Til hovedinnhold

Kameramobil som får frem smilet

Kameramobil som får frem smilet

Testresultater

Bra kamera, ekte blits, gode taster, enkel å bruke
Mangler minnekort og datakabel. Har ikke WLAN eller GPS

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Endelig kom det en ny kameramobil som både er slank, har ekte blits og tar gode bilder. Vi har sett kameraer med langt flere megapiksler, men bildene vi tar med C901 kan i mange tilfeller skrives ut i A3-format med en kvalitet de aller fleste vil si er brukbar. Det holder i alle fall for de av oss som skjelden skriver ut noe større enn A4.

Men om kameraet imponerer, så er vi ikke like begeistret for designen.

Sony Ericsson har måttet kutte dramatisk i staben, og det kan se ut som om det er designerne det har gått hardest utover. C901 er støpt i samme form som alle de andre monochassis-mobilene selskapet har gitt ut etter suksessen med T610. Ser vi nøye etter er det selvsagt en del detaljer som skiller C901 fra tidigere modeller. Likevel klarer vi ikke å fri oss fra tanken om at dette er noe vi har sett før.

Pretty in pink?

Nå skal det sies at vi ikke har sett den samme blekrosa fargen på noen tidligere Sony Ericsson-mobil. Ikke har vi sett en tilsvarende dekselløsning over kameraet heller, selv om vi har sett noe som kan likne. Sony Ericsson kaller fargen fersken, mens vi har hørt denne varianten omtalt som "Cristopher-mobil" av enkelte som nok synes den virker litt feminin. Telefonen finnes også i sort eller sølv, og med tiden skal den komme i en utgave som er laget av resirkulerte materialer (Greenheart). 

Sony Ericsson C901 er ikke selskapets aller tynneste og letteste mobiltelefon, men den er kompakt nok til at ingen kan kalle den lubben. Skjermen er relativt stor, formfaktoren tatt i betraktning. Med 2,2 tommer og en oppløsning på 240x320 punkter er skjermen godt lesbar.

Dette er en typisk kameramobil, der Sony Ericsson har lagt stor vekt på brukervennlighet og fotokvalitet. Brukervennligheten er ivaretatt med gode fotomenyer og egne knapper for hurtiginnstilling av flere funksjoner:

  • Bildemodus: (trykk flere ganger for å veksle mellom Smileshutter, smartkontrast, BestPic, panorama og rammer),
  • Scener (natt, sport, portrett, strand/snø, dokumentfotografering osv.)
  • Selvutløser (ett trykk for aktivering, deaktiverer seg selv når bildet er tatt)
  • Blits (veksle mellom automatisk, røde øyne, og avstengt blits)
  • Lyskompenasjon (Menytasten opp eller ned)
  • Zoom (Volumtast opp eller ned)

Disse snarveiene lyser opp i blått når telefonen er i fotomodus.

Vi merker oss at vi heller ikke på denne modellen kan tvinge blitsen til å gå av. Det gjør at telefonen er lite egnet til å ta portrettbilder i motlys.

På siden av telefonen finner vi også tre knapper med kameratilknytning. Den ene er større enn de andre, og brukes for å aktivere kameraet og som utløserknapp. De andre to er henholdsvis en tast som veksler mellom video- og stillbildefunksjon, mens den andre åpner bildegalleriet. På baksiden sitter en stor skyveknapp som fungerer både som aktiveringsknapp for kamera og linsebeskyttelse.

Tiden det tar fra vi aktiverer kameraet til bildet er knipset er omlag fire sekunder.

Fanger smilet

Telefonen har både ansiktsgjenkjenning og smilelukker. Sistnevnte sørger for at du kan trykke på utløseren og la kameraet gjenkjenne når personen du skal fotografere smiler. Først når tennene kommer til syne blir bildet knipset. Vi prøvde funksjonen, og den virket (se video)
[wip4: video=303 width=468 align=left]


Kameraet sliter i blandingslys, men her er noen bilder vi har tatt ned C901, og selv om ikke alle er like skarpe og gode, så er det like gjerne fotografen som kameraet som er årsak til dette. Klikk på bildene om du vil se dem i større format.
(Testen fortsetter lenger ned på siden)

Men om kameraet er bra, så kan ikke det samme sies om videodelen Den holder i beste fall til MMS-meldinger. Denne videoen er filmet på høyeste oppløsning. Den er riktig nok konvertert til flash, men originalfilen ser ikke stort bedre ut enn dette.

[wip4: video=301 width=468 align=left]

Programmer

Telefonen har en rekke programmer som gjør dette til et nyttig lite verktøy. Her er nedtellingsklokke, Youtube, Facebook og verdensur, i tillegg til en skritt-teller som tegner en kurve over hvor flink du har vært til å gå den siste uken.

Vi savner Google Maps og Opera Mini, men dette er gratisprogrammer du nokså enkelt kan legge til selv. Telefonen har også programvare som markerer at dette er en kameramobil, som Photo Mate (tips om hvordan du kan ta bedre bilder) og Slideshow Wall (viser bildene på skjermen med glidende overganger og ulike effekter).

Taster

Telefonen har ikke noe stort tastatur, men tastene er buet og enkle å føle fra hverandre. Det gjør at det er enkelt å skrive tekstmeldinger på denne telefonen.

C901 har også en god MMS-applikasjon, så det er lett å dele bilder og videoklipp via meldinger.

Underholdning

Musikkspilleren i telefonen er bra nok, med gode menyer som gir mange valgmuligheter. Men hodesettet som følger med er ikke mye å skryte av. Uten overføringskabel til PC og uten minnekort (i alle fall ikke i den pakken vi fikk til test) blir dette uansett ikke en mobiltelefon som utkonkurrerer MP3-spilleren. C901 har også  FM-radio.

Samtale

Samtalekvaliteten er det ikke noe å utsette på, verken når det gjelder hva vi hører, eller hvordan telefonen tar opp og videreformidler tale. Den innbygde høyttaleren er imidlertid ikke særlig kraftig, så noen utpreget konferansemobil er dette ikke.

Telefonen har gode nettforbindelser, men mangler WLAN og GPS. Det er derfor ikke mulig å geomerke bildene du tar, eller å overføre dem raskt via WLAN.  Uten WLAN kan bildene heller ikke overføres til TV eller mediespillere via DLNA, slik du kan med storebror C905 og musikkmobilen W810.

Prisen på C901 er da også langt lavere enn på de nevnte modellene. Så lav, at vi synes du får svært mye for pengene.

Bildeeksempler

Testresultater

Bra kamera, ekte blits, gode taster, enkel å bruke
Mangler minnekort og datakabel. Har ikke WLAN eller GPS

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Bra kamera, ekte blits, gode taster, enkel å bruke
Mangler minnekort og datakabel. Har ikke WLAN eller GPS

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse105 x 45 x 13 mm
Vekt107 g
Standby-tid430 timer
Taletid9 timer 30 minutter
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portJa Ja, proprietær
Meldingsfunksjon-
TasteutformingMeget gode taster
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokJa Ja, T9 prediktiv
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget bra
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning5 Mp
VideoopptakJa Ja, men lav kvalitet
Skjermstørrelse240x320, 2,2 tommer
Fargedybde256k
Minne-
Minnekapasitet110 MB
Støtte for minnekortJa Ja, M2
Nettverk-
UMTSJa Ja, 3,6 Mbit/s
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANBytt
GPSBytt
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn god kameramobil til en rimelig penge
PrisklasseMiddels/lav
MenynavigeringMeget god
BrukervennlighetMeget god
DesignGjeeeeesp
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse