Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia PureView 808

Her er verdens beste mobilkamera

... dessverre henger ikke brukeropplevelsen på greip.

Design, skjerm og menyer

Noka 808 PureView var sannsynligvis den største overraskelsen under årets Mobile World Congress i Barcelona. Ikke bare er det en real toppmodell med Symbian, noe Nokia mer eller mindre lovte at vi ikke ville få se da de lanserte samarbeidet med Microsoft om Windows Phone-baserte telefoner, men det er også en kameraråtass med sensor på hele 41 megapiksler.

Vi har alt sett litt på kamerafunksjonen i Nokias så langt siste toppmodell med Symbian, men hvordan er telefonen å bruke?

Særegen design

Det første du legger merke til når du plukker opp en Nokia 808 er at den er helt annerledes nesten alle andre telefoner. Den bærer en svak likhet med Nokias forrige kamerakjempe, Nokia N8.

Den er lang og smal i høyde, men forholdsvis tykk over det hele – akkurat som på N8 finner du en stor utbuling i ene enden av telefonen. Det skyldes at kameramodulen tar stor plass og ikke passer inn i telefonen der den er på sitt tynneste.

Nokia 808 føles overraskende tung når du løfter den. Vi forventet ikke helt at en telefon som for det meste er bygget i plast skulle bli så tung som 808 er – den veier hele 175 gram med batteri, SIM-kort og minnekort.

Telefonen er solid bygget

Vekten er ikke det eneste som overrasker med Nokia 808. Den føles også påfallende solid i hånden. Det kan hende vekten bidrar til dette inntrykket, men det svært tykke og stive batteridekselet må også ta sin del av skylden.

Skjermen er dekket av Gorilla Glass, og glasset fortsetter ut over hele fronten av telefonen til det støter på den hvite plasten som dekker baksiden og sidene av telefonen.

Under skjermen finner du tre snarveistaster. De er satt sammen i én stor fysisk tast som går over mesteparten av telefonens bredde. Øverst på telefonen har Nokia plassert logoen sin, et såvidt synlig frontkamera og, selvsagt, en høyttaleråpning.

Ellers har telefonen tre knapper. Alle sitter på venstre langside. Fra øverst til nederst er det volum opp, volum ned, skyveknapp for skjermlås og en dedikert kameratast.

Langs kortsiden øverst på telefonen finner du hodetelefonkontakt, Micro-USB-tilkobling og Micro-HDMI-tilkobling for storskjermen.

Skjermkvaliteten er svært viktig for en mobiltelefon. Den er tross alt bindeleddet mellom deg og maskinvaren. Mellom deg og appene dine. Skjermen er, om mulig, enda viktigere for en telefon som utgir seg for å ha det råeste mobilkameraet som fins.

Lavoppløst skjerm

Nokia har utstyrt 808 PureView med en fire tommer stor AMOLED-basert skjerm. Nokias skjermvariant er kjent som Clear Black Display, et navn Nokia lanserte under Nokia World i London for et par år tilbake.

Skjermen har voldsom kontrast og fin fargegjengivelse. Siden det er en AMOLED-variant har den heller ingen problemer med innsynsvinkel – du kan se på skjermen fra alle mulige kanter uten at fargene forandrer seg.

Vi snakker imidlertid om en svært lavoppløst skjerm her. 640 x 360 piksler fordelt ut over fire tommer høres ærlig talt mest ut som noe du kunne kjøpt i en billig Android-telefon for et par år siden – slett ikke i en av toppmodellene i 2012. Nokia 808 har ingen god unnskyldning prismessig heller. Den koster 4600 kroner.

Bedre skjerm i konkurrentene

Den lave oppløsningen gjør at tekst er kantete og ofte vanskelig å lese på telefonskjermen. I tillegg gjør den at du kan skyte en lang pil etter å se detaljer i de svært høyoppløste bildene 808 PureView tar.

Pikseltettheten er på 184 piksler per tomme. Svært få av årets telefoner har under 250 piksler per tomme.

For all del – det er godt mulig å bruke telefonen, og fargene i skjermen er fine. Å kombinere markedets mest høyoppløste kamera med en av de mest lavoppløste mobilskjermene er et underlig valg. Nesten uansett hvilken telefon du velger til over 2500 kroner vil du få en bedre skjerm enn 808 PureView gir deg.

Stadig en brennende plattform?

Da Nokias amerikanske toppsjef Stephen Elop ble ansatt for et par år siden var noe av det første han gjorde å erkjenne at Symbian ikke ville klare å konkurrere med Android eller iOS.

– Vi står på en brennende plattform sa Elop i fjor. Kort tid senere annonserte han at Nokia ikke lenger satset på hverken Symbian eller MeeGo. Toppmodellene fremover ville leveres med Windows Phone.

Symbian har blitt fornyet

Her sitter vi to og et halvt år senere mens Symbian surrer og går på skjermen til en ny toppmodell fra Finland.

Utgaven av Symbian som leveres med Nokia 808 er kjent som Belle. Nokia har gjort mye for å modernisere sine gamle menyer, og det synes i form av nye ikoner, noe bedre flyt i menyene og for det meste en langt mer logisk oppbygging.

Ikke alt er på stell

Likevel henger en del gamle synder igjen, og det er slett ikke alt her som er like lett å bruke – spesielt om du stiller høye krav til tilpasning av telefonen. Vi kommer tilbake med konkrete eksempler på dette på neste side.

Grunnleggende funksjonalitet og de fleste apper er imidlertid såpass enkle og greie i dagens Symbian at du neppe vil ha store problemer.

Trege menyer

PureView 808 har forholdsvis kraftig innmat, men likevel merker vi oss at den ofte må ta pustepauser når menyene tegnes opp. Ting stopper opp i små øyeblikk, og skjermen følger sjelden fingeren feilfritt.

En konsekvens av at telefonen ikke alltid følger fingeren feilfritt er at den ikke alltid forstår hva det er du vil gjøre. Dette går oftest galt når vi skal bla opp og ned i applikasjonsmenyen.

Titt og ofte starter vi applikasjonen som er under fingeren på skjermen i stedet for å bla i menyen, og siden 808 PureView tar seg relativt god tid når den skal åpne apper tar det også en stund før vi er tilbake der vi var igjen.

Tregheter ved låsing

Vi merker oss blant annet at telefonen ofte har en stor forsinkelse fra du trekker i låsetasten til skjermen faktisk går i svart. Ofte dukker nøkkelsymbolet som viser at skjermen er låst opp lenge før skjermen slukker. Det hadde i og for seg vært greit om det var slik det skulle fungere, men halvparten av tiden slukker skjermen med det samme. Dermed blir det ofte til at vi ikke tror telefonen har registrert låsebryteren på første forsøk. Trekker vi i den på nytt låser vi opp telefonen.

Slik den er satt opp rett ut av esken går forresten aldri skjermen helt i svart. Den viser en diger klokke når skjermen er låst. Vi vet ikke helt hvor mye strøm denne funksjonen forbruker, men vi deaktiverte funksjonen med det samme.

Ulogiske menyer

Også i menyene støter vi på en pussighet. Nokia har strødd valgene for skjerminnstillinger litt rundt i menyene. For å skru av klokken i dvalemodus må du inn i et av valgene under "Tema" fra innstillingsmenyen. Her ligger også valg for bakgrunnsbilder og liknende. For å stille på belysning og skriftstørrelser må du inn i menyvalget "Display" under "Telefon" i stedet.

Den ene av snarveistastene under skjermen legger på samtaler. I menyene fungerer den imidlertid som en tilbaketast. Du kan når som helst holde inne tasten for å få opp dialogen som lar deg skru telefonen helt av.

Et irritasjonsmoment her er at tasten henter opp skru av-menyen umiddelbart hvis du trykker på den fra en hjemmeskjerm. Menyen som lar deg velge å for eksempel sette telefonen i flymodus eller lydløs modus har en avbryt-tast nederst, helt inntil "Slå av". Dermed er det lett for å skru av telefonen i tide og utide – spesielt om du haster gjennom menyene for å rekke noe.

Alt i alt er Nokias Symbian-baserte menyer omtrent der i dag som de burde vært for å ha en sjanse den gang Apples iPhone dukket opp på markedet. Det fungerer greit, men det krever en viss mengde tålmodighet og innsatsvilje.

Inni esken

Nokia 808 PureView kommer med det mest nødvendige. Det betyr at du ikke får med minnekort eller HDMI-kabel selv om telefonen støtter dette. Resten av innholdet i esken er det du behøver for grunnleggende bruk og noen manualer.

  • Nokia 808 PureView
  • Batteri (1400 mAh)
  • Ørepropper
  • USB-kabel
  • Lader
  • Håndleddsreim

Teknologi og funksjoner

Nokia 808 PureView er ingen sinke på teknofronten. Den har riktignok ikke en systembrikke med flere kjerner, men med én ARM11-kjerne på 1,3 GHz burde den være rask nok til å kjøre de fleste typer apper. I tillegg har den det du forventer av trådløs teknologi.

Raskeste standard trådløst nett er inkludert. På mobilnettet surfer du med inntil 14,4 megabit per sekund. GPS har blitt en selvfølge, i dag men Nokias omfattende og gratis navigeringstjeneste skiller seg ut fra mengden. Telefonen støtter også NFC, en teknologi som ventes å bli viktig for mobilbetaling fremover. Foreløpig brukes den mest til å forenkle Bluetooth-tilkoblinger.

