Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLenovo Yoga Tab 3 Pro

Yoga Tab 3 Pro er nettbrettet med innebygget projektor

Gir deg 60 tommer til film og underholdning, hvor enn du er.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

I bruk »

Atter en gang har noen lansert enda et nettbrett. Så, hvorfor skal du bry deg? Du har jo et allerede – som resten av norges befolkning – og det fungerer tipp topp for litt surfing og sjekking av e-post.

Men, denne gangen er det ikke et hvilket som helst nettbrett som er lansert. Endelig har nemlig Lenovo sluppet oppfølgeren til fjorårets morsomste nettbrett, Lenovo Yoga Tab 3 Pro.

Det som er spesielt med Yoga Tab 3 Pro er ikke at det er kraftigere eller større enn andre nettbrett (eller forgjengeren, som den derimot er mindre enn!), men heller at det kommer med en innbygget projektor. Denne tar sikte på å la deg slenge opp en film eller holde en presentasjon nesten hvor det skulle være, på veggen, i taket eller mot skapdøra, og vi går i dybden på denne snasene funksjonen på neste side.

Les alt om projektoren på neste side! »

Før vi beveger oss over til hovedfunksjonen skylder vi resten av Yoga Tab 3 Pro litt oppmerksommhet også. Selv når en ser bort ifra projektoren har dette nettbrettet nemlig et par ganske unike egenskaper.

Flere moduser

I liggende modus, eller projektormodus er det lett å velge innholdet du vil se på storskjermen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi får et hint om hvilke det kan være fra produktnavnet. «Yoga» er Lenovos serie med fleksible enheter som lar seg bruke i flere ulike posisjoner. Vi har allerede latt oss imponere av Yoga-seriens bærbare PC, men også nettbrettet nyter godt av litt ekstra fleksibilitet.

Yoga Tab 3 Pro kan brukes i fire ulike moduser, langt på vei takket være en utfellbar støtte som er i aksjon i tre av de fire modusene. For, i tillegg til bæremodusen – hvor du holder nettbrettet i hånden på vanlig måte, kan Yoga Tab 3 Pro både henge, ligge og stå ved hjelp av nevnte støtte.

Støtten er kjekk å ha når du for eksempel vil at brettet skal stå på bordet foran dere med bildefremvisning, henge i en krok over kjøkkenbenken når du leser en oppskrift eller ligge i akkurat riktig vinkel for når du skal bruke projektoren.

Heng Yogaen på en krok, så tar det ikke plass på bordet eller benken.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Solide materialer

Baksiden er trukket med PU-skinn. Det ser pent ut og gjør nettbrettet mer behagelig å holde.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Rent byggmessig byr Yoga Tab 3 Pro på skikkelige materialer. Foten er laget av sort anodisert aluminium mens baksiden er trukket i mørkt imitert skinn som virkelig henter noen eksklusivitetspoeng.

Skinnet hindrer for øvrig også enheten i å føles alt for varm når projektoren er i aksjon, så her har Lenovo tenkt både form og funksjon. Rammen rundt er av plast, men ikke den typen som knirker og bøyer seg bare du ser på den.

Lenovo skriver at nettbrettet er sprutsikkert, slik at du ikke trenger å være redd for å få vann på det. Når vi sjekker den såkalte IP-sertifiseringen de sikter til (IP21) viser det ser imidlertid at dette er en sannhet med modifikasjoner, og vi ville ikke sølt et vannglass over nettbrettet og forventet å bruke garantien etterpå. IP21-sertifiseringen forteller heller at nettbrettet skal tåle kondens, og altså ikke å utsettes for væske direkte. Dette krever minimum en IP22-sertifisering.

Genialt håndtak

Lett å holde med en hånd.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Selve skjermpanelet har faktisk krympet siden sist. Fra forgjengerens 13,3-tommers panel ned til 10,1 tommer. Men, det gjør ingen verdens ting. Enheten har bare blitt mer håndterlig og enklere å ta med seg, omtrent 300 gram lettere – og ikke minst – antall bildepunkter er høyere her med sine 2560 x 1600 piksler.

