Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Eee Pad Transformer TF300T

Nettbrettet med det lille ekstra

Dette nettbrettet er lekkert, kjapt og har et deilig tastatur.

Skjerm, design og menyer

Asus Transformer Pad er et nettbrett som kommer med et avtakbart tastatur som får den til å se ut som en ultraportabel PC.

Tastaturet er avtakbart.
Hengslingen er solid.
Tilkoblingsmulighetene er mange. HDMI-porten sitter på selve brettet.
Med tastaturet på støtter brettet også vanlige SD-kort.
På tastaturet finnes en pekeplate som fungerer godt.
Ikonene er selvforklarende.

Selve brettet er 9,9 millimeter tykt, en anelse tykkere enn Asus Transformer Prime. Prime var det første nettbrettet på markedet med med Nvidias firekjernerprosessor, Tegra 3. Mens Prime var klokket til 1,3 GHz, er prosessoren i Asus Transformer Pad 300 klokket ned til 1,2 GHz. Vi opplever ikke Transformer Pad 300 som tregere enn Prime, men vi har ikke hatt anledning til å kjøre de to brettene side om side.

Asus Transformer Pad er også noe rimeligere enn Prime.

Plast

Det er enkelte andre forskjeller også, som at skroget på Transformer Pad 300 ikke er i børstet metall, men i plast. Plasten har sirkulære riller, omtrent som en god gammel vinylplate. Dekslene sitter godt, og den rillete overflaten gir godt grep.

Skjermen er den samme på de to produktene, en 10,1 tommer stor kapasitiv LCD-skjerm med oppløsning på 1280 x 800 bildepunkter. Innsynsvinkelen er god, og bildekvaliteten også. Med 1280 x 800-skjerm er det mulig å se pikslene i skjermbildet, men de er ikke påfallende. Skjermen er beskyttet av et ripesikkert Gorilla-glass.

Transformer Prime har større batteri enn Transformer Pad 300. Likevel – med sin batteritid på 10 timer (15 med tastaturet tilkoblet) skulle du ha mer enn nok kraft til å komme deg gjennom en arbeidsdag uten tilgang til strømnett.

Asus Transformer Pad har foreløpig siste versjon av Android, Ice Cream Sandwich. Det hadde ikke Prime da vi testet denne.

Godt med tilkoblingsmuligheter

Noe av det vi liker ved nettbrettene til Asus er de mange tilkoblingsmulighetene. På selve brettet er det en HDMI-kontakt (micro-HDMI), kortleser for Micro SD-kort, 3,5 mm lydutgang (kombinert stereo lydutgang og mikrofoninngang), samt kontakt for tilkobling til PC eller dokk.

På tastaturdelen er det i tillegg en leser for SD-kort, og en USB-port du kan bruke til tilkobling av andre enheter som spillkontroller, tastatur, mus eller eksternt minne.

Tastaturet har lave taster, men det er behagelig å skrive på. Det har norske tegn, og under tastaturet er det en pekeplate. Pekeplaten er ikke så stor, men den fungerer bra. Den har også støtte for bruk av to fingre, og fungerer på samme måte som på en PC. Stryker du med to fingre opp eller ned på pekeplaten, så ruller du ned eller opp i teksten på skjermen. Stryker du med en finger, styrer du en musepeker over skjermbildet.

Med tastaturet på veier det hele i overkant av en kilo. Den er tyngre enn nettbrett flest, men lettere enn de aller fleste bærbare PC-er.

Nesten som en PC

Den største utfordringen vi opplever med dette brettet er å huske på at det ikke er en PC. Med tastaturet på plass er det lett å ty til innlærte hurtigkommandoer som fungerer på PC, men ikke her.

Selv om dette er et nettbrett der du slett ikke trenger å ha tastaturet hengende på, så merker vi oss at vi i praksis sjelden har behov for å ta det av. Tastaturet har mange nyttige ekstrafunksjoner som vi setter pris på. Det gir ekstra batterikapasitet, fungerer som fot, gir tilgang til bruk av USB-dingser, og det fungerer utmerket som skjermbeskyttelse når brettet stikkes i vesken.

