Tek.no

Test HIS HD 7950 IceQ Boost Clock

Perfekt skjermkort for deg som hater hylende vifter

HIS har overklokket Radeon HD 7950 for deg, og kjøleren de har satt på er eksepsjonell.

Varg Aamo, hardware.no
Varg Aamo
5 Des 2012 18:00

Introduksjon

Den Hong Kong-baserte skjermkortprodusenten HIS bør være godt kjent for entusiastiske Radeonbrukere. Selskapet er en ivrig produsent av AMD Radeon-kort, og selv om de kanskje ikke har de største markedsandelene i Norge kan de fortelle – og dét gjør de gjerne – at de har fått i overkant av 1300 utmerkelser internasjonalt for sine produkter.

All den tid det står skjermkort fra AMD i mer enn hver tredje spillmaskin burde derfor selskapet, i lys av slike meritter, allerede være interessant for mange. Radeonbrukerne teller nesten like mange som Nvidia sine, og diskusjoner om det er Radeon- eller GeForce-familiene er «best» holder ofte temmelig høy temperatur.

HIS HD 7950 IceQ Boost Clock.Foto: Varg Aamo, hardware.no
HIS HD 7950 IceQ Boost Clock er ganske omfangsrikt.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Kretskortet tar også nok plass.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Viften stikker ut fra selve kortet.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Utganger å velge i på HD 7950 IceQ Boost Clock.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Nå har HIS sendt oss et skjermkort med noen ganske hyggelige spesifikasjoner, så vi er spente på hvordan det presterer når vi setter det på prøve. Om dagens testobjekt klarer å overbevise norske AMD-tilhengere, eller omvende noen fra Nvidia-leiren, gjenstår å se.

Radeon i massevis

HIS lager som nevnt kun Radeon-kort, og i 7900-familien tilbyr de flust av forskjellige varianter, fordelt på tre serier. Den som heter Fan virker på overflaten ganske så generisk, premiumserien går under navnet X, mens serien ved navn IceQ legger seg et sted midt imellom.

IceQ er også navnet på HIS' helt egne kjøleløsning. Kjøleren finnes også i en bloddopet versjon på X-serien – men dagens testobjekt benytter den «vanlige» utgaven, og heter altså HIS HD 7950 IceQ Boost Clock.

Mens standard klokkefrekvens på kjernen i Radeon HD 7950 er 800 MHz, kjører dagens kort med en kjernefrekvens på 850 MHz. I «Boost»-modus dyttes frekvensen opp til 925 MHz – like mye som kraftutgaven Radeon HD 7970 kjører som standard. For ordens skyld tester vi kortet utelukkende i «Boost»-modus.

Dette er altså ikke det aller råeste HIS har å by på, men sammenliknet med en «vanlig» Radeon HD 7950 skal kortet etter sigende klare å levere 10 prosent bedre resultater i 3DMark-testing. Likevel skal det holde et støynivå under 28 desibel mens du utfører dagligdagse oppgaver, og være inntil 12 grader kaldere enn referansekortet.

Klokkeklart fra fabrikken

Med en såpass effektiv kjøleløsning, og en grafikkprosessor som kommer «ferdigklokket» fra fabrikk, sier det seg nesten selv at dette er et skjermkort du nærmest forventes å overklokke videre selv. Det følger da også med programvare som lar deg bruke en «smart», automatisk overklokkingsfunksjon. Du kan selvsagt også finjustere innstillinger etter dine egne ønsker og behov.

Når et skjermkort rettes så spesifikt mot entusiastbrukere følger det gjerne med en temmelig stiv pris også. Prisnivået HIS har lagt seg på med HD 7950 IceQ Boost Clock virker dog umiddelbart helt kurant. Hvis ytelsen står i stil med løftene vi får er det slett ikke sikkert prisen behøver å trekke ned. Likevel, når den ligger trygt i overkant av to tusenlapper er ikke dette noe billigprodukt.

Vi tillater oss å ha ganske greie forventninger til hvordan dette skjermkortet vil prestere. Om det ikke greier ti prosent mer over hele fjøla tilsier etternavnet «Boost Clock» uansett at vi bør greie noe bedre ytelse rett fra esken enn hva en ordinær Radeon HD 7950 kan gi oss. Når HIS' fokuserer så kraftig som de gjør på lav støy og temperatur i markedsføringen sin, burde det absolutt innfri på disse punktene også.

Fysisk inspeksjon

Når vi tar en nærmere titt på selve kortet virker det i det hele tatt solid konstruert. Viftehuset har en original plassering et stykke ut fra kretskortet, og inneholder 36 vifteblader som skal kunne suge inn luft fra alle vinkler rundt sine to åpninger. Vi kan skimte en tykk og solid kobbersåle oppå prosessorkjernen. Denne er forbundet til noen karakteristiske kjølerør som stikker godt ut fra kortet før de svinger seg inn mellom kjøleribbene under plastikken igjen.

Med en vekt på 923 gram er ikke HIS HD 7950 IceQ Boost Clock noen lettvekter, og inkludert viftehuset måler det nesten 30 cm langt. Viftehuset gjør også at selv om kortet, som i teorien bare skal fylle to ekspansjonsspor i høyden, på det tykkeste måler fem centimeter. Det skal likevel gå an å kjøre flere av disse kortene i spann, og det følger med en AMD CrossFire-overgang til dette formålet.

Av tilkoblingsmuligheter har du både DVI, HDMI og et par Mini DisplayPort å velge blant. Skulle du behøve det får du også en DVI-til-VGA-overgang med i esken. På hovedkortet settes kortet i et PCI Express 3.0-spor, og det krever at du mater det strøm gjennom to 6-pins PCI-E-plugger. HIS er også veldig klare å at du må ha minst en 500 watts strømforsyning for å kunne bruke dette skjermkortet.

Tekniske detaljer

Bortsett fra den fysiske konstruksjonen og den oppjusterte kjernefrekvensen er det meste som på en hvilken som helst ordinær Radeon HD 7950. Kortet kommer med 3 gigabyte DDR5 internminne som kjører på 5000 MHz klokkefrekvens, og har 384-bits minnebusbredde.

I tabellen nedenfor har vi samlet alle spesifikasjonene fra HD 7950 IceQ Boost Clock, og sammenlikner med et utvalg andre skjermkort – men med introduksjonen gjennomført er det på tide å la skjermkortet få gjennomgå.

Vi starter med målinger av effektforbruk, temperaturer og støy, og resultatene finner du på neste side »

Les også