Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S4 Zoom

Er dette redningen for mobilfotografering?

Vi har kikket nærmere på Samsung Galaxy S4 Zoom.

Kjersti Stuestøl/Akam.no

Introduksjon

Trenden blir stadig tydeligere: Mobilen overtar for kompaktkameraet som det foretrukne fotoredskapet for hvermannsen.

Man kan mene hva man vil om hvor trist det er for dokumentering av ferier og spesielle anledninger, men om ikke annet finnes det nå produsenter som forsøker å gi mobilfotografering litt snev av kvalitet.

Sony lanserte i høst de påklippsbare kameraene QX10 og QX100, mens Samsung i sommer viste frem kameramobilen Samsung Galaxy S4 Zoom, hvor de rett og slett har stappet et klassisk kompaktkamera inn i en smarttelefon. Og det er nettopp sistnevnte Akam nå legger sine argusøyne på.

Holder kameraet, som også er en mobil, vann?

Merk: Vi har kun tatt for oss kameradelen av S4 Zoom.

En stor, 4,3 tommers skjerm preger forsiden.Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

Les også: Mobilkameraet er fremdeles en liten pusling

Fugl eller fisk?

La oss først se på om vi skal klassifisere S4 Zoom som et kamera med mobilfunksjoner eller en mobil med kamerafunksjoner. For ved første øyekast er det sannelig ikke greit å si hva som er hovedformålet til dingsen.

S4 Zoom ligner av utseende egentlig mye på det rene kameraet Samsung Galaxy Camera, vel å merke med betraktelig kortere zoomområde (10x kontra Galaxy Cameras 21x zoom). Baksiden av S4 Zoom bør på sin side være svært gjenkjennelig for enhver som har rørt en Samsung Galaxy-mobil de siste årene, hvor du finner en 4,3 tommer stor skjerm, én knapp og to navigasjonsfelt.

På grunn av størrelsen alene, er det likevel nærliggende å tenke seg at S4 Zoom først og fremst er myntet på de som ønsker seg et kompaktkamera som også kan fungere som telefon.

24mm, 100 ISO, f/3.1, 1/100s. Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

I kamerahuset

Rent kamerateknisk byr S4 Zoom på 10 ganger optisk zoom, tilsvarende 24-240mm i brennvidde. Bildebrikken er en 1/2.33" CMOS-brikke som yter totalt 16 megapiksler i 4:3-format og cirka 12 megapiksler i 16:9-format, som skjermen er tilpasset for.

Kameramobilen kommer også i hvitt. Foto: Samsung

I tillegg skilter kameraet med optisk bildestabilisator og xenonblits, og det kan ta opp video i full-HD (1080p) med 30 bilder i sekundet.

Sånn umiddelbart er det kanskje lite ved spesifikasjonene som roper på de mest ivrige fotoentusiastene, men på papiret høres kameraet i S4 Zoom som absolutt brukbart for mannen i gata. Bildebrikken er riktignok i minste laget for vår smak, men det er antagelig begrenset med plass i det som allerede er en fullblods mobiltelefon.

Verdt å nevne er det også at for eksempel Iphone 5S, som av mange regnes som et av de bedre mobilkameraene i dag, har en mindre bildebrikke med sine 1/3". 41 megapikselskameraet i Nokia Lumia 1020 har derimot en brikke på 2/3", på lik linje med for eksempel kompaktkameraet Fujifilm Finepix X20, så det lar seg gjøre å lure større brikker inn i mobiltelefoner.

For ordens skyld, det er flere elementer enn bildebrikkestørrelse alene som spiller inn på bildekvaliteten.

På utsiden

S4 Zoom er en liten tjukkas. Den går riktignok ned i bukselomma, men ikke helt uten at noen kan kunne ta deg for å være litt ekstra glad for å se dem. Den har en fortykkelse som fungerer som grep på høyre side og ved siden av stikker objektivet rundt én centimeter ut i sammenlagt tilstand.

Rundt objektivet befinner det seg en zoomring, som kan brukes til å velge blant de mest klassiske motivprogrammene og få frem kamerafunksjonen når kameraet er i mobilmodus.

Pussig nok er det også en liten forhøyning på selve kamerakroppen, ved siden av objektivet. Denne har ingen funksjon såvidt vi kan se, men skal kanskje lede tankene mot knappene som må holdes inn på systemkameraer for å skifte optikk.

92mm, ISO 200, f/5.4, 1/80s. Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

Bli med til neste side, hvor vi kikker på hvordan kameraet er i bruk»

I bruk

Stusselig ergonomi

Joda, det fungerer jo på et vis. Men hvor skal jeg hvile tommelen? Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

Nesten hele baksiden til Samsung Galaxy S4 Zoom er dekket av den 4,3 tommer store skjermen – som er berøringssensitiv. Den lille stripen av baksiden som ikke er dekket av skjermen, blir brukt av telefonens tre navigeringsknapper.

Kameraet ligger ikke helt godt i hånden. Grepet er for tynt og overflaten for glatt til at du får skikkelig grep med høyrehånda, spesielt fordi det ikke er noe naturlig sted å gripe på baksiden av kameraet.

Dermed blir den mikkmakkede kløneløsningen å hvile kameraet på lillefingeren, med pekefinger på utløseren og tommel til å betjene berøringsskjermen.

Det blir vinglete og vil i verste fall føre til at du får uskarpe bilder i situasjoner hvor du ellers kunne rodd skarpe bilder i land med en stødig hånd.

Ja, vi skjønner at det nødvendigvis må bli en del kompromiss når man krysser to ulike produktgrupper med vidt forskjellige behov på den måten, men noe så enkelt som et ruglete eller gummiert overflate på grepet ville antagelig ha utgjort en stor forskjell i ergonomien.

Den betjeningen, den betjeningen

Det at S4 Zoom er utstyrt med en berøringsskjerm og kjører på operativsystemet Android, gjør at betjening av kameraet føles veldig, veldig kjent.

Det innebærer også at du kan installere det meste som kryper og går av fotoapper på S4 Zoom, for så å dele bilder direkte til for eksempel Facebook eller Instagram.

Både ved bildetagning og zooming kan du velge om du vil bruke skjermen eller fysiske knapper/zoomring. Selv tok vi oss i å stort sett bruke skjermen, da pekefinger gjerne trengtes som støtte for grepet og zoomingen uansett gikk tregt, uavhengig av betjeningsmetode.

Tregt går det også å få opp kamerafunksjonen. Først må skjermlås av, så kan man enten holde inn utløserknappen, trykke på ikonet for kameraappen eller vri på zoomringen. Uansett fremgangsmåte, blir det et par sekunders «oppstartstid» for kameraet, noe som kan være nok til at situasjonen du ville fotografere allerede er over.

Macro: 28mm, 200 ISO, f/3.3, 1/25s. Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

Samsung skal likevel ha skryt for intuitive og brukervennlige menyer, hvor det er en smal sak å skru av og på blits, finne rett motivprogram eller rett og slett velge manuelle innstillinger.

S4 Zoom bruker samme kamerapp som Samsungs mobiltelefoner generelt, og denne er innen nå blitt nøye gjennomarbeidet og finpusset. Det merkes, den er rett og slett nydelig i bruk.

Fokus på fokus

Hvor «kamera» Samsung enn tar sikte på å gjøre S4 Zoom, er det mye som fremdeles kjennes som et mobilkamera. For eksempel fokuseringen.

Du kan sette fokus direkte på skjermen, men i motsetning til mange dedikerte kameraer med lignende funksjoner, kan du ikke ta bildet ved å trykke på fokuspunkter på skjermen.

