Til hovedinnhold

Test: LG BL20

Test: LG BL20

Testresultater

Pen designmobil, FM-radio, brukbart kamera, turbo-3G, gode menyer med blant annet Widgets.
Fingermerker vises godt, lett å komme nær touchkontrollene ved et uhell, Ikke Active Sync, GPS eller WLAN.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Den er unektelig lekker, der vi pakker den opp av salgspakken og fjerner de tynne plastfilmene som beskytter de blanke overflatene. Den som tror sort pianolakk er gått av moten får tro om igjen. BL20 er sort og skinnende, med diskret sidelist i sølv, og illrød metallisk farge i topp og bunn.

Fargene og finishen er den samme som på storebror BL40, touchmobilen som stakk av med Gulltasten 2009 som beste designmobil. Men BL20 er ikke like lang og slank som BL40, og selv om det er en touch-mobil, så har den ikke berøringsskjerm.

Det er med andre ord bare kontrollene som er berøringssensitive. Disse er plassert i den speilblanke sorte flaten under skjermen. Når vi trykker på aktiveringsknappen på toppen av telefonen lyser kontrollsymbolene opp i rødt. En lett berøring på et slikt felt, og den angitte funksjonen er valgt.

Standardtatster

Skyver vi frontdelen opp, så dukker det frem et T9-tastatur i samme røde farge som feltene på toppen og bunnen av telefonen. Tasene er helt flate og glatte, med to ørsmå markeringer som gjør det mulig å føle seg frem til sentertasten (5jkl). Mellom tasteradene er det en tynn stripe i sølv, mer for syns skyld enn for å hindre feiltasting.
 
Sølvstripen gir nemlig etter på samme måte som resten av tastaturet, og dermed er det fort gjort å trykke på tasten over og under sølvstripen samtidig.

Når det er sagt, så må vi også ta med at tastene er såpass store at vi ikke opplever feiltasting som noe problem.

Skjerm

Skjermen på LG BL20 måler 2,4 tommer og har en oppløsning på 240x320 punkter. Det kan virke lite i konkurranse med de mange touch-mobilene som er kommet på markedet, men gir en grei brukeropplevelse på BL20. Har du brukt en touchmobil med større skjerm tidligere, så vil overgangen til BL20 bli litt som å bytte ut den nye store flatskjermen hjemme med den gamle TV-en du hadde før.

Så er heller ikke dette den mobiltelefonen det vil være naturlig å velge om du er ute eter en mobil som er spesielt egnet for å se film, bilder eller surfe på Internett. Skjermen er godt lesbar i sollys.

Skyvemekanismen på telefonen er presis med en god fjærmekanisme som gjør at telefonen enten holder seg helt åpen eller helt lukket. Telefonen åpnes enkelt med en hånd. Det gjør ikke noe om du skyver på betjeningsfeltet, for det er først etter at telefonen har åpnet seg helt at dette feltet blir berøringssensitivt.

Menyer

De fire røde pilene tilsvarer retningene på standard navigasjonstaster, og bak hver av dem skjuler det seg en snarvei. Pilen som peker opp åpner en ikonbasert meny med snarveier til de mest brukte funksjonene som SMS, FM-radio, e-post og nettleser. Pil ned er snarvei til kontaktliste, pil til venstre er snarvei til profilvalg (lydløs, vibrasjon, flymodus osv.), mens pil mot høyre åpner for å skrive SMS.

Kvitteringstasten midt på navigasjonsfeltet åpner en ikonbasert meny, slik vi er vant til å se på mobiltelefoner.

Widgets

Men denne telefonen støtter også miniprogrammer som kan kjøres rett fra hjemmeskjermen. Nede til høyre på navigasjonsfeltet er det et ikon som åpner for dette grensesnittet. Ett trykk åpner eller lukker for miniprogrammene, og når du først har åpnet ett, så kan du bla fra miniprogram til miniprogram med piltsastene.

Miniprogrammene vi finner er klokkealarm, notater, kalender, en rullemeny der vi kan snurre oss gjennom favorittkontakter, en værapplikasjon med dagens værmelding og prognoser for de neste tre dagene, levert av AccuWeather.com, og en RSS-leser. Vi kan ikke legge til nye slike miniprogrammer (widgets), men vi kan velge bort de vi ikke trenger.

På motsatt side av valgtasten som åpner miniprogrammer, finner vi en valgtast som åpner en oversikt over programmer vi har åpnet.