Hengslingen er fjærbelastet, så det bare er å trykke brettet på plass. Mekanismen er presis, og brettet sitter godt. Det eneste vi merker når vi testet Asus Transformer Pad 300 er at du må være påpasselige med å trykke brettet godt nok ned i sporet på tastaturet. Hvis ikke løsner det på den ene kanten og blir sittende skjevt.

Fine og enkle menyer

Ellers er menyene lettfattelige, enkle å tilpasse og fargepalletten som er valgt til ikoner og bakgrunner er stilig og avdempet. Et unntak er fargepalletten på skylagringstjenesten, som er utformet i knall rosa på sort.

Teknologi og funksjoner

Asus Transformer Pad er ingen sinke hverken når det gjelder ytelse eller funksjoner.

Stort batteri

Batteritiden på 15 timer gjør den til et av de mest utholdende nettbrettene som finnes. For å oppnå dette må du riktig nok koble på tastaturet, som inneholder nok strøm til å drive brettet i fem timer ekstra.

Batterikapasiteten er basert på at du ser en film i 720p (HD-oppløsning) med skjermstyrken justert ned til 60 nit. Det er kanskje litt i underkant av skjermbelysningen du helst vil bruke, men det holder til innendørs bruk.

Tilkobling av ekstrautstyr

Siden det er USB-inngang på tastaturet, kan du koble til ulike tilleggsenheter. Vi testet med spillkontroll, trådløs mus via dongel i USB-porten, tastatur og flashminne. Brettet hadde ingen problemer med noen av delene. Men når vi forsøkte å koble en mobiltelefon til USB-porten sa det stopp. Den klarte ikke å lese innholdet vi hadde lagret på telefonen.

Forutsetningen for at du skal kunne lese innholdet på eksterne disker er at det er et filsystem brettet forstår. Større disker må formateres i Fat32 eller Raw. NTFS-disker støttes ikke, og dermed kan brettet heller ikke lese filer større enn 4 GB fra de eksterne kildene. Det er bare en USB-port på tastaturet, men brettet støtter USB-Hub, så du kan koble til flere enheter samtidig.

Vi fikk ikke brukt tilbehør som CD-stasjon eller printer via USB-porten. Om du vil skrive ut fra nettbrettet trenger du en nettverksprinter, i tillegg til at du må ha en egnet app på nettbrettet. Alternativet er å velge en nettverksprinter som kan skrive ut vedlegg du sender til den via e-post fra brettet.

HDMI-tilkoblingen på skjermen gav oss et klart og tydelig bilde på HD-TV-en.

Kontormaskin

Med det medfølgende "My Desktop" kan du kjøre Windows-maskiner fra nettbrettet.
Du har mange applikasjoner å velge mellom. Sammen med en god nettleser, e-post og kalender, gir Polaris deg god kontorfunksjonalitet.

Transformer Pad ser ut som en PC, og har også mange av fordelene en bærbar PC har når det kommer til å legge inn tekst eller jobbe med kontoroppgaver. Selv om touch-grensesnittet på skjermen er bra, så er det greit å kunne jobbe på et fysisk tastatur med en styreplate. Ofte er det lettere å gjøre presise valg med musepekeren enn med pekefingeren direkte på skjermen, og skal du skrive mye, så er tastaturet til Transformer Pad en utmerket løsning.

Men ikke noe av dette har noe for seg om det ikke også finnes programvare som kan brukes til oppgavene som skal løses. På Transformer pad er det en god Office-løsning fra Polaris. Filformatet som støttes er det samme som brukes av Microsoft i deres Office-pakke, så her kan filene gå om hverandre.

Skjermdump som viser Supernote med lyd.

En annen god applikasjon er Supernote. Her kan du ta notater med fingeren direkte på skjermen, og du kan skrive tekst, lime inn bilder og legge lydklipp i samme dokument. Filen er dessverre ikke kompatibel med Microsoft One Note, men sendes fra brettet som filvedlegg bestående av en bildefil (jpg) av skjermen du har skrevet på. Lydklipp sendes ved siden av som egne vedlegg. Supernote-dokumentene kan med andre ord ikke åpnes i One Note på en PC.

God som surfemaskin

Nettleseren i Asus Transformer Pad er god, med støtte for Flash. Vi liker at nettleseren i mange tilfeller velger å vise nettsider slik de skal vises på en stor skjerm, og ikke som en smalere kolonne tilpasset mobiltelefoner.