Sett opp i riktig rekkefølge

En av de viktigste tingene du bør gjøre om skal få fullt utbytte av 808 PureView er å vente med å sette telefonen opp til du får varsel om oppdateringer. Det gjorde ikke vi underveis i testen.

Telefonen støtter Exchange-e-post rett ut av esken, men gjennom et litt kronglete og kranglete oppsett. Først etter at vi hadde satt opp en fungerende Exchange-konto på telefonen kom oppdateringen som gir deg full støtte for Microsofts Exchange-system.

Oppdateringen kom sammen med to andre små oppdateringer på til sammen i overkant av 60 megabyte. Etter at vi aksepterte oppdateringen tok det forholdsvis lang tid å laste ned programvaren. Vi lot telefonen ligge, og da vi så på den igjen hadde den stoppet midtveis i oppdateringen med spørsmål om å akseptere betingelser.

Etter det holdt telefonen på i en tilsvarende periode før oppdateringene var ferdig installerte.

Oppdateringen hadde plassert et miniprogram på én av hjemmeskjermene. Appen leder deg til oppsett av Exchange og de delene av løsningen jobben din kanskje har støtte for, inkludert Sharepoint og Lync.

Nektet å sette opp innboks

Symbian støtter kun én Exchange-konto om gangen, og siden vi allerede hadde lagt inn en Exchange-konto på telefonen fungerte ikke innstillingene våre. Feilmeldingen vi fikk sa imidlertid ikke noe om antallet kontoer, men hevdet at kontoinformasjonen ikke var riktig. Først etter å ha lagt inn innstillingene flere ganger på nytt slettet vi den gamle Exchange-kontoen vi hadde lagt inn i e-postleseren på telefonen. Da fungerte tilkoblingen.

Siden vi gjorde det etter at vi hadde satt i gang veiviseren som kom med oppdateringen ble det imidlertid ikke opprettet noen ny innboks i e-postviseren. Dermed hadde vi full tilkobling til Exchange, men ikke noe sted å faktisk finne e-posten på.

Løsningen ble å nullstille Microsoft-appen som kom med oppdateringen og starte veiviseren på nytt, uten Exchange-konto i e-postleseren. Da først opprettet veiviseren fra Microsoft en ny innboks som vi kunne sjekke e-posten i.

E-post i bruk

Visningen av innboksen er enkel og oversiktlig. Du får se hvilke meldinger som kommer med vedlegg rett fra oversikten, og du får tilgang på mappene dine.

Når du åpner en melding får du anledning til bestemme størrelsen selv, men meldingen formateres i utgangspunktet for å passe inn på skjermen – og den beholder den formateringen også om du forstørrer den. Det betyr at den ofte ser litt merkelig ut hvis du gjør den større enn den størrelsen den åpnes i.

Vi stusser også litt på at selve meldingshodet med informasjon om hvor e-posten kommer fra følger med når vi endrer størrelse på visningen. Det er også mulig å gjøre visningen så knøttliten at den kun dekker en brøkdel av skjermen. Vi vet ikke helt hva vitsen med det er, siden meldinger skal være formatert med enorm skrift for å bli leselig i mikrostørrelsen den vises i.

Det er også litt merkelig at meldingshodet følger med, slik at selve e-postapplikasjonen også ser knøttliten ut i den minste visningen.

En mangel vi merker oss er at e-postleseren ikke har noen støtte for felles innboks. Det betyr at du selv må velge konto for visning av e-post, og ikke kan se alt samtidig.

E-postleseren har imidlertid gode innstillinger for synkronisering. Her kan du selv velge hvilke perioder som er de viktigste for oppdatering av innboksen. Du kan også selv velge hvor ofte innboksen skal oppdateres i høytrafikk og lavtrafikk-perioder. Innstillingene går ned til dager og perioder per dag, slik at du kan skru av hele sjekken i helgen, hvis du vil.

To typer kontorprogramvare

I det hele og store er du helt avhengig av å gjøre ting i riktig rekkefølge på denne telefonen.

Det følger med en rekke apper forhåndsinstallert på telefonen. Kontorapplikasjonen Quick Office er én av dem, og ved første øyekast ser den ut som en fullverdig applikasjon – i menyen får du nemlig uten videre valg for å opprette nye dokumenter.

Det viser seg raskt at dette bare er en prøveversjon som følger med for å åpne vedlegg som kommer per e-post. I seg selv er ikke dette så uvanlig. Mange telefonprodusenter legger ved prøveversjoner av kontorapplikasjoner for dette formålet.

Oppgrader gjerne, men bare for iOS og Android

Det vi synes er litt besynderlig er at valget for å oppgradere til en fullverdig Quick Office-versjon bare tar oss til en nettside der Symbian overhodet ikke er nevnt. Der kan du bare velge mellom Quick Office for Android og for iOS.