Panelet er fortsatt av IPS-typen, som sikrer at bildet ikke endrer karakter når du beskuer det fra siden, og lysstyrken er veldig god. Sortnivået er imidlertid langt fra det beste vi har sett, men uten at dette egentlig plager oss nevneverdig. Det kan dog være noe å ha i bakhodet om du kommer til å se mye film på skjermen – fremfor å ta i bruk projektoren.

For skjermens vedkommende må vi legge til at du kan bruke nesten alle andre pekeverktøy enn fingeren om du vil. Vi tegnet og navigerte rundt på enheten med både penner, blyanter, viskelær og tommestokker. Hendig om du vil holde på med litt presisjonstegning.

Du kan bruke et nesten hvilket som helst pekeverktøy for å rable på skjermen i skisseappen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Et trykk på denne starter projiseringen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Under skjermen, eller ved siden av alt etter hvordan du holder Yogaen, finner du det sylinderformede håndtaket.

MIcro USB-porten tar seg av lading og overføring av data til PC.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Dette har vi virkelig sansen for. Ikke fordi det gjør enheten langt feitere i den ene enden, men i tillegg til å være til hjelp i projektormodusen fungerer sylinderen som et veldig behagelig håndtak.

Der en ofte sliter med å finne en behagelig måte å holde andre nettbrett på med en hånd, har Lenovo den suverent beste løsningen.

Dessuten, i tillegg til projektoren – som bor inne i sylinderen – finner vi også et stort batteri på 10 200 mAh. Ifølge Lenovo skal dette holde liv i Yogaen i opptil 18 timer, eller i «standby» i hele 49 dager. Vi har ikke testet sistnevnte påstand, men vi kan i alle fall gå gode for at batteridriftstiden opplevdes som veldig bra under vår allsidige testing. Ved normal bruk går det lett noen dager mellom hver gang du må lade opp. Vi så aldri film med projektoren aktiv, men vi kjørte gjennom flere tv-serier på rad uten at batteriet gikk tomt. Vi vil anslå batterdriftstiden med projektoren aktiv til å ligge på omtrent tre timer, og det er ganske akseptabelt, mener vi.

Apper

Yoga Tab 3 Pro kjører Android 5.1 og har gjort få store endringer utover dette. Slik sett skiller det seg fra forgjengeren som hadde et brukergrensesnitt hvis minnet mer om Apples iOS med sitt hjemskjermoppsett.

Lenovo har lagt ved en del spesialsydde apper. En av dem er Sketchpad, som lar deg tegne på skjermen eller illustrere og annotere i dokumenter. Nyttig ved presentasjoner, men om du får glede av dette på storskjermen i praksis komer vi tilbake til.

Muligheten til å kjøre opptil to apper i små vinduer, over den aktive hovedapplikasjonen, er fortsatt til stede. Hvor nyttig dette er er vi usikre på, spesielt nå som skjermen er noe krympet fra Yoga Tab 2 Pro. Men, om du vil sjekke e-post eller chatte på Messenger uten å pause filmen du ser på så mye som et øyeblikk kan vel dette også være en funksjon noen vil ha glede av.

Du kan kjøre opptil to apper samtidig i små vinduer over hovedappen.

En egen projektor-app gjør det videre enkelt å bla igjennom dokumenter, bilder og filmer som ligger på enheten din for å sende dem opp på storskjermen med så få klikk som mulig.

Denne projektorhuben gir rask tilgang til dokumenter, bilder og filmer du har lagret på nettbrettet eller et minnekort.

Ved å dra fra høyre skjermkant og ut dukker en egen Lenovo-meny opp. Herfra kan du optimalisere skjermens lysstyrke og fargemodus for lesing eller bruk i sterkt sollys. Du kan også endre lyden og slå av og på projektoren samt justere fokus på denne – noe vi kommer tilbake til.

Denne sidemenyen komplimenterer menyen som du henter ned fra toppen av skjermen svært godt, da den også tilbyr snarveier til notater, kamera og tegneappen.

