Til hovedinnhold
TestDen nye iPad-en

Apple iPad 3 – nettbrettet "alle" vil ha

Men holder det med bedre skjerm og bedre kamera i 2012?

Design, skjerm og menyer

Vi fikk fatt i den nye iPad-en fra USA noen dager før den ble tilgjengelig i Norge, slik at vi fikk testet den grundig før den kom i butikkene. Derfor kan vi som første medium i Norge presentere en full test av den nye iPad-en.

Apple er kjent for å slippe produkter med til dels revolusjonerende egenskaper. Men siden den første iPad-en så dagens lys, har det handlet mer om videreutvikling enn om nyskapning for Apple.

Apple kaller det bare for den nye iPad-en, men på folkemunne kalles den iPad 3. iPad 3 er altså ikke det offisielle navnet på Apples nye nettbrett.

Den tredje iPad-en har riktig nok fått bedre skjerm, bedre kamera, raskere grafikkprosessor og raskere dataoverføring i mobile nettverk. Men designen er uendret og brukergrensesnittet i praksis identisk.

Men selv om utseendet er det samme, så er den nye iPad-en en snau millimeter tykkere og nesten ti prosent tyngre enn sin forgjenger. Isolert sett er dette et skritt i feil retning. Men årsaken er at Apple har gitt brettet nesten 70 prosent mer batterikraft. Da kunne endringen i vekt og volum betraktes som et akseptabelt kompromiss, om det ikke var for at det store batteriet slett ikke varer lenger enn det gamle gjorde.

Fantastisk skjerm

Den mest omtalte nyheten på den nye iPad-en er den økte skjermoppløsningen. Apple har firedoblet antallet bildepunkter på skjermen ved å legge inn dobbelt så mange punkter både i bredden og i høyden. Resultatet er en skjerm som er nesten like skarp som den du finner på iPhone 4, samtidig som den jo er flere ganger større. Resultatet er imponerende. Med en oppløsning på 2048 x 1536, har den nye iPad-en om lag en million flere bildepunkter enn du får på en HD-TV med 1920 x 1080 punkter.

Klikker du på dette bildet får du se det i fullversjon. Klikker du på bildet under kan du sammenlikne med fullversjon av skjermdump fra iPad 2.
Dette bildet er en skjermdump fra iPad 2. Sammenlikn med bildet over for å se forskjellen. (Du må klikke på bildene).

Om det er nok til at vi vil anbefale deg å bytte fra iPad 2 til den nye iPad-en er en annen sak. Men har du brukt den nye iPad-en noen dager, så vil du neppe ønske deg tilbake til iPad 2. I disse dager renner det også på med oppdateringer i App Store, som skal sørge for at du får fullt utbytte av den høye skjermoppløsningen. Blant programmene som allerede støtter dette er iBooks, iPhoto og iMovies, i tillegg til for eksempel Amazon Kindle.

Skulle du sett. Den gamle iPad 2 (til høyre) er faktisk best av de to i direkte sollys. Klikk for større bilde.
Øverst er et bilde av teksten avbildet med nærlinse på iPad 2. Nederst er samme bilde av skjermen på den nye iPad-en.
Også ikonene har fått en overhaling, men ellers ser de ut som før.

Pent

Designen på den nye iPad-en er det lite å utsette på. Det er fremdeles snakk om en stor sort skjerm med en sort ramme rundt. Apple har måttet tåle kritikk for ikke å ha utnyttet arealet bedre, for rammen er 17 mm bred på langsidene, og 20 mm bred på kortsidene. Under skjermen er det en knapp som tar deg til startskjermen, nøyaktig som på andre produkter med Apples iOS operativsystem.

Fordelen med å ha en såpass bred ramme er at den gjør det mye lettere å håndtere brettet uten utilsiktet å komme nær berøringsskjermen. Baksiden av brettet ser ut som før, med et chassis i ett stykke aluminium. Kameraøyet er litt større enn på iPad 2, men ellers har den nye iPad-en høyttaler og taster plassert på samme sted som før.

Midt på baksiden sitter også Apples logo. Ettersom brettet kan brukes både i bredde- og høydeformat er det denne logoen vi tar utgangspunkt i når vi snakker om hva som er opp og hva som er ned på den nye iPad-en.

Opp blir følgelig den kortsiden der du finner av/på-bryteren og utgangen for hodetelefoner. Ned blir den enden hvor du finner bunnkontakten. Kontakten er uendret, så du må fremdeles ha en egen Apple-kabel for å lade brettet eller overføre data via USB.

Passer, passer ikke ...