Blits: 24mm, 125 ISO, f/3.1, 1/40s. Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no
Demonstrasjon av HDR-funksjonen. Mus over for iikke-HDR-versjon. Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

Nå skal det sies at småbarn og sportsfotografering må være noe av det mest krevende man kan utsette kameraet for, men samtidig blir da dette den ultimate manndomsprøven for kameraet.

Hastigheten gir heller ikke inntrykket av å være så veldig mye mer en et mobilkamera. Blant annet var kameraet ikke alltid like heldig med fokus ved fotografering av livlige, små villstyringer.

Kameraet har muligheten for kontinuerlig opptak med fire bilder i sekunder, opp til 12 bilder totalt– vel å merke uten autofokus.

Bruken av zoom er også, som jeg har vært inne på, håpløst treg, faktisk så treg at det ikke egner seg noe særlig til bruk av bevegelige motiver. Da bør du i så fall ha zoomet nok inn før du peker kameraet i retning av motivet.

Å bruke + og –tastene på skjermen virket hakket kjappere, men ikke nok til at det monnet.

Det virker mildt sagt litt halvhjertet, all den tid man går inn for å gi et mobilkamera et såpass omfattende zoomområde, hadde det vært greit om dette fungerte optimalt.

Et motivprogram for enhver

Snart til en kino nær deg: "Hjelp, mannen min er et romvesen!".

S4 Zoom byr på det meste av motivprogram, noe som etterhvert har blitt standard for de fleste kompaktkameraer - og speilrefleks med.

Makro er på plass, det samme er ansiktsgjenkjenning, landskap, nattfoto og matfoto, hvor sistnevnte skal gi klarere, friskere farger. Samt en rekke andre praktiske knipsemodi.

En HDR-modus finner vi også, hvor kameraet knipser tre bilder i ulik eksponering, som så settes sammen. Noe som absolutt er praktisk i enkelte tilfeller hvor det er ulik mengde lys i motivet, slik at man kan få detaljer i både lyse og mørke områder av bildet samtidig. Og Samsungs løsning i S4 Zoom er absolutt brukbar.

Et par mer humoristiske, om enn fjasete motivprogram finnes det også, som Beauty Shot. Der kan du i etterkant forstørre øyne, slanke ansiktet og glatte huden, hvor du selv bestemmer mengden justering.

Dersom du drar spakene så langt det går, gir det et nærmest romvesenlignende resultat, som du kan se av bildet til høyre. Jeg testet også funksjonen på et bilde av arvingen, men der ble resultatet såpass skummelt at jeg ikke har lyst å utsette dere for det.

Temmelig tøysete, spør du meg. Men på den annen side, det finnes garantert folk der ute som ønsker nettopp en slik look.

Plukk og miks

En annen funksjon, som faktisk kan komme til nytte, er Best shot-funksjonen, hvor kameraet tar fem bilder etter hverandre. Da kan du i etterkant plukke det mest vellykkede, for eksempel det der smilet sitter akkurat.

Og siden vi snakker om viltre småtasser, S4 Zoom har en egen modus for fotografering av disse også, som i teorien er helt genial. Det kameraet gjør, er rett og slett å spille av en morsom lyd idet du trykker inn utløseren, slik at oppmerksomheten trekkes mot kameraet. Så tar kameraet fem bilder i rask rekkefølge, slik som i Best shot-modusen.

Fordi kameraet kun fokuserer én gang for denne typen serieopptak, var funksjonen dessverre ikke fullt så praktisk i bruk som den kunne være.

"Hva er den lyden der? Kan jeg plukke på kameraet? GI MEG NÅ, JEG VIL HA!"-unger sitter nemlig ikke spesielt i ro. Men om funksjonen ikke fungerer optimalt, er tanken bak likevel en glimrende en og et innslag av finurlig lekenhet vi liker.

På neste side kikker vi nærmere på bildekvaliteten»

Bildekvalitet

Så har vi kommet frem til det virkelig interessante. Hvordan klarer Samsung Galaxy S4 Zoom seg i Akams beintøffe testlab?

