TestSamsung Galaxy Tab 2 10.1

Slik er andre generasjon Galaxy Tab 10.1

Samsung har pusset opp sin 10.1-tommer, men er det nok?

Skjerm, design og menyer

Andre generasjon Galaxy Tab 10.1 har fått et litt raskere brikkesett enn forgjengeren. I tillegg er det kommet høyttalere på begge sider av skjermen, så du kan få en bedre opplevelse om du ser film uten øreklokker. Høyttalerne gir også brettet et særpreg, og om det til forveksling kunne likne en iPad før, så er forskjellen nå langt mer distinkt.

Fronten på Galaxy Tab 2 10.1 er ikke lenger bare en stor sort glassflate med skjerm i. Nå har den i tillegg fått de nevnte høyttalerne, som sitter i en del av chassiset som danner en grå ramme på utsiden av det sorte glasset. Rammen er litt bredere på sidene av skjermen enn over og under.

På baksiden av brettet får en liten kameralinse ha plassen helt for seg selv. Her er hverken fotolampe eller høyttaler, bare et svakt grått trykk som viser at dette er et Samsung-produkt, og et tilsvarende trykk med det obligatoriske CE0168-merket. Dette merket gir produsenter av radio- og telekommunikasjonsutstyr rett til å selge produktene sine i EU.

Selve brettet er ikke blitt større, men det sorte feltet rundt skjermen er gjort noe smalere. Alt i alt gir dette brettet et elegant utseende.

Men Galaxy Tab 2 10.1 er ikke bare raskere og etter vårt syn penere enn forløperen. En langt viktigere nyhet er at det har fått plass for minnekort.

Samme skjerm

Selv om disse endringene er vesentlige, så vil du kjenne igjen mye fra forgjengeren. Skjermen er kliss lik, en PLS TFT kapasitiv skjerm på 10,1 tommer, med oppløsning på 800 x 1280 punkter. Med tanke på at det er det samme antallet piksler som på den 5,3 tommer store skjermen på Galaxy Note, så sier det seg selv at pikseltettheten kunne vært høyere. Oppløsningen er likevel den vanligste på nettbrett med 10,1 tommer skjerm.

På kort avstand er det ikke vanskelig å få øye på rutenettet pikslene danner. Men har du brettet i fanget er det tilnærmet umulig å se det. Inntrykket av skjermen er at den er skarp og klar, med rundt 15 prosent høyere pikseltetthet enn iPad 2. Innsynsvinkelen er god, og skjermen har klare farger med gode kontraster.

Gode menyer

Operativsystemet på Galaxy Tab 2 10.1 er Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Brukergrensesnittet er Samsungs eget TouchWiz.

Menyene er enkle å sette seg inn i. Det starter med at du vekker skjermen ved å trykke på strømbryteren oppe på venstre side. Da får du beskjed om å dra over skjermen for å låse opp. Enkelt sagt betyr det at du setter fingeren hvor du vil på skjermen, rundt fingeren din tegner det seg en sirkel, og du trekker fingeren ut av sirkelen for å låse opp. Fra menyene kan du velge alternative måter å låse opp på, som ved å tegne et mønster, skrive PIN-kode eller bruke passord. Men du kan ikke velge ansiktsgjenkjenning, slik Android 4.0 åpner for. Du kan derimot velge bort hele skjermlåsen.

Når brettet er låst opp kommer du til samme applikasjon som var aktiv da skjermen slukket. Vil du til startskjermen på brettet, så finner du snarveien nede i venstre hjørne. Her finnes også et ikon som tar deg tilbake ett steg, ett som åpner oversikt over aktive applikasjoner, og ett du trykker på for å lagre det du ser på skjermen som et bilde. Ved slik lagring dukker det opp en tegnemeny, så du kan rable dine egne streker på bildet. Du kan også ta utsnitt av det før du lagrer eller deler det.

Søk med stemmen

Statusinformasjonen ligger nede i høyre hjørne, og du får mer informasjon ved å berøre informasjonslinjen og trekke den opp på skjermen. Ikonet som lar deg åpne oversikten over alle applikasjoner på brettet, er plassert oppe til høyre. Oppe til venstre på startskjermen finner du Google-tasten. Er det noe du vil Google kan du bare trykke her.

Åpner du Google fra denne snarveien kan du også velge å søke med stemmen. Det er ikke en «intelligent» svarfunksjon som i Apples Siri eller på Google Nexus 7, men en tale til tekst-generator som gjør ordinære tekstoppslag i Google. Talegjenkjenningen virker foreløpig ikke på norsk.

Det er i utgangspunktet fem startskjermer på Galaxy 2 10.1, men det er mulig å legge til et par ekstra. Du legger også enkelt til widgets, apper, snarveier, bokmerker, bilder eller hva du måtte ønske å ha på startskjermene. På samme måte kan du enkelt bytte ut bakgrunnsbilder, både på låseskjermen og på startskjermene.

Om vi savner noe i menyene her, så måtte det være muligheten for å åpne en app direkte fra låseskjermen. Android åpner for at du kan ha ikoner på låseskjermen, og gå direkte til bestemte programmer ved å låse opp fra ikonene. Du kan heller ikke skalere Widgets, slik du kan på en del andre Android 4.0-enheter.

Det vi liker et at Samsung har lagt en ekstra linje med snarveier på midten av navigasjonsfeltet nederst på skjermen. Samme hvilket program du er inne i, så kan du åpne denne menyen med miniprogrammer ved å skyve den lille pilen nedover. Hvilke miniprogrammer du skal nå på denne måten kan du i noen grad selv bestemme, men i utgangspunktet får du tilgang til alarm, e-post, kalkulator, meldinger, musikkspiller, oppgavebehandling og kalender. En eller to av disse kan du bytte ut med verdensklokke og/eller telefonmeny.

Og når telefon først er nevnt; ja, du kan bruke dette nettbrettet som en uvanlig stor mobiltelefon til ordinære mobilsamtaler.