Til hovedinnhold

Sonim XP3

Audun M. Solheim

Design og brukervennlighet

Hovedforfatter: Audun M. Solheim
Medforfatter - skjerm, menyer og teknologi: Marius Valle

For oss som tester mobiltelefoner er det en spesiell glede i å teste mobiltelefoner som skal tåle en smell. Å teste pene telefoner med alt av teknologi er én ting. Å kaste en mobil veggimellom for å se om vi klarer å ødelegge den er noe ganske annet.

Bunnklaffen kan løsnes.
Knappene er grove.

Ekstrem telefon

Sonim XP3 Quest er en slik telefon. Dette er oppfølgeren til Sonim XP1, som vi testet i fjor, og til den nesten identiske XP3 Enduro. XP1 viste seg å være svært vanskelig å ødelegge. Vi måtte kjøre over den gjentatte ganger med bil, slenge den ut et vindu og skulle den i vann før vi klarte å ta knekken på den.

XP3 Quest skal ifølge Sonim være enda mer hardfør enn forgjengerne. Nykommeren skal ikke bare kunne tåle en smell, men også være en halv time under en meter vann. Med andre ord er den faktisk vanntett.

Sertifisert

Telefonen er IP-67-sertifisert, noe som betyr at den er helt tett mot støv (6) og at den skal kunne senkes i vann inntil 1 meter uten at det trenger inn og skader elektronikken (7). I tillegg er den sertifisert som MILF, altså den militære standarden Mil spec 810F. Dette betyr at den er motstandsdyktig mot fukt, salt-tåke, ekstreme temperaturer, vibrasjoner, ekstreme høyder og støt.

Sonim hevder også at dekselet over skjermen skal tåle svært mye juling uten å bli ødelagt. XP3 Quest har altså svært mye å leve opp til.

Quest ser ved første øyekast ut til å leve opp til lovnadene. Den er svært godt polstret med hard gummi rundt alle bauger og kanter. Telefonen er stor og klumpete, og langt fra vakker. Den ligger som støpt i hånda, takket være riller i sidene.

XP3 Quest blir utvilsomt lagt merke til, og det var stadig folk som lurte på hva slags beist av en telefon dette var.

Den har taster med godt mellomrom, slik at det er lett å treffe riktig. Menytastene er også godt markerte, og fungerer bra. Bekreftelsestasten har en ruglete overflate slik at det er lett å finne den selv uten å se på telefonen.

Skikkelig lyskaster

På høyre side av telefonen finner du en egen tast for å aktivere lommelykten på telefonen. Lykten sitter på toppen av telefonen, og har sterkt lys. På venstre side av telefonen sitter en snarveistast til telefonlisten, og volumkontroller.

Du finner tilkobling for lader og håndfri i bunnen av telefonen. Disse er beskyttet av et gummideksel. Laderen er for øvrig en vanlig Mini-USB-lader, slik at det er lett å lade telefonen for eksempel med PC-en eller en standard USB-lader.

Skjermen til telefonen er forholdsvis liten og lavoppløst. Telefonen er altså ikke noen utpreget multimediatelefon. Til de forholdsvis få oppgavene telefonen skal utføre duger skjermen imidlertid bra.

Traust traver innerst inne

XP3 Quest er basert på en Philips-telefon, og har et menysystem som minner mest om gamle Siemens-telefoner. Det er verken fancy grafikk eller fete animasjoner å finne her. Menysystemet er enkelt og greit å bruke, men sett i forhold til Sony Ericssons eller Nokias menyer ligger Quest merkbart bak.

Litt tilvenning er alt som skal til, og etter litt bruk går det bra selv om det føles litt gammeldags.

Det går greit å skrive SMS på XP3 Quest, selv om også meldingssystemet føles litt utdatert. Sammenligner du med de store produsentenes skrivesystemer er del litt tungvint å skrive meldinger på telefonen, men også dette går fint med litt tilvenning.

Quest har for øvrig til tross for både fargeskjerm, GPRS-støtte og nettleser ikke MMS-støtte. Dermed kan du ikke motta bildemeldinger på telefonen. Vi ser for oss at dette kunne vært nyttig for mange i arbeidssituasjoner.

Ekstremt holdbar

Sonim XP3 skal tåle det aller meste du kan tenkes å utsette den for i daglig bruk. Telefonen fikk kjørt seg skikkelig under testperioden. Vi hadde det blant annet gøy med å plutselig hive telefonen i veggen eller gulvet under møter, bare for å kunne observere de forskrekkede ansiktsuttrykk på de andre tilstede.

Amobil ofrer seg

Som vanlig strekker vi oss langt for å teste telefonene våre. Vi har sett videoer hvor denne modelen har blitt frosset inn i en isblokk for så å bli hakket ut igjen, og videoer hvor den blir brukt som hammer. Vi ville ikke bare utsette XP3 Quest for kunstige laboratorietester, og tok derfor XP3 Quest med på en aldri så liten utflukt i Sjoa for å utsette telefonen for virkelige prøvelser.

Dag én var Quest med på såkalt juving. Denne dagen var telefonen stort sett konstant våt, men den var ikke under vann mer enn et par minutter av gangen. Iført våtdrakt med telefonen rundt halsen forserte vi stryk med iskaldt vann, vi rappelerte ned en foss. I tillegg hadde vi flere hopp i vannet fra fjellsider langs elven, det høyeste hoppet var på 11 meter. XP3 Quest var i motsetning til undertegnede helt uberørt av situasjonen.

På slutten av dagen la vi merke til en svakhet ved konstruksjonen til XP3 Quest. Det var nemlig kommet vann inn bak kameralinsen. Telefonen fungerte fortsatt helt fint, men kameraet ble totalt ubrukelig.

Vi hadde strengt tatt ikke rukket å utsette telefonen for mer enn det den faktisk skal tåle, så den manglende holdbarheten til kameraet var skuffende. Når Sonim først lager en telefon som skal være ekstremt robust, så burde de enten sørge for at kameraet er like robust som resten av telefonen, eller droppe kameraet helt.

Skulle du som oss klare å ødelegge din XP3, vil det ikke koste deg noe. Telefonen leveres nemlig med 3 års mer eller mindre ubegrenset garanti, slik at du får ny telefon gratis om uhellet skulle være ute.

Amobil gir seg ikke

Vi kunne ikke la et defekt kamera stoppe oss, og vi fortsatte våre tortur av XP3 Quest. På kvelden overrasket Quest ved å egne seg utmerket til å åpne kald drikke. Dag to var XP3 Quest med oss på rafting, en dag som ble gjennomført uten mukking fra XP3 Quest sin side.

For å kunne sammenligne holdbarheten i forhold til forgjengeren XP1, utsatte vi XP3 Quest for de samme prøvelsene.

Vi begynte med å slippe telefonen 50 ganger i gulvet fra 1,65 meters høyde. "Gulvet" er forøvrig en sannhet med modifikasjoner, vi var mer redd for parketten enn for Quest-en, så det var snarere 50 ganger i betongen. To ganger underveis ga telefonen beskjed om at SIM-kortet måtte settes i, men da var det bare å skru den av og på så var vi på luften igjen.

Deretter lot vi Quest ligge under rennende vann i et halvt minutt, noe den i motsetning til forgjengen taklet uten problemer. Neste test var å slippe telefonen i betongen fra 3 meters høyde, noe som forløp uten dramatikk.

På dette tidspunktet fikk vi ikke lenger startet kameraet, men fikk bare en feilmelding når vi prøvde å starte kameraet. Vi fikk heller ikke kontakt med minnekortet, så det er mulig feilmeldingen skyldes at minnekortleseren hadde tatt kvelden. XP3 Quest begynte altså å hangle litt, men ikke verre enn at vi fortsatte å bruke den som vår primære telefon ut testperioden.

Selvsagt måtte vi også kjøre over telefonen. Dette gjentok vi 4 ganger, og som tidligere passet vi på å vri godt på rattet mens telefonen lå under hjulet den ene gangen. Ikke mange andre telefonen hadde vært uberørt etter å ha ligget i klem mellom betongen og 18 tommers lavprofildekk slik som XP3 Quest.

Vi klarte altså ikke å ta knekken på XP3 Quest annet enn kameraet og minnekortleseren. Vi kommer tilbake senere med en egen artikkel hvor vi skal mishandle vår XP3 Quest testtelefon helt til den tar kvelden, slik som vi grisebanket Samsung B2100.

Spesiell innpakning

XP3 Quest leveres selvsagt ikke i en vanlig pappeske, men i en beholder som tilsynelatende er like solid som telefonen. Innholdet i esken er som følger:

  • XP3 Quest
  • Batteri
  • Lader
  • Hodesett
  • Datakabel
  • Bruksanvisning
  • Belteholder

Teknologi og funksjoner

XP3 Quest trenger ikke sikring for å slippes ned fra store høyder.
Java-ytelsen er ikke like solid som resten av telefonen.
Det følger med en plastdings for å feste bakdekselet. Denne går i stykker etter nøyaktig én gangs bruk. På plastdingsen står det ironisk nok "Built for life"

XP3 Quest er mer et arbeidsverktøy enn en teknologibombe. Heldigvis har den fått en del nye funksjoner på plass kontra forgjengeren. Quest støtter blant annet Java, GPS og har plass til minnekort.