Bildekvalitet

Vi kjørte testbilder i det 12 megapiksels 16:9-formatet, som er standardformatet når man starter opp kameraet, samt testbilder i 16 megapikslers 4:3-format. Det var ingen særlig forskjell i detaljnivå i de to oppløsningene, utover at vi fikk et smalere bildeutsnitt i 16:9-format.

Merk at vi her har gjengitt testbildene i 16:9-format.

Generelt om bildestøy

Det er ikke bare optikken som begrenser et kameras evne til å gjengi detaljer, men også bildestøyen. Bildestøy oppstår i dårlig lys fordi man for å kompensere for lite lys må forsterke signalet fra bildebrikken for å få et riktig bilde. Problemet er bare at når man gjør det, forsterker man også feilene, også kjent som bildestøy eller bare støy.

Det finnes en del automatikk som forsøker å se forskjell på signal og støy og luke ut det siste mens man beholder det første, men til syvende og sist vil støyfjerning alltid i større eller mindre grad gå ut over detaljene. Det er dessverre ikke til å unngå, og jo mindre pikslene er, jo større blir problemet.

I S4 Zoom sitter det altså en 1/2.33" CMOS-bildebrikke som yter 16 megapiksler i 4:3-formatet. Det er ikke spesielt stort, men det er heller ikke en helt ukjent brikkestørrelse for kompaktkameraer.

Noen direkte konkurrent har Samsung Galaxy S4 Zoom ikke, men vi har tatt med sammenligningsbilder fra megapikselmonsteret Nokia Lumia 1020. Hvis du holder musepekeren over bildet, vil tilsvarende testbilde tatt med Lumia 1020 dukke opp. Når du fjerner musepekeren, hopper bildet tilbake til S4 Zoom.

S4 Zoom og Lumia 1020: 100 ISO

S4 Zoom og Lumia 1020: 200 ISO

S4 Zoom og Lumia 1020: 400 ISO

S4 Zoom og Lumia 1020: 800 ISO

S4 Zoom og Lumia 1020: 1600 ISO

S4 Zoom og Lumia 1020: 3200 ISO

S4 Zoom klarer seg, som dere kan se av testbildene, ganske greit opp til 400 ISO. Deretter blir det så mye bildestøy at det nesten bare blir grøt. I 1600 ISO er det så mye støy at dette bør kun brukes i direkte nødstilfelle og 3200 tør vi påstå at ikke er brukbart til noe.

Sammenlignet med Lumia 1020 er det først og fremst åpenbart at Lumiaen, med større bildebrikke og en betydelig høyere oppløsning klarer å få frem veldig mange flere detaljer enn S4 Zoom. Lumiaen holder koken frem til 1600 ISO, hvor den begynner å lide av litt manglende farger, men leverer fremdeles gjenkjennelige detaljer selv der.

Men det er faktisk et område hvor S4 Zoom gjør det ganske skarp.

Fargegjengivelse

S4 Zoom fargegjengivelse: 100 ISO.

Ut fra oversikten ovenfor, kan vi se at Samsung Galaxy S4 Zoom rett og slett treffer svært godt på de fleste fargene, sammenlignet med idealet. Gråtoner er samlet, kameraet treffer godt på hudtoner og egentlig de fleste andre farger også.

Det er noe avvik i gultoner, noe som også følger kameraet oppover i ISO-verdier, men ellers veldig bra jobbet av S4 Zoom.

På neste side summerer vi opp funnene våre og kommer til en konklusjon»

Konklusjon

Konklusjon

Er det en fugl? Er det et fly? Nei, det er en korpulent kombinasjon av en mobiltelefon og et kompaktkamera.

