Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Lumia 950

Skal du ha en skikkelig bra kameramobil, bør du ta en kikk på Lumia 950

Vi har testet den minste av Microsofts nye toppmodeller.

Kurt Lekanger, Tek.no

Vi testet nylig Microsoft største toppmodell, Lumia 950 XL. Nå har turen kommet til lillebror, Lumia 950. Begge telefonene ble lansert i oktober 2015, og er etterfølgerne til Lumia 930 – som vi testet for litt over ett år siden.

Siden de to telefonene er forholdsvis like, kommer vi i denne testen til å konsentrere oss om forskjellene – og heller vise til testen av Lumia 950 XL der det meste er likt.

Når vi først er inne på forskjeller. Dette er forskjellene mellom de to modellene:

  • Skjerm: Lumia 950 har 5,2-tommers skjerm, 950 XL har en 5,7-tommer. Oppløsningen er den samme.
  • Prosessor: Lumia 950 har en Qualcomm Snapdragon 808-systembrikke, Lumia 950 XL har en Snapdragon 810.
  • Batteri. Lumia 950 har et litt mindre batteri.

Som du ser er altså forskjellene minimale.

Praktisk bruk

Mange vil kanskje synes at storebroren til denne, Lumia 950 XL, er i største laget. Men Lumia 950 er heller ingen smågutt, selv om den størrelsesmessig er mer på nivå med det som har blitt vanlig for mobiltelefoner. Undertegnede liker imidlertid bedre størrelsen til 950, siden den passer bedre i bukselommer av normal størrelse. Det er riktignok smak og behag – jeg har kollegaer som sverger til de største mobilmodellene.

Telefonen har bakside i polykarbonat, samme type plast som Nokia og senere Microsoft har brukt i sine telefoner tidligere også. Bakdekselet kan tas av, og på baksiden finner du minnekortplass og plass til nano-SIM-kort. Og selvfølgelig batteriet.

Under batteridekselet finner du plass til nano-SIM og et MicroSD-kort. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

I Lumia 950 er batteriet på 3000 mAh/11,6 Wh, mens det er på 3340 mAh/12,8 Wh på 950 XL. Men så har XL-modellen en litt større skjerm og kraftigere prosessor, og det bruker selvfølgelig litt ekstra strøm. Microsoft oppgir likevel litt bedre batteritid for 950XL: 19 timers taletid ved 3G på 950 XL, mot 18 timer på 950. Og maks videoavspillingstid er 10 timer på 950 og 11 på 950 XL. Vi opplevde batteritiden på de to telefonene som noenlunde lik – og forholdsvis god. Stort sett hadde vi igjen en del strøm da kvelden kom, og kunne bruke telefonen 1-2 dager mellom hver lading. Ved veldig aktiv bruk måtte vi lade på kvelden.

Mindre skjerm – høyere punkttetthet

Selv om skjermen til Lumia 950 er «bare» 5,2 tommer, mot 5,7 tommer på XL-modellen, er oppløsningen den samme. En oppløsning på 1440 x 2560 punkter betyr at punkttettheten øker fra ca. 518 til 564 punkter per tomme for Lumia 950. Dette er så høyt at du neppe klarer å skille bildepunktene fra hverandre.

I likhet med 950 XL, har også 950 en svært god skjerm. Den høye oppløsningen gjør at skjermen virker sylskarp, og skjermen er også lyssterk og har god fargegjengivelse. Vi sjekket hvitbalansen til skjermen med kalibreringsverktøyet vi bruker til TV-testing, og den var så nær perfekt som det får blitt. Om du foretrekker et varmere eller kaldere bilde, er det imidlertid mulig å justere fargene på skjermen via innstillingsmenyene.

Med en tykkelse på 8,2 millimeter er ikke telefonen av de tynneste – men Lumia 950 virker likevel ikke som noen stor og klumpete telefon. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Microsofts Clearblack-teknologi bruker polariseringsfiltre foran skjermen for å gjøre den bedre lesbar i sollys, uten at man behøver å skru opp lysstyrken så mye at det går ut over batteritiden.

Rask – men med noen bugs

Tidligere versjoner av Windows for mobiltelefoner har vært kjent for å kreve lite av maskinvaren, og med såpass kraftig maskinvare som sitter i Lumia 950 burde alt flyte bra her. Vi har brukt 950 i rundt én uke, og opplever den som en svært rask telefon.

Det finnes få gode testprogrammer for Windows Phone, men vi kjørte AnTuTu på den. Dette programmet finnes imidlertid bare i en gammel betaversjon til Windows-mobiler, og vi får langt lavere scores på Windows-mobiler enn på Android-mobiler – så vi velger å ta resultatene med en klype salt. AnTuTu-resultatet for Lumia 950 havner på 24 619 poeng, mot 25 790 for Lumia 950 XL. Ytelsesforskjellen mellom de to telefonene er med andre ord ganske beskjeden, om vi skal tro dette testprogrammet.

Lumia 950 (foran) og 950 XL ved siden av hverandre. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Windows 10 på mobiltelefon fungerer bra, og brukeropplevelsen er ikke så veldig annerledes enn vi er blitt vant til fra versjon 8.x. Operativsystemet er minst like brukervennlig som Android, og vi liker konseptet med levende fliser hvor appene leverer oppdateringer til deg rett på startskjermen.