Menyen til høyre trekkes ut fra siden og byr på nyttige snarveier.

Ytelse

Vi har lite å utsette på ytelsen i det daglige. En Intel Atom x5-prosessor med fire kjerner sørger for at menyer og animasjoner flyter godt, og så lenge du holder antallet bakgrunssapplikasjoner under oppsikt vil du få en god opplevelse. Unntaket er Chrome, hvor vi litt for ofte opplevde å måtte vente på at kommandoer som scrolling og forstørrelse skulle utføres. Spesielt ved samtidig bruk av projektoren ble dette et lite irritasjonsmoment.

untitled link

Yoga Tab 3 Pro viser seg fra sin beste side når vi kommer til grafikkytelse, med et solid hopp over forgjengerens prestasjoner. Yoga Tab 3 Pro kjemper faktisk helt i teten, selv om det må se seg slått av blant annet gigabrettet iPad Pro og Nexus 9.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro 32GB
8
Meget bra

Lenovo Yoga Tab 3 Pro 32GB

8
Meget bra
sitatIkke perfekt, men byr på mye ekstra moro.

Fordeler

 • +
  Egner seg godt for film og bildefremvisning
 • +
  God skjerm
 • +
  Herlig å holde i hånda
 • +
  God batteritid
 • +
  God byggkvalitet
 • +
  Fantastisk lyd
 • +
  God ytelse

Ting å tenke på

 • Projektoren er uskarp og lyssvak
 • Svakt og tregt kamera
 • Dårlig sortnivå for skjerm

Projektor og konklusjon »

Vi kastet flere lovord mot Lenovo i fjorårets Yoga Tab 2 Pro-test. Spesielt applauderte vi selskapet for at de turte å være såpass dristige å inkludere en garantert svært kostnadsdrivende projektor i nettbrettet. Dette førte til at de skilte seg kraftig ut fra samtlige andre «surfebrett» med Android.

Lenovo satte ut for å erobre både stua og soverommet, og tv-en kunne potensielt stå for fall til fordel for et dynamisk lerret på 60 tommer.

Vi mente likevel at Lenovo ikke kom helt i land med denne målsetningen. Til det hadde projektoren litt for mange svakheter, slik som en upraktisk plassering, lav lysstyrke og ikke minst elendig manuell fokusering.

Vi avsluttet med å håpe de ville forsøke seg igjen, for ideen var bare for god til å la ligge, mente vi. Nå har vi deres nye forsøk i hendene, og her er våre erfaringer etter et par uker med Yoga Tab 3 Pros projektor:

Ett skritt frem, to til siden

Raskt oppsummert kan vi ikke si å være helt fornøyde. Dessverre, for vi ønsket så veldig at Yoga Tab 3 Pro skulle få det til etter å ha lært av forgjengerens feil.

Ting er likevel ikke leie. For det første har nemlig Lenovo flyttet projektoren fra den ene langsiden av sylinderet og til midten. Dette gjør den enklere å plassere og fore med innhold. Vi har ikke Yoga Tab 2 Pro her for en direkte sammenligning, men vi innbiller oss også at lysstyrken – på opptil 50 lumen ifølge Lenovo – er et par knepp høyere enn den var i forrige versjon.

Det er imidlertid fortsatt slik at det må være helt mørkt i rommet før bildet oppleves som lyssterkt nok for film og bilder. Selv i skumringslys blir spesielt mørkere partier i film vanskelig å se og følge med på. Et triks for å få høyere lysstyrke kan være å plassere nettbrettet nærmere lerretet, men da til prisen av noen tommer.

Her avlyser Familien Griffins «Stewie» jula på soveromsveggen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når det kommer til fokuseringen har Lenovo flyttet denne fra en manuell skyvebryter til et digitalt kontrollpanel som lett kan nås fra hvilken som helst app. Det er en stor forbedring, men likevel bare en halvveis løsning på problemet forfølgeren opplevde. Samme hvordan vi vrir og vender på det digitale fokushjulet blir ikke bildet skikkelig skarpt. Dette gjelder uansett hvilken avstand det er mellom nettbrettet og projiseringsflaten, og fokusen må dessuten justeres igjen om du flytter på nettbrettet.

