Tek.no

Test

HIS Radeon HD 5970

15 Des 2009 15:00

Introduksjon

Behold! Jeg skal nå presentere dere for det sykeste og råeste du kan få tak i på skjermkortmarkedet. Et 30,9 cm langt kretskort, lastet med ikke mindre enn to RV870-grafikkprosessorer. Her snakker vi rå kraft fra ende til annen. Dette er et skjermkort som teoretisk nesten kan gi deg den samme ytelsen som to Radeon HD 5870 i Crossfire. HIS Radeon HD 5970, tidligere kjent som Hemlock, du er velkommen i vår testbenk.

Før vi beveger oss over på testresultatene, må vi ta en liten kikk på hva vi faktisk sitter med i hendene. De fleste bør nå ha fått med seg at AMD har sluppet 5-serien med skjermkort. Dette innebærer en ny milepæl på flere områder. DirectX 11 er nå på plass, OpenGL 3.2, shader model 5 og ikke minst tesselation. Alt dette er forskjellige "applikasjoner" som vil skape bedre og mer detaljert grafikk.

I tillegg til alt dette, dryppet AMD i samme slengen på med en visuell funksjon som trolig vil bli en ny standard for skjermoppsett i årene fremover. Det er Eyefinity vi snakker om. Dette er teknologien som lar deg spre bildet ditt over opptil 6 skjermer, i en oppløsning på opptil 2560 x 1600 piksler på hver skjerm. Det blir et virkelig stort bilde.

Dagens testkort stammer fra HIS, men spesifikasjonene her er de samme som på alle andre HD 5970-kort. Det er snakk om to av den samme grafikkprosessoren som satt i HD 5870. Minnemengden er også doblet, men frekvensene er jekket ned et lite hakk over hele fjøla. Kortet skal dermed ikke være bedre enn et Crossfire-oppsett med 5870-kort, men hakket tregere.

Før Nvida har fått dratt på seg buksene kliner altså AMD til med deres tokjerner med DirectX 11-støtte. Vi tar en nærmere kikk for å se hva dette skjermkortet er godt for!

Takk til HIS som sendte kortet til test.