Nettleseren viser innhold slik vi kjenner det fra PC.

Flash kan enkelt velges bort, dersom du av en eller annen grunn ikke ønsker å se denne typen innhold.

E-postleseren er helt grei, med støtte for flere kontoer og en god visning av e-posten. HTML er ikke noe problem, og det er heller ikke de fleste typer vedlegg. Det er en egen Gmail-leser på nettbrettet, og denne settes automatisk opp når du legger inn din Google-konto på brettet. Men du kan også lese Gmail i samme grensesnitt som resten av posten. Har du ingen Google-konto vil du ikke ha så veldig mye glede av dette nettbrettet.

Google-kontoen er en forutsetning for at du skal få lastet ned programvare fra Google Play, og kontoen brukes også i andre sammenhenger – som til oppdatering av kalender og backup av innholdet på nettbrettet.

3G og LTE-versjon kommer

Det er ingen støtte for 3G på brettet vi har til test, og det hindrer også brettet fra å nå helt til topps i vår poengskala. Du kan selvsagt bruke mobiltelefoner eller andre 3G-rutere for på den måten å få tilgang til mobilt Internett. Men vi foretrekker å kunne sette et SIM-kort rett i brettet for å slippe å være avhengig av en ekstra dings når vi er uten Wi-Fi-dekning.

Fra Asus får vi opplyst at Asus Transformer Pad også skal komme i en versjon som støtter 3G og LTE, men denne har vi så langt ikke fått noen pris eller salgsdato på.

Multimedia

Asus Transformer Pad er en underholdningsmaskin. Enten du er ute etter en spillkonsoll, et brett å se film på, ta bilder med eller spille musikk på, så finner du en eller flere løsninger du kan bruke på Transformer Pad.

Kamera

Kameraet tar bilder med 8 megapiksler oppløsning. I svakt lys får bildene et gråskjær, men i godt lys blir kvaliteten slett ikke ille. Noe annet er det at det er ganske krøkkete å bruke et nettbrett som kamera. Du får et kjempedigert søker-vindu, men å holde brettet i en hånd mens du betjener kameraet med den andre er upraktisk. Men nød lærer nøgen kvinne spinne, så om du ikke har noe annet kamera for hånden kan dette saktens brukes.

Det er også et frontkamera på brettet, og det er lettere å finne anvendelse for. Det kan nemlig brukes til Skype og andre videokonferansetjenester.

Du kan også filme i HD med brettet. Bildene blir ganske skarpe om kameraet er i ro og det er lite bevegelse i motivet. Begynner ting å røre på seg, så henger ikke brettet med. Litt pussig, for det skulle ikke være mangel på prosessorkraft i Asus Transformer Pad.

Du får god oversikt over bildene du har lagret.

Spillkonsoll

Nettopp denne prosessorkraften kommer godt med om du insisterer på å bruke brette som spillkonsoll. Det er ikke spill på brettet når du kjøper det, men du har tilgang til alle spillene som ligger på Google Play, i tillegg til at du har en egen Tegra Zone med spill tilpasset den kraftige prosessoren.

Når det gjelder spillkontroller kan du bruke de du har fra før, enten disse er til PS3, Wii eller Xbox 360.

Vi lastet ned et spill der vi ved å vippe på brettet fikk en kule til å trille i noe som kan minne litt om et flipperspill. Kula er blank, og blir lyssatt på en slik måte at det dannes reflekser og skygge-effekter. Spillet er møkkakjedelig, men det viser i det minste hvordan brettet er i stand til å kjøre grafikktunge applikasjoner.

Om vi skal sette fingeren på noe, så må det være at brettet ble skrekkelig varmt når vi kjørte dette spillet.

Dette kulespillet er kjedelig, men det viser hva prosessoren i brettet er i stand til.

Om du vil spille på en storskjerm, kan du koble deg til denne via HDMI-utgangen på brettet. Brettet har en standard Micro-HDMI-kontakt, så du kan bruke standardkabel uten spesialdokk eller egne overganger.

Musikk

Slik ser albumvisningen ut.

Musikkspilleren er slik du kan forvente av et nettbrett med Android. Her er en ganske stilig meny for å bla i album, men ellers er spilleren ganske ordinær. Forsterkeren i brettet er istand til å drive ganske tungdrevne øreklokker, og lydgjengivelsen er klar og god. Vi er ikke like fornøyd med lyden som kommer ut av den innbygde høyttaleren.

