Test

Samsung B2100

Design og brukervennlighet

I mars i år så Samsungs B2100 dagens lys. Telefonen er en lillebror til B2700, som vi likte svært godt. Nå er tiden kommet for å se om B2100 er en like god telefon.

Les test av B2700 »

M2100 er en klump, nærmere bestemt en gummiklump på 103 gram. Med svært avrundede kanter og overflater i materialet uretan, er ikke akkurat M2100 noen lekkerbisken. Men så henvender telefonen seg heller ikke til designfrikene.

Dette er telefonen for deg som trenger noe mer robust enn en vanlig mobiltelefon. Den er nemlig IP57-sertifisert, noe som innebærer at den er beskyttet mot støv og er beskyttet mot nedsenking i vann, 15 cm til 1 meter.

Til sammenlikning er B2700 "bare" IP54-sertifisert og er dermed bare oppgitt til å tåle støv og vannsprut.

Godt polstret

For at dette skal være mulig, har Samsung gjort telefonen så tett som mulig. Åpningen til ladepluggen er dekket av en gummipakning, og tastene er en stor gummmimatte.

Tastene er svært behagelige å bruke, og responderer umiddelbart på trykk.

På toppen av telefonen finner du et feste for å henge telefonen i en snor, samt en liten lommelykt. Mens høyre side av telefonen kun har åpning til ladepluggen, finner du knapper for kontroll av volum og lommelykt på venstre side.

Til tross for tykk polstring er disse knappene enkle å betjene, selv med telefonen opp mot øret.

Telefonens batterideksel er godt festet til telefonen. En skrulås gjør at det skal mye til for å få opp dekselet, så mye at du bør ha en mynt eller liknende gjenstand tilgjengelig.

Med tanke på bruksområdene er en telefon innhyllet i uretan en svært god idé, da materialet er svært slitesterkt. En ulempe er imidlertid at telefonen tiltrekker seg mer støv og småpartikler enn andre telefoner. Mister du den på skogbunnen, må du derfor regne med at den trenger en børsteprosess etterpå.

Liten skjerm

Skjermen til B2100 er veldig liten, faktisk bare 1,77 tommer. Selv om du skulle ønske å vise frem bilder på skjermen, er det liten sjanse for at du faktisk får med deg detaljene i bildene.

Skjermoppløsningen, 128 x 220 piksler, er den samme som hos storebroren B2700.

Menyene hos de to telefonene er også identiske, og likner menyene hos enkle Samsung-telefoner flest. Den lille skjermen gjør imidlertid at navigering i menyene blir nokså uoversiktlig.

Du finner også noen logiske brister i telefonens menyer. For eksempel finner du Bluetooth-funksjonaliteten under menyvalget Applikasjoner. Ting som dette er imidlertid kun en vanesak og ikke noe å hisse seg opp over.

Irriterende snarvei

En ting vi faktisk lar oss irritere av, er snarveien Samsung har lagt til femveistasten i hvilemodus. Over alt ellers brukes denne knappen til å bekrefte et valg, men i ventemodus åpner den nettleseren. Vi har ikke tall på hvor mange ganger vi har startet nettleseren i den tro at knappen skulle åpne hovedmenyen.

Det som er ekstra irriterende er at du ikke har mulighet til å gi denne tasten en annen snarvei.

God SMS-telefon

Å skrive SMS med B2100 er enkelt. Mens vi tidligere lot oss frustrere over at T9 måtte deaktiveres for hver bidige SMS hvis du ikke ville skrive med ordbok, er dette problemet løst i den nye telefonen. Her starter du alltid en SMS med de valgene du avsluttet med forrige gang.

Det ser også ut til at Samsung har fikset et annet problem, nemlig at du aktivt måtte bekrefte hvilket ord fra ordlisten du ville bruke. Dette trenger du nå ikke å kaste bort noen tastetrykk på, men kan gå rett videre til neste ord du vil skrive.

Det eneste ankepunktet vi har, er muligheten for å endre et feilstavet ord. Skriver du feil, må du viske ut hele ordet og begynne på nytt. Dette er altfor tungvint.

Mager lagringskapasitet

B2100 har magre 7 MB lagringskapasitet. Støtte for minnekort har den, men dette følger ikke med i pakken.

I telefonens eske får du:

  • Telefon med batteri
  • Ladekabel
  • Håndfrisett
  • Brukemanual

Legg merke til at du får med verken USB-kabel eller programvare for PC. Sistnevnte kan du laste ned fra Samsungs nettsider, og en USB-kabel må du kjøpe i tillegg.

For ordens skyld kan vi legge til at B2700 har de to nevnte tingene pluss en karabinkrok med i pakken.

Telefonen skal som nevnt tåle en vannsprut, litt støv og støt. For at dette skal være mulig har Samsung polstret telefonen så godt som rå er, og dekket alle åpninger med gummiplugger.

B2100 lever lett opp til Samsungs løfter. I testperioden tok vi telefonen med på flere turer i dusjen, samt "mistet" den i gulvet og bakken fra 1,5 meters hold flere ganger. Telefonen lot seg affisere verken av det ene eller det andre.

M2100 har også vært gjest i undertegnedes veske i dagesvis, et sted hvor det fort samler seg støv og smårusk på bunnen. Men telefonen har stått imot også disse utfordringene, og ikke et eneste støvkorn har lagt seg langs dens kanter eller i åpningene.

Til slutt gravde vi like godt B2100 ned i hagen. Men også denne testen besto telefonen med glans, og vi kan trygt anbefale telefonen på bakgrunn av dens utholdenhet mot elementene.

Neste uke vil vi for øvrig teste telefonen til døde neste uke.