Til hovedinnhold

Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000

Testresultater

Alle som skriver mye vet hvor viktig det er med et godt tastatur og riktig plassering mot skjermen både i avstand og høyde. Med bærbare datamaskiner er ikke gode tastaturer en selvfølge, og i tillegg blir god ergonomi gjerne en utfordring. Og her kommer Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000 inn - dette produktet skal være et alternativ til tastaturet du har på en bærbar PC.
MBMK 6000 er en pakke som faktisk består av to tastaturer; ett tastatur for vanlig skriving og ett talltastatur eller Number Pad. Som navnet hinter til bruker disse blåtann som trådløs forbindelse, og hver av de to enhetene har sin egen sender.
Med innebygd bluetooth trenger du altså ingen separat mottaker (som man for eksempel trenger med talltastaturet N305 fra Logitech) på enheten du ønsker å koble den til - som i de fleste tilfeller er en bærbar PC. Men det forutsetter at denne har innebygd blåtann, hvis ikke det er tilfelle må du anskaffe dette i tillegg da det ikke følger med noe slikt i pakken. En liten adapter som dette koster et par hundrelapper.

Tynn men solid

Det å dra med seg et tastatur i full størrelse høres naturligvis ikke spesielt portabelt ut, men det er også her Microsofts løsning skiller seg fra tradisjonelle trådløse tastaturer. Ettersom skrive- og talltastaturet er adskilte og kan brukes uavhengig av hverandre trenger du ikke ta med deg mer enn du strengt tatt trenger. Videre er tastaturene relativt lette - selve skrivetastaturet veier 443 gram med batterier, mens talltastaturet veies inn på 122. Til sammenligning nevner vi at undertegnedes vanlige trådløse tastatur veier 810 gram.

Den lave vekten er til dels et resultat av at tastaturet også er mye slankere enn vanlige tastaturer, noe som også er en nødvendighet for at du vil dra den med i PC-veska. I den grad et tastatur i full størrelse i det hele tatt kan kalles portabelt passer MBMK 6000 inn i den kategorien.

Når det gjelder tastaturets generelle kvalitet har det litt fleksibilitet, men i forhold til størrelse, vekt og tykkelse virker det solid. Layouten er generelt god, mens tastene er behagelige og relativt støysvake. Det eneste unntaket her er mellomromstasten, som i det minste på vårt testeksemplar støyet mer enn vi liker. I følge Microsoft var ikke dette noe kjent problem.

Installasjon og bruk

Det å faktisk bruke tastaturene krever vel ingen større forklaring, men som du kan se av bildene er skrivetastaturet svakt kurvet midt på. Dette gir ergonomisk sett en bedre stilling med armene, men kan være litt uvant for den som ikke er vant med dette. Tilvenningen krever likevel ikke mange minuttene. Merk også at noen få taster er ofret for å spare inn noen centimeter på størrelsen. Home, End, Insert og Print Screen krever bruk av tastaturets Fn-tast, mens vi av spesialtaster har mute og volum opp/ned.

På talltastaturet er det også en Num Lock-tast som gjør at du da kan bruke dette til vanlig navigering, men av en eller annen grunn er ikke disse sekundærfunksjonene merket (som det jo er på vanlige tastaturer).

På tastaturenes underside finner vi en av/på-knapp, batteriluke (To AAA-batterier i hovedtastaturet og ett i talltastaturet) og knapp som trykkes inn når man skal pare tastaturet med nye enheter. Tynne gummiføtter sørger for stabilitet.

Vi testet tastaturene på en bærbar med Windows 7 og integrert blåtann, samt en stasjonær med Vista og blåtann-adapter. Begge deler gikk uten problemer og drivere ble installert automatisk. Produktet er forresten også kompatibelt med Mac OS X v.10.4 og nyere.

Konklusjon

Hvis du trenger et tastatur som både er lett å dra med seg og lett å like er Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000 en god kandidat - spesielt om du da skal bruke den med en bærbar der blåtann er integrert. Litt avhengig av arbeidsstilling og -vaner kan det forresten være best å kombinere tastaturet med en datamus, slik at du slipper å være avhengig av å strekke deg etter en pekeplate.

Men pakken passer også til andre som er på utkikk etter et lite trådløst tastatur, som for eksempel folk med stue-PC og Playstation 3-eiere.

Veiledende pris ligger på 800 kroner, men etter å ha kikket litt i noen nettbutikker er det klart at du kan spare et par hundrelapper på dette. Har du kun bruk for talltastaturet er det også mulig å kjøpe dette separat, som da vil være et lettere og tynnere alternativ til N305 fra Logitech. Men prisen er høyere, og Microsofts talltastatur har ingen av ekstrafunksjonene som sitter i N305. Har du ikke bluetooth kan du også kalkulere inn at N305 kommer med en liten USB-mottaker.

annonse