Med den samme oppdateringen som ga oss forbedret Exchange-støtte kommer imidlertid redningen – en fullverdig Office-applikasjon laget av Microsoft selv. Dermed burde du være sikret at dokumentene dine uhindret kan utveksles mellom PC og mobil.

Applikasjonen er imidlertid en av de svakere kontorappene vi har sett på mobiltelefon. Den støtter riktignok Sharepoint, og ber deg om å lagre filene dine sammen med ditt eget navn, slik at andre kan kommentere på dem. En slags Chat-funksjonalitet er også bygget inn. Greit nok, hvis du har bruk for den slags.

Få funksjoner

Du får noen grunnleggende formateringsvalg, men alt i alt er det snakk om veldig begrensede muligheter sammenliknet med de fleste andre Office-applikasjoner vi har vært borti – inludert fullversjonene av allerede nevnte Quick Office.

Office-støtten er altså grei nok, men hvis ikke du behøver Sharepoint-støtten fins det andre apper som er betydelig bedre. I tillegg har mange av disse støtte for Skylagring via alternative tjenester så som Dropbox.

Støtter ZIP-filer

I tilfelle du mottar komprimerte filer i ZIP-format gjennom e-posten din har Nokia lagt ved en applikasjon som kan pakke ut filene. Den kan også lage nye arkiver, men den er litt knotete i utformingen.

Når du åpner ZIP-applikasjonen får du nemlig ikke en oversikt over filene i telefonen din. Du ser alle mappene dine, men de er tilsynelatende tomme. Appen ser nemlig bare etter ferdige ZIP-arkiver i utgangspunktet. Skal du legge til en haug filer i en ny ZIP-fil må du altså først opprette et ZIP-arkiv og legge til filer etterpå. Dette er en anelse bakvendt i forhold til måten filbehandling fungerer på Android, men du får i det minste muligheten til å flytte rundt på filene dine, i motsetning til i Apples iOS og Microsofts Windows Phone.

En god filutforsker følger dessuten med. Den gir deg tilgang på filsystemet i telefonen. Den gir deg også tilgang på plassen selve operativsystemet er installert på, der også enkelte av appene kan lagre ting. Det betyr at om du har minnekort i telefonen har du hele tre stasjoner å holde styr på.

Surfeopplevelsen

Nettleseren i Symbian har alltid vært et svakt punkt for plattformen. Den har heldigvis blitt bedre siden de første Nokia-telefonene med trykkfølsom skjerm.

Å surfe på Nokia 808 er en litt blandet opplevelse. På den ene siden tegner nettleseren opp sidene kjapt og greit, og det meste ser bra ut. På den annen side sliter nettleseren med det samme problemet som vi støtte på i menyene.

Dermed hender det seg at trykk blir feiloppfattet. Av og til kommer det opp menyer med en gang du setter fingeren på skjermen. Hvis du er av typen som liker å rulle nettsiden sakte oppover mens du leser er det en dårlig idé på 808 PureView. Holder du inne fingeren for lenge uten å flytte den mens du bruker nettleseren får du opp en av to ulike menyer.

Som regel er det menyen for bokmerkebehandling som dukker opp når vi trykker på skjermen for lenge, og vi må støtt trykke utenom for å kunne fortsette å lese. Dette er ikke helt optimalt, men sannsynligvis en vanesak.

Mye til felles med eldre Symbian-telefoner

Nevnte vi forresten at Nokia fortsatt lurer på hva slags internettilkobling du vil bruke når du starter apper som krever internettilknytning? Å ikke være dynamisk tilkoblet internett med den tilkoblingen som til enhver tid er tilgjengelig er en levning fra den gang det var steindyrt å surfe med telefonene. Vi setter ikke pris på maset.

Heldigvis spør ikke hver app like ofte som de gjorde i tidligere Symbian-modeller, og har du en internettlinje åpen via 3G vil de fleste apper forholde seg til den. Du kan stenge tilkoblingen manuelt ved å holde inne den røde tasten i en app. Da vil du få spørsmål om hva du vil koble til med neste gang telefonen trenger tilkoblingen.

Tilkobling til trådløst nett har også blitt betydelig enklere enn hva det har vært.

808 PureView er rett og slett en frustrerende telefon å bruke på mange måter, og den er slett ikke uproblematisk på nyttefunksjoner. Det sier sitt at mange av irritasjonsmomentene vi støter på har vært nærmest uforandret siden Nokia N95 for mer enn fem år siden.

Multimedia

Multimedia skal være Nokia 808 PureViews hjemmebane. Vi snakker tross alt om telefonen med det, på papiret, heftigste mobilkameraet på kloden. Men som navnet tilsier er multimedia mer enn bare fotografering – den må også underholde.

Vi slipper ikke helt unna at appene her er litt trege. Både videospilleren og musikkspilleren tar seg god tid før alt innholdet er på plass. Når innholdet først er der er likevel 808 PureView forholdsvis medgjørlig. Den spiller de fleste videofilene vi slenger etter den, og selv tyngre filer i full-HD spilles greit av.

Videospilleren veksler forholdsvis raskt mellom filer, og det meste foregår slik som det skal.

Super sammen med storskjerm

En ting som imponerer oss skikkelig er måten Nokia har løst storskjermvisning fra 808 PureView. Her er det nemlig Micro-HDMI-kontakt på toppen av telefonen, og du kan også koble til telefonen med DLNA.

Kobler du deg til flatskjermen din med HDMI får du opp et eget grensesnitt på telefonskjermen. Menyen ser mest av alt ut som en slags fjernkontroll, og den fungerer akkurat som det.

På storskjermen får du opp en forenklet medievisning som likner mye på det du får ut av enkelte smart-TV-løsninger. Løsningen gir kjapp tilgang på musikk, video og bilder du måtte ha på telefonen din. Det hele fungerer veldig raskt og enkelt.

Vi har bare to ørsmå innsigelser på løsningen Nokia har laget. Den ene er at vi ikke får forstørret bildene vi viser frem – de er tross alt på 38 megapiksler. Vi får også beskjed om at for å justere lyden må vi bruke TV-skjermens innstillinger.

Alt i alt er ikke dette kritisk, og Nokia skal ha all ære for at de har gjort løsningen veldig enkel å bruke. Av en eller annen grunn ser det ikke ut til at treghetene vi opplever ellers i telefonen viser seg i denne løsningen.

Musikkspilleren

Nokia har tidligere vært flinke til å legge ved helt kurante øreplugger med telefonene sine. 808 PureView er ikke noe unntak, men det er likevel ikke snakk om noen voldsom kvalitet du får fra de medfølgende pluggene. Et par øreplugger til rundt 2-300 kroner vil i de fleste tilfeller spille bedre enn de som følger med her.

Skifter du ut proppene er det ikke mye å si på lyden som kommer ut av Nokias kameraversting. Telefonen trekker selv ganske tunge hodetelefoner, og den spiller også forholdsvis godt på høye lydnivåer.

Spilleren i seg selv er enkel i bruk, og du kan velge ulike sorteringer av låtene i samlingen din.

Her får du ikke grafisk equalizer, men du får velge blant noen faste lydinnstillinger. Du kan også aktivere en loudness-funksjon, hvis det er ønskelig.

Innebygd FM-sender

Akkurat som mange tidligere Symbian-telefoner er 808 PureView utstyrt med FM-sender. Det betyr at hvis stereoanlegget i bilen din ikke støtter Bluetooth med stereolyd kan du likevel enkelt få lyd fra telefonen til anlegget uten irriterende kabler.

Du kan selv velge hvilken FM-frekvens telefonen skal sende på, ned til desimalen. Mange FM-sendere kommer bare med et utvalg frekvenser du kan velge blant. Å velge helt selv er nyttig i større byer der FM-båndet er tettpakket med lokalradio i tillegg til de nasjonale stasjonene.

Du finner altså bare en tom frekvens, og stiller anlegget og telefonen til samme frekvens. Deretter aktiverer du senderen på telefonen, og du er i gang.

Artig nok støtter telefonen overføring av tekst via FM-signalet, slik at 808 PureView dukker opp som Nokia i tegnruten på en RDS-radio. Vi fikk ikke telefonen til å sende ut noe annet, som for eksempel sangtitler.

Faller ut av og til

Som mange andre funksjoner på 808 var FM-senderen litt ustabil. Vi opplevde at telefonen koblet fra FM-senderen uten å oppgi noen tydelig grunn. Som regel skjedde dette ved aktivering av lydavspillingsprogrammer.

Vår løsning ble å aktivere lydavspillingen før vi aktiverte FM-senderen. Den innebygde musikkspilleren har en snarvei som ser ut til å la deg aktivere FM-senderen, men i realiteten er det bare en lenke til appen som brukes i utgangspunktet.

Lydkvaliteten blir forholdsvis god, tatt i betraktning at det er en trådløs analog overføring. Det er ikke et fryktelig sterkt signal vi snakker om. Med telefonen fastmontert i vindusruten på en bil med antennen bak måtte vi leve med litt bakgrunnstøy.

Med telefonen i nærheten av antennen opplevde vi ingen merkbar støy i det hele tatt.

Tregheter ved musikkavspilling

Vi merket flere ganger at treghetene til telefonen påvirker musikkspilleren. Av og til tar det tid å skifte låt, men det mest kritiske er at volumknappen av og til ikke reagerer før lenge etter at du har trykket.

Det resulterte i at vi måtte rive ørepluggene ut av ørene ved etpar anledninger, siden lyden plutselig ble superhøy.

