Test

Test: Sony Ericsson Xperia X10 - Flaggskipet

Test: Sony Ericsson Xperia X10 - Flaggskipet

Testresultater

Enorm skjerm,Timescape, Mediascape, WLAN, A2DP, Bluetooth headsett med radio, bra kamera, særegen design.
Stor. Ikke multitouch. Ikke støtte for DivX ut av esken. Ikke FM-radio med alternative hodesett. Exchange ikke integrert med telefonkontakter eller Timescape.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Oppmerksomheten rundt Sony Ericsson Xperia X10 har vært enorm. For Sony Ericsson betyr det både at forventningspresset er stort, og at selskapet har en gyllen anledning til å overbevise om at de fremdeles kan lage smartmobiler.

Xperia X10 er Sony Ericssons første mobiltelefon med operativsystemet Android. Etter at selskapets to Windows-mobiler i Xperia-serien ikke ble de suksessmodellene Sony Ericsson hadde håpet på, så har Sony Ericsson denne gangen tatt seg god tid med å utvikle X10.

Anroid 1.6

Men ventetiden til tross – Xperia X10 er slett ikke uten barnesykdommer. Dessuten har den enn så lenge en versjon av operativsystemet som om kort tid vil være historie. Hvorfor Sony Ericsson ikke har gitt X10 versjon 2.1 av Android allerede kan vi bare spekulere i. Trolig henger det sammen med at Sony Ericssons egne applikasjoner, Timescape og Mediascape, trenger en ekstra overhaling før det kan kjøres stabilt på 2.1 (Eclair).

Fra vi første gang så Xperia X10 har vi sett frem til at den skulle komme i salg. Nå er den her, og vi har fått testet den.

Design

Det første vi legger merke til ved X10 er selvsagt design og størrelse. Dette er en av de aller største mobiltelefonene på markedet. En skjerm på 4 tommer dekker det meste av fronten, og om lag en centimeter nedenfor skjermen ligger tre taster som til sammen utgjør en smal metall-list. En tilsvarende metall-list finner vi som ramme på telefonen.

På høyre side av telefonen finnes en volumtast (fungerer som zoom i enkelte applikasjoner) og en kameratast. På venstre side har telefonen ingen taster, men bakdekslet har to små åpninger for høyttaler og mikrofon.

Mens fronten har temmelig skarpe hjørner, er baksiden godt avrundet. De skarpe hjørnene og den skrå avslutningen nedenfor de tre tastene gir telefonen særpreg. Dette er en design det er vanskelig å forholde seg nøytral til. Vi liker den, men har respekt for at ikke alle er av samme oppfatning.

Telefonen finnes i hvitt og sort. I begge tilfeller er chassiset i plast, og det merkes også når vi klemmer på telefonen. Da hører vi knirkelyder vi hadde håpet å unngå på en så avansert og kostbar mobiltelefon.

Totalinntrykket av designen er likevel at telefonen ser eksklusiv ut.

Enkelt oppsett

Når vi starter telefonen første gang, lar den oss legge inn brukernavn og passord på sosiale nettsteder. Vi får også tilbud om å sette opp e-post, men løsningen som tilbys gjelder kun for de vanligste nettbaserte e-posttjenestene, samt POP og IMAP. Post som ligger på en Exchange server må hentes i et eget program, som heter Moxier.

Når innstillingene er gjort vil telefonen automatisk begynne å laste ned oppdateringer fra Facebook og nye meldinger til Timescape. Men meldinger som er lastet ned med Moxier dukker ikke opp i oversikten.

Menyer

Brukergrensesnittet på X10 består av tre forsider som vi kan veksle mellom ved hjelp av fingersveip. På disse tre sidene legger vi de miniprogrammene og snarveiene vi vil, bare begrenset av plassen på siden. Å legge til eller trekke fra slike snarveier er svært enkelt. Trykk og hold på et ikon, og det løsner så du kan plassere det der du ønsker. Vil du ta det bort fra skjermen fører du det til søppelkassen som dukker opp nederst i skjermbildet.

Du kan legge til nye elementer ved å trykke på den venstre av de tre tastene under skjermen. Denne tasten har som oppgave å åpne en meny tilhørende oppgaven du har på skjermen. I menyen for startsiden kan du bytte elementer, søke, se varslinger, endre bakgrunnsbilde og åpne menyen for generelle innstillinger.

Menyene reagerer kjappere enn på de fleste telefoner, men blir belastningen stor må også X10 stoppe opp for å bearbeide data. Likevel er det skjelden vi opplever at telefonen blir hengende så lenge at det er plagsomt.