En del funksjoner mangler fortsatt. Telefonen har i utgangspunktet ikke e-postleser, men dette kan du få ved å installere en Java-basert e-postleser, noe som ligger klart på telefonen.

Dette blir ikke helt det samme som en integrert e-postfunksjon, ikke bare er den svært enkel men den er også treg og tungvindt å starte opp.

Litt raskere nett

Tilkoblingshastigheten til internett er oppgradert og skjer via EDGE. Langt fra Super-3G. men til litt wap-surfing og bruk av Opera Mini fungerer det greit.

XP3 Quest har støtte for Bluetooth, slik at du kan overføre filer til telefonen trådløst, eller bruke trådløse håndfrisett. Det gjør det også mulig å bruke telefonen som modem sammen med en PC, uten at dette er noe som frister veldig med tanke på den lave hastigheten.

I menyene finner du også vekkerklokke, kalkulator, diktafon, stoppeklokke, nedtellingstidtaker og verdensklokke. XP3 har også en slags filutforsker, men filtypene du kan se begrenser seg til bilde- eller lydfiler. Det er 25 MB minne på telefonen, så dersom du har behov for å lagre en del bilder er dette mulig uten å kjøpe minnekort i tillegg.

Dugbar telefonbok

Telefonboken er passe avansert. Du kan lagre inntil 500 kontakter, og føre opp en rekke detaljer under hver oppføring. Det er egne valg for privat- og jobbnummer, adresse , notat og ikke minst e-postadresse. Kanskje ikke så nyttig når telefonen faktisk ikke kan sende MMS, men muligheten er nå der. Kontakter kan sendes som visittkort via SMS eller Bluetooth.

XP3 Quest har også kalender. Den er rimelig simpel, men er bedre enn å skrive huskelapper du uansett glemmer at du har i lomma.

Når vi skriver om nyttefunksjoner skriver vi gjerne for deg som trenger å bruke telefonen i jobb. I de fleste tilfeller ville en telefon som har så basale planleggerfunksjoner som XP3 Quest falt tvert igjennom.

Kontorrotte?

Men dette er ikke en telefon for kontorrotter. Dette er en jobbtelefon for deg som jobber utendørs, i anleggsarbeid eller annet fysisk arbeid.

De viktigste nyttefunksjonene til denne telefonen er at den har en lommelykt og overlever de fleste uhell på byggeplassen og i skauen. Det er egenskaper få andre telefoner kan skryte av, så for sin målgruppe kan XP3 Quest være et svært godt valg.

Allikevel kunne vi ønsket oss hakket flere funksjoner for de som bruker telefonen i jobbsammenheng. En håndverker kan ha minst like stort behov for synkronisert kalender og tilgang på firmaets e-post på mobilen, i motsetning til nevnte kontorrotter som sitter foran PC-en hele dagen.

Ekstrem på flere områder

Batteri er viktig for mange mobilbrukere. Sonim XP3 Quest er ikke bare svært robust, den har også enorm batterikapasitet. Etter en ukes bruk er det fortsatt to streker igjen batteriindikatoren. Dette er om ikke helt enestående så i hvert fall helt ekstremt.

XP3 Quest er med andre ord midt i blinken for deg som skal på fjellet en uke eller to uten tilgang på strøm, men som fortsatt vil ha mobilen operativ. Like bra passer den for den glemske mobilbrukeren som glemmer laderer hjemme før sydenferien. Ikke minst passer den utmerket for alle de som synes det er greit å slippe å lade så ofte, vel og merke dersom du kan leve med en telefon som ser ut som en tanks.

GPS

Skulle du være så uheldig å gå deg vill på den nevnte fjellturen, kommer XP3 Quest til unnsetning. Den har nemlig innebygget GPS, slik at du kan finne veien hjem. Som navigatør i bil fungerer den i og for seg fint, men skjermen blir rett og slett for liten til at du bruker GPS-en mer enn absolutt nødvendig. Grunnet den ikke forholdsvis lave datahastigheten går det også ganske tregt å laste ned kartene mens du holder på.

Påvirkelig samtalekvalitet

Lyden under samtale var stort sett grei, men til tider var det litt vanskelig å høre for begge parter. Har du badet med XP3 Quest, må du forøvrig belage deg på ullen og svak lyd helt til telefonen har tørket opp.

Multimedia

Denne mobilen trenger ikke sikkerhetsutstyr for en tur i vannet.
XP3 Quest tåler en sprut.

Nesten litt overraskende har XP3 Quest både radio og MP3-spiller. Begge deler må sies å være av den enkle sorten, men fungerer til daglig bruk.

Prøver du å mate Quest med annet enn helt standard MP3, merker du fort at dette ikke er noe multimediamonster. Forsøker du eksempelvis å spille av en AAC-fil, låser musikkspilleren seg og du må skru telefonen av og på for å kunne høre musikk igjen.

Dønn alvorlig

Et kjapt blikk på XP3 Quet avslører at dette er alt annet enn et leketøy. Det er derfor ikke overraskende at det ikke følger med et eneste spill.

Du har støtte for Javaprogrammer både i henhold til MIDP 1.0 og MIDP 2.0-standarden. 3D-testen vår lot seg ikke kjøre, noe som ikke borger bra for installering av spill med tyngre grafiske effekter.

XP3 Quest er i det hele tatt en telefon du har med på artige ting, ikke en telefon du har det artig med.

Svakt kamera

Ikke bare tåler kameraet i XP3 Quest lite i forhold til resten av telefonen, bildene det tar er også rimelig bånn i bøtta.

Vi fikk ikke testet kameraet like mye som vi skulle ønsker, men de bildene vi tok var alt anet enn imponerende.

I full størrelse blir bildene usedvanlig kornete, og dagslys gjør bildene slørete. Faktisk er bildene på samme, lave nivå som det Blackberry 8520 Curve presterte.

Med dette i bakhodet er det kanskje ikke rart at du ikke kan ta opp video med XP3 Quest i det hele tatt.

Nedenfor ser du de bildene vi rakk å ta før kameraet til XP3 Quest tok kvelden.

Konklusjon

Sonim XP3 Quest er en telefon utenom det vanlige. Noen telefoner har et gummedeksel her og et avrundet hjørne der for å virke mer robuste uten at de nødvendigvis tåler så mye mer, men i XP3 Quests tilfelle så er det maskuline utseendet ikke bare skryt.

Tåler grisebank

XP3 Quest tåler nemlig det aller meste av det du utsetter den for til daglig. Den tåler å bli mistet i bakken, bli kjørt over og å få seg et bad eller to.

Etter en hel dag med påkjenninger måtte imidlertid kameraet gi tapt for vannet og ble ubrukelig. Det var først når vi begynte med mer kunstige påkjenninger at vi fikk flere problemer med telefonen. Nærmere bestemt mistet vi XP3 Quest på knallhard betong 50 ganger fra ørehøyde, og én gang fra 3 meter, noe som medførte at minnekortleseren sluttet å virke.

Dette er bekrefter jo bare påstanden at om jo mere dill og dall du dytter inn i en mobiltelefon, jo mer er det som kan gå istykker. Sonim burde derfor kanskje ventet med å komme med nye funksjoner til de var sikre på at de var like holdbare som resten av telefonen.

Totalt sett er det allikevel ingen tvil om at XP3 Quest er en av de mest robuste telefonene vi har prøvd.

Batteri som ikke ligner grisen

Sonim XP3 Quest har flere ekstreme egenskaper. Batteriet har nemlig en helt rå hviletid. Etter en uke med vanlig bruk var det forsatt to streker igjen på batteriet, noe som er helt i særklasse.

Lyden er mer gjennomsnittlig, og vi kan opplyse om at dersom du bader med telefonen bør du tørke den før du får full fres i høyttaleren igjen.

XP3 Quest har de helt grunnleggende nyttefunksjonene, inkludert en helt enkel e-postleser. Noen synkronisering av kalender og e-post mens du er ute og jobber må du imidlertid se lenge etter.

Skjermen er forholdsvis liten, noe som nok har sammenheng med at en stor skjerm ville vært svært utsatt for støt. Menyene er enkle og gammelmodige, med enkelte oversettelser som gir et til tider uferdig preg.

Litt ekstra

Faktisk har du både radio, MP3-spiller og GPS i XP3 Quest. Alle er riktignok av den enkle sorten, men fungerer slik de skal.

Kamera er også på plass, men her er kvaliteten langt nede på skalaen.

Det er begrenset med konkurrenter til Sonim XP3 Quest. Vi har tidligere testet Samsung B2100, som er et enklere og rimeligere alternativ. Nokia 3720 har vi ikke fått testet enda, men vil helt sikkert bli et populært alternativ.

Skal du ha en ekstrem telefon, er det ingen vei utenom Sonim XP3 Quest. På tross av at noen av finessene ikke var glad i å få juling, er telefonen i det store og hele beintøff.

annonse