Til hovedinnhold

Asus O!Play Air

Asus O!Play Air

Testresultater

Gode filmegenskaper med støtte for mange formater. Har WLAN, eSATA og minnekorlesere.
Litt å hente på andre ting enn film. Noen internettfunksjoner oppleves som litt ustabile. Tungvint å bytte lydkilde ut.0

Store HD-kapable flatskjermer har funnet veien til mange norske stuer, men det er likevel slik at en god del fremdeles kun bruker TV-en til å se fjernsynsendinger eller en og annen DVD. Men i en tid der mer og mer av våre filmer, bilder og musikk er digitale filer, kan det være smart å satse på et mediesenter (stue-PC) i tillegg.
Guide: Bør du ha mediesenter?
Det å ha en datamaskin i stua, selv en relativt liten en, er likevel uaktuelt for mange. Typiske ankepunkter er kostnader, plass, støy og ikke minst at det å sette opp et velfungerende oppsett krever litt jobb med tanke på valg av både maskin- og programvare.
Et alternativ til alt dette er å gå for en frittstående mediespiller, som i praksis er en liten datamaskin med spesialisert program- og maskinvare. En slik har langt færre bruksområder enn en vanlig PC, men skal til gjengjeld gjøre en god jobb med sine få oppgaver.

Bør oppdateres

I likhet med en spillkonsoll eller en Blu-ray-spiller har også O!Play sitt eget operativsystem (også kjent som firmware eller fastvare), som stadig blir fikset på og oppdatert med nye funksjoner. Men selv om denne spilleren har direkte tilgang til Internett via nettverk, kan den ikke oppdatere seg selv automatisk. Du må selv laste ned den nye oppdateringsfila fra nettet og legge den i rotkatalogen på en tilkoblet USB-enhet for å kunne oppdatere.

Siden dette kommer litt uklart frem av dokumentasjonen tok det litt tid før vi oppdaterte vår testenhet. Hva vi oppdaget var at flere negative punkter forsvant fra blokka vår med siste oppdatering, og at vi i tillegg fikk tilgang på noen nettjenester. Alt i alt illustrerer dette hvor viktig det er å oppdatere enheten for å få mest mulig ut av den.

Spill, spill, spill

Asus O!Play finnes i to versjoner (pluss at det skal komme en ny mot slutten av sommeren), og vi har testet den nyeste som er kalt O!Play Air (HDP-R3). Hovedforskjellen til den gamle (HDP-R1) er som navnet tilsier at denne modellen har trådløst nettverk (802.11n). I tillegg har Asus puttet inn minnekortlesere i Air, noe som gjør det enkelt dersom du ofte ser bilder på TV-en. Boksen har forresten ingen vifter, så den støyer ikke.

Enkelt sagt kan vi si at Asus O!Play gjør tre ting - den kan vise bilder, spille av musikk og spille av video. Som tilleggsfunksjonalitet har spilleren som nevnt også tilgang på noen få nettjenester - Picasa, Flickr, en værtjeneste, samt nettradio og -TV. Sant å si er det mye jalla i siste kategori, og stabiliteten er så som så på dette tidspunktet. Vi hadde altså ikke anskaffet O!Play hovedsaklig på bakgrunn av dens nettmuligheter, men det er jo artig å se at Asus prøver å stappe inn litt ekstrafunksjonalitet her.

O!Play er såpass stor at den nesten kunne rommet en liten harddisk, men den har faktisk ingen interne lagringsmuligheter. Avspilling skjer i stedet over nettverket, eller fra en ekstern harddisk (USB eller E-SATA), minnepinne eller minnekort. Spilleren kan forresten også settes til å kopiere filer, for eksempel fra minnekort til en nettverksstasjon.


På boksens høyre side er det minnekortlesere for CF, SD, MMC og MS, mens vi på venstre har en vanlig USB-kontakt og en kombo-kontakt som både kan brukes til USB eller en harddisk med eSATA.

Bak finner vi tre standard phono-kontakter for stereolyd og komposittvideo, en optisk SPDIF-kontakt for digital lyd, HDMI 1.3 for digitalt bilde, strøminntak og LAN-port. Som nevnt har O!Play Air også innebygd 802.11n trådløst nett.

For tilkobling av lyd og bilde vil vi naturligvis anbefale deg å bruke HDMI og eventuelt SPDIF dersom lyden skal til en annen kilde. Kabler til dette følger ikke med i pakken, kun til de analoge kontaktene.

Opprinnelig hadde vi problemer med det trådløse nettverksoppsettet på grunn av skjult SSID (nettverksnavn), men dette løste seg etter firmwareoppdateringen. Tilgang til delte ressurser på Windows-nettverket var uten problemer, også for hjemmeserveren med WHS (Windows Home Server) operativsystem. Har du planer om å spille av HD over nettverket vil vi for øvrig anbefale deg å gå for kablet nettverk, men med gode forhold og utstyr kan du også klare deg med et velfungerende 11n-nettverk.