For den som har formstøpt tilbehør kan den nye iPad-en by på en utfordring. Den ekstra tykkelsen gjør at det ikke er gitt at utstyret du har til iPad 2 vil kunne brukes på den nye iPad-en. Vi klarte nesten å presse på et iPad 2-bakdelsel fra Belkin, men måtte gi tapt etter å ha fått det til å sitte godt på tre av fire hjørner. Vi klarte også å presse det ned i Logitechs tastaturdeksel «fold up keyboard», men ikke uten at tastaturet i sammenbrettet tilstand får litt ekstra glippe i skjøtene.

Logitechs Zagg-tastatur presses fast på fronten av brettet, så her merket vi ingen forskjell.

Uendret brukergrensesnitt

Noen hadde før lansering antydet at Apple ville kvitte seg med den fysiske tasten under skjermen. Apple har valgt å beholde denne for å kunne tilby det samme brukergrensesnittet som på tidligere versjoner.

Menyene på den nye iPad-en er slik vi er vant til, og oppdateringen av operativsystemet til versjon 5.1 har ikke gitt noen større endringer. Funksjonen som lar deg starte kamera direkte fra låseskjermen på iPhone 4 er ikke tatt med til den nye iPad-en. Her kan du, som før, starte lysbildefremvisning uten å måtte låse opp telefonen.

Den nye iPad-en reagerer raskt og presis på berøring, til tross for at det er 4 ganger så mange bildepunkter som skal aktiveres.

Gode skjermtaster

Skjermtastaturet på iPad er enkelt å bruke og kommer med norske taster. Om du ønsker det kan du bytte til et annet tastaturoppsett, men å finne et som er identisk med tastaturet på PC-en lar seg ikke gjøre. Du vil antakelig raskt venne deg til å finne spesialtegn som @ på egen tast, eller å måtte bytte til et eget tastatatur med bare tegn for å sette et spørsmålstegn i teksten din. Alternativet er å bruke et eksternt tastatur som du kobler til via Bluetooth.

I esken

 • Den nye iPad-en
 • Lader
 • USB-kabel (Apples proprietære)
 • Verktøy for skifte av SIM-kort (kun 3G-versjonen)

Teknologi og funksjoner

Kartene ser mye bedre ut på den nye iPad-en.

Den nye systembrikken A5X er raskere enn den gamle, ettersom den har fire grafikkprosessorer (GPU-er). Men CPU-delen er ikke raskere, og i daglig bruk oppleves ikke den nye iPad-en som raskere enn den gamle. Ber vi den nye iPad-en regne ut raskeste rute med bil til Malaga i Spania, trenger den 4 sekunder på å komme opp med et svar. Det går nøyaktig like raskt på iPad 2.

Du merker heller ikke noen forskjell i hastigheten om du skal surfe på internett. Det gikk fort før, og det går like fort nå. Med den nye iPad-en og iPad 2 side om side merker vi oss at det kan veksle litt på hvilket av brettene som først viser opp ulike deler av nettsiden vi laster. Her er den nye iPad-en ikke noe raskere enn iPad 2.

Surfeopplevelsen blir likevel best på nykommeren, men det skyldes at den har mye bedre skjermoppløsning.

Lynrask på mobilt internett

Om du skulle merke forskjell på noe, så vil det antakelig være på nedlastingshastighet i 3G-nettene. På steder der nettene er forberedt for de høyeste hastighetene skal du kunne laste ned data med opptil 21 Mbps på den nye iPad-en, mot 7,2 Mbps på iPad 2. Vi ser hastighetsforskjeller når vi måler, men legger ikke egentlig merke til det ved praktisk bruk.

For den som reiser til USA og enkelte andre områder vil det også være mulig å bruke denne iPad-en på de nye 4G-nettene. Det finnes områder med 4G-nett i Norge også, men her brukes frekvenser som ikke er støttet av maskinvaren i den nye iPad-en. Siden det dreier seg om maskinvareforskjeller, så er det ikke mulig å slippe en softwareoppdatering som gir iPad-en støtte for de norske 4G-frekvensene.

Les også: Apple bekrefter at 4G ikke vil virke

Fremdeles ikke flash-støtte

Nettleseren i iPad støtter fremdeles ikke Flash, men så har vi heller ikke savnet det noe særlig. Det gir noen begrensninger når det gjelder nettsider som bruker Flash. De fleste seriøse nettsteder har imidlertid tatt inn over seg at store brukergrupper ikke kan lese sidene deres, og dermed har de kommet opp med alternativer for iPhone/iPad-brukere.

Vi hadde gjerne sett at Apple lot oss bestemme selv om vi vil se Flash-innhold eller ikke. Flashinnhold i e-postvedlegg kan heller ikke spilles av.

En annen detalj vi ikke er helt fornøyd med er de små navigasjonsikonene på nettsidene. Den nye iPad-en er likevel en svært velegnet dings for nettsurfing.

