TestFlic

Universalknappen vi kan koble til «alt»

Har du noen gang tenkt at du skulle ønske du «bare hadde en knapp som du kunne...»? Flic vil være den knappen.

I dag skal vi snakke om en enkel liten smart-sak, med et like enkelt og lite navn: Flic. Flic er en knapp. Vi kan plassere den hvor vi vil, ta den med oss hvis vi vil, og tilsynelatende bruke den til nesten hva vi vil.

Har du noen gang tenkt at du «skulle ønske du bare hadde en knapp og så [sett inn løsningen på problemet ditt]»? Vel, det er dette svenskene bak Flic har forsøkt å ta grep om.

Flic-knappen fungerer som en nokså enkel fjernkontroll som kobles sammen med telefonen eller nettbrettet ditt (Android eller iOS), og så kan vi gi knappen ulike funksjoner basert på om vi trykker på den én gang, to ganger eller holder den nede.

Sammen med oppkobling til nettjenesten IFTTT skulle dette gi oss ganske mange muligheter. Hvilke muligheter, spør du?

Ifølge Flics egen markedsføring kan knappen programmeres til finfine ting som å:

  • Skru av vekkerklokka på telefonen. Slutt på å famle rundt i klærne på gulvet på jakt etter den infernalske møkkalyden.
  • Bestille pizza eller taxi. Kanskje fint i land med høyt forbruk av taxi-tjenester, eller hvis du har et større forbruk av hjemmelevert pizza og ikke vil styre med bestilling når du kommer sliten hjem fra overtid. Trykk på knappen, og så kommer den.
  • Plassere knappen i bilen og bruke den til å svare på- eller avvise anrop når telefonen ringer; eller få telefonen til å navigere til avtalen du har satt opp i kalenderen.
  • Film-kveld-funksjon: Slå på TV-en, senk lyset og slå av musikken med ett trykk.
  • Send en nødmelding til noen du kjenner med GPS-posisjonen din, og utløs en voldsalarm på telefonen samtidig.

Dette høres jo ikke dumt ut. La oss se om vi får det til å fungere.

Les også: Dette smartkameraet kan passe huset ditt når du er på ferie »

Nett og liten, men ikke billig

Vi stusser litt over fargevalgene.

Flic er ikke stort større enn en femmer (men en del tykkere), og koster 33 dollar hvis vi bestiller direkte fra produsenten, Shortcut Labs. Det er omtrent 280 kroner, så kommer frakt i tillegg.

Fire stykker koster 99 dollar, så da blir prisen nærmere 200 kroner stykket, men ikke i noen av tifellene kommer vi oss under tollgrensa, så du må legge på moms og tollbehandlingsgebyr i tillegg.

Knappen leveres med to bakpaneler; én med klips som vi kan henge på klærne, og én med en slags limfilm som vi feste omtrent alle andre steder og ta av igjen og bruke på ny. Vi kan velge mellom fire farger: Sort, hvit, turkis og lime-grønn.

De to første fargene er greie nok, men vi stusser litt på de to siste, og synes det er rart at vi ikke får flere og mer nøytrale fargevarg som kan få Flic til å gli mer inn et mer «vanlig» interiør, som for eksempel et par nyanser av grått for å ligge mellom sort og hvitt.

Knappen kobles til en smarttelefon eller nettbrett via Bluetooth, og er avhengig av å være koblet til telefonen/nettbrettet for å fungere. Det er mulig å koble den sammen med flere enheter, slik at hvis den i utgangspunktet er koblet sammen med smarttelefonen din, og du drar, kobler den seg «over» til en annen smartenhet i nærheten. Men hvis det ikke er noen andre i nærheten, eller den er tom for strøm, da fungerer ikke knappen.

Limfilmen bak knappen gjør at vi enkelt kan henge Flic opp omtrent hvor som helst, og flytte den etter behov.

Det er enkelt nok å koble knappen sammen med telefonen/nettbrettet, og appen tar oss gjennom prosessen steg for steg. Så ber den oss om å sette opp en «Task», noe vi også gjorde.

Etter noen minutter med prøving, feiling og forvirring gikk det opp for oss at en «task» ikke er koblet sammen med Flic-knappen, derimot en slags virtuell knapp inne i appen. Noe vi virkelig ikke ser poenget med, for hvis vi vil ha en enklere måte å for eksempel kontrollere Hue-lysene våre på, er vi egentlig like langt hvis vi likevel må inn i appen.

