Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestA.C.Ryan Veolo

Android legger listen for mediespillere

Veolo er helt klart et friskt pust fra A.C.Ryan.

A.C.Ryan

Ved hjelp av en liten boks i stereobenken, kan du hente frem alt du har av lagret film, bilder eller musikk. Såkalte mediespillere har tatt markedet med storm de siste par årene, men brukeropplevelsen har ikke alltid vært like overveldende. Grafikken i menyene kan gi deg assosiasjoner til elektronikk du brukte for flere tiår siden.

Nå har vi testet A.C.Ryans nye mediespiller, Veolo, som benytter Android-plattformen vi best kjenner fra mobilverdenen. Med den nye spilleren har A.C.Ryan klart å lage en mediespiller med en intuitiv brukeropplevelese og er etter vår mening et spennende alternativ til under 1 600 kroner.

Design

Ut av esken er den nye Veolo-spilleren fra A.C.Ryan både nett og stilren. Designen er spennende med et lokk som er buet, der for- og baksiden er de laveste punktene. Videre brer lokket seg ned langs sidene på spilleren. Når du slår Veolo på, lyser det et hvitt lys på fremsiden. Dette lyset tilføyer litt krydder til designen og gjør at den ser mer eksklusiv ut enn hva den faktisk er.

For A.C.Ryan Veolo er laget i blank plastikk. Plastfinishen er av typen som ikke skjuler verken riper eller fingermerker. Snarere tvert i mot.

Veolo er kun 15 centimeter bred, rett i overkant av 11 centimeter dyp, og bygger 3,6 centimeter i høyden. En spiller som ikke tar opp mye plass i en velfylt stereobenk. Men et minus er at føttene på undersiden er i hardplast. Det gjør at spilleren lett sklir og vrir på seg.

Spesifikasjoner -
-
Prosessor 1 GHz ARM Cortex-A9 with Floating Point Unit
Lagringsplass 4 GB, fordelt på OS og applikasjoner
Størrelse 36 mm høy 150 mm bred 114 mm dyp Vekt: 375 gram
NettverkSAMBA klient / SAMBA Server / NFS Klient / FTP Klient
Pris Rundt 1600 kroner på nett.

Brukervennlighet og tilkoblinger

Brukervennlighet

Skrivebordet er lett å kjenne igjen fra mobilversjonen.
Du har cirka 6 500 apps å velge i.
Fjernkontrollen, navigeringssiden
Fulltastatursiden av fjernkontrollen.

Det som først og fremst skiller Veolo fra andre mediespillere på markedet, er grensesnittet. A.C.Ryans nyeste spiller bruker Android - og koblet opp på TV-en din - er likhetene fra mobiltelefonene slående. Har du brukt en Android-mobil, vil du også beherske Veolo uten problemer.

Når du du starter opp Veolo, som forøvrig er meget rask, kommer det opp et startskrivebord som minner mye om det du har på mobiltelefonen din. Utseende er det samme, med informasjon om trådløs tilkobling, klokke og dato opp i høyre bildekant, mens verktøylinjen ligger i bunnen av bildet. Her kan du blant annet klikke deg inn for å få oversikt over alle apps du har lastet ned, eller gjøre innstillinger av for eksempel bilde og lyd. Midten av skjermbildet er plass du har til rådighet for å fylle opp med for eksempel apper, klokke, søkefelt eller snarveier til musikk, film og bilder. På samme måte som med mobiltelefonen, trykker du på knappen lengst nederst til venstre på fjernkontrollen for å for eksempel legge til apps eller andre programmer på skrivebordet.

Med Veolo får du fem forskjellige skrivebord du kan fylle med applikasjoner. Du har tilgang til en tilsvarende applikasjonsbutikk som på mobilen, men utvalget er på langt nær like godt som hos mobiltelefonene. Men du har allikevel rundt 6 500 apps å velge i, både gratis- og betalingsapper. Veolo har 4 GB med innebygget minne som fordeles på operativsystem og lagring av apps.

Spilleren er dessuten oversiktlig å bruke når du skal bla deg igjennom mapper og undermapper, som er ligger delt på lokal lagringsplass eller nettverk. Helt øverst i bildet ser du til en hver tid om hvilken maskin eller harddisk du er inne på, og mappene kommer opp midt på skjermen. Her klikker du deg frem og tilbake i mappene på samme måte som på en datamaskin.

