Tek.no

Test

Høyoppløselig høydeskrekk

4 Nov 2010 09:00
annonse

Anmeldelse

I 1936 forsøker et par tyskere – Toni Kurz og Andi Hinterstoisser – å bestige den beryktede nordsiden av fjellet Eiger som befinner seg i de sveitsiske alpene. Å få til en slik bragd for Tyskland på den tiden ville betydd enorm ære og berømmelse, og våre helter setter ut. De er ikke alene, og en konkurranse utarter seg mellom de som våger mest.

North Face, eller Nordwand som er den tyske tittelen, refererer til nordsiden av fjellet Eiger og er basert på virkelige hendelser. Regissør Philipp Stölzl står bak denne dramatiske fortellingen som har Benno Fürmann, Florian Lukas, Johanna Wokalek og Ulrich Tukur i de viktigste rollene. Filmen gjorde det godt i Tyskland, Østerrike og Sveits før den fikk en større internasjonal distribusjon.

Koselig tidskoloritt

North Face er en spenningsfilm og et eventyr som handler om mot, håp og standhaftighet. Rent grunnleggende sett har vi i utgangspunktet sett denne type fortelling mange ganger før, men virkelighetstilnærmingen og det faktum at filmen tar sin historie fra sanne hendelser gjør at fortellingen tar noen uvante og overraskende vendinger. Følelsen av å være i Tyskland og Sveits på 30-tallet kommer også godt frem med en tidskoloritt som frembringer gamle klesstiler og hårsveiser på en ypperlig måte.

Mange filmer som er lagt til fortiden får en viss nostalgisk atmosfære eller en stemning som vitner om en tid som nå er svunnen. I North Face går de rundt i dress eller joviale klatrerklær, spiser og drikker i fine selskaper og får dessuten servert en heftig kake som skal forestille Eiger. Den første halvdelen av filmen er nærmest koselig å bivåne, med gammeldagse skikker og måter å følge spenningen på. Sammen med hotellgjestene ved Eiger kan vi som publikum bivåne det nervepirrende forsøket på å nå toppen av Eiger.

Høydeskrekk!

Selv om tidsatmosfæren og hyggen ved fjellturer og leirbål opptar mye av filmen, er det virkelige fokuset og den største styrken selve klatringen i fjellet, som blir gradvis mer og mer skummelt. Filmskaperne har fått til utrolige kameraføringer som får frem følelsen av høydeskrekk og fare på en fremragende måte. Konstant nerve preger mesteparten av klatreseansene – med enkle grep som å bare holde scenen eller innstillingen gående. Dette er et klassisk trekk for å vise at noe forferdelig skal skje, men North Face leker med denne konvensjonen og får dermed frem en knakende god spenning.

Et annet interessant aspekt ved North Face er sympatiforholdet vi har til helteduoen og deres rivaler. Rivalene blir først fremstilt som usympatiske, men gradvis får vi et mer nyansert og troverdig syn på menneskene. Dette er positivt og er med på å bidra til at filmen ikke blir nok et generisk spenningseventyr. Det som er litt synd er at mye av drivkraften og energien i filmen forsvinner når fortellingen får et vendepunkt, men det ville vært merkelig å trekke filmen nevneverdig for dette, da det også bidrar med originalitet og realisme.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

North Face er en svært god film med svimlende høyder og halsbrekkende hendelser, og den blander en flott tidsatmosfære med heseblendende og iskald spenning. Filmen må selvfølgelig ses i HD, for på den måten kommer de utrolig flotte naturbildene og høydene frem på best mulig vis.

annonse

Ikke glem å lese om det tekniske eller å se på skjermbildene!

Les også