Det finnes mange nettbrett som egner seg for video, og dette er definitivt ett av de bedre. Skjermen er klar i fargene og gir godt med lys. Til denne type bruk kan skjermen riktig nok bli i blankeste laget, i alle fall om du vil se film på et sted med mye dagslys eller skarpe lyskilder. Men avspillingen ellers er det ikke noe å utsette på. Brettet støtter de fleste filformat uten at du behøver å konvertere filene først.

Brettet spiller HD-video uten problemer.

Nettspiller

En annen god egenskap er funksjonen MittNett, som ser alt du har av kompatibelt utstyr på hjemmenettverket, og leter etter innhold for avspilling på brettet. Du kan også gå motsatt vei – velg en kilde, og velg hvor innholdet skal kjøres. På den måten kan du fra nettbrettet spille filer som ligger på en PC, og vise dem på en TV. Eller du kan strømme bilder, musikk og vide fra nettbrettet til en kompatibel mottaker. Vi kjørte HD-video trådløst fra brettet til en Samsung-TV med DLNA, og bildet ble upåklagelig.

Sammen med brettet får du også tilgang til tjenesten Wibe, som lar deg spille internettradio, musikk og video.

Disse bildene er tatt med Asus Transformer Pad:

Konklusjon

amobanb.jpg.

Om du er ute etter et nettbrett som kan alt, har fullverdig tastatur og fornuftig pris, er Asus Transformer Pad antakelig midt i blinken for deg.

Den store forskjellen

Det er først og fremst to ting som gjør dett brettet ekstra spennende. Den kraftige firekjerneprosessoren som sørger for at alt du kjører på maskinen glir godt, og det tilhørende tastaturet med alle dets egenskaper.

Tastaturet er nemlig ikke bare praktisk og godt å skrive på, men det inneholder et batteri som gir brettet 50 prosent bedre batteritid. Med til sammen 15 timer batteritid (målt under avspilling av video) er det lite som tilsier at du skal behøve å lade dette brettet hver dag.

På toppen av dette fungerer tastaturet som en fot med ekstra tilkoblinger for USB-tilbehør. Her er også en SD-leser, slik at du faktisk kan lese både Micro SD-kort og vanlige SD-kort på brettet, i tillegg til at du kan bruke USB-minne.

Svært funksjonsrikt

Dette brettet er spekket med funksjoner som gjør det nyttig enten du vil bruke det til underholdning eller som kontormaskin. Den spiller musikk og filmer i de aller fleste format, og den gjør det på en god måte. Kameraet er brukbart, om enn litt krøkkete å bruke. Du kan også filme i HD, selv om kvaliteten på ingen måte blir så god som når du bruker et dedikert videokamera.

Er du glad i spill, kan du bruke brettet som spillkonsoll. Du kan koble det til en stor TV via HDMI, og spille spill som om brettet var en fullverdig spillkonsoll. Her kan du sågar bruke kontrollene du har fra før, og koble dem til brettet når du spiller.

Lite å trekke for

Asus Transformer Pad har egentlig svært få negative sider. Det er litt tyngre enn de letteste netbrettene i samme størrelse (10,1 tommer), men ikke så mye at det har stor betydning. Da er det nok et større minus at det ikke er 3G i brettet vi har testet. Når vi ikke gir topp-karakter på Asus Transformer pad, er det først og fremst på grunn av dette.

Det skal ifølge Asus komme en versjon med 3G og LTE (kalles ofte 4G), men det får bli en annen skål. 3G-brettet vil også ha en annen prosessor enn brettet vi har testet.

Alternativene

Om du ser etter et alternativ til dette brettet, så kan du ved å betale noen kroner ekstra kjøpe broren, Asus Transformer Prime. De to brettene er mer eller mindre identiske, men Prime ser litt lekrere ut med sine deksler i metall. Prime har også litt større batteri, samtidig som det er lettere.

Et annet alternativ er Samsungs Galaxy Tab 10.1. Dette har ikke firekjerneprosessor, og mangler også plass for minnekort. Det kan leveres med tastaturdokk som tilleggsutstyr, men dette tastaturet inneholder ikke noe eget batteri.

annonse