A.C.Ryans nye mediespiller har også fått en spesiell fjernkontroll. For at du skal kunne navigere deg smidig rundt i menyene, har fjernkontrollen fått en Wii-funksjon. Dermed kan du peke på skjermen på samme måte som med Nintendos spillkonsoll. Denne funksjonen fungerer i og for seg greit, men det krever en del tilvendig før du mestrer pekeren godt. Funksjonen har en tendens til å henge litt etter og være upresis. Dette merkes spesielt om du prøver deg på et av de mange spillene som kan lastes ned fra appbutikken.

Kontrollen har knapper på begge sider. Den ene siden er et fullverdig tastatur, mens den andre siden har navigeringsknapper. Det er med navigeringssiden du peker. Knappene sitter greit plassert, men det er uvant å ikke kunne bruke Enter-knappen til å klikke deg videre i apps eller internettsider. Da må du bruke knappen som sitter ovenfor.

Tastaturet på baksiden er oversiktlig og godt å bruke. Knappene gir en god og presis respons når du trykker på dem. Skulle originalfjernkontrollen allikevel bli for uvant og lei, støtter Veolo også vanlig tastatur og mus.

A.C.Ryan Veolo bruker Android som grensesnitt, nærmere bestemt versjon 2.2 - mest kjent under navnet Froyo. På mobiltelefoner begynner allerede versjon 4.0 å dukke opp. Allikevel fremstår ikke Veolo som utdatert med sin 2.2-versjon, selv om vi savner noen funksjoner. Som for eksempel støtte for 24p video.

Tilkoblinger

Tilkoblinger på baksiden.

Med Veolo får du de aller fleste tilkoblingene du måtte trenge. Spilleren har tilkobling for både trådløs og trådbasert nettverk. Den trådløse delen støtter 802.11 b/g/n, mens du får gigabit-ytelse via kabel. Men du må belage deg på at du ikke kan bruke trådløs overføring om du skal se filmer i 1080p-oppløsning (1920 x 1080 punkter). Når vi testet dette med n-støtte på både maskin, ruter og spilleren, frøs bildet hver tredje sekund. Da var det heller ingen lang avstand mellom de forskjellige enhetene.

Tilkoblinger på siden.

Du kan koble til eksterne lagringsenheter via Veolos to USB-porter. Vi testet med en velfylt 1 TB harddisk, og denne navigerte spilleren igjennom uten noe form for lagg.

Til å overføre lyd til ditt stereoanlegg, kan du velge i mellom analog RCA eller en digital optisk utgang. Veolo har også en HDMI-tilkobling for video. Via denne får du bildekvalitet i Full HD.

På siden er det også en SD-kortleser, som takler høykapasitets minnekort. Vi testet med et 16 GB kort, og dette håndterte spilleren uten noen problemer.

En god egenskap ved Veolo er lavt strømforbruk. Den bruker kun 6 watt mens den står på, noe som gjør den blant annet godt egnet for bruk på hytte med solcelledrift.

Veolo har verken innebygget harddisk eller vifte, noe som gjør spilleren til en fredfull affære uten unødvendig susende støy.

Formater, lyd- og bildekvalitet

Formater

Hvilke formater en mediespiller kan spille av er avgjørende for om du får brukt den eller ikke. A.C.Ryan Veolo takler de aller fleste formater. Både for video og stillbilder. Men har du en samling med DVD ISO-filer må du se deg om etter en annen spiller. Disse filene fikk vi ikke Veolo-en til å spille av. Men foruten DVD ISO, slukte Veolo alt vi ga den.

Disse formatene støtter A.C.Ryan Veolo:

 • Lyd:
  AAC / FLAC / MKA / MP3 / OGG / WAV / WMA / MPEG 1/2/4 / MP2 / M4A RA-COOK / RA-Lossless / DRA / RealAudio 4/5/6/8/9/10 / TTA / AC3 / APE
 • Videocodec:
  DivX3 / Xvid / H.263 / H.264 (MPEG4 P10, AVC, x264) / VC-1 (WMV9, WVC1) VP6 / RealVideo 8/9/10 (RV30, RV40) / x264 / DIV2 / AVS / SVQ1 / SVQ3/ RV10 / RV20 / MPEG 1/2/4 (DivX 4/5/6, Xvid, MPEG4Visual) / MSMPEG4V1
  / MSMPEG4V2 / WMV1(WMV7) / WMV2(WMV8)
 • Videoformater:
  ASF / AVI / DAT / FLV / M2T / M2TS / MKV / MOV / MP4 / MPG / MPEG / RM RMVB / TP / TRP / TS / VOD / WMV / MTS / M1V / M2V / M4V / 3GP / F4V M2P / 3G2
 • Undertekst:
  ASS / SSA / IDX+SUB / PGS / SMI / SRT / SUB
 • Stillbilder:
  BMP / GIF / JPG / JPEG / PNG

