TestDen nye iPad-en

Apple iPad 3 – nettbrettet "alle" vil ha

Men holder det med bedre skjerm og bedre kamera i 2012?

Design, skjerm og menyer

Vi fikk fatt i den nye iPad-en fra USA noen dager før den ble tilgjengelig i Norge, slik at vi fikk testet den grundig før den kom i butikkene. Derfor kan vi som første medium i Norge presentere en full test av den nye iPad-en.

Apple er kjent for å slippe produkter med til dels revolusjonerende egenskaper. Men siden den første iPad-en så dagens lys, har det handlet mer om videreutvikling enn om nyskapning for Apple.

Apple kaller det bare for den nye iPad-en, men på folkemunne kalles den iPad 3. iPad 3 er altså ikke det offisielle navnet på Apples nye nettbrett.

Den tredje iPad-en har riktig nok fått bedre skjerm, bedre kamera, raskere grafikkprosessor og raskere dataoverføring i mobile nettverk. Men designen er uendret og brukergrensesnittet i praksis identisk.

Men selv om utseendet er det samme, så er den nye iPad-en en snau millimeter tykkere og nesten ti prosent tyngre enn sin forgjenger. Isolert sett er dette et skritt i feil retning. Men årsaken er at Apple har gitt brettet nesten 70 prosent mer batterikraft. Da kunne endringen i vekt og volum betraktes som et akseptabelt kompromiss, om det ikke var for at det store batteriet slett ikke varer lenger enn det gamle gjorde.

Fantastisk skjerm

Den mest omtalte nyheten på den nye iPad-en er den økte skjermoppløsningen. Apple har firedoblet antallet bildepunkter på skjermen ved å legge inn dobbelt så mange punkter både i bredden og i høyden. Resultatet er en skjerm som er nesten like skarp som den du finner på iPhone 4, samtidig som den jo er flere ganger større. Resultatet er imponerende. Med en oppløsning på 2048 x 1536, har den nye iPad-en om lag en million flere bildepunkter enn du får på en HD-TV med 1920 x 1080 punkter.

Klikker du på dette bildet får du se det i fullversjon. Klikker du på bildet under kan du sammenlikne med fullversjon av skjermdump fra iPad 2.
Dette bildet er en skjermdump fra iPad 2. Sammenlikn med bildet over for å se forskjellen. (Du må klikke på bildene).

Om det er nok til at vi vil anbefale deg å bytte fra iPad 2 til den nye iPad-en er en annen sak. Men har du brukt den nye iPad-en noen dager, så vil du neppe ønske deg tilbake til iPad 2. I disse dager renner det også på med oppdateringer i App Store, som skal sørge for at du får fullt utbytte av den høye skjermoppløsningen. Blant programmene som allerede støtter dette er iBooks, iPhoto og iMovies, i tillegg til for eksempel Amazon Kindle.

Skulle du sett. Den gamle iPad 2 (til høyre) er faktisk best av de to i direkte sollys. Klikk for større bilde.
Øverst er et bilde av teksten avbildet med nærlinse på iPad 2. Nederst er samme bilde av skjermen på den nye iPad-en.
Også ikonene har fått en overhaling, men ellers ser de ut som før.

Pent

Designen på den nye iPad-en er det lite å utsette på. Det er fremdeles snakk om en stor sort skjerm med en sort ramme rundt. Apple har måttet tåle kritikk for ikke å ha utnyttet arealet bedre, for rammen er 17 mm bred på langsidene, og 20 mm bred på kortsidene. Under skjermen er det en knapp som tar deg til startskjermen, nøyaktig som på andre produkter med Apples iOS operativsystem.

Fordelen med å ha en såpass bred ramme er at den gjør det mye lettere å håndtere brettet uten utilsiktet å komme nær berøringsskjermen. Baksiden av brettet ser ut som før, med et chassis i ett stykke aluminium. Kameraøyet er litt større enn på iPad 2, men ellers har den nye iPad-en høyttaler og taster plassert på samme sted som før.

Midt på baksiden sitter også Apples logo. Ettersom brettet kan brukes både i bredde- og høydeformat er det denne logoen vi tar utgangspunkt i når vi snakker om hva som er opp og hva som er ned på den nye iPad-en.

Opp blir følgelig den kortsiden der du finner av/på-bryteren og utgangen for hodetelefoner. Ned blir den enden hvor du finner bunnkontakten. Kontakten er uendret, så du må fremdeles ha en egen Apple-kabel for å lade brettet eller overføre data via USB.

Passer, passer ikke ...

For den som har formstøpt tilbehør kan den nye iPad-en by på en utfordring. Den ekstra tykkelsen gjør at det ikke er gitt at utstyret du har til iPad 2 vil kunne brukes på den nye iPad-en. Vi klarte nesten å presse på et iPad 2-bakdelsel fra Belkin, men måtte gi tapt etter å ha fått det til å sitte godt på tre av fire hjørner. Vi klarte også å presse det ned i Logitechs tastaturdeksel «fold up keyboard», men ikke uten at tastaturet i sammenbrettet tilstand får litt ekstra glippe i skjøtene.

Logitechs Zagg-tastatur presses fast på fronten av brettet, så her merket vi ingen forskjell.

Uendret brukergrensesnitt

Noen hadde før lansering antydet at Apple ville kvitte seg med den fysiske tasten under skjermen. Apple har valgt å beholde denne for å kunne tilby det samme brukergrensesnittet som på tidligere versjoner.

Menyene på den nye iPad-en er slik vi er vant til, og oppdateringen av operativsystemet til versjon 5.1 har ikke gitt noen større endringer. Funksjonen som lar deg starte kamera direkte fra låseskjermen på iPhone 4 er ikke tatt med til den nye iPad-en. Her kan du, som før, starte lysbildefremvisning uten å måtte låse opp telefonen.

Den nye iPad-en reagerer raskt og presis på berøring, til tross for at det er 4 ganger så mange bildepunkter som skal aktiveres.

Gode skjermtaster

Skjermtastaturet på iPad er enkelt å bruke og kommer med norske taster. Om du ønsker det kan du bytte til et annet tastaturoppsett, men å finne et som er identisk med tastaturet på PC-en lar seg ikke gjøre. Du vil antakelig raskt venne deg til å finne spesialtegn som @ på egen tast, eller å måtte bytte til et eget tastatatur med bare tegn for å sette et spørsmålstegn i teksten din. Alternativet er å bruke et eksternt tastatur som du kobler til via Bluetooth.

I esken

  • Den nye iPad-en
  • Lader
  • USB-kabel (Apples proprietære)
  • Verktøy for skifte av SIM-kort (kun 3G-versjonen)