Til hovedinnhold

Test: Nokia BH-905 - Salve for ørene

Så vidt vi kjenner til er dette det første mobilhodesettet med Bluetooth som også har støyreduksjon, eller Active Noise Cancelling (ANC), som det heter på moderne norsk. Det er en teknologi der mikrofoner oppfatter lydene rundt deg, og en prosessor regner ut hvordan disse lydene best skal fjernes ved hjelp av det vi kan kalle motstøy. Resultatet er at når vi setter hodesettet på og aktiverer støyfilteret, så blir omgivelseslydene kraftig redusert.

Fly

Helt borte blir de ikke, og i svært støyende omgivelser, som på fly, så blir det på ingen måte lydløst. Dessuten medfører ANC athodesettet faktisk lager en svak suselyd, og det kjennes nesten ut som om det skapes et vakuum inne i klokkene. Det er selvsagt mulig å skru av støydempingen med en egen bryter. I rolige omgivelser blir det faktisk mer slitsomt å kjøre med støydemping enn uten.
Men poenget er at omgivelseslydene virker mye fjernere med ANC aktivert. For noen blir det stille nok til at de får sove, og da har ikke hodesettet noen annen praktisk funksjon enn å virke som sov-i-ro i ørene. For andre blir støyen akkurat så fjern at de greier å følge med på hva som blir sagt i en film, eller kan nyte musikk.

Samtaler
Men om du ikke sitter på flyet er det åpenbart vel så viktig at du kan høre den du snakker med i mobiltelefonen, også om du er i larmende omgivelser. Dessuten er det en fordel at den du snakker med også kan høre deg.
For selv om BH-905 fungerer utmerket til musikk fra en iPod (via ledning), så er dette først og fremst et tilbehør til mobiltelefonen.

Klokker

Nokia har flere stereohodesett i sin portefølje, og det er ikke så lenge siden vi testet BH-503, som er et hodesett med bøylen i nakken. Det nye hodesettet ser med ut som tradisjonelle høretelefoner med bøyle over hodet og kraftigere klokker.


Men settet er likevel atskillig mindre enn hodetelefonene BH-604, som har klokker som omslutter hele øret.
Det gjør ikke klokkene på BH-905, som i stedet har behagelige puter som ligger mot øret. Løsningen gjør at hodesettet ikke kjennes like tett, og dermed er mer behagelig å bruke over tid. Samtidig har det den ulempen at hodesettet lekker mer lyd til omgivelsene enn det en lukket klokke gjør. I en lukket klokke er det også plass til større høyttalere.
Kontroll
Men høyttalerne i BH-905 er kraftige nok, og hodesettet gir god lyd i så vel bass, som mellomtoner og diskant. Volumkontrollene er plassert under høyre øreklokke, mens funksjonene for start og stopp (pause) sitter nederst på utsiden av klokken. Også de øvrige kontrollene sitter utenpå klokken. Frem- og tilbake er plassert i forkant og bakkant, mens anropstasten er plassert på toppen.
Bryteren til støyreduksjonen (ANC) er plassert i underkant av venstre klokke..

Kompatibelt

BH-905 er ikke et hodesett for joggere eller andre som driver fysisk aktivitet. Da vil øreplugger eller hodesettet BH-503 være bedre egnet. Men skal du nyte musikk fra mobilen uten kabler, og samtidig kunne besvare en samtale med et lett fingertrykk, så er BH-905 midt i blinken. Vi har testet det med telefoner fra HTC (Windows Mobile og Android), Samsung, Sony Ericsson, LG, Apple og selvsagt Nokia.

Vi merker oss at vi på HTC Magic ikke har noen mulighet til å justere bass og diskant, og dermed kan diskanten bli litt for skarp. Med iPhone blir lyden bra, men vi kan ikke spole frem eller tilbake fra kontrollene på hodesettet. Vi kan starte og avslutte samtaler fra kontrollen på øreklokken, men ikke åpne talemenyen i telefonen (iPhone 3.1).


 
På de øvrige modellene vi har prøvd har settet fungert uten problemer. Settet kan også brukes når det er utladet, men da bare via kabel, og uten aktivt støyfilter.
Anbefales
Lav vekt, god lyd, støyreduksjon og innbygde mikrofoner med DSP (digital støyreduksjon), kombinert med en helt utrolig batterikapasitet og bra design, gjør dette til et hodesett vi trygt kan anbefale. At det også følger med et reiseetui med et arsenal av plugger så du kan koble til andre spillere eller lyduttaket på flysetet, er selvsagt heller ikke dumt (kan brukes som vanlige øreklokker via kabel).
Det eneste vi eventuelt måtte ha å utsette på dette etuiet er at det er i største og tyngste laget for folk som reiser mye.
Vi skal selvsagt ikke laste Nokia for at HTC Magic mangler equalizer, eller at iPhone ikke har støtte for standard fjernkontroll over Bluetooth. Skulle vi trekke for noe i det hele tatt, så måtte det være at BH-905 lekker noe lyd til omgivelsene, og at prisen er temmelig høy.
Men om du holder lyden på et nivå ørene dine har godt av, så vil du neppe være til sjenanse for dine omgivelser. Etter en totalvurdering ender vi med å gi Nokia BH-905 toppkarakter.

Mer om
annonse