Menyene fungerer bra, og vi lærer ganske snart hvordan vi skal forholde oss til brukergrensesnittet på BL20. Likevel hender det en og annen gang at vi kommer nær berøringsfelter vi ikke hadde tenkt å berøre, med det resultat at telefonen foretar seg ett eller annet utilsiktet. Berøringsfeltene er nemlig svært sensitive.

Kamera

Kameraet i BL20 tar bilder med 5 megapiksler oppløsning, og bildekvaliteten er god. Her er ikke noen ordinær blits, men en liten diode som lyser opp det aller nærmeste området. Innstillingene er enkle og intuitive.

Kameraet har nattmodus, selvutløser (tidsur), nattinnstilling og effektene sort/hvitt, sepia og negativ, men mangler ansiktsgjenkjenning, manuell ISO-setting eller mulighet for å sette fokusområde.

Det er også mulig å filme med BL20, som filmer opp til QVGA-oppløsning (320x240-punkter) med 15 bilder per sekund.

Optikken er fra Schneider Kreuznach, og skuler seg bak et glassfelt som mangler beskyttelse mot riper og skitt. Under artikkelen finner du eksempelbilder vi har tatt med LG BL20.


Musikk/radio
BL20 har både MP3-spiller og FM-radio. Det er ”bare” 60 MB minne i telefonen, og noe minnekort fulgte ikke med i pakken vi mottok. BL20 skal imidlertid støtte minnekort opp til 16 GB.
Lyden er grei nok, men kontrollene kunne vært bedre. Blant annet er det ikke mulig å justere volumet når skjermen går i hvilemodus. En ting er at berøringskontrollene låses, men heller ikke de fysiske volumtastene på siden virker når skjermen går i sort.
 
Ørepluggene som følger med er heller ikke mye tess. Heldig vis er det en 3,5mm overgang på håndfrikabelen slik at ørepluggene enkelt kan byttes ut.
Siden det ikke er noen egen inngang for hodetelefoner på telefonen, så kan du ikke lade mobiltelefonen samtidig som du hører på musikk eller radio via den medfølgende kabelen. Nå kan du saktens høre musikk via de innbygde høyttalerne i mobiltelefonen (skrekk og gru), eler via A2DP.
Men FM-radio krever at håndfrikabel er på plass, og da må ladekabelen ut.

Side touch

På boksen telefonen kommer i er det avbildet et symbol og et tekst som sier at BL20 har ”Side Touch Control”. Verken bruksanvisningen eller den medfølgende CD-en forteller noe om hva som menes med det. Riktig nok er det volumtast og kameratast på siden av telefonen, men det er ikke noe spesielt med disse. Annet enn at tastene oppleves som stive?

BL20 er nok i utgangspunktet en mobiltelefon for den som først og fremst ringer eller sender meldinger med mobiltelefonen. Så er også kvaliteten på lyden ved samtaler god.

Ikke businessmobil

For businessbrukere blir telefonen litt for enkel. Blant annet mangler den støtte for Active Sync, og POP/IMAP-klienten i telefonen er enkel. Batteriet på 900 mAh gir en standbytid på opp til 450 timer, mens taletiden er oppgitt til opp til 5 timer.

Alt i alt en telefon som nok er mer pen enn praktisk, men som likevel har funksjoner nok for den som ikke forventer at BL20 skal være en smartmobil.

Her er noen bilder vi har knipset med LG BL20:

Bildeeksempler

Testresultater

Pen designmobil, FM-radio, brukbart kamera, turbo-3G, gode menyer med blant annet Widgets.
Fingermerker vises godt, lett å komme nær touchkontrollene ved et uhell, Ikke Active Sync, GPS eller WLAN.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Pen designmobil, FM-radio, brukbart kamera, turbo-3G, gode menyer med blant annet Widgets.
Fingermerker vises godt, lett å komme nær touchkontrollene ved et uhell, Ikke Active Sync, GPS eller WLAN.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse106.9 x 50.8 x 12.3mm
Vekt115 g
Standby-tid450 timer
Taletid5 timer
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portJa Ja, MicroUSB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingFlate og glatte taster, men nokså store
MMSKrysse av
EpostJa Ja, enkel
Sosiale tjenesterBytt
OrdbokT9
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraEnkelt å bruke
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning5 megapiksler
VideoopptakQVGA@15fps
Skjermstørrelse320x240 2,4 tommer
Fargedybde262000
Minne-
Minnekapasitet80 MB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 16 GB
Nettverk-
UMTSJa Ja, HSDPA 3,6
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANBytt
GPSBytt
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkDesignmobil med god samtalelyd
PrisklasseMiddels/lav
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetLitt overfølsom
DesignSvært bra
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilJa Java. Flere demospill følger med
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdi0,667
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse