Tek.no

Test Huawei MediaPad M3 Lite vs iPad 9,7

DUELL: Billigste iPad eller billig Huawei-brett?

Vi har testet – og ble overrasket på flere måter.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge
11 Mar 2018 06:00

Introduksjon til MediaPad M3 Lite

Det begynner å bli et par år siden nettbrett var «all the rage», og enhver produsent med respekt for seg selv skulle ha sin egen surfefjøl i stallen. Men nettbrett produseres fortsatt, og til tross for at Apple og deres iPad har blitt nærmest synonymt med denne produktkategorien har også konkurrentene interessante alternativer.

Ett slikt alternativ er Huaweis MediaPad M3 Lite, som kan bli ditt for under 3 000 kroner. For den summen får du på papiret alt du trenger for å få en super nettbrettopplevelse, blant annet fingeravtrykksleser og 10 tommers skjerm. På innsiden er det naturligvis mindre imponerende innmat, noe prisen selvfølgelig reflekterer.

I hine hårde dager (altså et par år tilbake i tid) ville du i praksis ikke kunne ha kjøpt noe annet enn Android-brett av ymse sort for rundt denne prisen – men i fjor hev Apple seg på i konkurransen om budsjettkundene med sin «iPad».

Vi snakker i bunn og grunn om en noe modifisert iPad Air 2, med større batteri, lavere pris og bittelitt bedre ytelse. Og prisen? Vel, rundt en femhundrelapp mer enn MediaPad M3 Lite.

 • NB: iPad-en og M3 Lite-en vi har med i denne testen er utstyrt med SIM-kortplass, noe som øker prisen. Testen er skrevet med utgangspunkt i modellene uten dette, og dermed lavere pris.

MediaPad M3 Lite? Hvafforno?

Som du kan lese på neste side har vi i hovedsak fokusert på MediaPad-en i testen, ettersom dette er et brett vi ikke har testet så langt. iPaden har tross alt sin egen test allerede.

For hva er egentlig en MediaPad M3 Lite? Jo, det er en litt nedskalert versjon av Huaweis «vanlige» MediaPad M3-modell, som naturligvis er oppfølgeren til MediaPad M2-serien. Det betyr at du finner en svakere prosessor på innsiden, litt lavere oppløsning på skjermen og et stykke plast på baksiden.

Dette er MediaPad M3 Lite.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Stort større forskjeller er det strengt tatt ikke, og dét er en positiv ting. Du får det aller mest nødvendige her, inkludert en metallramme med freste aluminiumskanter både mot for- og bakside, og – sjokkerende nok – et firedelt høyttaleroppsett. Du får altså én høyttaler i hvert hjørne, og med på kjøpet følger betydelig bedre lyd enn det iPaden greier å produsere. Ikke minst veldig, veldig mye høyere lyd. Det kan overhodet ikke sammenlignes med den nesten bassproduserende løsningen i Apples nyere iPad Pro-portefølje, men til prisen er dette riktig så fornøyelig.

...men så var det alle problemene da

For det første (som du kan lese i spesifikasjonsboksen) så sitter det en Snapdragon 435-brikke på innsiden her, og selv om den har åtte kjerner og driver nettbrettet tilstrekkelig greit, spiller ytelsen i en helt annen liga enn en hvilken som helst nyere iPad. Der iPaden stort sett er lynrask, går det straks treigere med Huawei-brettet.

iPaden har også et relativt logisk knappeoppsett, der knappene stort sett befinner seg der du forventer uansett håndtering. Ei så med M3 Lite, som har knapper på høyre kortside. Ettersom fingeravtrykksleseren befinner seg på en av langsidene, ender man derfor ofte opp med å låse opp brettet liggende, snu det med venstresiden opp og etter et par minutter febrilsk snu brettet rundt for å lete etter knappene. Hvor de gjemmer seg? Jo, på undersiden, selvsagt!

Det følger med ganske mange apper gjemt vekk i mapper.
Skjermdump/kollasj

På motsatt side finner vi Micro-USB-porten, som sitter montert ulogisk og skjevt ut mot siden. Hurtiglading har den heller ikke.