Best på film

Selv om O!Play også kan spille av musikk og vise bilder, er det ved videoavspilling at denne boksen virkelig skinner. Ikke at vi har noe spesielt å utsette på kvaliteten når det gjelder musikken eller bildene, men det å stadig bla frem og tilbake i en stor musikk- eller bildesamling med fjernkontrollen er ganske enkelt ikke spesielt effektivt. Dessuten kan du for eksempel koble opp en MP3-spiller eller digitalkamera direkte til forsterker eller TV for slik bruk.

Når det er sagt støtter O!Play en rekke med lyd- og bildeformater. Av førstnevnte kan boksen kan spille filer i formatene MP3, WAV, AAC, OGG, FLAC og AIFF. Det er også støtte for spillelister og låter kan spilles av i tilfeldig rekkefølge. Du kan se bilder i formatene JPEG, BMP, PNG, GIF og TIFF.

Men som nevnt er det videoavspilling som virkelig er greia med O!Play. Den har støtte for MPEG1/2/4, RM/RMVB, VC-1 og H.264, noe som betyr at den kan spille av de aller, aller fleste filer med endelsene .mp4, .mov, .xvid., .avi., .dvix., .asf, .wmv, .mkv, .rm, .rmvb, .flv, .ts, .m2ts, .dat, .mpg, .vob, .mts, .tp og .trp. Den kan også spille av ISO-filer direkte, som for eksempel en DVD-film pakket i dette formatet.

Av videolyd mangler det heller ikke stort - MP3, WAV, AAC, OGG, WAV, FLAC, AIFF, LPCM, WMA, Dolby Digital AC3, Dolby Digital Plus og DTS - de siste der for 6-kanals surround. Du kan også sende RAW digitale lyddata om du har en forsterker som støtter dette.

O!Play lar deg dessuten velge mellom undertekster, enten interne eller eksterne i formatene SRT, SUB, SMI eller SSA.

Om du nå ikke helt følger med etter de de siste avsnittene kan vi godt ta det i klartekst - Asus O!Play Air spiller av så å si alt av film eller TV-programmer som svever rundt på Internett per i dag. Har du for eksempel planer om en piratkarriere innen HD-materiale går det i .mkv-filer, typisk kodet i H.264 og AC3- eller DTS-lyd - alt i alt noe Asus O!Play takler fint. For mange filmer er det også mulig å laste ned undertekster separat, og boksen gjør det uproblematisk å spille av dette i tillegg. Spilleren gir deg også mulighet til kunne å velge mellom lydspor på filmer som har flere.

Ved siden av litt laber formatstøtte har tidligere det store ankepunktet med tanke på slike frittstående mediespillere vært ytelse. HD-materiale i 1080p eller Full HD er krevende saker, og det er derfor nesten imponerende å se hva Asus O!Play Air klarer å tygge seg gjennom av tungt materiale. På et par av de tyngste filmene var vi riktignok i stand til å finne et og annet parti der boksen får litt hikke, men sant å si gjør den likevel en bedre jobb med disse enn undertegnedes dedikerte stue-PC.

Hvorvidt kvaliteten er like god som på en god stue-PC er kanskje et annet spørsmål, men med litt fiksing på O!play sine standardinnstillinger har vi egentlig ikke så mye å klage på. Perfeksjonister bør uansett holde seg til HD-materiale på Blu-ray-plater.

Konklusjon

Asus O!Play Air kan flere ting - blant annet vise bilder, spille musikk og høre internettradio - men dersom du går til innkjøp av en slik skal det være på grunn av dens gode filmegenskaper. Den spiller ikke bare av det aller fleste videoformatene, men gjør også en meget god jobb med tungt HD-materiale.

For de andre egenskapene er spilleren på ingen måte håpløs, men det finnes bedre alternativer enn å knotte gjennom musikksamlingen med en fjernkontroll. Nettjenestene som er lagt til oppleves dessuten som litt ustabile. Vi kunne også ønsket oss en enklere måte er å bytte lydkilde ut på. Når vi går fra en film med med surround til enkel stereolyd er vi nemlig nødt til å returnere til setup-menyen for å hoppe mellom utformatene (SPDIF LPCM og SPDIF RAW) for å få riktig lyd.

O!Play Air koster omtrent 1200 kroner, men dersom du ikke trenger trådløst nettverk eller minnekortlesere kan du spare omtrent 400 kroner ved å gå for den eldre modellen.

Bildeeksempler

Les også
Bedre mediespillere på vei
Les også
Her er nettradioene du bør kjøpe til jul
Les også
Dette er Boxee Box
Les også
Harddisk for filmkvelden
Les også
ASRock ION 330HT-BD
Les også
Lyntest: Logitech Squeezebox Touch
Les også
Hjemmeserver - del 1
annonse