Den innebygde musikkspilleren skrur seg av automatisk når du trekker ut øreproppene, men andre spillere reagerer ikke på at du trekker ut proppene. Det betyr at hvis du for eksempel kjører Spotify på 808 PureView må du selv skru av lyden før du trekker ut kontakten til hodetelefonene. Hvis du ikke selv skrur av fortsetter musikken å spille gjennom den innebygde høyttaleren i telefonen.

Ingen god spilltelefon

Hvis du er på jakt etter en telefon å spille på er ikke Nokia 808 PureView riktig telefon. For det første er utvalget spill til telefonen svært lite. Det begrenser seg til noen få store titler, så som Asphalt 6 og Angry Birds.

Ellers er utvalget stort sett av den enkle typen, så som Sudoku og liknende typer hjernetrim. Prisene for mange av spillene er også betraktelig høyere enn vi er vant til i App Store og Google Play. De billigste spillene starter på rundt 10 kroner stykket, mens de fleste ser ut til å legge seg på mellom 20 og 30 kroner.

De få spillene du kan laste ned som er litt krevende kjører også ganske treigt og dårlig på telefonen. Selv Asphalt 6 som følger med telefonen bruker vinter og vår på å laste inn spillet, og når du først har kommet i gang med spillet er det ikke akkurat responsivt.

For å oppsummere er det altså få spill å velge i, de få som fins er dyre og har dårlig spillbarhet. Det er synd, ettersom nettopp kjappe og gode spill med bra grafikk og spillbarhet er blant varemerkene til Android og iOS. I tillegg ligger de fleste spillene betraktelig lavere i pris på de konkurrerende plattformene.

Kamerafunksjonene

Det er kameraet som har gitt Nokia 808 tilnavnet PureView. Brikken er på hele 41 megapiksler, men de største bildefilene du får ut av telefonen er på 38 megapiksler. Denne oppløsningen er betydelig høyere enn den noen andre telefoner er i stand til å knipse bilder i i dag. Oppløsningen er også høyere enn for de fleste vanlige kompaktkameraer og mange speilreflekser.

Nå er ikke en voldsom oppløsning nødvendigvis et kjennetegn på god kamerakvalitet. Vi har sett telefoner med høy oppløsning tidligere som slett ikke har levert så god kvalitet som man skulle ønske.

En av årsakene til at høyoppløselige kamerabrikker ikke alltid leverer bedre bildekvalitet, er at brikkestørrelsen som regel er den samme. Med så stor tetthet på bildepunktene som det fører til ender disse høyoppløste bildebrikkene ofte opp med å kreve mer lys og gi et mer støyete bilde.

Svært detaljerte bilder

Nokias telefon har i tillegg til den høye oppløsningen også en betydelig større bildebrikke enn det som står i de fleste telefoner. Dermed overrasker det heller ikke at bildene fra 808 PureView er ekstremt detaljerte.

De statiske målingene våre viser at kameraet gir bilder som har omtrent dobbelt så høyt detaljnivå som bildene vi får ut av flere av konkurrentene. Dette måler vi i linjer per bildehøyde, og Nokia 808 PureView gir omlag 2900 linjer per bildehøyde. De fleste konkurrentene legger seg mellom 1200 og 1600 linjer per bildehøyde.

Når vi tar vanlige bilder med kameraets fulle oppløsning ser vi at detaljene blir litt uskarpe, selv med veldig god belysning. Vi noterer oss også at kameraet ikke har fullt så god fargegjengivelse som vi kanskje skulle ønsket. Dette er likevel ingen voldsom krise, siden de færreste av oss har noen praktiske bruksområder for bildefiler med 38 megapikslers oppløsning.

Bedre skarphet ved lavere oppløsning

Kameraet i 808 PureView støtter en funksjon som heter pikselbinning. Det betyr at kameraet grupperer piksler sammen og slår sammen informasjonen fra alle pikslene, slik at støyen blir overdøvet og skarpheten blir bedre.

Bildene vi tar med oppløsningen justert ned til 8 megapiksler blir rett og slett spektakulære til å komme fra en mobiltelefon.

– Bildene fra denne telefonen er på nivå med det du kan få fra mange rimelige kompaktkameraer, forteller kameraekspert Are Thunes Samsonsen fra vår søsterside Akam.no.

– I full oppløsning blir bildene litt blasse og litt kontrastløse, men med pikselbinning i 8-megapikselmodus blir både kontrast og fargegjengivelse bedre. Dynamikkomfanget øker også, fortsetter Samsonsen.

– Jeg ville brukt kameraet på lav oppløsning

Vår kameraekspert legger også til at zoom-funksjonen i kameraet kan kombineres med pikselbinning. Det gjør at telefonen også kan gi gode bilder der vi bruker digital zoom, i motsetning til andre mobilkamera som tar et utsnitt av bilder som har langt lavere oppløsning i utgangspunktet.

