TestSigma DP3 Merrill

Sigmas særing er god for én eneste ting

DP3 er ikke som andre kompaktkameraer, men det tilgir vi det gjerne for.

Innledning, batteri og skjerm

Sigma er ikke redd for å gå egne veier. De er mest kjent som produsent av blitser og optikk for systemkameraer, men lager også egne kameraer som er noe utenom det vanlige.

Felles for både speilrefleksmodellen SD1 Merrill og de tre kompaktkameraene i DP-serien er en APS-C-størrelse bildebrikke utviklet av Foveon (som nå eies av Sigma). Det unike med denne er at hver piksel registrerer alle farger, mens andre kameraer bruker bildebrikker som kun registrerer en fargekanal for hver piksel.

Bildebrikken er imidlertid ikke det eneste spesielle med kameraene i DP-serien. I stedet for å lage en modell med utskiftbar optikk eller et zoomobjektiv, produserer Sigma tre nesten like kameraer med forskjellige objektiv. Tabellen under gir en oversikt:

ModellReell brennvidde35 mm ekvivalent brennviddeBeskrivelseStørste blenderPris pr 28.07.2013
DP1 Merrill19 mm28 mmVidvinkelF2.87200.-
DP2 Merrill30 mm45 mmNormalF2.87200.-
DP3 Merrill50 mm75 mmKort teleF2.87200.-


Hvis man ikke skal ta seg råd til å kjøpe to (eller alle tre) gjelder det altså finne favorittbrennvidden før man handler. Ser vi på andre modeller med relativt stor bildebrikke og fast brennvidde er det området fra 28 millimeter til omtrent 35 millimeter de andre produsentene satser på.

Dermed er både DP2 Merrill med 45mm og DP3 Merrill uten direkte konkurrenter i denne klassen. Speilløse systemkameraer kan selvsagt utstyres med tilsvarende brennvidder.

De fleste vil nok oppfatte at DP3 Merrill (heretter DP3M) som Akam testet har litt lang brennvidde for generell bruk, men 75 millimeter ekvivalent er fin for portretter, natur og mye annet hvor teleeffekten ikke skaper problemer. DP3M har dessuten en makrofunksjon innebygget.

Fysisk

Dagens trend for kompaktkameraer med stor bildebrikke er å lage de så små som mulig. Akam har allerede testet Sony RX1 og Nikon Coolpix A, og både Ricoh GR og Leica X2 er også kompakte. Fujifilm har prioritert litt annerledes med X100s: den er noe større, har søker og et retro design.

DP3M har lengre brennvidde en disse og objektivet må bli noe større når det er i bruk, men Sigma har valgt en design hvor objektivet aldri endrer størrelse - selv når kameraet skrus av.

Fordelen med dette er færre bevegelige deler og det er ingen mekanisme for å trekke objektivet inn som kan slites eller ødelegges. Ulempen er størrelsen, for selv om selve kamerahuset er relativt kompakt, gjør objektivet at det ikke er lommevennlig. Sigma har forøvrig brukt metall i både kamerahus og objektiv og DP3M virket veldig solid bygget.

Baksiden er typisk for dagens kameraer, med LCD-skjerm til venstre og knapper samlet på høyre side. Øverst til høyre er det et ruglete område hvor tommelen plasseres.

DP3 har ikke noen innebygd blits, men blitssko finnes. Et ganske stort kontrollhjul er plassert rundt utløseren.

Undersiden har stativfeste sentrert under objektivet og en luke for batteri og minnekort. DP3M bruker SD/SDHC/SDXC kort.

Venstre side er helt ren uten noen luker eller knapper.

På høyre side er luken som skjuler USB- og AV-kontakt, HDMI-kontakt finnes ikke.

Diagrammet viser vekt for DP3M og andre kompakte modeller med relativt stor bildebrikke.Vi har tatt med noen med innebygd zoomobjektiv, samt noen speilløse systemkameraer.

Modeller som Fujifilm X100s, Nikon Coolpix A, Ricoh GR og Sony RX1 har helt andre brennvidder og blir dermed ikke direkte konkurrenter. For systemkameraene inkluderer vekt det objektivet som er nærmest DP3M i brennvidde, men det er kun NEX-6 med Sony 50mm F1.8 som matcher eksakt.

Til Micro Four Thirds finnes det to 45 millimetre: Olympus 45mm F1.8 som er med i diagrammet og Panasonic/Leica 45 mm F2.8 macro som er en del tyngre. Alle tyngder er basert på produsentens opplysninger, med unntak av DP3M, siden Sigma ikke oppgir vekt med batteri og minnekort.

Skjerm

DP3 har en tretommers LCD-skjerm med 920 000 punkter. Det er nok til at skjermen virker skarp selv sett fra kort avstand. Skjermen fungerer fint under de fleste lysforhold, men blir kontrastløs og blass i kraftig sollys, noe som er et generelt problem med LCD-skjermer.

Sigma lager ekstern søker for DP1 og DP2 som kan monteres i blitsskoen. Dette er en enkel optisk søker som ikke viser informasjon om fokus eller eksponering, men den kan gjøre nytten for å komponere bildet. Den kan monteres på DP3, men vil vise mer enn det som kommer med på bildet.

Voigtländer har imidlertid en søker for 75 millimeter brennvidde og den kan brukes. Vi fant ikke informasjon om den på Voigtländers hjemmeside, men den er tilgjengelig fra Amazon og flere større fotobutikker, inklusiv FotoVideo her i Norge.

Batteri

Foveon-brikken krever en del prosessering for å gi RGB-farger i JPG bildefilene. Siden det registreres tre farger for hvert punkt blir det mye data som skal behandles og store RAW-filer som skal lagres. DP3M ga filstørrelser i RAW på rundt 40 til 60 megabytes.

Hva som er hovedårsaken til at DP-kameraene har stort strømforbruk sier ikke Sigma noe om, men de oppgir en batterikapasitet på kun 97 bilder for DP3M. Det er utrolig lite for et kamera i dag. Mange av konkurrentene klarer tre eller fire ganger så mange bilder og selv små modeller klarer minst 200 eksponeringer målt med CIPAs testprosedyre.

Sigma oppgir ikke målemetode for sin test, men sender heldigvis med to batterier til hvert kamera. Selv det er i underkant og de kunne gjerne valgt en noe større batteritype. Batteriindikatoren går veldig raskt fra å vise tilsynelatende fullt batteri til helt tomt, så begge batterier bør alltid være med. Sigma kan også levere batterieliminator (SAC-5).

På neste side snakker vi om hvordan DP3 er i praktisk bruk »