Batteritiden er helt kurant på M3 Lite – og lysstyrken på skjermen er mer enn tilstrekkelig. Dette er to av punktene vi i utgangspunktet var mest skeptiske til, så at det ikke er større problemer her er i alle fall positivt.

Mindre positivt er det at operativsystemet «kun» er Android 7.0, og takket være Huaweis tunge EMUI-grensesnitt på toppen stiller vi oss høyst tvilende til om brettet vil få noe særlig med oppdateringer. Høyst sannsynlig kan du se langt etter Android 8.0. EMUI er dessuten en ganske omfattende opplevelse, og det finnes et helt lite traktorlass med forhåndsinstallerte apper.

Ikke noe du ikke kan rydde opp i selv, men fortsatt litt irriterende. Noe som derimot er mer enn bare litt irriterende, er det faktum at MediaPad M3 Lite ikke kan spille av Netflix-video i mer enn 480p – noe som også gjelder for mange andre strømmetjenester. Hvorfor? Jo, fordi Huawei helt glemte å oppdatere krypteringsnivået av høyoppløst materiale tilstrekkelig. Det gjør videoopplevelsen, vel, nokså utilstrekkelig.

Konklusjon – Et veldig enkelt valg

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er ikke ofte vi får anledning til å si dette om et Apple-produkt, men den enklere iPad er rett og slett sabla mye nettbrett for pengene – spesielt sammenlignet med MediaPad M3 Lite og andre nettbrett til rundt samme pris.

Ingen tvil om hvilket av disse du skal velge.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Ja, for under 3 000 kroner kan du få et Android-brett med fingeravtrykksleser, fire høyttalere, ålreit skjerm og metallramme. Men plusser du på 500 kroner får du unibody i metall, bedre fingeravtrykksleser, raskere lading, ekstremt mye bedre ytelse, bedre skjerm, bedre økosystem for nettbrett og garantert nye oppdateringer i flere år fremover. Ja, også mulighet for å se Netflix i akseptabel oppløsning, da.

I denne prisklassen tror vi faktisk Apples enklere iPad-alternativ vil utkonkurrere det meste, om vi utelukkende ser på hvor mye du får for pengene dine og ikke hva som er billigst mulig. Dette med forbehold om at vi ikke har testet alt der ute, selvfølgelig. Faktum er imidlertid at Apple gjorde noe veldig smart ved å resirkulere iPad Air 2 og senke prisen litt.

Om du skal vurdere noe annet, må du enten vurdere noe veldig billig, eller hoppe opp en prisklasse. I høyere prisklasser finner vi brett som Apples iPad Pro-portefølje, og dessuten Samsungs Galaxy Tab S3. Men da må du også utvide budsjettet kraftig.

Uansett: vi kan ikke rettferdiggjøre en anbefaling av MediaPad M3 Lite slik markedet er i dag. Om du vil lese om den vanlige iPaden, kan du følge lenken til testen vår. Og om du vil gå opp en klasse og kjøpe virkelig raffe saker, ta en titt på anbefalingene vår under:

Alternativer for deg som vil ha det beste:

Huawei MediaPad M3 Lite 10 32GB
6.5
Helt greit

Huawei MediaPad M3 Lite 10 32GB

sitat"Det finnes én veldig god grunn til å ikke kjøpe M3 Lite – og den heter «iPad»."
 • Krysse av
  Ålreit pris
 • Krysse av
  God skjerm, bra oppløsning
 • Krysse av
  Metallramme
 • Krysse av
  Fire høyttalere, god lyd
 • Krysse av
  Fingeravtrykksleser
 • Krysse av
  Minnekortplass
 • Bytt
  Svak opplevd og målt ytelse
 • Bytt
  Får sannsynligvis ikke oppdateringer
 • Bytt
  Plast på baksiden
 • Bytt
  Micro-USB, ingen hurtiglading
 • Bytt
  Merkelig plassering av knappene
 • Bytt
  Noen små nykker
 • Bytt
  Kan ikke spille Netflix-innhold i noe mer enn 480P

Les også