Tek.no

Test Cat B15

Hardhausmobilen som tåler det meste

Android-mobilen Cat B15 er blant de beste tøffingmobilene.

Kurt Lekanger, Amobil.no
22 Aug 2013 06:00

Design, skjerm og menyer

Cat B15.

Selv om vi i dag har fått tynne og lette vanntette toppmodeller som for eksempel Sony Xperia Z og Samsung Galaxy S4 Active, trenger du noe med enda mer solid konstruksjon om mobilen skal tåle virkelig hardhendt behandling.

Såkalte «ruggedized» mobiler er ikke noe nytt, og vi i Amobil har tidligere testet modeller fra både Sonim og JCB. Felles for de fleste av denne typen mobiler, er at de gjerne er store og tunge, og godt polstret med gummi.

Cat B15 er den første virkelig solide mobilen vi har testet som også er ganske pen å se på. I motsetning til de fleste andre robuste mobiler har den også brukbar maskinvare – selv om den nok ikke vinner noen fartskonkurranser (mer om det på neste side).

Telefonen tilfredsstiller kravene til IP67 for vann- og støvtetthet. Det første tallet indikerer at enheten er helt støvtett (beste på en skala fra 1-6), mens det siste tallet indikerer at telefonen skal tåle å senkes 1 meter under vann i 30 minutter (7 på en skala fra 1-8, hvor 8 indikerer vanntetthet utover 1 meter).

Solid bygget

Caterpillar, eller bare Cat, er nok mest kjent for å lage gravemaskiner og tunge anleggsmaskiner. Cats telefoner produseres av selskapet Bullitt Mobile Ltd., som sitter på rettighetene globalt.

Utseendet er tøft og maskulint. Den har en ramme i sølveloksert aluminium, og baksiden og hjørnene er laget i støtdempende gummi. Unbrakoskruer på hver side bidrar til å gi telefonen et solid preg – men det er mulig disse er mest til pynt. På toppen av telefonen er det en hodetelefonutgang, på venstre side en micro-USB-kontakt. Kontaktene har luker med vanntette gummipakninger.

Lokket på baksiden av telefonen er vanntett, og en spesiell låsemekanisme sørger for at lokket ikke løsner om du skulle miste telefonen i bakken.

Telefonen er ganske kantete, men siden den ikke er så veldig stor synes vi den ligger ganske godt i hånden likevel.

Med en vekt på 170 gram, er dette en forholdsvis tung telefon i forhold til størrelsen. Men sammenlignet med hva slike «ruggedized» telefoner pleier å veie, er dette en lettvekter. JCB Pro Smart, som vi testet i fjor, veide for eksempel 195 gram og var langt tykkere og mer klumpete enn Cat B15.

Vi synes Cat B15 er en av de første støtsikre telefonene vi har sett som faktisk har en ganske stilren og pen design.

Ripesikkert glass

Den delen av telefonen som er mest utsatt for skader, er nok skjermen. Cat hevder riktignok at den ripesikre Gorilla Glass-skjermen i likhet med resten av telefonen skal tåle et fall fra 1,8 meter mot en betongflate. Kantene rundt telefonen går litt høyere enn skjermen, så i mange tilfeller vil kantene ta imot støtet når telefonen går i bakken – men vi er usikre på om en spiss stein mot et lite punkt på skjermen kanskje likevel vil kunne ta knekken på den.

Skjermen er fire tommer stor, og selv om det har blitt veldig populært med mye større skjermer i smartmobiler nå, føler vi at dette er en passende skjermstørrelse i en telefon som dette.

Cat har lagt ved snarveier til informasjon om øvrige Cat-produkter.

Oppløsningen er på 480 x 800 punkter, i en såpass kostbar telefon skulle vi gjerne ønsket oss litt høyere oppløsning. Skjermen er ikke sylskarp, og bildekvaliteten er heller ikke all verden. Innsynsvinkelen er også litt dårlig, slik at farger endrer seg en del når du ikke ser skjermen rett forfra.

Såkalt «Wet tracking» gjør at skjermen fungerer noenlunde selv om du har våte fingre.

Standard Android

Operativsystemet i Cat B15 er Android 4.1.2, og produsenten har ikke gjort noen spesielle tilpasninger på toppen. Det fungerer helt greit.

Drar du ned statuslinjen fra toppen av skjermen har du snarveier til de mest brukte funksjonene, som å skru av og på wifi og Bluetooth, skru av ringelyd eller aktivere flymodus.

I esken

  • Cat B15
  • USB-lader og micro-USB-kabel
  • Håndfrisett
  • Dokumentasjon

Les også