– Hvis jeg hadde denne telefonen ville jeg brukt den permanent innstilt på åtte megapiksler, jeg ville ikke brukt den i full oppløsning, forteller Samsonsen og begrunner det med at bildekvaliteten blir så mye bedre med denne innstillingen.

Svakere bildekvalitet innendørs

Selv om 808 PureView er i en særstilling blant mobilkamera har den én ting til felles med sine slektninger. Bildekvaliteten synker betraktelig i dårlig belysning, og telefonen sliter i blant litt med hvitbalansen i vanskelig lys.

Dermed er avstanden til andre kameratelefoner mindre, men bildekvaliteten er fortsatt bedre fra Nokia 808 PureView enn den er fra de andre telefonene vi har tatt sammenlikningsbilder med.

Xenon-blits

Ved siden av å ha en svært god kamerabrikke er 808 PureView utstyrt med en kraftig xenon-blits. Det betyr at bildekvaliteten i dårlig belyste rom blir betydelig bedre enn med LED-belysningen som er vanlig på andre telefoner.

I normalt belyste rom synes vi imidlertid ikke forbedringen blir fullt så stor som vi kunne håpet på. Som vi nevnte tidligere er likevel kvaliteten bedre enn det du får ut av andre telefoner, så blitsen ser ut til å gjøre kvaliteten på bildene vi får ut av telefonen jevnere enn den ellers ville vært i middels til veldig svak belysning.

Den største utnyttelsen av blitsen får du når det er forholdsvis mørkt rundt deg. Vi blir imponert av at blitslyset spres jevnt ut i rommet, og at motivene våre sjelden får hvite ansikter, slik vi så altfor ofte ser når vi bruker fotolyset på andre telefoner.

– Bildene som er tatt med blits skiller seg ikke ut hverken på positiv eller negativ måte sammenliknet med andre kamera, og det i seg selv er svært positivt når vi snakker om en mobiltelefon, forteller vår kameraekspert.

Supert til videofilming

Med slike skussmål er det kanskje ingen overraskelse at også videokvaliteten fra 808 PureView blir svært god. Telefonen er i stand til å filme med en oppløsning på inntil 1080p, også kjent som full-HD. Ved siden av den høye oppløsningen fanger den video med inntil 30 bilder i sekundet.

Det gjør at videoen glir godt og sjelden hakker. Mange andre telefoner som kan filme i full-HD sliter med at bildet hakker under panorering – de dårligste telefonene hakker så mye i opptaket at du får bedre kvalitet ved å skru ned oppløsningen.

– Det beste mobilkameraet jeg har sett

Noe annet som imponerer er at zoom-funksjonene fungerer under videofilming. Det betyr at du helt utzoomet bruker bildedataene fra hele den store kamerabrikken, mens du kan zoome inn og bruke kun en del av brikken. I begge tilfeller har du betydelig mer data enn du trenger for å produsere et bilde med oppløsning på 1920 x 1080 piksler. Det forklarer den gode bildekvaliteten.

– Dette er det beste resultatet jeg har sett fra noe mobilkamera, avslutter Samsonsen, som samtidig påpeker at det likevel dreier seg om et kompromiss og at blant annet optisk zoom og høyere effektive oppløsning er fordeler du vil få om du velger et vanlig kompaktkamera i stedet.

Konklusjon

Nokia 808 PureView var en av de mest spennende telefonene som ble lansert på mobilmessen i Barcelona tidligere i år. Vi var spente både på grunn av den voldsomme kameraoppløsningen, og fordi telefonen faktisk slippes på Nokias aldrende Symbian-plattform – en plattform Nokia strengt tatt er på vei bort fra.

Nå er telefonen her, og spenningen er utløst. Nokias største lovnad holder – kameraet er faktisk helt fantastisk til å sitte i en mobiltelefon. Det er på mange områder sammenliknbart med et brukbart kompaktkamera.

Har skikkelig blits

Som for alle mobilkamera blir ytelsen dårligere så fort lysforholdene svikter. Kameraet er heldigvis utstyrt med både LED-lys og ekte xenon-blits. Disse hjelpemidlene fungerer imidlertid aller best når det begynner å bli veldig mørkt.

Det betyr at det gjenstår et område omtrent midt i der bildekvaliteten blir litt svakere enn med gode lysforhold eller god utnyttelse av blitsen. Kameraet er imidlertid så godt på denne telefonen at den også her gjør en markant bedre jobb enn konkurrentene.

Svært god på video

Også på videoopptak gjør telefonen en særdeles god jobb. Vi liker at zoom-funksjonene fra stillbildefunksjonen også er tilgjengelig underveis i filmingen, samtidig med at kameraet fokuserer fortløpende.

