Test

Sonim XP3

Design og brukervennlighet

Hovedforfatter: Audun M. Solheim
Medforfatter - skjerm, menyer og teknologi: Marius Valle

For oss som tester mobiltelefoner er det en spesiell glede i å teste mobiltelefoner som skal tåle en smell. Å teste pene telefoner med alt av teknologi er én ting. Å kaste en mobil veggimellom for å se om vi klarer å ødelegge den er noe ganske annet.

Bunnklaffen kan løsnes.
Knappene er grove.

Ekstrem telefon

Sonim XP3 Quest er en slik telefon. Dette er oppfølgeren til Sonim XP1, som vi testet i fjor, og til den nesten identiske XP3 Enduro. XP1 viste seg å være svært vanskelig å ødelegge. Vi måtte kjøre over den gjentatte ganger med bil, slenge den ut et vindu og skulle den i vann før vi klarte å ta knekken på den.

XP3 Quest skal ifølge Sonim være enda mer hardfør enn forgjengerne. Nykommeren skal ikke bare kunne tåle en smell, men også være en halv time under en meter vann. Med andre ord er den faktisk vanntett.

Sertifisert

Telefonen er IP-67-sertifisert, noe som betyr at den er helt tett mot støv (6) og at den skal kunne senkes i vann inntil 1 meter uten at det trenger inn og skader elektronikken (7). I tillegg er den sertifisert som MILF, altså den militære standarden Mil spec 810F. Dette betyr at den er motstandsdyktig mot fukt, salt-tåke, ekstreme temperaturer, vibrasjoner, ekstreme høyder og støt.

Sonim hevder også at dekselet over skjermen skal tåle svært mye juling uten å bli ødelagt. XP3 Quest har altså svært mye å leve opp til.

Quest ser ved første øyekast ut til å leve opp til lovnadene. Den er svært godt polstret med hard gummi rundt alle bauger og kanter. Telefonen er stor og klumpete, og langt fra vakker. Den ligger som støpt i hånda, takket være riller i sidene.

XP3 Quest blir utvilsomt lagt merke til, og det var stadig folk som lurte på hva slags beist av en telefon dette var.

Den har taster med godt mellomrom, slik at det er lett å treffe riktig. Menytastene er også godt markerte, og fungerer bra. Bekreftelsestasten har en ruglete overflate slik at det er lett å finne den selv uten å se på telefonen.

Skikkelig lyskaster

På høyre side av telefonen finner du en egen tast for å aktivere lommelykten på telefonen. Lykten sitter på toppen av telefonen, og har sterkt lys. På venstre side av telefonen sitter en snarveistast til telefonlisten, og volumkontroller.

Du finner tilkobling for lader og håndfri i bunnen av telefonen. Disse er beskyttet av et gummideksel. Laderen er for øvrig en vanlig Mini-USB-lader, slik at det er lett å lade telefonen for eksempel med PC-en eller en standard USB-lader.

Skjermen til telefonen er forholdsvis liten og lavoppløst. Telefonen er altså ikke noen utpreget multimediatelefon. Til de forholdsvis få oppgavene telefonen skal utføre duger skjermen imidlertid bra.

Traust traver innerst inne

XP3 Quest er basert på en Philips-telefon, og har et menysystem som minner mest om gamle Siemens-telefoner. Det er verken fancy grafikk eller fete animasjoner å finne her. Menysystemet er enkelt og greit å bruke, men sett i forhold til Sony Ericssons eller Nokias menyer ligger Quest merkbart bak.

Litt tilvenning er alt som skal til, og etter litt bruk går det bra selv om det føles litt gammeldags.

Det går greit å skrive SMS på XP3 Quest, selv om også meldingssystemet føles litt utdatert. Sammenligner du med de store produsentenes skrivesystemer er del litt tungvint å skrive meldinger på telefonen, men også dette går fint med litt tilvenning.

Quest har for øvrig til tross for både fargeskjerm, GPRS-støtte og nettleser ikke MMS-støtte. Dermed kan du ikke motta bildemeldinger på telefonen. Vi ser for oss at dette kunne vært nyttig for mange i arbeidssituasjoner.

Ekstremt holdbar

Sonim XP3 skal tåle det aller meste du kan tenkes å utsette den for i daglig bruk. Telefonen fikk kjørt seg skikkelig under testperioden. Vi hadde det blant annet gøy med å plutselig hive telefonen i veggen eller gulvet under møter, bare for å kunne observere de forskrekkede ansiktsuttrykk på de andre tilstede.