Foretningsreisendes drøm

Er du opptatt av å bruke iPad som mini-PC, så er det nå så mange gode programmer å få kjøpt at brettet kan overta svært mange oppgaver det tidligere var naturlig å bruke en bærbar PC til. Det gjelder vanlige kontoroppgaver som å skrive rapporter, sette opp regneark eller utarbeide presentasjoner. Her finnes det både egne Apple-apper, og flere løsninger levert av andre utviklere. Det er også mulig å bruke brettet som tynnklient mot tjenester på Internett, såkalte skytjenester.

E-postleseren i den nye iPad-en bringer ikke noe nytt, men skal du jobbe mye med tekst er det utvilsomt mindre slitsomt for øynene å lese på denne skjermen enn på en iPad 2-skjerm.

Apple gir deg tilgang til skytjenesten iCloud, som lar deg spore enheten om den blir borte. Du kan også få den til å ringe for å si hvor den er, eller du kan slette innholdet etter at brettet er borte. Dette kan du også gjøre med iPad 2, eller en iPhone.

Multimedia

Suveren spillkonsoll

Den nye iPad-en er selvsagt en drøm for den som er glad i å spille spill på nettbrett. Skjermoppløsningen gir deg en helt ny spillopplevelse, forutsatt at du spiller spill som støtter dette. Her jobber den nye grafikkbrikken bra, men på ingen måte uanstrengt. Vi klarte å fremprovosere hakking i enkelte spill, og etter en halvtimes intens krigføring var brettet så varmt at det føltes ubehagelig.

Etter en stund merker du også hvorfor du ikke liker at brettet er blitt tyngre enn sin forgjenger.

Kraftig forbedret kamera

Kameraet er gått fra å være ubrukelig til å bli riktig bra.

Kameraet i den nye iPad-en er omtrent som du finner det i iPhone 4S, men oppløsningen er 5 megapiksler, mot 8 på iPhone 4S. Det er ingen ting å utsette på bildekvaliteten ved fotografering under gode lysforhold. Men du har ikke den populære HDR-funksjonen som interpolerer mørke og lyse bilder så du unngår over- eller undereksponerte felter i bildene. Det er heller ikke noe fotolys på nettbrettet.

Bra til fotoredigering

Er du avansert bruker kan du laste bilder fra minnekort over på brettet og redigere med en eller flere av bildebehandlingsappene som finnes på AppStore.

Om du vil se video på nettbrettet kan du glede deg over den fantastiske skjermen. Her er det bare å pøse på med HD-video til minnet i brettet sier stopp. Har du kjøpt 16 GB-versjonen kan det skje fortere enn du setter pris på. Det er imidlertid godt mulig å streame høyoppløst video til brettet.

Husk bare at de fleste mobilabonnementer har en grense for hvor mye du kan laste ned hver måned før hastigheten på mobilt internett strupes, eller du må betale ekstra for alt du laster ned. Med raskere mobilnett og høyere oppløsning på innholdet som streames kan du fort komme til å stifte bekjentskap med disse grensene. Bruk Wi-Fi der dette er tilgjengelig, så slipper du å tenke på denne problematikken.

Høyttaleren leverer på det jevne, men heller ikke mer. Bruk hodetelefoner for film og musikk.

Nettbrettet støtter i utgangspunktet ikke så mange videoformat, men du kan laste ned gratisspillere som gir deg den formatstøtten du måtte savne.

Video

Du kan også filme video med dette nettbrettet, men selv om det er HD-oppløsning på opptaket, så hakker bildet ganske mye ved bevegelser. Vi er heller ikke imponert over lydkvaliteten i opptakene.

En nyhet i videospilleren er at du kan zoome i filmklippene mens du ser på dem. I tillegg er det kommet små bilder på forløpsindikatoren så du lettere kan se hvor i filmen du er.

Her er et videoklipp vi har filmet med den nye iPad-en og lastet opp på Youtube:

Og til slutt har vi selvfølgelig tatt med noen bilder tatt med kameraet i den nye iPad-en:

Konklusjon

Den nye iPad-en har fått kraftig forbedret skjerm og bedre kamera.

Vi har som første medium i Norge testet Apples nye iPad, som på folkemunne gjerne går under navnet iPad 3 – selv om Apple har valgt å gå bort fra produktnummereringen.

For å gjøre en lang historie kort – de viktigste nyhetene en nordmann finner i den nye iPad-en er en kraftig forbedret skjerm og et like kraftig forbedret kamera. De andre nyhetene, som raskere grafikkbrikke og større batteri gir verken grafikk som oppleves som raskere i praktisk bruk eller bedre batteritid. Årsaken er at grafikkprosessoren ikke brukes til annet enn grafikkoppgaver, og med den nye skjermen krever dette langt mer regnekraft enn tidligere. Dette trekker også mye strøm, og dermed går vinningen opp i spinningen.

Det eneste du vil oppleve med hensyn til batteriet er at det tar mye lenger tid å lade det enn det gjorde før.

Taper terreng

Da iPad 2 ble lansert tok den innersvingen på konkurrentene ved å være både raskere og tynnere. Den nye iPad-en er tykkere, tyngre, men ikke raskere. Men skjermen er så fantastisk at vi nok tror mange er villige til å kompromisse med vekten. Den ekstra størrelsen vil du knapt legge merke til. Samtidig har Apple fått flere konkurrenter å stri med. Ikke minst har Acer og Samsung tatt mål av seg til å detronisere Apple med sine nettbrett basert på Android.

Skjermen har god innsynsvinkel, og selv om vi opplever skjermen på iPad 2 som noe mer lyssterk og bedre egnet for bruk i direkte sollys, er forskjellen ikke så stor at vi vil anbefale iPad 2 til utendørsbruk. Ellers har vi bare godord å komme med når det gjelder skjermen på den nye iPad-en. Den reagerer raskt, og er en drøm å jobbe med.

Brukergrensesnittet på den nye iPad-en er ikke endret. Det er riktignok ikke helt likt det du fikk da iPad 2 ble lansert, men har du oppdatert din iPad 2 vil du allerede kjenne funksjonene som nedtrekksmeny for varsler, dobbeltasting på hjem-tasten for rask tilgang til apper du allerede har åpnet, og muligheten for å veksle mellom aktive programmer ved å trekke skjermbildet til siden med flere fingre på skjermen.

God oppdatering, men med noen svakheter

Alt i alt skal du lete lenge etter et nettbrett som er enklere å bruke og har flere funksjoner enn den nye iPad-en. Men brettet har også sine svakheter. De viktigste er antakelig at du ikke kan utvide minnet med minnekort. Vi reagerer også på at brettet blir svært varmt når vi kjører grafikktunge spill.

Kort oppsummert er dette nytt i den nye iPad-en:

 • Vekten er gått opp med 10 prosent, noe som i hovedsak skyldes et større batteri
 • Tykkelsen er økt med en snau millimeter
 • Brettet kan settets opp som mobil hotspot
 • Kameraet kan ta bilder med 5 megapiksler oppløsning, mot 0,7 megapiksler på iPad 2
 • Tale til tekst (ikke støtte for norsk)
 • Det er kommet støtte for 4G (LTE), men ikke på de frekvensene vi bruker i Norge.
 • Prosessoren er en A5X, mens det sitter en A5 i iPad 2 - Grafikkprosessoren er en firekjernet SGX543MP4. iPad to har en tokjernet versjon av denne prosessoren.
 • Batteriet er på 11 560 mAh, mot 6930 mAh på iPad 2.

Det ekstra store batteriet har ikke så mye å bidra med som vi hadde håpet. Den nye iPad-en er åpenbart langt mer strømkrevende enn sin forgjenger, og batteritiden er ikke merkbart bedre enn før. Når det er sagt får vi legge til at iPad alltid har hatt meget god batterikapasitet.

Et utslag av at den nye iPad-en bruker mer batteri på å utføre de samme oppgavene, er at den blir betydelig varmere enn sine forgjengere.

Vi har ikke opplevd at dette har hatt noen betydning. Om den høyere temperaturen i brettet vil påvirke produktets levetid gjenstår å se.

Bør du bytte?

Har du en iPad 2 fra før er det lite å hente på å bytte til den nye iPad-en. Er du ekstremt opptatt av skjermoppløsning, eller insisterer du på å bruke nettbrettet som kamera, så er den nye iPad-en et must.

Har du ikke iPad fra før, så må du vurdere om du synes den ekstra skjermoppløsningen og kameraet er viktig nok til at du vil betale mellomlegget mellom iPad 2 og den nye iPad-en. Skjermen er faktisk så mye bedre at antakelig er svaret ja.

Alternativer

Men er du ute etter et nytt nettbrett, er det også noen andre alternativer du bør vurdere. Du kan kjøpe en Galaxy Tab 10.1, som er et Android-nettbrett med de fordelene og ulempene det gir. Skjermen på denne er svært bra, selv om den ikke er like høyoppløst som den nye iPad-en.

Du kan også velge å kjøpe Asus Prime, et lynraskt nettbrett med firekjerneprossessor, god skjerm og en løsning med et tastatur som gjør den til en Android-PC med svært god batterikapasitet.

Et tredje alternativ er å vente på Samsungs nye Galaxy Note 10.1. Dette brettet har en rekke smarte funksjoner for skjermpenn. Versjonen som ble presentert under Mobile World Congress har en tokjerneprosessor, men ettersom det fortsatt er en stund til den skal komme i butikk, så regner vi det som svært sannsynlig at Samsung oppgraderer den med en firekjerneprosessor.

annonse