Så var det denne tommelen da. Hvor skal den gjøre av seg? Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

En stadig større andel av oss knipser kun bilder med mobiltelefonen, noe vi i Akam ikke ser på med veldig blide øyne. Til det er minnene disse bildene skal dokumentere alt for viktige og kvaliteten på mobilbilder har hittil vært langt under det de viktige minnene fortjener. Derfor tente Samsung Galaxy S4 Zoom et ørlite håp om at det skulle være redningen for dokumenteringen av dine og mine kjæreste øyeblikk.

Men akk, Samsung Galaxy S4 Zoom vet ikke helt hva den vil. Som ren mobiltelefon er den for klumpete og tjukk, og som kamera har den en del svakheter som gjør at du antagelig ville kommet bedre ut av det med et enkelt kompaktkamera isteden.

Sitter ikke

For at et kamera skal være behagelig å bruke, bør det ligge godt i hånden. Samtidig alle knapper være intuitivt og praktisk plassert. Samsung Galaxy S4 Zoom har verken det ene eller det andre. Den er riktignok utstyrt med et slags grep, men dette er for glatt til å være funksjonelt.

I tillegg er plasseringen av knapper slik at man ikke får en god fotograferingsflyt. Man må ty til vinglete nødløsninger: å balansere kameramobilen oppå én finger mens man hviler pekefinger på utløserknappen slik at denne blir ubrukelig, mens man samtidig betjener kameraet med tommelen på den trykkfølsomme skjermen.

24mm, 100 ISO, f/3.1, 1/30s. Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

Dessuten er zoomfunksjonen frustrerende treig i bruk, enten man velger å zoome via zoomringen rundt objektivet eller med + og --knapper på skjermen. Det virker noe halvhjertet, all den tid man tar seg bryet med å klemme 10 ganger optisk zoom inn i et mobilkamera.

Blandet opplevelse

Nei, det er ikke rettferdig å sammenligne piksel for piksel med megapikselmonsteret Nokia Lumia 1020. Med sine 41 megapiksler og større bildebrikke, gir Lumiaen et detaljnivå som S4 Zoomen med sine 16 megapiksler ikke kan drømme om å nå opp til støvlene.

Men der hvor Lumiaen leverer helt kurante resultater ved 800 ISO, begynner S4 Zoom å bli mer enn julegrøt allerede ved 400 ISO. Vel å merke vil dette ikke alltid være merkbart i reelle fotosituasjoner, men ut fra spesifikasjonene på S4 Zoom forventet vi oss egentlig litt bedre resultater.

S4 Zoom har, i forsøket på å dekke to behov i samme slengen, endt opp med å gjøre ingen av delene.

Likevel er ikke alt bare trist med S4 Zoom. Fargegjengivelsen står absolutt til godkjent og vel så det - her treffer faktisk kameraet midt i blinken. I tillegg benytter den Samsungs etter hvert temmelig helstøpte kameraapp, som gjør det lekende lett å finne frem i menyer og veksle mellom motivprogram.

Og mens vi først er inne på disse; et par av motivprogrammene har innslag av genialitet. Som for eksempel barnefotomodusen, som spiller av en morsom lyd for å trekke oppmerksomheten mot kamera, for så å ta fem bilder i rask rekkefølge. Den fungerer riktignok ikke helt optimalt, da den ikke har følgefokus, men selve konseptet er snedig og absolutt verdt å ta med videre.

Ikke helt der ennå

Kom tilbake med en S5 Zoom neste gang, med mer responsiv zoombetjening og større bildebrikke, så skal vi ta det imot med åpne armer. For konseptet med en hybrid mellom mobiltelefon og kamera har potensial. Det kan til og med bli redningen for ferieminnene dine, når sjangeren får videreutviklet seg litt.

Noen direkte alternativer til S4 Zoom finnes ikke – ennå. Som nevnt gjør Nokia Lumia 1020 en stødigere jobb på detaljnivået i tillegg til å passe bedre i lomma, men du vil antagelig komme litt lengre med et lite og nett dedikert kompaktkamera som for eksempel Panasonic Lumix LF1 eller den rimelige Canon PowerShot S110.

annonse