Amobil ofrer seg

Som vanlig strekker vi oss langt for å teste telefonene våre. Vi har sett videoer hvor denne modelen har blitt frosset inn i en isblokk for så å bli hakket ut igjen, og videoer hvor den blir brukt som hammer. Vi ville ikke bare utsette XP3 Quest for kunstige laboratorietester, og tok derfor XP3 Quest med på en aldri så liten utflukt i Sjoa for å utsette telefonen for virkelige prøvelser.

Dag én var Quest med på såkalt juving. Denne dagen var telefonen stort sett konstant våt, men den var ikke under vann mer enn et par minutter av gangen. Iført våtdrakt med telefonen rundt halsen forserte vi stryk med iskaldt vann, vi rappelerte ned en foss. I tillegg hadde vi flere hopp i vannet fra fjellsider langs elven, det høyeste hoppet var på 11 meter. XP3 Quest var i motsetning til undertegnede helt uberørt av situasjonen.

På slutten av dagen la vi merke til en svakhet ved konstruksjonen til XP3 Quest. Det var nemlig kommet vann inn bak kameralinsen. Telefonen fungerte fortsatt helt fint, men kameraet ble totalt ubrukelig.

Vi hadde strengt tatt ikke rukket å utsette telefonen for mer enn det den faktisk skal tåle, så den manglende holdbarheten til kameraet var skuffende. Når Sonim først lager en telefon som skal være ekstremt robust, så burde de enten sørge for at kameraet er like robust som resten av telefonen, eller droppe kameraet helt.

Skulle du som oss klare å ødelegge din XP3, vil det ikke koste deg noe. Telefonen leveres nemlig med 3 års mer eller mindre ubegrenset garanti, slik at du får ny telefon gratis om uhellet skulle være ute.

Amobil gir seg ikke

Vi kunne ikke la et defekt kamera stoppe oss, og vi fortsatte våre tortur av XP3 Quest. På kvelden overrasket Quest ved å egne seg utmerket til å åpne kald drikke. Dag to var XP3 Quest med oss på rafting, en dag som ble gjennomført uten mukking fra XP3 Quest sin side.

For å kunne sammenligne holdbarheten i forhold til forgjengeren XP1, utsatte vi XP3 Quest for de samme prøvelsene.

Vi begynte med å slippe telefonen 50 ganger i gulvet fra 1,65 meters høyde. "Gulvet" er forøvrig en sannhet med modifikasjoner, vi var mer redd for parketten enn for Quest-en, så det var snarere 50 ganger i betongen. To ganger underveis ga telefonen beskjed om at SIM-kortet måtte settes i, men da var det bare å skru den av og på så var vi på luften igjen.

Deretter lot vi Quest ligge under rennende vann i et halvt minutt, noe den i motsetning til forgjengen taklet uten problemer. Neste test var å slippe telefonen i betongen fra 3 meters høyde, noe som forløp uten dramatikk.

På dette tidspunktet fikk vi ikke lenger startet kameraet, men fikk bare en feilmelding når vi prøvde å starte kameraet. Vi fikk heller ikke kontakt med minnekortet, så det er mulig feilmeldingen skyldes at minnekortleseren hadde tatt kvelden. XP3 Quest begynte altså å hangle litt, men ikke verre enn at vi fortsatte å bruke den som vår primære telefon ut testperioden.

Selvsagt måtte vi også kjøre over telefonen. Dette gjentok vi 4 ganger, og som tidligere passet vi på å vri godt på rattet mens telefonen lå under hjulet den ene gangen. Ikke mange andre telefonen hadde vært uberørt etter å ha ligget i klem mellom betongen og 18 tommers lavprofildekk slik som XP3 Quest.

Vi klarte altså ikke å ta knekken på XP3 Quest annet enn kameraet og minnekortleseren. Vi kommer tilbake senere med en egen artikkel hvor vi skal mishandle vår XP3 Quest testtelefon helt til den tar kvelden, slik som vi grisebanket Samsung B2100.

Spesiell innpakning

XP3 Quest leveres selvsagt ikke i en vanlig pappeske, men i en beholder som tilsynelatende er like solid som telefonen. Innholdet i esken er som følger:

  • XP3 Quest
  • Batteri
  • Lader
  • Hodesett
  • Datakabel
  • Bruksanvisning
  • Belteholder