Tek.no

Test Nokia Purity PRO by Monster

God lyd og smarte løsninger

Nokias trådløse headsett har blant annet NFC-tilkobling og aktiv lyddemping som skrus på automatisk.

Amobil.no
11 Apr 2013 10:09

Nokias smartmobil-serie Lumia er kjent for sitt litt unike design, med farger og former som skiller seg ut. Det trådløse headsettet "Nokia Purity PRO by Monster" som vi har fått til test, er åpenbart ment å passe sammen med Nokias smartmobiler. Det kommer nemlig i nøyaktig de samme fargene som toppmodellen Nokia Lumia 920: Gul, rød, hvit og svart.

Headsettet har funksjoner som gjør det godt egnet til bruk "på farten". På spesifikasjonslisten finner vi for eksempel NFC-tilkobling, Bluetooth med støtte for Apt-X og aktiv støyredusering (ANC).

Enklere blir det ikke

Foto: Nokia/Monster

Hvor vanskelig er det å gå inn på instillingene på mobilen, aktivere Bluetooth og søke opp headsettet? Ikke spesielt vanskelig, vil kanskje mange si. En enda enklere måte å gjøre det på er derimot å benytte NFC, dersom din smartmobil har støtte for denne teknologien. Da trenger du ikke gjøre annet enn å holde mobilen inntil headsettet, så dukker det opp en boks med forespørsel om du vil koble til. Vi prøvde dette med en Samsung Galaxy S III, som har NFC-støtte, og det var gjort med et enkelt tastetrykk på telefonen da forespørselen om å koble enhetene dukket opp på skjermen.

Vil du ikke bruke Nokia Purity PRO by Monster trådløst, medfølger en jack-kabel i matchende farge. Denne er for øvrig laget slik at den ikke krøller seg sammen og lager kabelsalat i lomma di, og det kan være en fordel. Denne ledningen er for øvrig 120 cm. lang. Dersom du går tom for batteri kan du fortsatt bruke headsettet med ledning, men da får du ikke støydemping.

Design som kan brettes

Designen på øreklokkene havner i kategorien "on ear", altså at de ikke omslutter øret, men at de ligger utenpå. Skribenten synes de sitter godt på ørene, at de ikke kjennes tunge, samt at muligheten for å justere bøylen er god.

Hodetelefoner av denne typen tar jo litt plass når de ikke brukes. Nokia (eller kanskje heller Monster) har i dette tilfellet valgt en løsning der bøylen kan brettes inn nederst på hver side, slik at klokkene, eller putene, ligger inntill hverandre. Det ser litt fancy ut, men i praksis må du fortsatt putte den i en sekk eller veske hvis du skal drasse rundt på det. Headsettet får sannsynligvis ikke plass i jakkelommen din.

Alternativet er kanskje å gå med Purity PRO rundt halsen. Imidlertid kan dette fort tære litt ekstra på batteriet, ettersom det skrus på nettopp ved å brettes ut (ingen "på-knapp"). Hvis du vil kan du naturligvis bruke Nokia/Monsters egen bæreveske også. Denne har en karabinkrok som gjør det mulig å henge den fast i noe, for eksempel en jakke, bukse eller ryggsekk.

På selve headsettet sitter volumknapper på høyre side av bøylen, og svarknapp og frem- og tilbake-knapper på venstre bøyle. Purity Pro lades via USB-kabel, som selvsagt medfølger. Batterikapasiteten skal ifølge produsent være 24 timer med lytting til musikk eller 7 dager i stand-by. Et døgns spilling stemmer godt overens med våre erfaringer.

Foto: Nokia/Monster

Aktiv støydemping

Undertegnede får ofte stygge blikk fra kollegaer ved bruk av hodetelefoner som "lekker", og det er sikkert fullt fortjent. Etter å ha byttet til Nokia Purity PRO by Monster har jeg imidlertid ikke blitt plaget av påstander om å plage andre med høy lyd og eklektisk musikksmak. Dette er takket være den effektive, aktive støydempingen. Denne fungerer både ved å skjerme lyder fra omgivelsene for deg, og forhindre "lydlekkasje".

Når du trer headsettet over ørene hører du et svakt klikk i det den aktive støydempingen automatisk skrus på. Før du trykker play hører du at lyder fra omgivelsene blir dempet. Når du går utendørs vil du imidlertid høre at vinden suser litt i øreklokkene selv i svak motvind, og det kan oppleves som litt forstyrrende. Testingen har i hovedsak foregått innendørs eller på tog- eller t-bane, og der har det gått helt greit.

Tilfreds med lyden

Det er jo lyden som er aller viktigst når du skal velge headsett. Nokia Purity PRO by Monster gir deg definitivt så god lyd som du kan forvente av et headsett til rundt 2000 kroner hvis planen er å bruke det til musikk og lydbøker. Ren, klar lyd. Skribenten synes først diskanten var litt i skarpeste laget, men etter å ha konfererert med en kollega kom vi frem til at det i så fall var veldig pirkete å trekke for.

Du kan spille høyt og få rene toner tilbake hvis lydkilden også er bra. Høyttalerne er gode nok til å levere en kraftig bass, og rene toner for øvrig. For en som liker å skru opp lyden langt mer enn det som trolig er anbefalt, var det positivt at lydbildet beholdt seg veldig bra også ved økt volum. Vi ble ikke skuffet over lydkvaliteten generelt når vi lyttet til musikk. Lydbøker og podcaster opplevdes også som rent og klart.

Derimot var det litt skuffende å bruke dette headsettet til telefonsamtaler. Det har tross alt innebygget mic og er laget for nettopp dette. Her ble lyden ganske grumsete hver gang vi forsøkte. Det gikk greit å høre hva den andre personen sa, men det var på ingen måte noen fordel kontra å bruke for eksempel proppene som følger med iPhone 5. Tvert imot, faktisk.

Konklusjon: Vinner på smarte løsninger

Foto: Vegard Haugen, Amobil.no

Nokia Purity PRO by Monster er langt på vei "som forventet", med tanke på at forventningene var forsiktig optimistiske til å begynne med. Lyden er meget tilfredsstillende, men ikke nødvendigvis så veldig mye bedre enn andre øreklokker til rundt 2000 kroner. Det som gjør at dette headsettet skiller seg positivt ut er de smarte løsningene.

Først og fremst trekker vi frem en aktiv støydemping som fungerer svært bra både for deg som lytter, og for dine umiddelbare omgivelser. Med disse slipper du unna hatske blikk på bussen og mishagsytringer på kontoret. Definitivt ett av headsettene i denne prisklassen som "lekker" minst, og det er meget positivt.

NFC-tilkoblingen er veldig artig, og vi synes Nokia/Monster fortjener litt skryt for å ha tatt med dette i Purity PRO. Det er likevel mest gimmick, og det er på ingen måte komplisert å koble til Bluetooth på vanlig måte heller. Måten du bretter sammen headsettet på er ikke så dum, men de er fortsatt nesten like upraktisk å drasse med seg rundt som andre øreklokker.

Alt i alt synes vi Nokia Purity PRO by Monster leverer som forventet lydmessig, men det som trekker opp inntrykket er de gode løsningene, og særlig den aktive støydempingen.

Foretrekker du ørepropper? Da bør du lese vår store
test av 6 ørepropper som passer alle ører.

Les også
Helt ny Wimp-app for Android-mobiler
Les også
Her er de nye spill-hodetelefonene til Monster
Les også
Sony har sluppet nytt råtass-hodesett
Les også
Bose SIE2i Sport Headphones: Treningsørepropper som sitter
annonse

Les også