Test

Vi elsker ugler!

I Legenden om vaktuglene møter vi ugla Soren og familien hans som blir brutalt kastet inn i en kamp mellom det gode og det onde.

Filmen

Ugler er verdens råeste dyr! Det finnes ikke mer sjarmerende og stilige dyr enn dette på planeten vår, og når det kommer en hel film med dem kan det vel neppe bli bedre. Eller?

Det positive først: Teknisk sett er denne filmen et lite vidunder. Den har noen av de mest naturtro og fantastiske dataanimasjonene jeg hittil har sett, selv om ugler egentlig er søtere og mer sjarmerende i det virkelige liv.

Les også: Blu-ray-utgivelser i mars

Når de blir personifisert har det sine styrker og svakheter, men mye av den snåle sjarmen ved uglene forsvinner når de blir mer menneskeaktige. Bortsett fra dette har animatørene gjort en svært god jobb med å forsøke å holde uglene så naturlige som mulig innenfor de gitte rammene.

Legenden om vaktuglene er et erketypisk eventyr – her får vi den motvillige helten, morsomme sidekicks og den klassiske kampen mellom det gode og det onde. Ingen overraskelser der i gården, med andre ord, men det var vel heller aldri intensjonen.

Som en eventyrfortelling for barn kan nok dette fungere godt, men noen ganger blir filmen også litt vel skummel og mørk for de aller minste. Ugler kan visstnok være skumle og skrekkelige de også!

Blant rollefigurene finner vi for det meste en rekke klisjeer og arketyper, men broren til vår standard helt Soren – Kludd – er et lite unntak. Han gir fortellingen en interessant dimensjon ved å være såpass nært knyttet til vår helt i utgangspunktet.

Han har likevel litt uklar motivasjon – hva er grunnen til at han er så forbanna, da? Hvis man ser bort i fra dette skaper tilstedeværelsen hans et spennende forhold mellom ham og hovedpersonen, og litt uforutsigbarhet. Hva kommer han til å velge til slutt?

Historien kan også virke en smule forvirrende for de små, med den utspekulerte planen til de onde uglene i sentrum. Det utvikler seg uansett en tradisjonell kamp mellom det gode og det onde, og dette er løst på en ålreit måte, selv om vi gjerne skulle ha blitt litt mer kjent med de ulike uglene underveis.

Legenden om vaktuglene er en ålreit eventyrfilm som får pluss for tilstedeværelsen av ugler og en litt utypisk rollefigur i en av skurkerollene. Alt i alt er det et godt gjennomført eventyr, men dessverre uten det altfor store engasjementet.

Teknisk

Video

Legenden om vaktuglene dukker opp i sideforhold 2.39:1 med en oppløsning på 1080p og AVC-kodek. Bildet er i korte trekk ekstremt bra. Skarphet og tydelighet er maksimal og vil glede alle HD-entusiaster. Animasjonene i denne filmen er nydelige og er farlig nærme det fotorealistiske, noe som kommer ekstra godt frem i 1080p.

Fargepaletten er variert og balansert, mens svarte og lyse toner fremstår også balansert. I enkelte mørke innstillinger er bildet litt kornete, men dette er mest sannsynlig tilsiktet for å få frem en realistisk effekt. Man ser at filmen er påkostet (80-100 millioner dollar i produksjonsbudsjett), noe som virkelig gjør seg i HD.

Audio

Lydbildet i Legenden om vaktuglene har fått en presentasjon i DTS-HD Master Audio 5.1, og er meget fyldig og levende. Man kan høre auditive sanseinntrykk i alle lydkanaler omtrent hele tiden, og opplevelsen blir derfor både rik og dynamisk.

Lydeffekter og musikk befolker surround-miksen, med nøye tilføying, kommentering og forsterkning av det visuelle. Bassen er fin og dyp, og låter best når for eksempel en viss gongong smeller. Stemmebruk er tydelig og tekst er derfor ikke nødvendig for å oppleve fortellingen i denne flotte lydmiksen.

Ekstramateriale

  • True Guardians of the Earth
  • Maximum "Kid" Mode – Explore the World of Ga'Hoole
  • Legend of the Guardians: Armor Up with Soren & Eglantine
  • Match the Owl Treats
  • Legend of the Guardians: Rise of the Guardians
  • Looney Tunes: Fur of Flying
  • Artwork Galleries
  • "To the Sky" Music Video by Owl City
  • DVD
  • Digital kopi

Konklusjon

Legenden om vaktuglene har fått en meget god utgivelse på Blu-ray, med fabelaktig presentasjon av lyd og bilde. Ekstramaterialet er barnevennlig og passe stort, og vi får også med en DVD og digital kopi, noe som blir satt stor pris på. Legenden om vaktuglene er helt klart verdt et kjøp på Blu-ray.

PS: Skjermbildene er ikke nødvendigvis en helt nøyaktig representasjon av hvordan filmen faktisk ser ut på Blu-ray.

Les også
Dansk Oscar-vinner i HD
Les også
Nå kan du forhåndsbestille Extended Edition av Ringenes herre
Les også
Søtere blir det ikke
Les også
80-tallet vender tilbake
Les også
De døde går igjen!
annonse