Fokuseringsproblemene er alltid en smule irriterende, og for presentasjoner hvor mye tekst er involvert vil vi fraråde deg å kjøpe Yoga Tab 3 Pro. For film- og bildevisning projisert over 50 til 60 tommer i et mørkt rom mot en hvit vegg derimot, der klarer vi å glemme alt dette. Her er det ikke så farlig om bildet bare er 95 prosent skarpt. Under slike ideelle forhold kunne vi ikke tenke oss et annet nettbrett.

Vi har for eksempel hatt stor glede av projektoren som en tv-erstatter på soverommet. I to uker har vi hatt mulighet til å se kveldsnytt i det hvitmalte betongtaket, eller kjøre i gang et tv-serie-marathon før vi så mye som har satt beina i bakken søndag morgen. Ikke dumt og absolutt til å anbefale.

Det er også fint å ha mulighet til å vise bilder, for eksempel i familieselskap, uten å gå veien om DLNA og en tv-skjerm – til tross for at støtte for slikt selvsagt også er på plass.

For aller best resultat bør en jevn hvit vegg benyttes som lerret. Eksempler kan være malt gips eller betong, men alle lyse flater fungerer i teorien. I praksis er det likevel litt kjedelig å se film på en trevegg med skjøter mellom plankene, som danner skygger og forvrenger bildet.

Helt rå lyd

Fra Dolby-appen er det en enkel sak å finjustere lyden slik du vil ha den.

Når du først får mulighet til å ta filmen fra den lille 10,1-tommers skjermen og breie den ut på veggen din i opptil 60 tommer er det godt at bildet akompagneres av et aldri så lite hjemmekinoanlegg i nanoinnpakning.

Yoga Tab 3 Pro har intet mindre enn fire høyttalere plassert rett overfor sylinderhåndtaket. Her har Dolby faktisk vært på plass for å dele ut en Dolby Atmos-sertifisering, og vi er utrolig imponert over lydkreftene som bor her.

Sammen spiller de fire høyttalerne både høyt, klart og med god dynamikk. Med følger også en egen Dolby-app som lar deg skreddersy hvordan høyttalerne skal låte med tanke på diskant, bass og så videre.

Konklusjon

Nettbrettet kan stå for egen maskin og vise oppskrifter eller bilder.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Om selve nettbrettet har vi nesten bare lovord å formidle. Det er godt å holde i hånda, fungerer godt under flere forhold og i flere posisjoner. Skjermen er med unntak av noe svakt sortnivå både høyoppløst, lyssterk og skarp – og det at den har blitt mindre gjør ikke noe.

Kameraet, som du kan se eksempelbilder fra på neste side, skuffer imidlertid, med både treg fokusering og kornete bilder.

Appene og spesialmenyene som følger med utover «vanilla» Android 5.1 er nyttige og tilfører merverdi.

Brettet er veldig godt skrudd sammen og materialer som aluminium og imitert skinn gir det et eksklusivt preg. Batteriet virker også å holde en god standard. Sjelden har vi hørt like engasjerende lyd fra et nettbrett som i dette tilfellet.

Det store spørsmålet dreier seg jo likevel om projektoren. Er den god nok? Vi kan ikke med hånden på hjertet hevde at den er det for deg. Vi kan bare oppsummere med dette:

Her ruller «Dag» på fjerde episode over soveromsveggen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi lot oss underholde av Lenovos Yoga Tab 3 Pro. Vi synes projektoren tilfører såpass mye moro og verdi at vi klarer å se forbi de klare svakhetene. Det gjelder bare å være bevisst på at du må ha de rette omgivelsene for at projektoren skal yte optimalt. Det betyr at veggen eller taket ditt må være hvitt, glatt og jevnt, og du må ha mulighet til å stenge alt dagslys ute og omgivelseslys av.

For presentasjoner kan vi ikke anbefale projektoren. Den vil ikke prestere under typiske møteromscenarioer og uansett blir teksten for uskarp til at den kan leses – med mindre den blåses kraftig opp.

