Til hovedinnhold

Test av Apple Magic Mouse

Test av Apple Magic Mouse

Testresultater

Nyskapende, funksjonsrik, glimrende scrolling, lekker
Litt vanskelig å bruke flere fingre, lite ergonomisk0

For med et navn som Magic Mouse er det ingen tvil om at Apple legger listen høyt. Selv om det sjelden har vært noe problem for selskapet til Steve Jobs. Den forrige musen deres var da også fulgt av et ganske heftig navn - Mighty Mouse. Kjenner vet imidlertid at det navnet kanskje ikke var det mest passende.
Nå håper nok allikevel Apple og deres hærskare av mye roste designere at de har løst floken. iPhone er blant inspirasjonen til den nye musen, kanskje litt selvfølgelig sier noen. For hele toppen er en trykksensitiv flate som kan brukes til å styre maskinen med forskjellige fingerbevegelser.
I prinsippet en genial løsning. Muligheten til å styre ting enkelt via små fingerbevegelser høres unekelig forlokkende ut. Men kan det fungere like bra i praksis som i teorien.
Mye design
Det enkle svaret er selvsagt nei. Ting fungerer sjelden like bra i praksis. Det er imidlertid hevet over enhver tvil at Magic Mouse fungerer langt bedre enn forløperen, på flere områder. Selve designet er blant annet kraftig forbedret.


Utseendet er langt mer 2009 enn det Mighty Mouse kunne skilte med. Nå kom den jo tross alt på markedet allerede i 2005, så etter fire år er det jo naturlig at designet ikke lever like godt lenger. Magic Mouse er langt mer fremtidsrettet. Det gjelder også teknologien ombord, og da snakker vi ikke om den trykksensitive flaten som tross alt er den største oppgraderingen.
Den nye musen vil heller ikke bruke like mye strøm som tidligere. Riktignok kun når den ikke er i bruk. Det ligger nemlig en del strømsparing i interaksjonen med Mac OS X som gjør at den bruker minimalt med strøm når den ikke brukes aktivt. Dette er utvilsomt nyttig, for alle som har en heftig databruk har nok opplevd at batteriet i den trådløse versjonen av Mighty Mouse ladet seg ut altfor ofte.
Noen klager har kommet på ergonomien i den nye musen. Selv føler vi at den ligger godt i hånden og beveger seg veldig bra på bordet. Allikevel kan vi se at noen vil ha problemer med den. Den er nemlig ekstremt lav, slik at den er litt umerkelig til tider. Dette kan være et bevisst valg fra Apple for å sikre at fingrene får plass til å bruke toppen av musen.
Mye funksjonalitet
For den trykksensitive flaten er utvilsomt det beste aspektet av denne musen. Et virkelig skritt videre for musen. Nå skal vi ikke late som at alt er perfekt bare fordi den har fått litt iPhone-inspirert teknologi, for det er mye som ikke fungerer like bra. Allikevel er det nok her til å konkludere med at dette er fornuftig.

For det gir unektelig noe nye muligheter å gjøre toppen av musen om til en trykkflate. For scrolling som tidligere har vært gjort med en liten knapp eller hjul skjer nå ved å bare dra en finger opp eller ned på den nevnte flaten. Jo fortere du beveger den jo fortere scroller nettsiden eller dokumentet som er åpent. Dette er viktig basisfunksjonalitet som fungerer bedre enn tidligere. Ved å holde Ctrl-knappen inne samtidig vil du også raskt zoome inn på skjermen, slik at du kan få langt bedre oversikt over små detaljer. Med én finger er det også mulig å scrolle 360 grader i åpne dokumenter, nettsider eller lignende.

Allikevel er det flere fingre som er mest interessant. For ved å dra to fingre frem og tilbake over trykkflaten kan du bevege deg frem og tilbake i nettleserens historie, i bildegallerier og andre tilsvarende filer. En nyttig funksjon, men allikevel den mest problematiske. For du må på en eller annen måte klare å holde musen stille samtidig som du drar fingrene over, og dette er lettere sagt enn gjort. Litt trening hjelper imidlertid på, men det føles hele tiden litt knotete å holde musen fast med en kombinasjon av tommel og ring- eller lillefinger, mens peke- og langfinger blir dratt over trykkflaten.


Du kan selvsagt også bruke Magic Mouse som en helt vanlig mus, ved å trykke hele den trykksensitive flaten ned, men da går du jo glipp av all moroa. Det fungerer imidlertid veldig bra og eventuelle mistanker om at en slik flate vil være uhåndterlig i forhold til den livsviktige trykkefunksjonen er totalt ubegrunnet. Høyreknappen er også tilstede, selv om den nå kan flyttes fra høyre til venstre (for keivhendte) via en funksjon i Systemvalg på Mac OS X.
Mye konklusjon
Apple Magic Mouse er et spennende produkt en eller kjedelig produktkategori, og Apple viser igjen at de ofte ligger et steg foran. Da sliter de også med at alt ikke nødvendigvis fungerer like bra. Det tar tross alt litt tid å opparbeide nye vaner hos folk. Ergonomien er utvilsomt et problematisk punkt, selv om ikke alle bryr seg om det. Når det også er litt vanskelig å bruke flere fingre, som tross alt er noe av poenget er ikke dette noen fulltreffer. I underkant av 600 kroner for en mus er utvilsomt mye penger, men det koster å være i forkant av utviklingen.
Det er det ingen tvil om at Magic Mouse er. Tingene som fungerer er da også ekstremt suksessfulle. Bevegelse, design og scrolling er suverent og med innebygd brukermanual i Mac-operativsystemet går det relativt greit å lære seg de tingene som ikke nødvendigvis sitter ved første gjennomkjøring. Får Apple fikset et par av de andre problempunktene er dette ganske nærme en perfekt datamus.
Internett: www.apple.no/magicmouse
Pris: Fra 579 kroner

Bildeeksempler

Les også
Magic Mouse gir batteriproblemer
Les også
Test av Apple MacBook
Mer om
annonse