Lyd- og bildekvalitet

Kaptein Sparrow er skarp i HD.

Vi testet med mange ulike filformater under denne testen. Kvaliteten avhenger jo selvfølgelig av hvor godt råmateriale du gir spilleren, men generelt ble resultatet meget bra. Både skarphet og fargegjengivelse holder høy kvalitet. Bevegelse i bildet er det heller ikke noe å utsette på. Selv tunge filer i Full HD-kvalitet gjengis uten hakkete panoreringer. Dog, vær oppmerksom på at du vil få hakking og frysing av bildet, dersom du kombinerer 1080p-filer med trådløs overføring fra PC til mediespilleren.

Lydkvaliteten er det heller ikke mye å utsette på. Du har de to mest brukte tilkoblingene tilgjengelige bak på enheten, og spilleren gir deg en nøytral lydgjengivelse av både musikk- og videofiler.

Konklusjon

A.C.Ryans nye mediespiller, Veolo, kommer inn på markedet som et friskt pust. Mye av grunnen er at spilleren bruker grensesnittet Android, som de siste par årene har markert seg kraftig på mobiltelefonmarkedet.

Med Android som base for brukeropplevelsen, får du mye av det samme utseende på TV-en din, som på mobiltelefonen. Du har fem ulike skrivebord å velge i, der du kan fylle på med apps og tjenester. Appene kan lastes ned fra et eget applikasjonsmarked. Dette markedet inneholder ikke like mange apps som på mobilversjonen, men du har allikevel rundt 6 500 apps å velge i.

Til å navigere deg rundt på skrivebordene og appene, har A.C.Ryan laget en fjernkontroll med "Wii-funksjon". Men selv om ideen er god, virker ikke denne fjernkontrollen like godt i praksis som den burde. Kontrollen blir for upresis og treg å styre pekeren på skjermen. Spesielt om du ønsker å laste ned spill som for eksempel Fruit Ninja.

Som ren mediespiller gjør Veolo en god jobb. Den håndterer de aller fleste filformatene, og byr på en generell god bildekvalitet. Bevegelsene i bilder er gode selv med tyngre lavkomprimerte HD-filer. Du bør bruke kabel på Veolo-spilleren. For selv om enheten kommer med innebygget trådløs støtte, blir dette for spedt om du har planer om å overføre film i 1080p.

A.C.Ryan Veolo byr på en moderne design, men er du allergisk mot fingermerker og riper, vil plastikkfinishen på spilleren gi deg hodebry.

Alt i alt er den nye Veolo-spilleren fra A.C.Ryan en gjennomført god mediespiller. Med Android har du langt flere muligheter med en mediespiller enn tidligere, og til å være første forsøk syns vi A.C.Ryan treffer nokså bra. Men den nye intuitive fjernkontrollen trenger mer finpuss før den er i mål. Kontrollen blir for upresis og treg til mange av de funksjonene den er ment å brukes til.

+ God formatstøtte
+ Mulighet for å legge inn apps
+ God lyd- og bildekvalitet
+ Lite støy og strømgjerrig
+ Bra med tilkoblinger


- Upresis og treg fjernkontroll
- Fingermerker og riper syns godt
- Støtter ikke DVD ISO-filer
Finn beste pris på A.C.Ryan Veolo her

Alternativer

Ønsker du deg en god mediespiller med mulighet for intern lagring av film, musikk og bilder, er A.C.Ryans Playon!HD2 et bra alternativ. Spilleren får du kjøp i skrivende stund for rett i underkant av 1 700 kroner.

Du kan også spare et par hundre kroner på å velge D-links Boxee-spiller. Denne spilleren kombinerer en unik design med god brukervennlighet. Her finner du den beste prisen på D-link Boxee.

annonse