For at Lenovos «nettbrett med projektor»-serie (ja, nå kaller vi det en serie) skal bli en virkelig suksess tror vi at en autofokusfunksjon må på plass. Folk flest gidder ikke å bruke ti sekunder på å lete etter beste fokus, som sjelden blir helt optimal, hver gang de skal snurre en YouTube-film for vennene sine. Dedikerte lommeprojektorer kan fås med en lysstyrke på tre- til fire hundre lumen. Yoganettbrettet byr på 50 lumen, og vi mener det kan ha godt av å øke lysstyrken herfra. Det kan gå ut over batteridriftstiden, men hva med mulighet for å guffe på litt ekstra lys når lader er koblet til, Lenovo?

Lenovo Yoga Tab 3 Pro er et nettbrett godt som noe annet, med en projektor som klarer å underholde men som må kiles på de rette stedene og krever en del av omgivelsene for å prestere.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro 32GB
8
Meget bra

Lenovo Yoga Tab 3 Pro 32GB

8
Meget bra
sitatIkke perfekt, men byr på mye ekstra moro.

Fordeler

 • +
  Egner seg godt for film og bildefremvisning
 • +
  God skjerm
 • +
  Herlig å holde i hånda
 • +
  God batteritid
 • +
  God byggkvalitet
 • +
  Fantastisk lyd
 • +
  God ytelse

Ting å tenke på

 • Projektoren er uskarp og lyssvak
 • Svakt og tregt kamera
 • Dårlig sortnivå for skjerm

Kamera og testbilder »

Yoga Tab 3 Pro har et 13-megapiksel kamera på baksiden og et 5-megapiksel frontkamera til for eksempel videosamtaler eller «selfier». Men, ikke la deg lure av disse tallene, for kvaliteten på bildene som produseres minner mest av alt om kameraene som mobiltelefoner var utstyrt med for 3-4 år siden.

Vi forventer ikke all verden av et nettbrettkamera, men selv om vi mener man heller bør bruke en mobiltelefon eller et skikkelig kamera når en skal ta bilder, innser vi at mange likevel kommer til å bruke nettbrettet som fotoapparat.

Kameraet skuffer.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Bildekvaliteten selv på hovedkameraet er imidlertid såpass dårlig at du bør unngå å bruke det unntatt i nødstilfeller. Oppløsningen i seg selv er det ikke noe å si på, men når vi ser resulatet sliter vi med å tro vi faktisk har å gjøre med en bildebrikke på 13 megapiksler.

Dette kommer nok av at kameraet bruker svært lang tid på å fokusere, kun har ett fokuspunkt, og dermed sliter med å forevige skarpe øyeblikk i alt annet enn strålende dagslys. Om vi forsøker oss på å skyte noe med både mørke og lyse nyanser, ender vi som regel opp med et bilde hvor halvparten er utbrendt og alt som gjenstår er å frakte bildet fra fotoappen til søppelkurven.

Kameraappen som følger nettbrettet er veldig enkel, men har blant annet en nattmodus. Denne kjører ISO-verdien til himmels og gir deg kornete bilder du neppe ønsker å vise til noen. «Panorama»-funksjonen kan også oppsummeres som «så som så», da det er vanskelig å få til et godt resultat om du ønsker å få med både objekter som er tett på og langt borte i bildet.

Panorama.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Her er noen bilder vi tok med hovedkameraet:

Lenovo Yoga Tab 3 Pro 32GB
8
Meget bra

Lenovo Yoga Tab 3 Pro 32GB

8
Meget bra
sitatIkke perfekt, men byr på mye ekstra moro.

Fordeler

 • +
  Egner seg godt for film og bildefremvisning
 • +
  God skjerm
 • +
  Herlig å holde i hånda
 • +
  God batteritid
 • +
  God byggkvalitet
 • +
  Fantastisk lyd
 • +
  God ytelse

Ting å tenke på

 • Projektoren er uskarp og lyssvak
 • Svakt og tregt kamera
 • Dårlig sortnivå for skjerm
annonse