Anyways, når det var ute av veien var resten forholdsvis enkelt. Her er fem kule ting vi fikk til med Flic:

Ved å kombinere ulike kommandoer fikk vi en grei «våkn opp»-funksjon.

1. Lag en «fotokiosk» med mobilen

Ok, etter å ha fått opp «Testflicen» i appen begynner vi å leke oss litt med knappen. Vi starter med en funksjon som ser enkel og gøyal ut: «Native camera», som skal la oss ta bilder med Flic.

Vi setter den opp på noen sekunder, og trykker på Flic-en vår - og telefonen skrur opp volumet ett hakk. Så Flic kunne tydeligvis ikke både starte appen og så ta et bilde.

Neivel. Vi starter kameraappen, og nå fungerer det. Dette er litt gøy, for hvis vi nå kobler telefonen til strøm og slår av autolåsen, kan vi bruke dette som utgangspunkt for en fotoboks på neste firmafest.

2. Stopp vekkerklokka, slå på musikk og lys

Hva med å skru av vekkerklokka, som Flic selv foreslo i videoen sin? Joda, denne er enkel nok, og med et par kjappe kommandoer får vi Flic til å stoppe alarmen, skru volumet på telefonen til et gitt nivå, starte en spilleliste i Spotify og slå på lyset i rommet via Philips Hue.

Dette fungerer jo greit på overflaten, men vi kan altså bare «snooze» alarmen, ikke skru den av, så hvis du hater lyden av vekkerklokka di (hvem gjør ikke det), så utsetter du bare problemet.

Når vi tenker oss sier ikke Flic at vi kan skru den av heller, men snooze, men vi antok at da kunne vi stoppe alarmen også. Og Spotify starter alltid spillelista på samme låt, noe vi antakeligvis blir lei av ganske raskt. Men det fungerer, bare ikke så bra som vi helst ville.

3. Bestille pizza

La oss prøve noe av det litt mer avanserte Flic foreslår. Kan vi bestille taxi? Siden undertegnede har iPhone, er det den vi tester med. Og nei, med iPhone kan vi ikke koble Flic eller IFTTT opp til hverken telefon eller SMS-tjenesten. Det vi kan er derimot å koble den opp til Gmail, så vi går inn på IFTTT, lager en epost med forespørsel om drosje til en oppdiktet adresse og forsøker å sende eposten til oss selv.

Hvis ditt lokale taxiselskap lar deg bestille via epost, burde dette fungere. Men nei. Vi venter flere minutter, forsøker flere ganger, men det kommer ikke noe epost.

Så oppdager vi problemet: I Flic-appen satte vi dette opp med ett trykk, mens i IFTTT hadde vi valgt dobbelttrykk. Når vi fikset dette fungerte det med en gang, men hvorfor kunne ikke Flic si fra om at ett trykk ikke var koblet opp mot noe som helst? Det hadde spart oss for litt hodebry, om ikke annet.

Med Dominos egen app kunne vi bestille pizza med Flic, utenom det er du avhengig av SMS-bestilling for at det skal fungere.

Men noe som fungerte ganske bra var å bestille pizza med den. Igjen, hvis du har Android og ditt lokale pizzabakeri lar deg bestille via SMS kan nok dette fungere fint, vi testet den med Domino's Pizzas egen «pizzaflic». Dette fungerte fint, ett klikk for å bestille, hold inne for å avbestille, og riktig pizza kom frem til riktig adresse. Men det er flere problemer med denne funksjonen: Det største er at denne tjenesten ikke er allment tilgjengelig, men ser ut til å være et prøveprosjekt.

Det andre er at Domino's Pizza bare finnes i det sentrale Østlandsområdet i Norge, så hvis du tilfeldigvis ikke bor i nærheten av ett av serveringsstedene deres, er du like langt.

4. «Kom og hent meg, jeg er her: ...»

Trygghetsalarm da, det så jo ikke så dumt ut. Denne funksjonen fant vi noe skjult under «Send location», hvor vi kan sende GPS-koordinatene våre som en Google-maps link til et eller flere forhåndsoppsatte telefonnummer.

Dette går via en tredjeparts SMS-tjeneste som vi må kjøpe «credits» hos, men når 20 credits koster 11 kroner er det ikke så galt. Og dette fungerte fint, men selve alarmen slår seg av etter ganske kort tid, og siden den ikke spiller høyere enn telefonen kan (altså ikke veldig høyt), kommer du nok lenger med å rope og skrike i en reell nødsituasjon.

