TestFunc MS-3 mus og Surface 1030 XL musmatte

Denne spillmusen passer som hånd i hanske

Vi har testet Funcs første spillmus.

Introduksjon

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Func er nok et ukjent navn for de fleste, men siden 2002 har de produsert musmatter og pådratt seg et svært godt rykte på grunn av disse. Dette har vært produsentens eneste produkt, og musmatten har fått forbedringer jevnt gjennom årene. I løpet av den siste tiden har Func gjennomgått en slags relansering av merkenavnet, og stiller i dag opp med en splitter ny spillmus og musmatte.

Den nye kreasjonen bærer navnet MS-3 og er Funcs første forsøk på musfronten. Underlaget heter Surface 1030 XL og kommer for øvrig også i en litt mindre versjon enn den vi i dag tester.

La oss først kikke på spesifikasjonene:

Spesifikasjoner: Func MS-3 -
-
Sensor"Avago ADNS 9500"-laser, 5670 DPI
Antall fysiske knapper10 knapper
InnstillingsmuligheterAlle knapper er programmerbare, profiler med tre DPI nivå
LysSideknapp og skrollehjul kan lyse og pulsere i regnbuens farger
Tilkobling2 meter flettet USB 2.0 kabel
Vekt127 gram, ikke justerbar
EkstraProfiler lagres på selve musen
Spesifikasjoner: Func Surface 1030 L/XL-
-
ByggematerialePolykarbonat
StørrelseXL: 36 x 28 centimeter, L: 33 x 26 centimeter
Tykkelse4 millimeter
Du har mulighet til å prøve formen før du kjøper. Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Spenstig form

Allerede før vi åpner pakken legger vi merke til at dette er en mus med passform utenom det vanlig. MS-3 byr nemlig på et ganske spesielt ergonomisk design, hvor hele hånden hviler oppå musen.

Denne passformen er utelukkende laget for håndflategrep, det vil si at du hviler hele hånden oppå musen under bruk. Om du til vanlig benytter fingrene, og ikke hånden til å styre musen, vil
håndflategrepet føles merkelig og uvant.

Her skal du plassere ring- og lillefinger. Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

To innrykk på musens høyre side utgjør en plattform hvor du kan plassere fingrene. Tilsvarende har den et slags platå på venstre side hvor tommelen kan ligge.

Ekstra knapper

Musen byr på to ekstra knapper til tommelen. Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

I tillegg til de forventede knappene som frem, tilbake og sensitivitetsjustering finner vi tre ekstra knapper, hvorav to er beregnet for tommelen. Én av dem brukes ved å trykke tommelen nedover. Denne knappen er i overkant hard å trykke ned, men dette kan egentlig være greit da tommelen hviler oppå selve knappen. Den er for hard til å bli brukt ofte i spill, men den kan være grei å binde til funksjoner du bruker relativt sjeldent, som eksempelvis avspilling av media eller til å kaste håndgranat i spill. Foran tommelen finner vi en knapp tilsvarende skarpskytterknappen til Corsair M65. Denne kan brukes til å midlertidig redusere musens sensitivitet, og er dermed godt egnet til snikskyting hvor
det kreves litt ekstra presisjon.

Musen har en ekstra knapp for pekefingeren. Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Til høyre for enden av pekefingeren finner vi enda en knapp. Denne er ikke i veien under vanlig bruk, men ligger fornuftig plassert på høyre hjørne av musen. Skal du bruke knappen i stor hast, er det fort gjort å trykke ned høyre museknapp samtidig. Dette gjør også denne knappen uegnet til hyppig bruk i spill, men den duger godt til bytting mellom profiler til musen og lignende.

Musen er like tung som den er stor, og den føles i og for seg stødig. Func lover at musen er bygget i de beste komponentene tilgjengelig, men høyre pekefingertast skrangler og musens øvrige knapper gir heller ikke samme kvalitetsfølelsen vi får fra andre mus, som eksempelvis Roccat Kone Pure. Skrollehjulet støtter ikke tilting til sidene, og gir alt for liten taktil tilbakemelding.

Mindre spennende på innsiden

Tar vi en titt på innsiden av musen finner vi gårsdagens lasersensor fra Avago. Dette er en brukbar og velutprøvd laser, men begrenser seg til en oppløsning på 5670 DPI i motsetning til 8200 DPI som man finner på laserens nyeste versjon. Vi føler imidlertid ikke at dette er noe stort problem, da de fleste vil klare seg i bøtter og spann med en oppløsning på nesten seks tusen DPI.

Bli med videre på neste side, så sjekker vi ut programvaren og hvordan musen er i bruk »