Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestASRock FM2A88M Extreme 4+

Dette får du for bare 500 kroner

Et ypperlig utgangspunkt for en rimelig altmuligmaskin.

Spesifikasjoner

I januar lanserte AMD sin nyeste generasjon APU-enheter, altså prosessorer med en integrert grafikkløsning, under kodenavnet Kaveri. Ledet av den nye APU-toppmodellen A10-7850K Black Edition, viste det seg i våre tester at den nye serien ikke gir revolusjonerende prosessorytelse. Det store salgsargumentet for Kaveri er derimot at de kan skilte med markedets kraftigste integrerte grafikkløsning, som gjør dem til et spennende valg om du er på jakt etter en enkel og allsidig datamaskin uten dedikert grafikkort.

AMDs APU-enheter er et godt utgangspunkt for en mediasentermaskin, og her anbefalte vi nylig å kombinere AMDs APU med hovedkortet ASRock FM2A88X-ITX+, som med Mini-ITX-format og A88X-brikkesett tilbyr et fullverdig hovedkort på knappe 17 x 17 centimeter.

I dag ligger det et nytt hovedkort fra ASRock med sokkel FM2+ på testbenken. Dagens modell er kalt FM2A88M Extreme 4+, og skal tilby kurant funksjonalitet til knappe 500 kroner.

Digital Impuls Trondheim lånte oss hovedkortet til test.

På ASRock FM2A88M Extreme 4+ finner vi to PCI Express x16-spor, et PCI Express x1-spor og et tradisjonelt PCI-spor.

Enkelt og greit

Det største argumentet for å velge FM2A88M Extreme 4+ mener vi er den hyggelige prislappen. Og for den prisen får du helt kurant funksjonalitet, verken mer eller mindre

ASRock FM2A88M Extreme 4+ støtter samtlige APU-enheter fra AMD som har sokkel FM2 eller FM2+. Hovedkortet vil dermed passe ypperlig med AMDs heftigste APU kalt A10-7850K, som vi testet tidligere i år. Det finnes dessuten en rekke rimeligere prosessorer som passer sammen med dette hovedkortet, hvor Prisguide forteller oss at disse prosessorene koster fra snaue 200 kroner og oppover.

Videre har dagens testprodukt fire minnespor, som støtter DDR3-minne med opp til 64 gigabyte kapasitet og arbeids-frekvenser opp til 2600 MHz ved overklokking. Skal du benytte den integrerte grafikkløsningen i AMDs APU-enheter, bør du velge minnemoduler med høy arbeidsfrekvens, da vi nylig så at minneytensen har stor påvirkning på spillytelsen ved bruk av den integrerte grafikkløsningen i AMD A10-7850K.

ASRock FM2A88M Extreme 4+ er utstyrt med to PCI Express x16-spor, slik at du kan utstyre maskinen med dedikerte skjermkort og andre ekspansjonskort. Vi finner også et PCI Express x1-spor, og et tradisjonelt PCI-spor. Sistnevnte er en eldrende standard, men kan være grei å ha om du for eksempel har et eldre lydkort eller trådløst nettverkskort som du ønsker å flytte over til din nye maskin.

Hovedkortet kan skilte med seks SATA-kontakter, som styres av A88X-brikkesettet og har støtte for RAID 0, 1, 5 og 10. Samtlige leverer en båndbredde på seks gigabit per sekund.

På I/O-panelet finner vi fire USB 2.0- og to USB 3.0-porter, nettverkstilkobling og en PS/2-kontakt for tastatur eller mus. Vi finner også diverse kontakter for lyd, samt en HDMI-, en VGA- og en DVI-kontakt for prosessorens integrerte grafikkløsning.

En AR8171-kontroller fra Atheros styrer gigabit-nettverket. Lydprosesseringen blir gjort av Realtek ALC892-codec, som sørger for lyd i opp til åtte kanaler.

Hovedkortets bakplate inneholder de fleste tilkoblingsmulighetene du kan ha behov for.

I esken til Asrock FM2A88M Extreme 4+ finner vi bare det aller mest nødvendige av tilbehør.

  • Brukermanual
  • Driver-CD
  • 2 x SATA 6 Gbit/s-kabler
  • I/O Bakplate