Ulempen er jo at du ikke vet om hvem enn som får meldingen, faktisk leser den. Hvis det er sent på kvelden kan jo han/hun ha lagt seg. Dessuten, hvis det ikke haster så mye at du ha øyeblikkelig hjelp, er det vel bedre å ringe politiet?

Flic fungerer best sammen med IFTTT. Hva er IFTTT? Det forklarer vi i denne guiden » (Tek Ekstra)

5. Satte opp en «Filmkveld»-funksjon

Dette var det kuleste vi fikk til med Flic, men da trengte vi Logitech Harmony som mellomledd.

Dette er helt klart det kuleste vi fikk til med Flic, men så måtte vi også innom Logitech Harmony for å få det til. Her satte vi opp knappen slik at når vi trykker på den slås TV-en på, Netflix starter og Hue-lysene i rommet dempes.

Perfekt når vi skal ordne til filmkveld, for nå kan vi trykke inn knappen, også fikser Flic resten mens vi henter pottis og brus. Istedet for å få dødtid foran TV-en mens vi venter på at den skal slå seg på før, vi kan finne Netflix-appen. Tid spart? Ett minutt, kanskje? Men det er et minutt som føles som fem.

Denne kan også være veldig fin hvis noen du bor sammen med har dingsefobi, og hater at det er «så mye greier» med alt. Her har du én knapp som gjør det du vil, værsågod!

Eller hvis du har småbarn som du helst ser skal holde de skitne prim-fingrene sine langt unna den svært kostbare Harmony-fjernkontrollen.

Konklusjon: For mange om, men og kanskje

Flic er en smart liten sak, men den krever at du har ganske mange andre smarte saker som den kan snakke med. Det vil si, smarte saker som har støtte for Flic. Den fungerer med Runkeeper, men ikke for eksempel Runtastic; Spotify, men ikke Tidal; Sonos, men ikke Samsung Multiroom; WeMo, men ikke andre smartplugger. Kan vi fortsette slik en stund til? Ja, en liten stund i alle fall.

Det finnes gode bruksområder for Flic, men ikke så mange som vi først fikk inntrykk av.
Wow, IFTTT, kan vi gjøre alt dette med Spotify? Imponerende. Eller ikke.

Poenget er at det er fortsatt såpass lite det er støtte for, og gjerne bare ett alternativ i hver kategori, så det skal ikke så mye til for at dine produkter ikke støttes. Via IFTTT kan vi komme rundt noe av det, men IFTTT har en del store begrensninger som gjør at vi ikke alltid kommer noe lengre der.

Kan vi ikke kjøre til Michigan altså? Sier du det...

Dessuten lover produsentene mer enn de egentlig kan holde i produktvideoen som presenterer Flic. For eksempel sier de at vi kan bruke Flic til å «Navigere til neste avtale», men det kan vi ikke. Vi kan sette opp en bestemt adresse på forhånd, men da er det jo like greit å skrive den adressen direkte inn i navigasjonsappen. Vi forsøkte å sette opp «Home», for å se om den kunne brukes som en «Kjør hjem»-funksjon, men det forutsetter visst at vi bor i Michigan...

Det betyr ikke at vi ikke får gjort noe nyttig med Flic, bare ikke så mye som vi først fikk inntrykk av. En enklere funksjon for å sette musikken på pause eller svare på samtaler i bilen kan nok være nyttig, men ikke så nyttig at vi hadde betalt over 200 kroner for en egen knapp til det. Og vi likte Filmkveld-funksjonen vi satte opp veldig godt, men den krevde som sagt at vi hadde Logitech Harmony, som jo er en ganske kostbar greie, og da kommer vi nesten like langt med den alene.

Men Flic har et bra potensiale, og hvis de får støtte for flere produkter og mer avanserte funksjoner, har vi troen på den lille knappen, men akkurat nå er det litt for snaut.

Noe vi er mer begeistret for i smart-hus kategorien er Philips Hue; les vår test av de smarte lysene her »

Les også
Philips Hue Motion Sensor og Hue White Ambiance: Endelig fikk vi bevegelses- og lyssensor
Les også
Canary All-In-One: Denne kan passe huset mens du er på ferie
Les også
Nest har gjort smarthusene enda smartere
Les også
Philips Hue: Smarte lyspærer kan heldigvis brukes til mer enn å fargelegge stua di
Les også
Vi har brukt den smarte røykvarsleren Nest Protect i en måned
annonse