Taster

Den store skjermen på X10 gjør det enklere å skrive meldinger på X10 enn det er på mange andre mobiltelefoner med touch. Den kapasitive skjermen reagerer godt på våre input, selv om vi noen av de som har testet den hos oss mener den reagerer dårlig på touch i utkanten av tastaturet. Det skal særlig gjelde for bokstaven ”a”. Telefonen registrerer touch ved å vibrere, men bokstaven dukker ikke opp på skjermen.

Vi har ikke opplevd denne svakheten på det eksemplaret vi har brukt i denne testen, og vi klarer heller ikke å fremprovosere dette når vi tester.

Tastaturet på telefonen har norske tegn, men det er også mulig å velge engelsk tastatur uten de norske tegnene. Pussig nok kan vi ikke bestemme hvilket tastatur vi skal bruke i de ordinære menyene. I stedet må vi holde på et skrivefelt til det dukker opp en meny som gir valgmuligheten.

En egen tast lar oss sette inn smileys i tekstmeldinger, men på oversikten vises disse som tegn, og ikke som figurene vi er blitt vant til å se. Bruker vi derimot menytasten og åpner alternativet ”smilefjes”, så kan vi plukke grafiske smileys.

Kamera

Kameraet i telefonen tar bilder med høyere oppløsning enn noen annen Android-telefon. Sony Ericsson kan lage gode kameramobiler, og X10 er ikke noe unntak. Vi kunne riktig nok tenkt oss en bedre blits. Men er det nok lys blir bildene bra, både innendørs og utendørs.

Videokameraet er imidlertid ikke så imponerende. Her har Sony Ericsson vist at de kan bedre (Vivaz).

Musikk

Musikkspilleren i telefonen gir god lyd, men vi savner muligheten for å justere lydbildet. Her er ingen equalizer-funksjon. I menyen kan vi legge til nett-tjeneste for musikk., men det eneste valget som dukker opp er Playnow. En nettspiller som Spotify kan ikke integreres i dette grensesnittet.

Vi kan heller ikke endre skjermorientering, eller bla i albumbilder. Men slike oppgaver finnes det alternative musikkspillere som fikser. Bare synd at de ikke virker med Mediascape.

Og her viser telefonen også sin egenskap som multitasker. Vi kan laste ned flere alternative spillere (også streaming via Spotify) og spille flere låter samtidig. Ikke at det er noe vi ønsker å gjøre, men det viser i alle fall at telefonen har ekte multitasking.

Bluetooth

Bluetooth-ørepluggene som følger med har innbygget FM-radio. Denne lever helt på siden av telefonen – bokstavelig talt. Vi kan høre radio uten at telefonen er påskrudd, og all justering og kontroll av radioen foregår på kontrollen i Bluetooth-settet.

Og med det samme vi snakker om Bluetooth - X10 kan dele filer via Bluetooth.

Video

Å se film på X10 er en ren fornøyelse. Skjermen kan virke litt mørk når lyset blir autojustert, men blir det for mørkt kan lysstyrken ganske enkelt skrus opp. Skjermen er også godt lesbar i sollys.

Xperia X10 støtter ikke DivX uten tilleggsprogrammer. Vi lastet ned og installerte Yxflash, som løste oppgaven tålelig bra. Men gratisversjonen tillater bare to minutter filmfremvisning. Vi kjøpte derfor lisens for å få testet funksjonen skikkelig. AVI-filer fungerer godt, mens MPEG4 gir oss feilmelding.

Xperia X10 har innbygget GPS, men vi savner magnetisk kompass. Med telefonen følger navigasjonsprogramet WisePilot som gir en måned gratis navigasjon

Telefon

Som mobiltelefon fungerer X10 bra, med god batterikapasitet og brukbar lyd. Vi har nok hørt mobiltelefoner med bedre lydkvalitet, men X10 er god nok for oss med normal hørsel. Sony Ericsson har lovet å komme med en oppgradering som lar oss slippe dobbelt bokføring (to kontaktlister, to kalendre og to e-postsystemer som snakker dårlig med hverandre), og det ser vi frem til.

Nettleseren i telefonen er god, men vi savner støtte for flash. På enkelte nettsider vises innholdet heller ikke helt slik vi bør kunne forvente. Blant annet hender det at felt for innlegging av tekst bommer på plasseringen i forhold til grafikken på nettsiden.

På sider som mobilen.no vises heller ikke teksten på forsidebildet, slik det gjør i en ordinær nettleser.

Alt i alt er dette likevel en funksjonsrik og god mobiltelefon som nok vil bli enda bedre når programvaren får noen runder til hos utviklerne.

Her er noen bilder vi har tatt med Xperia X10: