Harddisken står bak, før brikkesettet og prosessoren klokker inn med akseptable temperaturer. Forstå oss rett, dette er ikke faretruende, men det er ikke godt.

Før temperaturene blir noe du må tenke på, må maskinen settes sammen. Selve rammen kabinettet er bygget på er stiv og fin, men enkelte punkter bærer preg av litt sluffen byggekvaliteten. Vi merker oss dette spesielt på brukersiden. Funksjonspanelet bærer preg av løse knapper som samtidig er meget små, og må trykkes langt ned. Samtidig er hullet for eSATA-kontakten for stort. Dette er småting i seg selv, men sammen med plastkonstruksjonen dette er montert på, virker ting litt for enkelt.

Maskinen kommer lastet med store vifter, men ingen støvfiltre er på plass. Dette kan derimot etterbestilles gratis om du ønsker det. På innsiden har du meget få muligheter for vannkjøling samtidig som det på ingen måte er lagt opp til ryddig kabelføring. Innsiden virker rett og slett litt kjedelig, og det gjør ikke ting stort bedre når kablene roter det hele til.

Hadde dette kabinettet kostet betydelig mindre enn hva det gjør, kunne vi ha akseptert resultatene vi har sett her i dag. Du må ut med 1100 kroner, noe som etter vår mening er for mye. Du finner riktig nok ikke noen andre kabinetter med vifter som lyser i så mange forskjellige farger, og bærer det samme designet.

Disse fargene i seg selv er en stor kostnad for produsenten, men det betyr ikke at dette skal gå utover lommeboken din. Vi føler at ting kanskje har gått for fort i svingene, enkelte ting kunne enkelt vært gjort betydelig bedre. Kvaliteten er ikke slik vi ønsker den, og den termiske ytelsen henger ikke helt med. Du får rett og slett ikke det du betaler for.

Etter at produsenten fikk se en forhåndsvisning av denne testen, besluttet de å lage en helt ny versjon av dette kabinettet. Samtlige av de negative punktene vi har trekket frem, skal forbedres. Dette er noe vi virkelig setter pris på og respekterer. Maxpoint har her tatt til seg kritikken, og handler ut i fra den. Om litt tid vil det derfor komme en ny versjon av dette kabinettet, men vi velger å publisere testen fordi akkurat det kabinettet vi har testet, fortsatt er i utbredt salg her i Norge.

+ Fin prosessortemperatur
+ Fin brikkesettemperatur
+ Vifter som lyser i 256 farger?


- Ikke de beste termiske egenskapene
- Litt laber byggekvalitet enkelte steder
- Pris
- Ingen 2,5"-brønner
- Ingen støvfiltre(men kan etterbestilles)

Les også
Fractal Design Array
Les også
Corsair Obsidian 700D
Les også
Cooler Master 690 II Advanced
Les også
Fractal Design Define R2 Black Pearl
Les også
Chieftec CS-03B
Les også
Chieftec CTM-1322s
Les også
Cooler Master Storm Sniper
Les også
Cooler Master HAF 922 Mini
Les også
Silverstone SST-GD04B
annonse