Dessverre har vi opplevd enkelte irriterende småfeil («bugs») i løpet av testperioden. Merkelig nok har det ikke alltid vært de samme feilene som på 950 XL. Ved ett tilfelle opplevde vi at telefonen hengte seg opp da vi trakk ned varslingsfeltet, og vi har også vært borti at tastaturet har lagt seg over tekstfelter. Vi nevner også at Microsoft har gjort det mulig å få alle Skype-meldingene dine integrert i meldings-appen, men at dette ikke fungerer spesielt bra. Noen ganger får vi ikke sendt Skype-meldinger fra telefonen, og andre ganger hender det at meldinger dukker opp på telefonen, men ikke på Skype-klienten på Mac-en. Skype er imidlertid ett av de programmene vi vet om som har flest feil og problemer – så det er mulig det ikke er Windows 10 eller Lumia 950 sin skyld at ikke alt går helt på skinner.

En større oppdatering av Windows 10 for mobiltelefoner skal være underveis denne uken, så det er mulig en del av småfeilene blir rettet. Vi oppdaterer isåfall testene av 950 og 950 XL.

Telefonen kommer med mye bra programvare, hvor spesielt Office-pakken bør nevnes. Men også den nye skjermopplåsingsfunksjonen Windows Hello er veldig kjekk. Den bruker irisgjenkjenning, og klarer å låse opp telefonen ved å se øynene dine med infrarødt lys. Dermed virker det selv om det er mørkt rundt deg.

Du kan lese mer om Windows Hello og den øvrige programvaren i 950 XL-testen »

Supert kamera

Lumia 950 (nærmest) og 950 XL bruker samme kamera, selv om de ser litt forskjellige ut på utsiden. Tre fargede LED-lys sørger for riktig farge på blitslyset. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Kameraet som sitter i Lumia 950 er det samme 20 megapiksel PureView-kameraet som sitter i storebror 950 XL. Vi prøvde å ta identiske bilder med begge telefonene, både generelle utendørsbilder og bilder av en testplansje på vår testlab – og resultatene fremsto som identiske.

Det betyr at du vil bli svært godt fornøyd med Lumia 950 som kameramobil. Kameraet tar veldig gode bilder, selv i svak belysning – og det takler også godt motiver med vanskelige lysforhold. Tar du et kveldsbilde vil kameraet i Lumia 950 klare å få med detaljer inne i butikkvinduer samtidig som det som er utendørs er riktig eksponert. Mange mobilkameraer har en tendens til å overeksponere slike bilder, slik at alle vinduer med lys er fullstendig «utblåst».

Vi har tatt en masse testbilder med Lumia 950 XL – sjekk bildene her »

Kameraet tar ikke bare gode bilder på autoinnstillinger, du har også mulighet til å manuelt justere mange av innstillingene. Du kan for eksempel stille lukker, ISO, hvitbalanse og fokus – men du kan ikke stille blender. Og så er det optisk bildestabilisator, så det er lettere å ta skarpe bilder i dårlig belysning.

Det er en dedikert kameraknapp på telefonen, noe som er veldig praktisk. Den skal normalt aktivere kameraet med en gang du trykker på knappen, selv om skjermen er låst. Det virker stort sett, men under testingen opplevde vi at det ofte ikke skjedde noe når vi trykket inn knappen. Som nevnt er det en den småfeil i programvaren, så det er mulig dette har sammenheng med det.

Konklusjon og alternativer

Microsoft Lumia 950. Foto: Microsoft

Microsofts nye toppmodeller skuffer ikke, verken 950 XL eller 950.

Lumia 950 er rask, den har super skjerm og et meget bra kamera.

I likhet med 950 XL kan også 950 plugges inn i en Microsoft Display Dock, og kobler du mus og tastatur til dokkingen kan du bruke telefonen som en nesten fullverdig PC på en stor skjerm (Microsoft kaller funksjonen «Continuum»). Vi kommer tilbake med en test av hvordan dette fungerer i en senere artikkel.

Kommer du fra Android- eller iOS-verdenen, vil du kanskje irritere deg over at app-utvalget i Microsofts app-butikk fortsatt er ganske dårlig. Du har riktignok ganske mange apper tilgjengelig, men mange av de mest populære appene (som Snapchat) glimrer med sitt fravær. Og mange av de appene som finnes, er dårligere i Windows-versjon enn i Android- eller iOS-versjon. Facebook-appen fungerer forsåvidt bra, og er helt ok, men ligger en generasjon eller to bak Android- og iOS-versjonene i funksjonalitet. Klarer du å se gjennom fingrene med dette, er det ingen tvil om at du kommer til å bli svært godt fornøyd om du kjøper en Lumia 950.

Ps! Du kan gå inn hit for å laste ned en betaversjon av en ny og bedre Facebook-app. Takk til forumbruker Eirik_sn for tipset.

Om du heller vil velge en Android-mobil i samme størrelse, er Huawei Nexus 6P et godt alternativ til rundt 6000 kroner.

Også Apples iPhone 6S Plus er et veldig godt alternativ, men her betaler du mye for merket – og må fort opp i 10 000 kroner. Da er Lumia 950 XL eller Nexus 6P mye bedre kjøp.

Les mer om hvordan telefonen er i bruk i testen av Lumia 950 XL »

Microsoft Lumia 950
9
Imponerende
Anbefalt

Microsoft Lumia 950

9
Imponerende
sitatLumia 950 er rask, har en super skjerm – og et meget bra kamera

Fordeler

  • +
    Super skjerm
  • +
    Meget bra kamera
  • +
    Trådløs lading
  • +
    Svært rask
  • +
    Continuum
  • +
    USB Type-C
  • +
    Støtte for minnekort

Ting å tenke på

  • Enkelte bugs
  • Dårlig utvalg i app-butikken
annonse