Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Eee Pad Transformer TF300T

Nettbrettet med det lille ekstra

Dette nettbrettet er lekkert, kjapt og har et deilig tastatur.

Skjerm, design og menyer

Asus Transformer Pad er et nettbrett som kommer med et avtakbart tastatur som får den til å se ut som en ultraportabel PC.

Tastaturet er avtakbart.
Hengslingen er solid.
Tilkoblingsmulighetene er mange. HDMI-porten sitter på selve brettet.
Med tastaturet på støtter brettet også vanlige SD-kort.
På tastaturet finnes en pekeplate som fungerer godt.
Ikonene er selvforklarende.

Selve brettet er 9,9 millimeter tykt, en anelse tykkere enn Asus Transformer Prime. Prime var det første nettbrettet på markedet med med Nvidias firekjernerprosessor, Tegra 3. Mens Prime var klokket til 1,3 GHz, er prosessoren i Asus Transformer Pad 300 klokket ned til 1,2 GHz. Vi opplever ikke Transformer Pad 300 som tregere enn Prime, men vi har ikke hatt anledning til å kjøre de to brettene side om side.

Asus Transformer Pad er også noe rimeligere enn Prime.

Plast

Det er enkelte andre forskjeller også, som at skroget på Transformer Pad 300 ikke er i børstet metall, men i plast. Plasten har sirkulære riller, omtrent som en god gammel vinylplate. Dekslene sitter godt, og den rillete overflaten gir godt grep.

Skjermen er den samme på de to produktene, en 10,1 tommer stor kapasitiv LCD-skjerm med oppløsning på 1280 x 800 bildepunkter. Innsynsvinkelen er god, og bildekvaliteten også. Med 1280 x 800-skjerm er det mulig å se pikslene i skjermbildet, men de er ikke påfallende. Skjermen er beskyttet av et ripesikkert Gorilla-glass.

Transformer Prime har større batteri enn Transformer Pad 300. Likevel – med sin batteritid på 10 timer (15 med tastaturet tilkoblet) skulle du ha mer enn nok kraft til å komme deg gjennom en arbeidsdag uten tilgang til strømnett.

Asus Transformer Pad har foreløpig siste versjon av Android, Ice Cream Sandwich. Det hadde ikke Prime da vi testet denne.

Godt med tilkoblingsmuligheter

Noe av det vi liker ved nettbrettene til Asus er de mange tilkoblingsmulighetene. På selve brettet er det en HDMI-kontakt (micro-HDMI), kortleser for Micro SD-kort, 3,5 mm lydutgang (kombinert stereo lydutgang og mikrofoninngang), samt kontakt for tilkobling til PC eller dokk.

På tastaturdelen er det i tillegg en leser for SD-kort, og en USB-port du kan bruke til tilkobling av andre enheter som spillkontroller, tastatur, mus eller eksternt minne.

Tastaturet har lave taster, men det er behagelig å skrive på. Det har norske tegn, og under tastaturet er det en pekeplate. Pekeplaten er ikke så stor, men den fungerer bra. Den har også støtte for bruk av to fingre, og fungerer på samme måte som på en PC. Stryker du med to fingre opp eller ned på pekeplaten, så ruller du ned eller opp i teksten på skjermen. Stryker du med en finger, styrer du en musepeker over skjermbildet.

Med tastaturet på veier det hele i overkant av en kilo. Den er tyngre enn nettbrett flest, men lettere enn de aller fleste bærbare PC-er.

Nesten som en PC

Den største utfordringen vi opplever med dette brettet er å huske på at det ikke er en PC. Med tastaturet på plass er det lett å ty til innlærte hurtigkommandoer som fungerer på PC, men ikke her.

Selv om dette er et nettbrett der du slett ikke trenger å ha tastaturet hengende på, så merker vi oss at vi i praksis sjelden har behov for å ta det av. Tastaturet har mange nyttige ekstrafunksjoner som vi setter pris på. Det gir ekstra batterikapasitet, fungerer som fot, gir tilgang til bruk av USB-dingser, og det fungerer utmerket som skjermbeskyttelse når brettet stikkes i vesken.

Hengslingen er fjærbelastet, så det bare er å trykke brettet på plass. Mekanismen er presis, og brettet sitter godt. Det eneste vi merker når vi testet Asus Transformer Pad 300 er at du må være påpasselige med å trykke brettet godt nok ned i sporet på tastaturet. Hvis ikke løsner det på den ene kanten og blir sittende skjevt.

Fine og enkle menyer

Ellers er menyene lettfattelige, enkle å tilpasse og fargepalletten som er valgt til ikoner og bakgrunner er stilig og avdempet. Et unntak er fargepalletten på skylagringstjenesten, som er utformet i knall rosa på sort.