Kvaliteten på videoen som kommer ut av 808 PureView er veldig god også i full-HD-oppløsning. Hakking og andre problemer som dukker opp i mange andre telefoner plager ikke denne telefonen i særlig grad.

Alt i alt holder Nokia akkurat det de lover på kamerafronten.

– Dette er det beste mobilkameraet jeg har sett, forteller kameraekspert og redaktør for vårt søsternettsted Akam.no, Are Thunes Samsonsen, etter å ha sett på bildene og målingene vi hentet fra 808 PureView.

Krever tålmodighet

Det betyr imidlertid ikke at Nokias kamerakonge er helt uten problemer. Ved siden av å være et godt digitalkamera skal dette også være en smarttelefon som skal fylle de fleste av dine behov for kommunikasjon, og aller helst også underholdning, i løpet av en dag.

Det gjør den bare hvis du er veldig tålmodig.

Selv om Nokia har gjort noen endringer siden Symbian tok steget over på trykkskjerm, og senere berøringsskjerm, har de ikke endret nok. Mange av de gamle problemene er her fortsatt, og vi må mange år tilbake for å finne paralleller til problemene vi opplever med denne telefonen.

Den er utstyrt med en forholdsvis rask prosessor, men likevel er menyene trege. Telefonen tar pustepauser støtt og stadig, og ofte gjør den det på kritiske steder – som for eksempel når du tar den ned fra øret og skal legge på en samtale. Det krever tydeligvis sin maskinvare å skru på skjermen fort nok til at du kan legge på i fornuftig tempo.

Menyene er plaget av bugs, der hjemmeskjermene tegnes opp feil, eller bruker lang tid på å tegnes opp i det hele tatt. Skjermlåsen kommer heller ikke alltid på så fort som den skal, og dermed skrur vi den av igjen når vi prøver på nytt.

Kjempegod på storskjerm

Denne typen problemer dukker opp nesten overalt i telefonens funksjoner. Musikkspilleren er for eksempel av det ålreite slaget, men av og til reagerer ikke telefonen når vi forsøker å stille volumet – før det plutselig blir så høyt at vi må røske proppene ut av øret for å beholde hørselen.

Nokia har likevel gjort en forholdsvis solid jobb på underholdningsfronten. Denne telefonen spiller mange videoformater uten å kreve konvertering, og kobler du den til en storskjerm har den egen programvare som forenkler bruken. Den fremstår omtrent slik en moderne medieboks gjør, med ett bilde på storskjermen og et annet på mobilskjermen, som fungerer som fjernkontroll.

Knotete nytteprogrammer

Når det kommer til nytteprogramvare skjemmes inntrykket av at ikke alle de viktigste appene følger med rett ut av esken, men i stedet kommer som en oppdatering en stund etter at du har tatt i bruk telefonen. Setter du opp innstillingene slik du vil ha dem før oppdateringen kommer, vil ikke funksjonene i oppdateringen virke slik de skal før du har fjernet de gamle innstillingene.

Når telefonen gjør det den skal er imidlertid både talekvalitet og inntasting av SMS på stell.

Alt i alt er dette en telefon for svært spesielt interesserte. Du skal være villig til å leve med mye plunder for å få de gode bildene som 808 PureView kan levere. Er du det fins det imidlertid ingen andre telefoner som kommer i nærheten av bildekvaliteten du får ut av denne.

Alternativer

Det er altså ikke så mye annet du kan velge for å få like gode bilder. Men til en pris på over 4500 kroner fins det mange telefoner som er bedre kompromiss, der brukeropplevelsen er på stell.

Her kan vi plukke frem to av årets desiderte toppmodeller. HTC One X og Samsung Galaxy S III. Begge disse telefonene er svært enkle å bruke, og har kamera som tar greie øyeblikksbilder, selv om bildekvaliteten ikke når opp til det denne Nokia-telefonen disker opp med. Prismessig ligger de innenfor omtrent samme område.

Les testen av Samsung Galaxy S III

Hvis Nokia er favorittmerket er også Lumia-telefonene med Windows Phone svært gode valg. Det er imidlertid lurt å være obs på at en ny Windows-versjon er rett om hjørnet, og at du ikke vil kunne oppgradere for eksempel Lumia 900 til denne når den kommer.

Det finske selskapet har også flere ganger hintet til at en Lumia-modell med PureView-teknologi er på vei. Det er ventet at Nokia lanserer en ny serie telefoner under Nokia World i Helsinki tidlig i september.

Et giftemål mellom Windows Phone og PureView-teknologien vil koble sammen et av de beste mobile operativsystemene på markedet med den aller beste mobile kamerateknologien som fins. Foreløpig er ingenting bekreftet, men vi ville ventet for å se hva Nokia har i ermet.

Les testen av Nokia Lumia 900 med Windows Phone 7.5

annonse