Tek.no

Test

LG GT540

Espen Irwing Swang
19 Okt 2010 15:32

LG GT540

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Med en utsalgspris på godt under to tusen kroner, er LG GT540 en hyggelig priset telefon. Den har en fin design og tar utseendet sitt på alvor. Utover det er telefonen en ganske ordinær midt-på-treet-Android, med et par ekstra godbiter på lur. 

Design
GT540 er en mobiltelefon med 3 tommer skjerm. Størrelsen på telefonen er ikke oppsiktsvekkende på noen måte. Den måler vel 10 cm i høyden, er 5,5 cm bred, og 1,3 cm tykk. Det gjør denne mobiltelefonen til nokså gjennomsnittlig hva målene angår.

Under skjermen finner vi to trykkfølsomme felter og en lang smal tast med tre funksjoner. Den lange tasten har de to rør-tastene på hver sin ende, mens den på midten fungerer som en hjem-tast. De trykkfølsomme feltene under skjermen er en menytast og en tilbake-tast.

Det mest spesielle ved designen til GT540 er den avrundede toppen og bunnen. Det ser ut som om metallstykket over skjermen er bøyd bakover og dukker opp igjen under skjermen. Når vi sier ser ut som, så er det to grunner til det. For det første ser det ut som et metallstykke, mens det i realiteten er plast. For det andre har telefonen en søm både i toppen og i bunnen, slik at hele baksiden fungerer som batterideksel. Av en eller annen merkelig grunn er telefonens topp og bunn buet noe inn, slik at hjørnene stikker litt ekstra utover.

På høyre side har telefonen en dedikert kameratast, i tillegg til at den har en hurtigtast for søk og tilkobling for MicroUSB. Porten bruker du både ved PC-tilkobling og ved lading.

Venstre side av telefonen har en diskret volumtast, mens kontakten for hodesett med 3,5 mm plugg er plassert på toppen.

Telefonen har en metallramme som er synlig langs sidene. Inne i rammern har sidefeltene matt sort plast, mens plastdekslene ellers er sorte og preget så det kal se ut som om de er av børstet metall.

Totalinntrykket av utseendet er at dette er en stilfull, om enn litt kjedelig mobiltelefon.

Skjerm


Skjermen på LG GT540 er som nevnt bare tre tommer stor. Det gjør den til litt større enn Sony Ericsson Xperia X10 mini, mens den er nøyaktig like stor som på Sony Ericcson Xperia X8. Oppløsningen er på 320 x 480 punkter, mens fargeoppløsningen er på 262 000 nyanser. Skjermen er skarp og klar under normale lysforhold, men fremstår som tilnærmet uleselig i sollys.
Her kan du sjekke hvordan LG GT540 gjorde det i vår soltest.

Overflaten på skjermen er myk, og virker ikke like motstandsdyktig mot riper som på enkelte av de dyrere modellene. Når vi skriver lett på “glasset” med en nål, blir mye sporet etter nålen sittende igjen.

Skjermen er ikke berøringssensitiv, men trykkfølsom. Det betyr at du kan skrive på skjermen med en penn eller ved å trykke med fingeren, men det skjer ingen ting om du bare stryker lett over skjermen.

Det er heller ikke mulig å zoome med to fingre. Zoome gjør du ved å trykke på glasset så det dukker opp et pluss- og ett minustegn. Så holder du på disse tegnene til størrelsen er slik du ønsker.Brukergrensesnitt
Brukergrensesnittet byr ikke på noen overraskelser. Her er fem startskjermer som du kan plassere småprogrammer og ikoner på, og trykker du på fanen i bunnen av skjermbildet dukker programikonene opp. 16 ikoner er synlige samtidig, mens resten av listen kan hentes frem ved at du trekker skjermbildet oppover.

Menyene er lette å navigere i, selv om du må trykke litt for å få respons.

Telefon
Å ringe med GT540 er heller ikke noen inviklet affære. Fra startskjermen kan du trykke på venstre rør-tast. Da får du opp en meny med samtalelogg, kontakter, grupper og favoritter plassert på hver sin arkfane. Alternativt kan du trykke på det blå ikonet som viser et telefonrør nederst på startskjermen.
På motsatt side er det et grønt ikon som åpner for meldingsredigering.

Tastatur
Når du holder telefonen som en vanlig mobiltelefon får du opp et T9-tastatur, og kan taste nokså ubesværet med en hånd. Dreier du telefonen 90 grader dukker det opp et qwerty-tastatur som mangler æøå. Disse bokstavene får vi frem ved å trykke og holde en stund på “a” eller “o” til det dukker opp en linje med alternative symboler på skjermen.

Det er mulig å endre til qwerty-tastatur også i portrettformat. Men da blir tastene så små at du antakelig må finne frem en skjermpenn for å treffe rett.

Musikk
Musikkspilleren i telefonen er standard Android. Det betyr at den er enkel å bruke, og at du lett kan sortere musikk på artister, spor og spillelister. Men vi savner en equalizer som lar oss justere lydbildet.
Hodesettet som følger med er heller ikke mye å skryte av. Men det er mulig å bruke egne hodesett, eller spille via Bluetooth, for den som har en mottaker som støtter dette.
Men vi gleder oss over at vi kan høre musikk i timesvis på hver lading. Batteriet på 1500 mAh gir bra tale- standby- og spilletid.


Kamera 

LG GT540 har ikke noe imponerende kamera. Her er autofokus, og fargene blir greit gjengitt. Men lav oppløsning og en del signalstøy skjemmer bildene. Her heller ikke noe fotolys eller blits.

Vi kan filme med telefonen, men heller ikke her imponerer LG GT540. Hard kompresjon, ujevne bevegelser og VGA med 17 bilder per sekund gir et sluttresultat litt under gjennomsnittet for Android-mobiler.

Fjesmerking
Noen godbiter finner vi likevel i telefonen. Blant annet kan du benytte en funksjon som kalles Auto Face-tagging. Knips et bilde, og kameraet gjenkjenner personene på bildet. Dette er kombinert med noe LG kaller Face to Action. I korte trekk handler det om at du kan klikke på en person i bildet, og så velge om du vil ringe, sende SMS/MMS eller gå til personens profil på nettet.

En annen LG-spesialitet er LinkBook, der du samler trådene for alle dine kontakters aktiviteter i sosiale nettverk.  
Her er at par alternativer til LG GT540:
Sony Ericsson Xperia X10 Mini. Denne mobilen har samme operativsystem som GD540, og er adskillig mindre i størrelse og mer lommevennlig. Den har mindre skjerm enn GD540, men kameraet er langt bedre. Prismessig er de nokså like.
HTC Widfire. Skjermen til Wildfire er større, men ikke like skarp. Kameraet er bedre, og telefonen har en nyere versjon av Android. Men HTC Wildfire er en tanke dyrere enn GT540.
Sjekk prisen på LG GT540 i vårt prissøk.

Les også